zegarek zegarek 29 #53176 Posted May 5 (edited) Drodzy entuzjaści zegarków Omega. Chciałbym się odwołać do Waszej wiedzy i doświadczenia, odnośnie rotomatów do zegarków automatycznych. W lutym kupiłem Omegę AT, a teraz potrzebuję do tego zegarka rotomatu. Na rynku jest ogromna oferta - podpowiedzcie mi, proszę, Koledzy, jaki model byłby najlepszy. Cena nie ma znaczenia, ma być po prostuodpowiedni i dobry. Edited May 5 by zegarek zegarek 0 Share this post Link to post Share on other sites
tts 5648 #53177 Posted May 5 (edited) 56 minutes ago, logann said: Czy niekoszerny Racing może na #szypkiftorek ? Jak długo na tarczy ma napis Speedmaster, tak długo może być na #szypkiftorek 😉 Edited May 5 by tts 3 Share this post Link to post Share on other sites
Marcusfff 204 #53178 Posted May 5 1 godzinę temu, logann napisał(-a): Fajny pasior! Robiony na forum czy gdzieś z neta? A dziękować... Pasek nietani, ale za to gruby, skóra prima sort i teleskopy quick release. https://www.watchgecko.com/products/simple-handmade-italian-leather-watch-strap-reddish-brown 1 Share this post Link to post Share on other sites
logann 4027 #53179 Posted May 5 2 minutes ago, Marcusfff said: A dziękować... Pasek nietani, ale za to gruby, skóra prima sort i teleskopy quick release. https://www.watchgecko.com/products/simple-handmade-italian-leather-watch-strap-reddish-brown Prezentuje się świetnie, dzięki za link 👌 1 Share this post Link to post Share on other sites
logann 4027 #53180 Posted May 6 10 hours ago, zegarek zegarek said: Chciałbym się odwołać do Waszej wiedzy i doświadczenia, odnośnie rotomatów do zegarków automatycznych. Niewiele pomogę, bo nigdy nie korzystałem z rotomatów. Możesz spróbować zapytać w szerszym wątku, np tutaj: https://zegarkiclub.pl/forum/forum/217-podręczniki-i-porady/ Większa szansa, że ktoś kto korzysta z takiego sprzętu Ci podpowie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
zegarek zegarek 29 #53181 Posted May 6 2 godziny temu, logann napisał(-a): Niewiele pomogę, bo nigdy nie korzystałem z rotomatów. Możesz spróbować zapytać w szerszym wątku, np tutaj: https://zegarkiclub.pl/forum/forum/217-podręczniki-i-porady/ Większa szansa, że ktoś kto korzysta z takiego sprzętu Ci podpowie. Dziękuję Ci serdecznie za podpowiedź. Zrobiłem, jak mi poradziłeś, a teraz zobaczymy, co się wydarzy. Ostatecznie, wybiorę jakiś rotomat na chybił trafił, i cześć! 😀 0 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 5450 #53182 Posted May 6 17 minut temu, zegarek zegarek napisał(-a): Ostatecznie, wybiorę jakiś rotomat na chybił trafił, i cześć! 😀 Można wybrać rotomat albo brak rotomatu, to zależy. Być może rotomat to tylko etap w życiu kolekcjonera, potem przychodzi fascynacja ręcznym nakręcaniem, albo odwrotnie. 10 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
Darecki 474 #53183 Posted May 6 Omega... ręce opadają. Po zakupie SMPC 300 w 2018 roku od razu serwis bo fabryka krzywo założyła wskazówki, po 7 latach czyli zegarek jeszcze w zalecanym interwale serwisowym werk staje na amen... Ok. Wysłany do serwisu swatch group na pełny przegląd. Info że koszt przeglądu standardowy i CZEKAMY. Mija 10 tydzień, brak części do tak popularnego mechanizmu!!!! K... za takie pieniądze jakie biorą za serwis to powinno trwać góra miesiąc. Zawsze marzyłem o tej Omedze, ale na obecną chwilę mam dość tej marki i grupy. Myślałem że Sinn ma terminy z d... ale to co robi Omega to przechodzi wyobrażenie, nie wspominając że mój Sinn 556 od 16 lat nie sprawił żadnej niemiłej niespodzianki. Nigdy więcej wynalazków typu co-axial i tym podobnych bździn marketingowych, miało to wydłużyć resurs między przeglądowy, a jest powodem nieustających problemów i dotyczy to wszystkich wychwytów w serii werków 2500. 0 Share this post Link to post Share on other sites
DawidM86 3534 #53184 Posted May 6 (edited) Mysle ze w tych czasach te 6-12 tygodni to standard wszędzie (autoryzowane punkty serwisowe). Jesli uda Ci sie dostac zegarek przed tym czasem to po prostu masz szczescie. Ja czekalem 3mc na moje Ebele (kwarcowe mechanizmy z grupy Cartier-Ebel) ktore kupilem jako NOS, ale zawsze w tego typu zegarkach robie full serwis. Tez czekalem na czesci. Na swojego limitowanego NOS Tag Heuer czekalem prawie pol roku, wiec zawsze moze byc gorzej (mechanizm Lemania). Tu zegarek zostal wyslany z TH w UK do TH heritage centre w Szwajcarii. 😢😅 Edited May 6 by DawidM86 0 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 5450 #53185 Posted May 6 Gdzieś już chyba widziałem ten wpis i teraz nie wiem, czy to ta sama Omega, czy kolejna. Zdaje się, że nie tylko wskazówki krzywo założyli. Przypomina to czasy, kiedy odbierało się nowy samochód z „Polmozytu”, zazwyczaj niezupełnie sprawny albo niekompletny. 0 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
tommly 13147 #53186 Posted May 6 19 godzin temu, zegarek zegarek napisał(-a): Drodzy entuzjaści zegarków Omega. Chciałbym się odwołać do Waszej wiedzy i doświadczenia, odnośnie rotomatów do zegarków automatycznych. W lutym kupiłem Omegę AT, a teraz potrzebuję do tego zegarka rotomatu. Na rynku jest ogromna oferta - podpowiedzcie mi, proszę, Koledzy, jaki model byłby najlepszy. Cena nie ma znaczenia, ma być po prostuodpowiedni i dobry. Najlepiej taki który ma możliwość regulacji ilości obrotów oraz kierunku kręcenia. Ja mam np. Beco i jestem zadowolony. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
zegarek zegarek 29 #53187 Posted May 6 Godzinę temu, tommly napisał(-a): Najlepiej taki który ma możliwość regulacji ilości obrotów oraz kierunku kręcenia. Ja mam np. Beco i jestem zadowolony. O, świetnie, wreszcie jakiś trop! Chętnie coś od tej firmy, wybiorę, jednak przedtem mam jeszcze pytania. 1. Słyszę ostrzeżenie, że są hałaśliwe i spać nie dają - jak jest w przypadku tej firmy? 2. Czy są rotomaty na baterie oraz zasilanie sieciowe jednocześnie, i czy takim należy dać pierwszenśtwo? 0 Share this post Link to post Share on other sites
tommly 13147 #53188 Posted May 6 Godzinę temu, zegarek zegarek napisał(-a): O, świetnie, wreszcie jakiś trop! Chętnie coś od tej firmy, wybiorę, jednak przedtem mam jeszcze pytania. 1. Słyszę ostrzeżenie, że są hałaśliwe i spać nie dają - jak jest w przypadku tej firmy? 2. Czy są rotomaty na baterie oraz zasilanie sieciowe jednocześnie, i czy takim należy dać pierwszenśtwo? ad.1 Jak dla mnie Beco są w miarę ciche. ad.2 Są takie, zależy czego oczekujesz i potrzebujesz, ale na baterii raczej długo nie pociągną. Ja jak zabieram sowje zegarki na jakiś wyjazd, to przede wszystkim pakuję je do etui, żeby miały wygodnie i się nie poobijały, nigdy nawet nie pomyślałem o roto 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 74161 #53189 Posted May 7 W dniu 5.05.2026 o 22:04, zegarek zegarek napisał(-a): Chciałbym się odwołać do Waszej wiedzy i doświadczenia, odnośnie rotomatów do zegarków automatycznych. Ja używam trzech rotomatów. Wszystkie od Watch Winder Smiths. Są ładne, ciche i dobre jakościowo. Mnie osobiście podoba się ich estetyka. Odnośnie spraw użytkowych: 1. Żaden rotomat nie będzie supercichy. Nieważne co jest w reklamie. Sam silnik w środku jest zawsze cichy ale cały mechanizm musi pracować i jest w nocy słyszalny. Jeden rotomat stoi u nas w sypialni. Mnie nie przeszkadza, ale żona czasem troszkę narzeka. W nocy, w cichej sypialni zawsze będzie go trochę słychać. Dlatego najlepiej trzymać go gdzie indziej niż sypialnia. 2. Praktycznie prawie każdy rotomat działa na tej samej zasadzie i na podobnych podzespołach. To oznacza, że wcześniej czy później naciągnie się kauczukowy pasek klinowy w przekładni i trzeba go będzie wymienić. Takie paski kosztują grosze, ale demontaż i montaż mechanizmu może być kłopotliwy w zależności od rotomatu. Smiths ma to ogarnięte w miarę praktycznie. Widziałem takie rotomaty z Ali, których praktycznie nie dało się rozkręcić do wymiany paska bez zniszczenia części obudowy (elementy skręcone wkrętami później zasłoniętymi "skórą" lub materiałem tekstylnym). 3. Warto zobaczyć jakie są poduszki w rotomacie. Powinny być albo regulowane albo zrobione z gąbki. Skóra/pseudo skóra bez regulacji sprawdzi się tylko przy zegarku ze skórzanym paskiem z tradycyjną sprzączką, ale jest ogromne ryzyko, że nie sprawdzi się przy bransolecie i przy pasku z zapięciem motylkowym. Smiths ma poduszeczki z gąbki i dodaje jeszcze dodatkowe poduszki w większym rozmiarze, więc jest OK. 4. Jeżeli masz kręcić jeden zegarek, to kup rotomat z tarczą obrotową na jeden zegarek (Typ A1 i A2 ze zdjęcia poniżej). Jeżeli rotomat ma tarczę na dwa zegarki, to nie powinno się na takiej tarczy kręcić tylko jednego zegarka. Pasek klinowy będzie pracował przy bardzo zmiennych siłach i zużyje się dużo szybciej. Na tarczy na dwa zegarki (B1 i B2 ze zdjęcia) warto też dopilnować, żeby na jednej tarczy kręciły się zegarki o podobnej masie. Wrzucanie z jednej strony ciężkiego divera na bransolecie a z drugiej lekkiego garniturowca na pasku skórzanym dość szybko skończy się nierówną pracą a potem zatrzymaniem tarczy. 5. Te większe Smithsy na pewno mają też możliwość pracy na baterii. Mniejsze chyba też. U mnie komplet baterii wytrzymał raz chyba tydzień. 1 Share this post Link to post Share on other sites
logann 4027 #53190 Posted May 7 (edited) Był #szypkiftorek to teraz #mokryczfartek (czytaj: czwartek z dajwerem). 1 hour ago, Perpetuum Mobile said: Odnośnie spraw użytkowych: Ja to myślałem zawsze, że rotomat to takie pudełko co się kupuje i po prostu działa i jest. A tu widzę, że w temacie można doktorat napisać 😅 Edited May 7 by logann 12 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 74161 #53191 Posted May 7 1 godzinę temu, logann napisał(-a): Ja to myślałem zawsze, że rotomat to takie pudełko co się kupuje i po prostu działa i jest. I tak jest. Do czasu 😉 2 godziny temu, logann napisał(-a): A tu widzę, że w temacie można doktorat napisać 😅 Jak się już używa to widać i plusy i minusy. A jak potem coś się zepsuje i jak się to pudło rozkręci, to wtedy niestety droga do doktoratu jest otwarta 🙂. 2 Share this post Link to post Share on other sites
stateless 44 #53194 Posted May 8 Nowa i stara PO. Pomaranczowa PO bardzo lekka na rece ale jednak podobna do starszej to ciezko sie zdecydowac. O wiele wiecej sie swieci. Z praktycznego punktu widzenia to chyba jednak brakuje tej daty. 8 Marcin Share this post Link to post Share on other sites
Marcusfff 204 #53195 Posted May 8 Czy Omega już całkowicie i permanentnie wyrzuciła GMT ze swojej oferty? Komplikacji nie ma w żadnej kolekcji i zostały chyba tylko worldtimery. I to spore, bo 43mm i więcej. 0 Share this post Link to post Share on other sites
logann 4027 #53196 Posted May 8 1 hour ago, Marcusfff said: Czy Omega już całkowicie i permanentnie wyrzuciła GMT ze swojej oferty? Komplikacji nie ma w żadnej kolekcji i zostały chyba tylko worldtimery. I to spore, bo 43mm i więcej. Też nad tym ubolewam 😕 kiedyś była jeszcze taka czarno biała PO z GMT, ale odkąd odświeżyli linie PO to wszystkie poprzednie modele zostały wykoszone. Podobnie day of the week, też fajna komplikacja a w żadnej kolekcji nie ma… Słabiutko to wyglada niestety… 1 Share this post Link to post Share on other sites
christ0ff 3159 #53197 Posted May 9 Kilka dni do przodu 😅 14 Share this post Link to post Share on other sites
Marcusfff 204 #53198 Posted May 9 15 godzin temu, logann napisał(-a): Też nad tym ubolewam 😕 kiedyś była jeszcze taka czarno biała PO z GMT, ale odkąd odświeżyli linie PO to wszystkie poprzednie modele zostały wykoszone. Podobnie day of the week, też fajna komplikacja a w żadnej kolekcji nie ma… Słabiutko to wyglada niestety… Jest bardzo słabo i nie wgłębiając się w wersje kolorystyczne to mamy taki wybór: faza księżyca- 1 (Regata) kalendarz- 1 (Regata) alarm- 1 (Regata) rezerwa chodu- 2 worldtimer- 2 mała sekunda- 4 (nie licząc chronografów) chrono- 15 I tyle- zostaje tylko wybrać kolor tarczy i ile złota i diamentów chcesz. Poza jakimiś wariacjami tego co mam nie miałbym teraz ducha kupować nowej Omegi. Mnie się marzy taka nowa AT 220.10.41.21.03.004 z GMT. Idealny zegarek na wakacje. Komu to przeszkadzało? SMP też były z GMT, choć akurat nieładne, PO też były i były super, choć wszystko ciut za duże. Myśląc o GMT skłaniam się ku GS- 40mm, 55h rezerwy, zakręcana koronka, obłędna tarcza i jakość GS, Jakby miało tylko mniej polerki... 1 Share this post Link to post Share on other sites
Wostok111 5499 #53199 Posted May 9 I znowu w Omega Team, tym razem Spectre Seamaster 😎 14 Share this post Link to post Share on other sites
tommly 13147 #53200 Posted May 9 Wreszcie dzień odpoczynku i chwilka żeby założyć coś "lepszego", a nie tylko EDC i smart 16 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites