Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cudny

RENOWACJA ELEMENTÓW ZEGARA

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o brakujący wkład do młotka to jest zwykła skóra. Trzeba dociąć odpowiedni kawałek i wkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto nie potrafi poprawnie złożyć zegara, to najlepiej jeśli umyje go bez rozbierania. Odpowiednie przybory to pędzle, szczotki i benzyna. Były kiedyś u "Flomego" w Warszawie przybory do wstawiania wężydeł bez rozbierania, ale cena około 30 tysięcy, zniechęcała nawet do oglądania. Może uda się chociaż przeszlifować palety kotwicy i po naoliwieniu możliwy jest umiarkowany sukces.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar stał można powiedzieć hmm w ruderze i najprawdopodobniej zatrzymany w 1987r nie chodził do dziś. Teraz próbował 2-3 razy to pochodził 10 minut i stawał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc mogę wsadzić cały mechanizm bez rozbierania do Gronal'a (elmy) i benzyny ekstrakcyjnej ? Wiadomo tarcze zdejmę...

Edytowane przez Aldik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc mogę wsadzić cały mechanizm bez rozbierania do Gronal'a (elmy) i benzyny ekstrakcyjnej ? Wiadomo tarcze zdejmę...

Możesz wsadzić co chcesz i gdzie chcesz, ale jeśli o mechanizm zegara chodzi, to zrób, co powyżej doradzono. Amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W płynie gronal nie wolno myć złożonego mechanizmu, bo ulegnie zniszczeniu. Nie uda się płynu usunąć z czopów i ulegną korozji.

Zegar jest warty tego by dać go do fachowca, jeżeli samemu się nie umie mechanizmu zegara rozłożyć i złożyć. Każdy inny sposób jest półśrodkiem, który niszczy mechanizm. W całości to można myć sobie budzik Poltik, a nie taki dobry mechanizm.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i się okazało, że dobry znajomy mam talent co do mechanizmów i nie jeden juz składał - muszę kupić ELME i coś mi to nie wychodzi, nie mogę znaleźć w internecie - moze wiecie, gdzie np w Katowicach mozna kupić ? Może ktoś ma na sprzedaż ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W "internecie" jest dostępny Gronal, także na Allegro. Ostro poszedł w górę, ok. 50 złotych za 0,5 litra. Nie dziwota - producent jest jeden..Ale Elma jest (jeśli jest dostępna) i tak jest blisko dwa razy droższa.

PS. W Gronalu rozpuści się skóra z młoteczków.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę jednak elmę - gdzies wyczytałem, że jest lepsza i z tego co piszesz domyślam sie, że nie rozpuści skórki z młotków :) Hmm tylko gdzie ją kupic !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A hurtowni zegarmistrzowskiej to w Katowicach, lub okolicy nie ma? Może będzie prościej...

Ja nie pomogę, bo mieszkam 270 km dalej, niestety, ale Wujek Google, oraz telefon czynią cuda.

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A hurtowni zegarmistrzowskiej to w Katowicach, lub okolicy nie ma? Może będzie prościej...

\

Hmm no nie wiem - a jest ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha no i też nie mogę znaleźć ale dam rade ;)

Pytanie jak zreanimować wagi aby się świeciły :)? Przepolerować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wagi umyj detergentem, niech się lepiej nie świecą. Kupuj gronal i nie filozofuj. Elma ma taki sam skład.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elma jest dostępna we Wrocławiu w firmie Zodiak ul. Nyska 59 tel. 713273015 cena za koncentrat 1/2 l - ok. 60 zł. - Dzisiaj sprawdzałem. Sprzedają wysyłkowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jeszcze który preparat ? Koncentrat ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba 1:9. Jednak najlepiej zatelefonować i dokładnie się dowiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1:9

Ale oryginalne słoje ELMA mają przy dnie kreskę do której leje się płyn resztę do następnej kreski uzupełnia się wodą (w wersji lux destylowaną).

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj gronal i nie filozofuj. Elma ma taki sam skład.

Podobnie jak aspiryna i polopiryna, jednak nie do końca taki sam...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za pomoc ;)

Możecie mi pomóc gdzie szukać i jakiej dlugości powinna być brakująca struna ? Aa i jaką skórkę wsadzić do młotka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was wie gdzie mozna kupić KIWI METAL do czysczenia mosiądzu i miedzi?  W sieci brak. Podobno zaprzestali produkcji. Był to najlepszy środek do czyszenia i bardzo mi zależy na zakupie 2 szt.

A czy ktoś z Was stosował może Mr Muscle emulsja do czyszczenia mosiądzu i miedzi? Czy jest porównywalny z KIWI?

Edytowane przez kasiaMF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to działało - mechanicznie, chemicznie czy na oba sposoby ?

Albo inaczej - chcesz usuwać nalot, czy również polerować ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z etykiety: zawiera węglowodory alifatyczne (>30%), mydło (5-15%), benzynę ciężką obrabianą wodorem (ropa naftowa).

Ponadto mocno capi amoniakiem. Widziałem na półce w Auchanie.

Kiedyś w Składnicy Harcerskiej sprzedawano ASIDOL, produkcji ZSRR. Był bardzo skuteczny i do tej pory nie spotkałem równie dobrego środka do czyszczenia mosiądzu.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli bez ścierniwa.

Kwasek cytrynowy spożywczy ( najlepiej kupić opakowanie 0,5 kg - chyba z 5 zł kosztuje ) rozpuścić w gorącej wodzie, na szmatkę i wycierać ( rękawiczki gumowe wskazane ).

Wcześniej warto odtłuścić. Jeżeli mamy cały element mosiężny do wyczyszczenia można wsadzić do kąpieli i zagotować.

Nie czyścić kół zębatych itp !!!

Przy czyszczeniu "złomów" i długotrwałym gotowaniu pojawi się czerwonawy kolor miedzi.

Jak się zaczyna pojawiać zetrzeć go suchą szmatką - może być z odrobiną kredy.

Opis metody bardzo uproszczony - warto poeksperymentować

Szczegółów nie sposób na szybko opisać.

EDIT

Tak czytam co napisałem - mam nadzieję, że nikomu do głowy nie przyjdzie rozpuszczać całego 0,5 kg :D

4-5 łyżek na szklankę wody to max.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi