Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

Panowie jak z rozmiarem? Divers Date był "zwężany". Tutaj mamy 40mm, które jak na nurka wygląda mizernie.

W porównaniu z "ojcem" i tak jest duży :)

Oris-Divers-Sixty-Five-6.jpg

Na żywo przez parę chwil faktycznie wydaje się być mikry. Nie mniej po 5 minutach jest bardzo OK, wygodny bardzo. Nie mniej nie jest to oferta dla lubiących nurki ważące po 300 gram :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie...;(

Mocno się zastanawiam...Mam na tapecie ML'a, Orisa i Schaumburga. Oris mnie urzekł od pierwszego wejrzenia. Niestety nie widziałem go jeszcze na żywo..Jednak rozmiar, brak bransolety jako opcja skutecznie mnie hamuje. Nie chciałbym żałować po tygodniu, jednak co jak co, wydania nie małej kwoty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie wyobrażam sobie tego zegarka na bransolecie tak samo jak chociażby Legend Divera Longinesa. No way.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem fanem marki, ale nie podoba mi się pójście za stylem retro. Nie przekonuje mnie ani nowy Oris ani np. Nowa omega seamaster 300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyobrażam sobie tego zegarka na bransolecie tak samo jak chociażby Legend Divera Longinesa. No way.

popieram w 100% że bransoleta by tu nie pasowała tak samo jak do LLD

LLD mam i nawet innym pasek niż fabryczny mu nie pasi (ja na wszelki wypadek kupiłem od razu drugi pasek :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie wkomponowana data. Longines w swojej linii heritage mógłby się uczyć.

Gdyby miał hesalit, kupiłbym na 100%.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@s3pp

ML odpuść. To taki niewyszukany wybór :)

Hehe jak na złość jest na pierwszym ;)

Panowie jak najbardziej się zgadzam. Bransoleta nie ma racji bytu. Pisałem ogólnie. U mnie jest to ważny element zegarka, oczywiście na zmiane z pachami wszelakiej maści;)

W tym tygodniu postaram się zrobic przymiarkę i, albo się wyleczę, albo tak jak w przypadku Orisa DD szybka decyzja i zakup;)

Edytowane przez s3pp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na żywo, macałem...nie mierzyłem bo mnie nie powalił, stety niestety...

Za to przymierzyłem Eternę Kontiki FH i się zakochałem....Tym razem Oris- reszta świata 0:1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Witam szanownych kolegów forumowiczów. Noszę się ostatnio z zamiarem kupna dwóch zegarków marki Oris lub (jeśli chodzi o klasyczny to marka FC). Moje typy to :

https://dolinski.pl/zegarki-oris.html/?auto#/product/4138

https://dolinski.pl/zegarki-oris.html/?auto#/product/8353

Lub

https://dolinski.pl/zegarki-frederique-constant.html/?auto#/product/8451

Martwią mnie jednak pewne problemy opisane na innych forach

http://forums.watchuseek.com/f22/sw-220-movement-aquis-titan-small-second-1249010.htmlStąd moje pytania :

Czy faktyczne mechanizmy sellita sw 200 i sw 200-1 posiadają aż tak słabe koła naciagu, które się "sypią"?

Jakie konkretnie firma Oris wprowadziła modyfikacje w "gołych" mechanizmach sellita czy chodzi tylko o czerwony rotor czy np czopy balansu są utwardzone lub włos balansu jest z lepszego materiału itp?

Trzecie moje pytanie dotyczy pierścienia mocującego mechanizm w Orisach

http://calibercorner.com/tag/sellita/

Czy jest on wykonany z metalu czy plastiku bo na zdjęciach wygląda to jak zwykła wkładka plastikowa dociskajaca mechanizm. Nigdzie nie widać śrubek mocujacych ?

Zależy mi na dobrym zegarku ale po przeczytaniu różnych opinii mam nie mały mętlik w głowie. Kilka tysięcy za zegarek to duża kwota jak dla mnie i nie chciał bym źle wydać tych pieniędzy.

Proszę o konkretne i merytoryczne odpowiedzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soda66 ale co zrobić jak się Kasia bardziej podoba od Oli mimo że gorzej gotuje!

Ola w domu, Kasia w samochodzie lub hotelu :D

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) :) :)

Karol, Ty tak robisz ;)

Nie, wybrałem urodę i muszę sam gotować :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SW200-1 to wersja ulepszona właśnie pod kątem koła naciągu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soda66 ale co zrobić jak się Kasia bardziej podoba od Oli mimo że gorzej gotuje!

Odpowiedz prosta - Ola ma nauczyć Kasię gotować i ma ... zniknąć.

Tylko która jest Kasia, a która Ola?

:D  

Edytowane przez Soda66

Soda66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Wiem, że w pewnym sensie mogę być mało obiektywny, ale na chwilę obecną awarie mechanizmów Sellita w Orisach są mniej więcej tak częste jak erupcje wulkanów na Dolnym Śląsku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że w pewnym sensie mogę być mało obiektywny, ale na chwilę obecną awarie mechanizmów Sellita w Orisach są mniej więcej tak częste jak erupcje wulkanów na Dolnym Śląsku ;)

:D :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To tak tylko kontrolnie, dla mnie świadomych, bo już różne rzeczy pod swoim adresem słyszałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Oris po miesiącu....(zegarek zaprzyjaźnionego klienta)

WP_20151026_11_27_59_Raw_zpsjyn7fblu.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:):):):):):):):):)

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi