Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Recommended Posts

Jeśli chodzi o Speedmastera Professional to właśnie koronka i problematyczne nakrecanie było powodem, że odpuściłem sobie ten model. Na szczęście dla tych którym ten wzór się podoba to jest możliwość wyboru pośród wielu projektów serii Speedmaster mniej lub bardziej przypominających Moonwatcha, a posiadających naciąg automatyczny.
Na rynku są też inne ciekawe projekty chrono niekoniecznie Omegi które są z naciągiem automatycznym, nawet cieńsze niż Moonwatch z manualnym. Także rozumiem tych którym ten manual przeszkadza, ale jednocześnie zawsze można coś innego wybrać, przymusu nie ma :)

P.S. Mam 4 zegarki z naciągiem manualnym i nakręcanie ich to przyjemność, a nie katorga jak z Moonwatchem ;)

28 minut temu, alleck napisał(-a):

Jeśli chodzi o Speedmastera Professional to właśnie koronka i problematyczne nakrecanie było powodem, że odpuściłem sobie ten model. Na szczęście dla tych którym ten wzór się podoba to jest możliwość wyboru pośród wielu projektów serii Speedmaster mniej lub bardziej przypominających Moonwatcha, a posiadających naciąg automatyczny.
Na rynku są też inne ciekawe projekty chrono niekoniecznie Omegi które są z naciągiem automatycznym, nawet cieńsze niż Moonwatch z manualnym. Także rozumiem tych którym ten manual przeszkadza, ale jednocześnie zawsze można coś innego wybrać, przymusu nie ma :)

P.S. Mam 4 zegarki z naciągiem manualnym i nakręcanie ich to przyjemność, a nie katorga jak z Moonwatchem ;)

Choćby Zenith, chyba najlepsze mechanizmy chronografu na rynku. I świetne projekty.  

Konotacje historyczne mają swoje plusy :D Pierwszy lepszy przykład -  jakoś 2 tygodnie temu, wpadli do nas nowi koledzy techniczni z oddziału UK gdzie mamy siedzibę główną. Nowy szef naszego działu technicznego wspomniał, że kiedyś pracował w firmie, która budowała łaziki marsjańskie, ja pokazałem speedmastera i od razu złapaliśmy kontakt :) 

Jeśli patrzylibyśmy tylko na wygodę, to każdy z nas nosiłby jakiegoś lekkiego Swatcha, czy to w kwarcu czy sistemie 51 (bo ze 20 lat nie martwisz się nawet o zmianę baterii). Ja tam akurat lubię sobie raz dziennie zdjąć Speedyego i go nakręcić. Wcześniej miałem przez jakieś 2-3 lata Speedmastera Reduced 2. Automat chyba najbliższy wyglądem do oryginału, niestety muszę pojechać klasykiem "Prawie robi wielką różnicę". Proporcje zegarka, fakt, że to prawie zegarek, który był na księżycu czynią z niego po prostu ładny zegarek. Mój pro, to do bólu zwykły Moonwatch z 84 roku i przyznam, że lubię fakt, że to właśnie "najzwyklejszy" speedmaster, nie żadna limitacja czy inna specjalna wersja, tylko praktycznie to co Buzz nosił na księżycu :D 

11 godzin temu, tbn napisał(-a):

Choćby Zenith, chyba najlepsze mechanizmy chronografu na rynku. I świetne projekty.  

O ile zgodzę się co do sprawdzonego cal. 400 o tyle w przypadku tego nowego cal. 3600 to już nie bardzo. 
Szacun, że próbują iść do przodu ale nie posuwałbym się aż tak daleko w swoich stwierdzeniach.

Bardzo fajnie, że Moonwatch ma jakąś historię, tylko co to za pożytek z konotacji historycznych jeśli nakręcanie zegarka ma być dla mnie niewygodne? Nie podpadam pod kategorię noszącego swatcha czy inną bateryjkę, mam 4 zegarki z naciągiem manualnym i lubię je nakręcać. Koronka w Moonwatchu jest częściowo schowana w kopercie, przez co tylko połowa jej wystaje, a od góry mnie osobiście przeszkadzał bezel żeby pewnie ją chwycić. Tylko tyle, a dla mnie aż tyle.

image.png.5bdfef11cc41094affadb9e97551d507.png

Da się to zrobić inaczej, wg mnie dla wygody nakręcania lepiej, co nawet sama Omega pokazuje, np w FOIS.
image.png.c9ab833caf4878ec561fb33e28e00300.png

Czy w calibre 321
image.png.aab7c7911fbf139fdb129604bb8b003d.png

Fois jednak nawiązuje do wersji przed wprowadzeniem pro, czyli przed dodaniem osłonięcia koronki przez kopertę. Ja się absolutnie zgadzam, że nakręcanie jest niewygodne, ale czy na tyle niewygodne, żeby rezygnować z takiej ikony? Dla mnie nie, na całe szczęście zegarków jest masa i każdy wybierze coś dla siebie :) 

Wiadomo, że bez osłony koronki będzie łatwiej nakręcać, ale to i tak kwestia indywidualna. Ja nakręcam Moona prawie 9 lat, nie mam problemów, może już kwestia wprawy. 

Ja kiedyś miałem Speedmastera Date. Na pewno nie jest to koszerny Speedmaster, ale był bardzo wygodny, mimo, że grubasek.
No i nakręcać nie trzeba było ;)
Także jest to święta prawda dla każdego coś się znajdzie.
f25460b6726bc6e63df8f25e329c5f59.jpg

Chciałem się dopytać kogoś kto się orientuje, czy najbardziej aktualna Omega reduced to jest ta referencja? 

https://wkruk.pl/zegarek-omega-speedmaster-11?gclsrc=aw.ds&&utm_source=google&gad_source=1&utm_medium=cpc&utm_campaign=[pt]_[pmax]_[css_pt]_[feed]_zegarki_marki_top&utm_id=21333814297&gclid=CjwKCAiAkc28BhB0EiwAM001TZ0YpDRPuGvFFB8xk8nv7hOZm_eYXe3lV3VKQfJxckwbyE0iysAznhoCbLwQAvD_BwE

bo kojarzę też że były speedmastery mniejsze które miały takie “eliptyczne okna sekundowe”. Jak mnie pamięć nie myli one jak się nazywały Orbis (miś) czy coś w ten deseń. Czy layout reduced jest w te tony, kształty  eliptyczne?

Edited by lisciu

10 minutes ago, lisciu said:

Chciałem się dopytać kogoś kto się orientuje, czy najbardziej aktualna Omega reduced to jest ta referencja? 

https://wkruk.pl/zegarek-omega-speedmaster-11?gclsrc=aw.ds&&utm_source=google&gad_source=1&utm_medium=cpc&utm_campaign=[pt]_[pmax]_[css_pt]_[feed]_zegarki_marki_top&utm_id=21333814297&gclid=CjwKCAiAkc28BhB0EiwAM001TZ0YpDRPuGvFFB8xk8nv7hOZm_eYXe3lV3VKQfJxckwbyE0iysAznhoCbLwQAvD_BwE

bo kojarzę też że były speedmastery mniejsze które miały takie “eliptyczne okna sekundowe”. Jak mnie pamięć nie myli one jak się nazywały Orbis (miś) czy coś w ten deseń. Czy layout reduced jest w te tony, kształty  eliptyczne?

W tym rozmiarze, w automacie to będzie to.

18 minutes ago, lisciu said:

Reduced mają też inne kolory, są bardziej "kobiece" i masz tam właśnie eliptyczne subtarczki. Tu masz wszystkie: https://www.omegawatches.com/watches/speedmaster/speedmaster-38-mm/catalog?p=2

Na samym końcu jest czarna, najbardziej "unisex" z zestawienia.

Jeszcze z ciekawostek to niedawno w Jubitomie była na -30%, więc jeśli Cię interesuje ten model to może warto popytać...

19 minut temu, logann napisał(-a):

Reduced mają też inne kolory, są bardziej "kobiece" i masz tam właśnie eliptyczne subtarczki. Tu masz wszystkie: https://www.omegawatches.com/watches/speedmaster/speedmaster-38-mm/catalog?p=2

Na samym końcu jest czarna, najbardziej "unisex" z zestawienia.

Jeszcze z ciekawostek to niedawno w Jubitomie była na -30%, więc jeśli Cię interesuje ten model to może warto popytać...

Dzięki za wskazówkę :)

No właśnie tego się obawiałem, że ten reduced to eliptyczne subtarcze choć widzę, właśnie, że czarny tego layoutu nie ma. Ale muszę widze przyjrzeć się temu z bliska jak to wygląda. To chyba główny powód dla którego zapytałem o wersje automatyczną moonwatch'a :).

Edited by lisciu

Dla mnie zawsze był tylko reduced 1 i 2. Wersję dwa widać poniżej. Względem 1 - ma szafirowe szkło, nowszy typ bransolety i brak cyfr przy indeksach. Minusem niestety jest mechanizm modułem DD.

image.png.0241073ca98d5e383a2fa344ff5fd877.png

Co to jest mechanizm modułem DD? I co to znaczy reduced 1 i 2. Wybacz nie bardzo mam wiedzę o tym modelu więc nie rozumiem, aż tak z tego co napisałeś wyżej

Godzinę temu, lisciu napisał(-a):

Co to jest mechanizm modułem DD? I co to znaczy reduced 1 i 2. Wybacz nie bardzo mam wiedzę o tym modelu więc nie rozumiem, aż tak z tego co napisałeś wyżej

Mechanizm z modułem Dubois Depraz. 

Edited by facecik

W dniu 23.01.2025 o 13:34, alleck napisał(-a):

Ja kiedyś miałem Speedmastera Date. Na pewno nie jest to koszerny Speedmaster, ale był bardzo wygodny, mimo, że grubasek.
No i nakręcać nie trzeba było ;)
Także jest to święta prawda dla każdego coś się znajdzie.
f25460b6726bc6e63df8f25e329c5f59.jpg

Bartek miałem identyczną wersję Date i potwierdzam, wygodnie mi się ją nosiło i bez nakręcania ;)

W Moonie troszkę paluszki bolą, w nowszej ref. jest już ciut lepiej.

Właśnie dlatego chcę wrócić do 3861/3, ale nie wiem czy znowu coś innego nie wpadnie :D

A może Longines BigEye, ma automat oraz szafir?

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

A może Longines BigEye, ma automat oraz szafir?

Jeśli to do mnie pytanie, to wybrałem trochę inne chrono. Na ręce wygodne i nakręcać nie trzeba ;) A Ci co mają wersję 38mm mówią, że jeszcze wygodniejsza. Ja niestety nie jestem w stanie przetrawić okna daty między 4 a 5 w tej mniejszej.
f65d42ff0c5499be478e0f792221c524.jpg

16 minut temu, alleck napisał(-a):

Jeśli to do mnie pytanie, to wybrałem trochę inne chrono. Na ręce wygodne i nakręcać nie trzeba ;) A Ci co mają wersję 38mm mówią, że jeszcze wygodniejsza. Ja niestety nie jestem w stanie przetrawić okna daty między 4 a 5 w tej mniejszej.
f65d42ff0c5499be478e0f792221c524.jpg

To akurat było pytanie retoryczne (bo szukam chrono i chciałem wrócić do Moona) oraz propozycja dla kolegi @lisciu, który wolałby automat ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

20 godzin temu, tommly napisał(-a):

To akurat było pytanie retoryczne (bo szukam chrono i chciałem wrócić do Moona) oraz propozycja dla kolegi @lisciu, który wolałby automat ;)

No tak ale ja się ograniczę do reduced. Jeśli nie wpadnę na inną lepszą opcję. 

Zerknij na IWC, ja dzisiaj „zgrzeszyłem” :D

2 hours ago, lisciu said:

Nie ten wątek ale może bana nie będzie... Zenith El Primero Chronomaster 38mm... 😉

Nie ten wątek ale może bana nie będzie... Zenith El Primero Chronomaster 38mm...
Taka propozycja padła już ;) mnie nie zbanowano więc może i Tobie się upiecze :D