Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

Fajnie, Panowie, ale nie rozkręcajmy się aż tak z Tissot w tym KLUBIE LONGINES...   ;)  :D  :P

Już od kilku dobrych postów spodziewałem się reprymendy, ale od takiego luzaka jak Ty, który największą g*wnoburzę potrafi załagodzić wrzuconym od niechcenia zdjęciem pięknego zegarka? Toż to nieprawdopodobne! 😉🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, rads napisał:

Już od kilku dobrych postów spodziewałem się reprymendy, ale od takiego luzaka jak Ty, który największą g*wnoburzę potrafi załagodzić wrzuconym od niechcenia zdjęciem pięknego zegarka? Toż to nieprawdopodobne! 😉🤣

Ależ ja pasjami uwielbiam shitstormy! :D A i z bani chętnie strzyknę "from time to time"... ;) :lol:

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

Ależ ja pasjami uwielbiam shitstormy! :D A i z bani chętnie strzyknę "from time to time"... ;) :lol:

No to nie wiem, może wyżywasz się na tej "pewnej grupie na fb", bo jak wracasz tu to jesteś zazwyczaj potulny jak baranek 😄😄 Swoją drogą gdybym miał Twoje zegarki, to pewnie siedziałbym jak Marlon Brando w Ojcu Chrzestnym na ślubie córki i wyprany z wszelkich emocji zastanawiałbym się, który z nich dziś założyć. 

A tymczasem ja tu cierpię katusze! Od dawna marzy mi się proste EDC (najchętniej) z niebieską tarczą na bransolecie. Taki do bluzy, t-shirta, dżinsów i trampków, ale i do smart casual gdy zajdzie potrzeba. Do popływania w lecie jak nadarzy się okazja, ale też którego nie będzie trzeba zdejmować i chować do foliowej torebki, gdy złapie deszcz na motorze. Gentleman jest świetnym wyborem i cena też gra tu rolę, ale strasznie kusi mnie niebieski Conquest 300m w automacie (mimo, że Kolega @fanfar19, o ile dobrze pamiętam, nie zostawił na nim - nomen omen - suchej nitki, celnie punktując słabe strony i niedociągnięcia).

Co ciekawe, ponoć starsza jego wersja (L3.676.*) jest na Ecie 2824-2 (L633), a nowsza (L3.776.*) na 2892 w dwóch wariantach: L619 (48 godz. rezerwy i 28 800vph) oraz L888 (64 godz. i 25 200vph), przy czym w drugim przypadku nigdzie na zegarku nie jest wyszczególnione jaka to model mechanizmu.

Więcej o tym m.in. tutaj: 

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDC powinno miec lume a ten model chyba nie ma, przynajmniej nie we wszystkich wersjach kolorystycznych?

Wizualnie i parametrowo jest bomba, sam sie przygladalem wersji 39 mm ale stanelo na czym innym ostatecznie.

Kolega @fanfar19 pisal, ze to kawal stali jest ale w przypadku EDC glownie do luzniejszych strojow nie powinno to przeszkadzac.

Nadal jesli nadgarstek pozwala to Spirit 40 mm jest chyba lepsza opcja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, rads napisał:

ale strasznie kusi mnie niebieski Conquest 300m w automacie (mimo, że Kolega @fanfar19, o ile dobrze pamiętam, nie zostawił na nim - nomen omen - suchej nitki, celnie punktując słabe strony i niedociągnięcia).

Co ciekawe, ponoć starsza jego wersja (L3.676.*) jest na Ecie 2824-2 (L633), a nowsza (L3.776.*) na 2892 w dwóch wariantach: L619 (48 godz. rezerwy i 28 800vph) oraz L888 (64 godz. i 25 200vph), przy czym w drugim przypadku nigdzie na zegarku nie jest wyszczególnione jaka to model mechanizmu.

Więcej o tym m.in. tutaj:

Oj tam, wcale tak nie było, że nie zostawiłem na nim suchej nitki, coś tam suchego zostało :) Miałem dwa Conquesty, jak policzyć czas posiadania łącznie to wyjdzie pewnie z pięć lat. Czyli nie mogło aż tak być źle :)

18 minut temu, cordi7 napisał:

Kolega @fanfar19 pisal, ze to kawal stali jest ale w przypadku EDC glownie do luzniejszych strojow nie powinno to przeszkadzac.

O, to to. Kawał stali  w wersji 39. Ale w kwestii Spirit miałem podobne wrażenie więc może to ja jestem skrzywiony?

@radsprzestań się zastanawiać, niech Ci ściągną w jakims salonie parę wersji conquesta - jasną, niebieską, 41, 39 i kup tego, który Ci się spodoba. A potem się zobaczy, czy zostanie, czy pójdzie dalej 😁

Edytowane przez fanfar19

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rads napisał:

jak wracasz tu to jesteś zazwyczaj potulny jak baranek 😄😄 Swoją drogą gdybym miał Twoje zegarki, to pewnie siedziałbym jak Marlon Brando w Ojcu Chrzestnym na ślubie córki i wyprany z wszelkich emocji zastanawiałbym się, który z nich dziś założyć.

:D  ;)

https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_ZoetEUYEmVb7Bum6qnIEmM6wNg4o2RHU.jpg

https://i.pinimg.com/564x/b2/82/1a/b2821ae2ab866f8baf1897f7cff8adc6.jpg

Godzinę temu, cordi7 napisał:

Tyle, że między Conquestem a Spiritem jest kilka zegarków różnicy (mówię o kasie).  ;)

Edytowane przez Lincoln Six Echo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

Tyle, że między Conquestem a Spiritem jest kilka zegarków różnicy (mówię o kasie).  ;)

Tak na powaznie to masz racje, na mniej powaznie - czymze jest przejechanie budzetu na forum o zegarkach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy słusznie, ale biorąc pod uwagę natężenie reklam i niesamowity wręcz wysyp recenzji (po trzy na tym samym portalu), to coś te "spiryty" chyba średnio im się na razie sprzedają...

https://monochrome-watches.com/longines-spirit-40mm-black-dial-hands-on-price/?fbclid=IwAR09XtNIUxDOhJ5J3tIzyC1ZQYS_Y3QNhkNxzFQNigvE3CKRPR094mOsrSw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał:

38 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

Kasa to jedno, a druga sprawa, to że w moim przypadku Sprit nie byłby "całkowicie" innym zegarkiem. Oczywiście jest niebieska wersja na bransie, ale to nadal pilot, takie same wskazówki, godziny i parę innych podobieństw 😉

Spirit-BigEye.thumb.JPG.58a5d7983a12e1b1aefddcc120f56d53.JPG

Godzinę temu, fanfar19 napisał:

Oj tam, wcale tak nie było, że nie zostawiłem na nim suchej nitki, coś tam suchego zostało :) Miałem dwa Conquesty, jak policzyć czas posiadania łącznie to wyjdzie pewnie z pięć lat. Czyli nie mogło aż tak być źle :)

Dzięki za odpowiedź, dla mnie to cenna uwaga! 👌

PS. Jarek, u mnie w kontekście budżetu to raczej taka sytuacja ma miejsce: 😉

ZUS.JPG.9265779ba1d567e12463ff51d685c7c7.JPG

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszy sa Nomosowo dlugie, nawet Nomosowa przerwa miedzy paskiem a koperta jest :D

image.png.fc5f2a43cf37185c94dbb96b801e3085.png

Jak dla mnie mniejszy o 2-3 mm L2L i w konsekwencji pasek blizej koperty na pewno dobrze by temu modelowi zrobily.

Wizualnie on jest kurcze po prostu ladny i jako EDC jak dla mnie sprawdzalby sie swietnie - ale ponizej 19 cm nadgarstka jest po prostu za duzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tej dziurze, którą pokazujesz między innymi pisałem paręnaście postów wcześniej.

Na żywo jest ona bardzo dobrze widoczna, pod nią jest bowiem po prostu widoczna skóra nadgarstka, która się odróżnia.

I absolutnie się z Tobą @cordi7zgadzam, krótsze uszy, mniejszy L2L i byłby hit. Sam bym kupił. A tak raczej nie sądzę.

20 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

Nie wiem, czy słusznie, ale biorąc pod uwagę natężenie reklam i niesamowity wręcz wysyp recenzji (po trzy na tym samym portalu), to coś te "spiryty" chyba średnio im się na razie sprzedają...

https://monochrome-watches.com/longines-spirit-40mm-black-dial-hands-on-price/?fbclid=IwAR09XtNIUxDOhJ5J3tIzyC1ZQYS_Y3QNhkNxzFQNigvE3CKRPR094mOsrSw

W sumie dość prawdopodobne.

Edytowane przez fanfar19

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, rads napisał:

Masz wyraznie napisany numer mechanizmu i zdjęcia zegarka, napisz do Longinesa, dostaniesz pewną informację z pierwszej ręki.

chciałem uniknąć rejestracji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, rafio77 napisał:

chciałem uniknąć rejestracji 

A próbowałeś popytać na forum w dziale vintage? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, rads napisał:

A próbowałeś popytać na forum w dziale vintage? 

a dzięki tam nie zaglądałem ale jednak spróbuje wysłać zapytanie go longinesa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz posta w dziale vintage, tam znajdziesz ekspertów od tematu, tu raczej sami "eksperci od modernu" 😉😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem, gdzie znaleźć informację o mechanizmie, tylko jeszcze przy zegarku musi być ta przywieszka, a z tym bywa u nas różnie 😉

IMG_9946-kopia.thumb.jpg.79c1c5a3b5d7763d70fb4b992008cd2d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ktos z kolegow demontował bezel w Hydroconquescie ? Albo wyjmował wkladke i podzieli sie wiedzą jak to zrobić?

Wersja z alu bezelem.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że ortodoksyjni Koledzy wybaczą jeszcze jedno zdjęcie Tissota:

ax_184454.jpg.20b25b87fe2326641a211caef8e84f27.jpg

Mógłby mieć odrobinę cięższą bransoletę, ale jest naprawdę świetny. Bardzo ładne są okienko daty i indeksy. Porównanie czytelności ze starszymi zdjęciami:

ax_IMG_0027.JPG.14aa232f793b48cee8ce0d3df11468eb.JPG

ax_131832.jpg.1b3ea09760a936fa77234e93c2d97f58.jpg

ax_190202.jpg.05b3d9491daaface4a86d49a345e759b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Edmund Exley napisał:

Że niby co zrobią ci "ortodoksyjni Koledzy"..? :D

Tymczasem Lążinek na Tajwanie...  ;)

Image

Image

Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Edmund Exley napisał:

ax_184454.jpg.20b25b87fe2326641a211caef8e84f27.jpg

Mógłby mieć odrobinę cięższą bransoletę, ale jest naprawdę świetny. Bardzo ładne są okienko daty i indeksy. Porównanie czytelności ze starszymi zdjęciami:

ax_IMG_0027.JPG.14aa232f793b48cee8ce0d3df11468eb.JPG

ax_131832.jpg.1b3ea09760a936fa77234e93c2d97f58.jpg

ax_190202.jpg.05b3d9491daaface4a86d49a345e759b.jpg

W jakim rozmiarze jest niebieski Conquest? Na zdjęciu wyszedł jak gdyby miał mniejszy l2l od Tissota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzał może ktoś z Was Conqesta VHP w rozmiarze 36mm? Wiem, że to Lady ale rozmiar wydaje się być bardzo fajny a wskazówki nie są takie cieniutkie jak w zwykłym Conquescie damskim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, tomekk33 napisał:

W jakim rozmiarze jest niebieski Conquest? Na zdjęciu wyszedł jak gdyby miał mniejszy l2l od Tissota

4 godziny temu, rads napisał:

39mm

Tak, wydaje mi się, że to był 39mm (zdjęcie sprzed kilku). Ogólnie mam szczupły nadgarstek, a jak trochę przytyję, to szybko to gubię. Tamto zdjęcie zrobiłem aparatem. Zdjęcia z telefonu często mi jakoś dodatkowo zaburzają proporcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi