Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc-
wiecie ile ma L2L Planet Ocean 45,5 na 8500?
Ma ktos moze zdjecia nadgrastkowe z podaniem srednicy nadgarstaka?
Zastanawiam sie czy to nie bedzie „krowa” na moj 17.5
bede wdzieczny.

Będzie krowa i będzie ciężki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo

Tak wygląda 300M na nadgarstku 16,5 cm a raczej nie wyglada. Myślę, że analogiczna sytuacja będzie wyglądać w przypadku PO na 17,5 

C8794BED-4DCB-4C0C-B51F-6D2A76EDEE8F.jpeg

B2B3C44E-B3A1-43BB-940B-E478DB37723D.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, pawel007 said:

Czesc-

bede wdzieczny.

Mam podobny nadgarstek. Noszę PO 42 i to jest dla mnie maks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nicon napisał(-a):

51.5mm L2L, dla porównania PO 42mm ma 47.5mm L2L.

Dzieki.

To chyba udzwigne- pam zerowka ma prawie 54 i jest spko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, pawel007 napisał(-a):

Dzieki.

Ja mam nadgarstek 19 cm i u mnie w porównaniu z Pamem, to Omega 2500 ( l2l 51,3 mm) wygląda mniej więcej tak. Optycznie Omegę bardzo powiększa bransoleta, na gumie powinna wyglądać na sporo mniejszą. Omega z ogniwami przy bransolecie to już rozmiar l2l  57mm ! Nie wiem jak wygląda to w nowszych wypustach ale w 2500 to naprawdę sporo.

IMG_1329.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki- to trzeba odrazu gumke kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pawel007 napisał(-a):

Czesc-

bede wdzieczny.

Klocek. To był mój pierwszy serio zegarek i był niestety za duży (nadgarstek 17 cm). Nosiłem ją na początku na gumie i też była wielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, pawel007 said:

Dzieki.

Znalazłem! Tu masz PO 45.5 8500 na gumie na nadgarstku 17-17.5cm. Na moje 42 wygląda lepiej. Nie bez znaczenia jest też rozmiar w uchach... 22 vs 20mm.

20210605_221510.thumb.jpg.1b6c6153e3663cdfdefb6f46664f3480.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po liczbach widać że to będzie klunkier, to trzeba mieć z 20cm w łapie żeby to wyglądało jako tako, szczególnie na bransolecie.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minutes ago, nicon said:

Po liczbach widać że to będzie klunkier, to trzeba mieć z 20cm w łapie żeby to wyglądało jako tako, szczególnie na bransolecie.

Co do 45.5 pewnie racja (właściciel zegarka powyżej ma właśnie jakieś 20cm, ale co ciekawe nosi również 42 ;) ), co do 42, to... po liczbach jest źle - wysokość koperty, a na ręce tego się nie odczuwa. Bardzo wygodny ten Skyfall jest.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tts napisał(-a):

Znalazłem! Tu masz PO 45.5 8500 na gumie na nadgarstku 17-17.5cm. Na moje 42 wygląda lepiej. Nie bez znaczenia jest też rozmiar w uchach... 22 vs 20mm.

20210605_221510.thumb.jpg.1b6c6153e3663cdfdefb6f46664f3480.jpg

Dzieki- wlasnie juz odpuscilem.szkoda ….zajepisty zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, pawel007 said:

Dzieki- wlasnie juz odpuscilem.szkoda ….zajepisty zegarek

za***isty ale na małe łapki lepszy jest PO 42. Mam, polecam... świetnie się nosi mimo rozmiaru, a i bransa bez mikroregulacji daje radę, a do tego nie ma "blink blink"... :0

20220612_124955.thumb.jpg.7f26dab48b2f724d9f62c4bca4bfc97a.jpg

Lepsza od PO 42 Skyfall, jest tylko.... pierwsza Planeta...

20220423_130408.thumb.jpg.69d373680333d9ee771f0e7cf0ea003f.jpg20220423_131841-01.thumb.jpeg.cdc4200da3731e5c523393b00d2e4107.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, lysolek007 napisał(-a):

;] 

IMG_20230418_093725-01.jpeg

6 godzin temu, logann napisał(-a):

To słabiutko na tym Śląsku jest jak przez 10 lat nawet nie podwoił zarobków ;) przecież to na najtańsza Omesie taka wypłata nie starczy ;) 

E07FF343-27B9-4906-B08F-E965ECDEE81A.jpeg

Dlaczego na obu rekach to sie wydaje jakies duze? Ja wiem ze w porownaniu z moim starym analogicznym okreslanym przez Omege na 41 mm ten ma 42mm ale to sa tylko wymiary. Powiekszyli czcionke i bezel i wszystko (!). To na prawde nie bylo potrzebne, bo za duzo osob tutaj pokazuje ze dominuje reke.

Trzeba przyznac ze dobrze uwspolczesnili design, jak dalem wyzej zdjecia porownawcze to wspolczesnie bardziej nowy design pasuje. Ja tam wole jednak stara bransolete, miala swoj charakter a ta jest taka 'wyplaszczona'. 

Jak zainstaluje NATO to pokaze znowu fotki ale to jeszcze miesiac okolo caly proceder bedzie trwal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.04.2023 o 13:44, Augustynski napisał(-a):

To juz trzecia taka opinia tutaj, ze omega przegina z cenami i wiecie co? ...

Kurde bela zgadzam sie (edit: po napisaniu tego posta troche jednak mniej ;)). Ktos tu napisal o omedze ze byla po 20 k i mogl kupowac co miesiac. Jak ja kupowalem swojego Seamastera 300 u Strojnego w KrK kosztowal okolo ~11 k ale dzieki temu forum (tak tak), dowiedzialem sie, ze moge oczekiwac rabatu 18-20% (okolo, dokladnie nie pamietam). No i sie udalo, powolalem sie wtedy na to forum :D.  Ciekawostka, wtedy zegarkiem na wyzszej polce byl IWC, ktory kosztowal w gablotach wtedy ~30 k i wzwyz.

Teraz? Seamster 300 kosztuje 30,5 k z metki. Fakt minelo ~12 lat  cena poszla o ~200% do gory ale wtedy to 11 k bylo duzo wiecej warte niz dzisiejsze 11 k. Dla swiezego informatyka pensja 3-5 k to byla dobra pensja, dzisiaj 15 k wzwyz  to jest dobra pensja. Takze nie tylko ceny poszly do gory, pensje tez.

Tak sobie gaworzymy o cenach, ale wychodzi na to, ze diver omegi za 30k, bardzo dobry i ladny jest rowny cenie podstawowego oystera perpetual z Rolexa. Takze nadal jest to atrakcyjna cena pod tym wzgledem.

dodajmy jeszcze to tego, że sam zegar przeszedł zmiany - inhouse'owy mechanizm, którego jeśli się nie mylę brak w poprzedniej generacji. Bardziej wkurzający jest skok z realnie 20k na prawie 30k dokładnie tego samego modelu - w czerwcu 2021 kupiłem swój za równe 20k po rabacie w Jubitomiu. Teraz, nawet jeśli bym dostał rabat na 28~k, z całą pewnością bym się zawahał (albo rozejrzał na rynku wtórnym), bo choć to był mój zegar marzeń, to Tudor też robi super zegarki... Najzabawniejszy też wzrost jest cen speedmasterów reduced, które parę lat temu były do dostania za 5-6k, a podwyżki obecnych modeli je tak wyciągnęły do góry, że wkrótce dobiją do 15k :D Zresztą to samo z pierwszymi 300M. Ale to chyba ogólny trend po prostu w naszym hobby - Datejusta też można było dostać za 6-7k, poszedł w górę jak reduced.

Edytowane przez VelTrickster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Augustynski napisał(-a):

Dlaczego na obu rekach to sie wydaje jakies duze? Ja wiem ze w porownaniu z moim starym analogicznym okreslanym przez Omege na 41 mm ten ma 42mm ale to sa tylko wymiary. Powiekszyli czcionke i bezel i wszystko (!). To na prawde nie bylo potrzebne, bo za duzo osob tutaj pokazuje ze dominuje reke.

Trzeba przyznac ze dobrze uwspolczesnili design, jak dalem wyzej zdjecia porownawcze to wspolczesnie bardziej nowy design pasuje. Ja tam wole jednak stara bransolete, miala swoj charakter a ta jest taka 'wyplaszczona'. 

Jak zainstaluje NATO to pokaze znowu fotki ale to jeszcze miesiac okolo caly proceder bedzie trwal.

Wydaje się na duży bo jest tak zrobione zdjęcie z bliska (złudzenie optyczne) , u mnie tak wygląda na nadgarstku 18,5-19cm

IMG_20230418_182637-01.jpeg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tommly napisał(-a):

Ja wiem, że dzisiaj jest "szypki ftorek", ale Sword zagościł dzisiaj pod mą strzechą, więc nie mogło być inaczej 😝

IMG_9575r.jpg

heh a myslalem ze to ja mam najstarsza omege tutaj seamaster ;), z ktorego to roku chyba lata ~2000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minutes ago, tommly said:

Ja wiem, że dzisiaj jest "szypki ftorek", ale Sword zagościł dzisiaj pod mą strzechą, więc nie mogło być inaczej 😝

Gruba gra, Kolego! Twój?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, tommly napisał(-a):

IMG_9575r.jpg

Świetna, ale czemu bateria? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoja droga znalazlem moj model na NATO czarnym, fajna fota ( ma ultra duza rozdzielczoc, mozna powiekszyc, forum tak zmniejsza ze troche 'mgla zachodzi')

20150909-122619.jpg

Edytowane przez Augustynski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, tts napisał(-a):

Gruba gra, Kolego! Twój?

Teraz już tak :)

44 minuty temu, Augustynski napisał(-a):

heh a myslalem ze to ja mam najstarsza omege tutaj seamaster ;), z ktorego to roku chyba lata ~2000?

Rocznik jak na foto

332024484_1214171555884771_2247504311052789155_n.jpg

19 minut temu, tbn napisał(-a):

Świetna, ale czemu bateria? ;)

Bo nie trzeba ustawiać, jeden taki musi być.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, tommly napisał(-a):

Teraz już tak :)

Rocznik jak na foto

332024484_1214171555884771_2247504311052789155_n.jpg

Bo nie trzeba ustawiać, jeden taki musi być.

Kupilismy zegarek w bardzo podobnym czasie (!), 4 miesiace i 1 dzien roznicy :), moj sie urodzil 02.10.2010

wiem ze oferali czasem ten sam model w kwarcu albo automacie, podobno kwarce potem wycofali wiec paradoksalnie to one wiecej na wartosci zyskaly

Dziwne w sumie, albo moj model wszedl w ciagu tych 4 miesiecy nowszy albo Ty kupiles wczniejszy na przelomie dwoch modeli

PS

Pudelko chyba mole zjadly, w moim "eko skorka" sie przykleila do tych innych plastikowych kart, rozklad niektorych materialow postepuje naturalnie ;)

Edytowane przez Augustynski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak kontynuując wątek narzekań...to w sumie jestem sam ciekaw co dalej z Omegą...przy takim wzroście cen.

Generalnie sytuacja jest w zasadzie taka, że sensowne zegarki Speedmaster to okolice 40k wzwyż, Aqua Terra to około 30k, a PO jest pomiędzy na jakiś 35k PLN.

Czyli wychodzi, że z jednej strony mamy Tudora, który jest mega atrakcyjny cenowo, a z drugiej Zenitha, który w okolicach 40k ma ciekawszą ofertę (Chronomaster Sport), a w okolicach 30-35 Defy Skyline.

Nie wspomnę o Cartier Santos w okolicach 30k-35k albo Tank koło 20k albo IWC z Pilotami inhouse lub Portugalczykiem.

No i co ktoś wybierze na kolejny zegarek? :)

Wydaje mi się, że przy tej strategii cenowej brakuje Omedze powiewu świeżości. Jakiś naprawdę nowych, ciekawych zegarków (ciągle uważam, że Speedmaster '57 jest ciekawy...dopóki się ceny nie zobaczy).

Gdy patrzę jakie Longines ma premiery (który też ponosi ceny), to uważam, że z punktu widzenia designu jest znacznie bardziej rozwinięty niż Omega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi