Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Butik napisał:

Oj,  to przecież piękny zwyczaj witania się z uśpioną sztuką! Toż nie ma nic piękniejszego, niż z namaszczeniem wyciągnąć wytęsknionego sikora, przekręcić parę razy koronkę i popatrzeć jak rusza sekundnik. Po dotarciu do godziny 12 - wyciąganie koronki, wejście na GumApp, zestrojenie z atomem, potem data i wio (oczywiście reszta już w automacie). Najpiękniejsza chwila poranka (lepsza niż "kawy Jacobs filiżanka" :D)!

Nie ma nic piękniejszego niż sztuka, która budzi się do życia od mojego pierwszego dotknięcia ...o poranku , ale żeby od razu kręcić... 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Butik napisał:

Oj,  to przecież piękny zwyczaj witania się z uśpioną sztuką! Toż nie ma nic piękniejszego, niż z namaszczeniem wyciągnąć wytęsknionego sikora, przekręcić parę razy koronkę i popatrzeć jak rusza sekundnik. Po dotarciu do godziny 12 - wyciąganie koronki, wejście na GumApp, zestrojenie z atomem, potem data i wio (oczywiście reszta już w automacie). Najpiękniejsza chwila poranka (lepsza niż "kawy Jacobs filiżanka" :D)!

Tylko po co? To samo można zrobić wkręcając żarówkę lewą ręką ;) 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
40 minut temu, mario1971 napisał:

Te współczesne żarówki zbyt rzadko się przepalają aby Twą propozycję uznać za uniwersalny sposób nakręcania zegarków z naciągiem automatycznym 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, MarekTe napisał:

Te współczesne żarówki zbyt rzadko się przepalają aby Twą propozycję uznać za uniwersalny sposób nakręcania zegarków z naciągiem automatycznym 🤔

Nie wymieniać. Tylko wkręcać, wykręcać i tak na zmianę :)

Na ogół wystarczy potrząsnąć nadgarstkiem i zegarek rusza...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak z rana wolę delikatnie paluszkami 😈, dopiero jak się obudzi trochę potrząsać, a potem to już samo idzie jak po maśle 😏

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mario1971 napisał:

🤔 a prawą też można :lol:

10 godzin temu, desmo napisał:

Nigdy nie rozumiałem tego fenomenu dokręcania automatów. Wszystkie, które posiadałem startowały od maksymalnie kilku ruchów ręką a jak nie , znaczy czas na serwis. 

Mądrego to warto poczytać. 

Robię dokładnie tak samo. A jak już "chodzi" to dopiero zabieram się za ustawianie godziny a później daty. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka miesięcy temu kupiłem hesalit, teraz nawet nie myślałbym nad czymś innym, niż szafir:

311-FEF89-A683-4751-AA52-070-F2562-CDB2.

Ktoś na OF wrzucił kilka makro, zrobiły na mnie takie wrażenie, że chyba będę musiał zacząć zbierać na szafir z 3861. Stara bransa została w foliach w pudełku, tę nową z polerowanymi akcentami nosiłbym i nawet nie pomyślał o wrzucaniu paska :) Trzeba tylko wyczekać -20 u Kruka/ w Jubitomie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, moonwatch jest od dawna na mojej liście zegarków „must have” niemniej jeszcze nie teraz... wpadł mi natomiast w oko takowy egzemplarz (w linku poniżej) który bardzo mi się podoba i na który aktualnie jestem w stanie sobie pozwolić. Z uwagi jednak iż nie mam rozeznania na rynku zegarków używanych proszę o podpowiedz czy jest to dobra i watra zachodu oferta, zarówno w kontekście ceny jak i samej referencji rzeczonej Omegi.

https://www.lesabre.pl/sklep/omega-speedmaster-date-3210-50/

Dziękuję i pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo nie trzeba było czekać ;),  bransoleta z nowego moona na 1861. Widać, że nie dochodzi do koperty, ale moim zdaniem do zaakceptowania.

Zdjęcia z fb #speedytuesday.

137220770_10159589352203395_3836121840811937771_o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Barry_1 napisał:

Witam, moonwatch jest od dawna na mojej liście zegarków „must have” niemniej jeszcze nie teraz... wpadł mi natomiast w oko takowy egzemplarz (w linku poniżej) który bardzo mi się podoba i na który aktualnie jestem w stanie sobie pozwolić. Z uwagi jednak iż nie mam rozeznania na rynku zegarków używanych proszę o podpowiedz czy jest to dobra i watra zachodu oferta, zarówno w kontekście ceny jak i samej referencji rzeczonej Omegi.

Dziękuję i pozdrawiam. 

Jak dla mnie nie jest to dobra oferta, w podobnych pieniądzach poszukałbym jakiegoś Speedmastera Mark, lub rozbierać do używanego Moonwatcha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.01.2021 o 17:39, Butik napisał:

Oczywiście 321 to zupełnie co innego ale, znów moim skromnym zdaniem, jeśli miałbym brać pod uwagę jedynie efekt wizualny to dużo bardziej podoba mi się 1863/3861 niż 321. Wiem, że ten ostatni to legenda, ale porównując tylko wygląd to sprawia wrażenie starego traktora, a 3861 nowoczesnej opływowej bryki :)

Stary traktor powiadasz...🤔

Mi blizej do filmu Hugo i klimatu tam oddanego - kawal dobrej maszyny 😉

ed6.jpg

ed7.jpg

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, artme napisał:

Stary traktor powiadasz...🤔

Mi blizej do filmu Hugo i klimatu tam oddanego 😉

ed6.jpg

ed7.jpg

Dokładnie. Dla mnie Hugo, aniżeli traktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.01.2021 o 23:13, desmo napisał:

Nigdy nie rozumiałem tego fenomenu dokręcania automatów. Wszystkie, które posiadałem startowały od maksymalnie kilku ruchów ręką a jak nie , znaczy czas na serwis. 

Ale tu nie trzeba nic rozumiec - nawet w intstrukcji R masz napisane, ze jak zegarek sie zatrzymal, to 10 obrotow koronka nalezy wykonac 😎

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, artme napisał:

Ale tu nie trzeba nic rozumiec - nawet w intstrukcji R masz napisane, ze jak zegarek sie zatrzymal, to 10 obrotow koronka nalezy wykonac 😎

Czekałem aż ktoś to napisze....😉

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale tak jest 😊

Ja tylko w trosce o Ciebie, bo jak piszesz, ze od razu do serwisu slesz jak sie sam nie ruszy 😳, to moze zaoszczedze Ci niepotrzebnych kosztow w przyszlosci 😂😉

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, artme napisał:

No ale tak jest 😊

Ja tylko w trosce o Ciebie, bo jak piszesz, ze od razu do serwisu slesz jak sie sam nie ruszy 😳, to moze zaoszczedze Ci niepotrzebnych kosztow w przyszlosci 😂😉

Dzięki za troskę ale moje ruszają. Tego 5513 po 20 latach w szufladzie też kręciliście?

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Barry_1 napisał:

Dziękuję i pozdrawiam. 

Niezbyt ciekawa oferta. Do samego modelu i mechanizmu nic nie mam, bo sam go niedawno posiadałem, ale cena jest "troszkę" wygórowana jak za wersję na pasku, no ale salon musi swoje zarobić.

Dziękuję i pozdrawiam. 

Niezbyt ciekawa oferta. Do samego modelu i mechanizmu nic nie mam, bo sam go niedawno posiadałem, ale cena jest "troszkę" wygórowana jak za wersję na pasku, no ale salon musi swoje zarobić.

Dziękuję i pozdrawiam. 

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, tommly napisał:
19 minut temu, tommly napisał:

ale cena jest "troszkę" wygórowana jak za wersję na pasku, no ale salon musi swoje zarobić.

jest i bransoleta w zestawie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Barry_1 napisał:

Ok, nadal uważam cenę za wysoką.

Myślę, że ok. 8-8,5 tys zł, to realna kwota, jaką warto zapłacić za taką wersję Omegi Date.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. 
Wciąż się zastanawiam jak to zrobić, żeby SM300 był dobry na moj nadgarstek 15-15,5 cm😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Repsak napisał:

Przepiękne są te bicolory😉

śliczny 😍 Sedna czy żółte złoto ?

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, olivjer napisał:

To prawda. 
Wciąż się zastanawiam jak to zrobić, żeby SM300 był dobry na moj nadgarstek 15-15,5 cm😂

Kupić midsize.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi za to udało się wreszcie dobrać pasek 21 mm, który zastapił mi „letnie” NATO:

986-D1734-BFCE-4928-919-F-97-B288-D229-E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi