kumite 258 #226 Napisano 5 Lutego 2014 Wyczyszczony juz jest tylko te sprezyny mnie mecza..Wydaje się ,że popełniłaś harakiri, nie wiem,w czym to moczyłaś, benzyna, nafta. Siłą ,rzeczy brud , po odpadnięciu zawsze gdzieś wejdzie, w łożyska w sprężyny. Ja się poddaję. Pzdr.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #227 Napisano 5 Lutego 2014 Ojtam, ojtam... Chęci były . Teraz trzeba pójść krok dalej i wszystko zdemontować, nie brudząc dłoni nadmiernie (bo z wierzchu czyste ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #228 Napisano 5 Lutego 2014 Tylko nie wpadnij Dascola proszę na pomysł by rozmontować mechanizm z naciągniętymi sprężynami!!!!! 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #229 Napisano 5 Lutego 2014 no no no - rozkręcić to pikuś - a potem do pudełka od butów i do dobrego zegarmistrza - bo to kwadransiak 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #230 Napisano 5 Lutego 2014 Bez paniki Panowie Skoro popelnilam blad to Kienzle podzieli los kukulki i pojedzie do zegarmistrza Nigdy nie przypaliliscie jedzenia albo nie skopaliscie czegos innego ( np. leczenie syfa pudrem w kwestii samochodowe - domorosle garaze) Cale zycie sie czlowiek uczy od lepszych Wasze uwagi sa cenne., dziekuje Jak bym Was zapytala jak to zrobic krok po kroku , dali byscie sobie "siana" a tak juz wiem co i jak Przypominam ze zlosliwosci tez bywaja cene ... Dzieki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #231 Napisano 5 Lutego 2014 Tylko nie wpadnij Dascola proszę na pomysł by rozmontować mechanizm z naciągniętymi sprężynami!!!!! Bardzo dziekuje , wlasnie uratowales moje palce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #232 Napisano 5 Lutego 2014 Teraz należy ten mechanizm oddać do zegarmistrza razem z kukułką.Nie wiem czy te złośliwości takie cenne.Ja bym nie chciał być chłostany po d...ie.Tak na poważnie to kwadransiaki z tego co wyczytałem na forum są zapewne jedne z najtrudniejszych mechanizmów do składania.Myślę,że dla tego,że jest ich bardzo mało i niezaawansowani zegarmistrze niechętnie chcą je czyścić lub naprawiać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #233 Napisano 6 Lutego 2014 Własnie dotarł po sześciu tygodniach mój kwadransiak no i wszystko byłoby super gdyby nie brakowało trzech dźwigni załączania kwadransów i selekcji młotków. Poszukuję mechanizmu na wzór... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #234 Napisano 6 Lutego 2014 O rany, ale zagęszczenie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, ze jest wciąż za dużo a nie za mało 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #235 Napisano 6 Lutego 2014 Śliczny francuzik, gratuluję, u mnie by też pasował do kolekcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #236 Napisano 6 Lutego 2014 Własnie dotarł po sześciu tygodniach mój kwadransiak no i wszystko byłoby super gdyby nie brakowało trzech dźwigni załączania kwadransów i selekcji młotków. Poszukuję mechanizmu na wzór... DSCN8898.JPGDSCN8906.JPGMiłość francuska w cenie. Pzdr:)P Własnie dotarł po sześciu tygodniach mój kwadransiak no i wszystko byłoby super gdyby nie brakowało trzech dźwigni załączania kwadransów i selekcji młotków. Poszukuję mechanizmu na wzór... DSCN8898.JPGDSCN8906.JPGFrancuskie mechanizmy są tak przekombinowane jak francuskie samochody, Wszystko działa, tylko jakby inaczej. Co ciekawe , to wychodzi z ich mentalności. Jak się odwiedza Francję, to co kawałek jest inaczej. Nic tam po kolei nie ma. Tą fantazyjność widac w tym mechaniźmie. Nie pomogę, nie mam.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #237 Napisano 6 Lutego 2014 Właśnie przywiozłem "z miasta" drugi mechanizm na wzór. System jest genialny, będę uzupełniał...Gdy wyremontuję to pokażę całość w działaniu. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artemide 0 #238 Napisano 9 Lutego 2014 Właśnie przywiozłem "z miasta" drugi mechanizm na wzór. System jest genialny, będę uzupełniał...Gdy wyremontuję to pokażę całość w działaniu. Sam remontujesz ten zegar? Tzn. dorabiasz te wszystkie mosiężne części? Posiadasz jakąś specjalną maszynę, tokarkę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #239 Napisano 9 Lutego 2014 Tak. Również dorabiam części stalowe... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #240 Napisano 9 Lutego 2014 Powodzenia, good luck. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #241 Napisano 25 Lutego 2014 Znajomy plastyk naprawił mi porcelankę szpachlą i lakierem. Z bliska widać, ale po powieszeniu zegara na ścianie, nie do poznania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #242 Napisano 26 Lutego 2014 Ładnie to zrobił.Tomek zapytaj go jakiej używał szpachli. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #243 Napisano 26 Lutego 2014 Ładnie to zrobił.Tomek zapytaj go jakiej używał szpachli.Drobnoziarnista szpachla samochodowa nakładana cienkimi warstwami, potem kilka, kilkanaście też cieniutkich warstw lakieru samochodowego MOTIP. Praca na kilka dni, ale efekt nie najgorszy.Franek, niechcianego "urzędasa" wystawiłem, możesz go ocenić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8566 #244 Napisano 11 Kwietnia 2014 HejMam pytanie i myślę ze to właściwy temat do jego zadania; mianowicie częgo można użyć ze środków ogólnie dostępnych do nasmarowanie czopów, plastikowych kół przekładni chodu w sowieckim budziku z dwoczesciową płytą?Piotr ratynski już mi polecił smalec itp ritter polecił smar na bazie solikonu, ale może bywalcy tego działu mają jakieś swoje patenty? Pozdrawiam. 0 KSIĄŻKA - CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #245 Napisano 11 Kwietnia 2014 My tutaj, Panie, generalnie trzymamy się z daleka od plastiku 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaronC 3 #246 Napisano 11 Kwietnia 2014 Hej....Piotr ratynski już mi polecił smalec itp ......Pozdrawiam. To raczej nie Piotr Ci polecił ten smalec 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baja 0 #247 Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam Kolegow.Wzielam sie pierwszy raz za czyszczenie mechanizmu bez rozbierania tylko w plynie.Mam pytanie: Jak usunac ten plyn z 3 bebnow ze sprezynami. Tzn jakas konkretna pozycja ulozenia mechanizmu musie byc?Ponizej zdjecia:Tak wygladal przed moim pierwszym w zyciu czysczeniem mechanizmu: A taki jest teraz? No i prosze o jakies uwagi i wskazowki jak go dobrze naoliwic. Z gory dziekuje. I jak działa ten werk? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegarmajster 0 #248 Napisano 6 Września 2014 I jak działa ten werk?Witam serdecznie, z treści wypowiedzi można zrozumieć, że Szanowna Koleżanka nie wiedziała iż bębny sprężynowe w większości zegarów można wymontować bez rozbierania całego mechanizmu, a to daje możliwość czyszczenia, wymiany czy smarowania sprężyn, pozdrawiam i proszę to sparawdzić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #249 Napisano 6 Października 2014 Niedawno oddałem do naprawy (mocowanie młotków) mechanizm kwadransowy, sprężynowy.Przed naprawą (poza mocowaniem młotków - generalnie czyszczeniem i oliwieniem) pełne godziny były wybijane prawidłowo - raczej nie słychac było dodatkowych dźwięków pochodzących od kręcącego się wiatraczka.Teraz wszystko działa sprawnie, ale słyszę dodatkowo odgłosy kręcącego się wiatraka szczególnie przy wybijaniu pełnych godzin. Zastanawiam się czy te dodatkowe odgłosy powinny być słyszalne - czy też trzeba oddać mechanizm do poprawy (znany zegarmistrz koło Gakerii Grunwaldziej) ? P.S.Już sam przeprowadziłem śledztwo i wiem.Ten odgłos pochodzi od drugiego młotka, który przy pełnych godzinach nie dochodzi do gongu. Po naprawie dostał silniejszą sprężynkę i bardziej hałasuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #250 Napisano 14 Grudnia 2014 WitamMam pytanie do renowatorów .Czym rozjaśnić elementy zegara tak aby po zakolorowaniu uzyskać czysty kolor mahoniu a nie bardzo ciemny . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach