Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Recommended Posts

30 minut temu, machlo napisał(-a):

Ale za to nie brakuje złośliwostek. 🙄

Jak ktoś za bardzo mędrkuje i poucza innych, to trzeba go trochę ostudzić, co by wszystkich rozumów nie posiadł. 😋 Bo my tu o zegarkach powinniśmy gadać, a nie postawy ludzkie oceniać. 

Edited by mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

10 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Jak ktoś za bardzo mędrkuje i poucza innych, to trzeba go trochę ostudzić, co by wszystkich rozumów nie posiadł. 😋 Bo my tu o zegarkach powinniśmy gadać, a nie postawy ludzkie oceniać. 

Vice versa :)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

12 godzin temu, pdb napisał(-a):

(...) nie jestem w stanie się za żadne skarby zmusić, żeby zapłacić 40k za białego Moonwatcha czy nowego FOISa. (...)

- Też bym się nie zmuszał 🙂

11 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

(...) Ed to wyrób prawie że doskonały, a Fois to kolejna wariacja ich podstawowego modelu "dla ludu", podobnie jak biały moon, czy też setna odmiana SMP300. 

- W takim razie mam "pytanie do przyjaciela", czy ten doskonały Ed White nakręca się równie paskudnie jak inne moonwatche?

- ireo

22 minuty temu, ireo napisał(-a):

- W takim razie mam "pytanie do przyjaciela", czy ten doskonały Ed White nakręca się równie paskudnie jak inne moonwatche?

Paskudnie, jak w każdej manualnej Omedze. 

57 minut temu, ireo napisał(-a):

Mam trzy 3861, bardzo różnie się nakręcają. Najlepiej w moonwatchu, najgorzej w snoopy. Od snoopiego palce bolą, a nakręcanie moona to przyjemność.

50 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Paskudnie, jak w każdej manualnej Omedze. 

13 minut temu, dzikipl napisał(-a):

Mam trzy 3861, bardzo różnie się nakręcają. Najlepiej w moonwatchu, najgorzej w snoopy. Od snoopiego palce bolą, a nakręcanie moona to przyjemność.

Oj, tego się właśnie obawiałem. Dzięki za odpowiedzi. 
Z manualnymi werkami Omegi jest różnie, np. wg mnie De Ville z lat '70-'80 nakręcają się dość wygodnie, a AT co-axial  bardzo dobrze (chociaż nie musi, bo to automat). Ale jeśli tylko coś "leżało obok Moona", to już porażka. Np. Speedmaster MK40 Triple Date, oparty na Valjoux, daje się normalnie używać tylko dzięki automatycznemu naciągowi, bo jeśli się zatrzyma i trzeba podkręcić go ręcznie, to można dostać odcisków na palcach.

- ireo

22 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Samo porównywanie nowego Foisa do Eda jest nieporozumieniem. Ed White jest bardziej spójnym projektem pod każdym względem. To tak, jakby porównywać Skodę Oktavię do Superb. Wersja economy nie może się zbliżać do premium pod względem wykonania, silnika oraz ceny. To dwa różne światy. Omega w ten sam sposób pozycjonuje te dwa modele. Ed to wyrób prawie że doskonały, a Fois to kolejna wariacja ich podstawowego modelu "dla ludu", podobnie jak biały moon, czy też setna odmiana SMP300. 

e1f0794a1d6b2bd0773e433bb9b5daa9.jpg

Mariusz,

Absolutnie się nie zgodzę! Miałem EW chyba z dwa lata. Jeśli pominiemy cal. 321, to ta różnica w wykonaniu do regularnego Moonwatcha to:

- nakładane logo

- ceramiczny bezel

- indeksy

- inna bransoleta

Ta różnica w wykonaniu, spowodowała że pierwszego EW, którego zaoferował mi butik, odpuściłem...bo miał niedomalowane wskazówki widoczne gołym okiem.

Nie widzę absolutnie (co prawda na razie na zdjęciach i filmach), niczego w czym by najnowszy FOIS, ustępował wykonaniu EW. Różnicą jest teraz tylko i wyłącznie kaliber i pozycjonowanie.

Co więcej idąc Twoja analogią do Skody, to oba to Superb, tylko jeden ma bardziej historyczny (bo wcale nie lepszy w osiągach) silnik. Wyposażenie jest w zasadzie takie samo - różni się kolorem.

Oczywiście, że chodzi o pozycjonowanie. Przecież koszty produkcji to niewielki ułamek ceny. Klasyczny zegarek na 321 vs projekt który ewidentnie ma być efektowny na ręku. Dla mnie również te modele dzieli zasadnicza różnica na korzyść Eda White’a. 

5 godzin temu, Sisqo napisał(-a):

Skąd taki rabat?

Wystarczy napisać z zapytaniem o rabat i mieć platynową kartę w kruku. 20% jest od dostania bez problemu, nawet na EW.

Edited by Tosagw

39 minut temu, Tosagw napisał(-a):

Wystarczy napisać z zapytaniem o rabat i mieć platynową kartę w kruku. 20% jest od dostania bez problemu, nawet na EW.

Ale jak to? Na taki premium model dają 20%?
...
Nabijam się tylko. ;) 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

45 minut temu, machlo napisał(-a):

Ale jak to? Na taki premium model dają 20%?
...
Nabijam się tylko. ;) 

You made your point :)

- ireo

Guest codybronco
9 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Na święta będzie i 30%. 

To, tak rzucone, czy jakieś prorocze sprawdzone info?

Wczoraj rzucone, za dwa miesiące mogą okazać się prorocze.