Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Quiet napisał(-a):

Nawet po rabacie nie jest to zbyt dużo?

Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet po rabacie nie jest to zbyt dużo?

Za dwa lata będziemy tu sobie opowiadać, jak kiedyś było tanio i jak jeszcze pamiętamy, kiedy LLD był po 16k na metce.
W wątku Omegi już to przerobili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś może wie gdzie można kupic Longines Conquest 38mm 2024 w wersji niebieskiej od reki? :) Od razu mowie, tylko nie strona Longinesa.

I dodatkowo kupiony we Wloszech, daje gwarancje w Polsce?

Edytowane przez lisciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, lisciu napisał(-a):

Ktoś może wie gdzie można kupic Longines Conquest 38mm 2024 w wersji niebieskiej od reki? :) Od razu mowie, tylko nie strona Longinesa.

I dodatkowo kupiony we Wloszech, daje gwarancje w Polsce?

https://www.brogle.de/longines-conquest-automatik-38mm/l3.720.4.92.6

Gwarancja na zegarek kupiony w UE jest ważna na jej terenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.05.2024 o 06:37, Szymondeturel napisał(-a):

Raczej nie, bo nie widać rzędu gwiazdek na dole, a one też pewnie mają połysk/są nakładane. Część w ogóle, mam pytanie to miłośników Longinesa. Co was kręci w tak brzydkich, siermiężnie prostych tarczach zwłaszcza współczesnych Longinesow? Do tego te arabskie cyfry brrr. Pozdrawiam  

To wpływ przodków, którzy do prostej, rolniczej siermięgi nosili właśnie te Longinesy z siermiężnymi tarczami. A arabskie cyfry przynajmniej w moim przypadku zapewniają niezłą czytelność przy dość zaawansowanym dalekowidzeniu. Mój drugi siermiężny prymityw tak wygląda:

Brestoise.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile rozumiem dyskusje o technikaliach, jakosci, polityce firmy itp. o tyle wizualna strona jest subiektywna i nie ma co uogolniac. Ja tam sie ciesze, ze kazdemy podoba sie cos innego - a Longines przez dlugasne uszy i cyfry jest charakterystyczny i rozpoznawalny z daleka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Daniel! 🖤

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziękuje Radek! 
IMG_20240521_204257.thumb.jpg.ff059ab0ea41621c858b9485dac16444.jpg

Gratki. Jak wrażenia vs. poprzednia wersja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

IMG_20240521_141643.jpg

IMG_20240521_174138.2.jpg

IMG_20240521_174509.jpg

Gratuluję nowości. Jaki rozmiar wziąłeś?? Sądzę, że 39mm?+ fajnie się prezentuje. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Dziękuję, tak 39 (wg mojej własnej wyznaczonej zasady '39 max', wiem że Ty lubisz większe zegarki / ale ja - mniejsze heh)

*Spamuje dalej <podziękowania za dobre rady i wzorce / naprawdę warto, czegoś do czego nie do końca mamy przekonanie - się pozbyć / na rzecz czegoś, do czego wzdychamy> (małe) marzenie zegarkowe spełnione

IMG_20240521_141639.jpg

Świetnie leży i to najważniejsze. Bardzo ładny zegarek sam mierzyłem i myślałem tylko o szarym i to na gumie przez to zapięcie i bransoletę z częściowym połyskiem. 

Bezel klika podobnie właśnie jak w Certine. Spamuj dalej ja lubię oglądać Twoje zegarki. Steinhart teraz też wypadnie z kolekcji?? Bo w sumie Longines, certina i Steinhart są w czarnej kolorystyce czy jednak wszystkie zostają?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Szary jest sztos, choć jak ktoś tu trafnie stwierdził 'traci na żywo' poprzez to, że jest 'blady' ale wydaje się być fotogeniczny (na pewno ciekawy model i może sam miałbym dylemat, gdyby wypuścili go w wersji 39)

Co do Certiny i Steinharta - niby takie same (rozmiar - diver - kolor) to jednak się różnią (DSa'38 na Alu i szczotkowany, do tego wzmocniony mechanizm od wstrząsów i na wypadek namagnesowania z długą rezerwą chodu / Ocean one'39 na ceramice i lepiej spasowanej bransolecie, w środku jeszcze stara dobra eta a zegarek kupiony z drugiej ręki za...1.1k : )

*póki co Cytryna na jakiś rower czy truchcik / Stenek do baru lub plac zabaw heh (chyba, że coś mi strzeli do głowy - jakiś blue Longines HC'39 ceramic i wtedy może i OSy by poszły na bazar - chociaż ich wykonanie to poezja / może trochę do życzenia pozostaje - jak się układają na nadgarstku)

PS: i Żona już mi marudzi (że po co drugi taki sam zegarek, tylko w innym kolorze) chociaż - Ona zawsze marudzi i gdybym się Jej słuchał to nic bym nie kupił heh (a tak serio - to złota i wyrozumiała Kobieta)

*Spirit 37 champain już...droższy, Tuxedo bez daty (a tego nie lubię) i WR już tylko 30 (to już <chyba> wolę swoje Conquest Heritage lub cieniutkiego Presence)

Edytowane przez Dnlaie

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSZ (MoimSkromnymZdaniem) , na Twój nadgarstek rozmiar 39 jest idealny (bez względu na wyznaczone ograniczenia). 42 w przypadku tego modelu byłby zdecydowanie za duży.
Gratuluję zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 hours ago, Dnlaie said:

IMG_20240521_174509.jpg

Gratuluję zaukpu świetnego nurka. Bardzo dobrze leży ta 39'ka 👌

A'props kolorystyki to zielony HC jest świetny, tylko nie wiem czy jest dostępny w mniejszym rozmiarze, ale wracając do Twojego sikora to niech sie dobrze nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, alpaczino napisał(-a):

MSZ (MoimSkromnymZdaniem) emoji4.png, na Twój nadgarstek rozmiar 39 jest idealny emoji1305.png (bez względu na wyznaczone ograniczenia). 42 w przypadku tego modelu byłby zdecydowanie za duży.
Gratuluję zakupu. emoji1303.pngemoji1320.png

Dziękuje. 42 HC nie ma (LLD są 36, właśnie 42 i teraz nowy wypust 39) / HC jest 39,41,43 (miałem na ręku - o dziwo 'chyba' uszy się zmieściły ale kloc straszny)

35 minut temu, Sisqo napisał(-a):

Gratuluję zaukpu świetnego nurka. Bardzo dobrze leży ta 39'ka 👌

A'props kolorystyki to zielony HC jest świetny, tylko nie wiem czy jest dostępny w mniejszym rozmiarze, ale wracając do Twojego sikora to niech sie dobrze nosi.

Dziękuje. Fajny zielony (szary też ciekawy), ale Jeśli chodzi o 39 (z tego co wiem) jest czarny i niebieski.

*właśnie sprawdziłem - że jest jeszcze szary (ale z dodatkami 'różowego' złota na wskazówkach & dookoła pierścienia)

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziękuje. Fajny zielony (szary też ciekawy), ale Jeśli chodzi o 39 (z tego co wiem) jest czarny i niebieski.
*właśnie sprawdziłem - że jest jeszcze szary (ale z dodatkami 'różowego' złota na wskazówkach & dookoła pierścienia)

41 - też za duży, ale "zdecydowanie za duży" to już tylko 43.
Właśnie dlatego, że kloc, to "na żywo" odbiera się go, jako większego.
(Należy jednak podkreślić, że określenie "kloc" w przypadku HC nie jest negatywne.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi