Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, rads napisał(-a):

(...) naszła mnie refleksja, aby uznać kolekcję za kompletną i iść do przodu. 

😂 

Czy już odkupiłeś swój egzemplarz 1938, który czeka na Ciebie na bazarku? Jeśli tak, to od biedy ten emotikon powyżej mogę uznać za nieaktualny 😉 

15 minut temu, rads napisał(-a):

(...) Bardzo spodobał mi się też wpis kolegi z forum watchuseek, który oddaje to, co czuję od dłuższego czasu. Trzeba wreszcie nacieszyć się tym, co udało się zdobyć i kibicować innym w ich zegarkowych wyzwaniach "z wygodnego fotela w tylnym rzędzie" 😉😊

Ależ Radku, cieszyć to się można nawet mając jeden zegarek. Można też mając ich kilka, nie wyklucza to jednak otwartości na coś nowego. To, że coś kupuję, nie znaczy, że to co mam mnie nie cieszy. Cieszę się, że Ciebie też zaczęło cieszyć. 

Napiszę na swoim przykładzie. Posiadanego zbiorku nie uważam za kolekcję, tylko zbieraninę zegarków, które lubię. I noszę, gdy mam ochotę. Dla mnie to hobby długodystansowe. Może kiedyś dojrzeję do zebrania kolekcji. Kto wie. I może nawet jeszcze później uznam ją za kompletną, co jednak nie wyklucza kupienia jakiegoś zegarka. Tak dla przyjemności obcowania z czymś innym 😉

Fajnie, jest nie czuć przymusu kupowania i posiadania. Człowiek jest wówczas wolny. Lubię to uczucie.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wątpię Andrzej, że znajdzie godnego właściciela - byłoby super, gdyby pozostał na Forum 😊

Jestem pewien, że cieszyć się też można nie mając żadnego, choć nam, zebranym tutaj, trudno to sobie wyobrazić 😁 Od dłuższego czasu kiełkuje we mnie inne podejście: zamknięcie pewnego etapu i poszukiwanie nowych wyzwań. Zobaczymy, jak mi to wyjdzie w praktyce 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, rads napisał(-a):

Od dłuższego czasu kiełkuje we mnie inne podejście: zamknięcie pewnego etapu i poszukiwanie nowych wyzwań. 

Cokolwiek masz na myśli, niech Ci się ziści. Trzymam kciuki.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rads 

Mam tylko cichą nadzieję że na forum pozostaniesz, tworzysz bardzo wartościowy content, który zawsze staram się śledzić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Fajny (niekonwencjonalny) wpis i ciekawe cytaty oraz wnioski (przeczytałem sobie z pomocą translatora / a wpis kolegi z zagranicznego forum - odnalazłem nawet w oryginale).

Mi też rozum (i nie tylko) podpowiada - już 'basta'...

Twój wpis też bardzo mi się podoba. Ja to widzę tak:

Każdy jest na jakimś etapie swojej podróży - akurat tutaj po świecie zegarów i zegarków. Jedni dopiero zaczynają podróż i wszystko odkrywają, fascynując się i ucząc od innych. Są doświadczeni podróżnicy, którzy doskonale wiedzą, gdzie i po co chcą się udać. Są też tacy, co jadą spontanicznie tam, gdzie ich akurat ciekawość poniesie. Ale są też i tacy, którzy po latach podróżowania dotarli w miejsce, w którym jest im naprawdę dobrze i chcieliby zostać na dłużej, a od ciągłej podróży bolą ich nogi, tyłki, oczy i portfele.

Ja przeszedłem wszystkie te wcześniejsze etapy i teraz, po kilkudziesięciu kupionych i sprzedanych zegarkach na przestrzeni ostatnich 2 dekad, otwieram pudło i mam poczucie, że jest naprawdę dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa dyskusja, sporo interesujących tez - z wieloma się zgadzam.

Przez lata zdarzało mi się, że dreszczyk adrenaliny przy polowaniu przesłaniał sam cel.

Nowy nabytek dopiero przyszedł a ja już szukałem kolejnego zegarka…

(Znam takich, co mieli po 2-3 paczki w drodze a już zamawiali kolejne zegarki.)

Teraz staram się dawać sobie więcej czasu na nacieszenie się zakupem i docenienie go.

To hobby jest trochę jak uzależnienie - przeciętny forumowicz przewalił w życiu sporo zegarków.

Niektórzy sprzedawali i kupowali ten sam model po kilka razy - czego ja zupełnie nie rozumiem.

Jasne, z czasem uczymy się co nam się podoba i co nam pasuje wiec mogą trafić się zakupy nietrafione.
Jak mawia moja żona nie da się kupić wszystkich fajnych zegarków, które nam się podobają.

I tylko od nas zależy, czy mimo wszystko będziemy próbować czy zaczniemy cieszyć się tym, co mamy.

Finalnie, póki nie wydajemy pieniędzy na edukację swoich dzieci czy dach nad głową - możemy robić co chcemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...for those who value journey more than destination...powiem nawet więcej.

Forum, a zwłaszcza to podforum jest ważne dla mnie nawet bardziej dlatego, że od celu  ważniejsze jest to w czyim towarzystwie podróżujemy. 

Edytowane przez adiblue2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, adiblue2 napisał(-a):

Forum, a zwłaszcza to podforum jest ważne dla mnie nawet bardziej dlatego, że od celu  ważniejsze jest to w czyim towarzystwie podróżujemy.

Pięknie napisane 👌

43 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Niektórzy sprzedawali i kupowali ten sam model po kilka razy

Taaa.... coś o tym wiem 🤐 Ale dzięki temu ostatecznie zweryfikowałem, co z moich zakupów jest dla mnie naprawdę cenne, a co było tylko "porywem serca", więc mimo wszystko nie żałuję.

46 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Teraz staram się dawać sobie więcej czasu na nacieszenie się zakupem i docenienie go.

I właśnie o to mi chodzi. Nie odbierać sobie radości z posiadania czegoś wartościowego (w sensie pasji, nie pieniędzy) kolejnymi podjarkami. Ostatnie 3 lata właśnie na takim etapie byłem i czuję się autentycznie wypalony zmianami koncepcji i lataniem z paczkami do paczkomatu (względnie po paczki 😉 ). Bardzo fajny wpis Dominik. Zawsze słucham (czytam) Cię z uwagą.

44 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Jak mawia moja żona nie da się kupić wszystkich fajnych zegarków, które nam się podobają.

Po to między innymi ma się żonę, aby był w domu ktoś mądry i obdarzony zdrowym rozsądkiem 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rads @Dnlaie @cordi7

Radek, Daniel, Dominik wszyscy macie rację. Ja w tym roku dochodzę do podobnych wniosków. Zaczynalem od Casio za 240zl i miałem je 3lata. U mnie to trwa tak od 2012 i po różnych zmianach też myślę, że jestem spełniony. Bo mam naprawdę kilka fajnych zegarków dla mnie oczywiście. I pewnie będzie teraz spokojniejszy okres bo dalej mi się podoba dużo zegarków ale nawet czasami nie ma kiedy ich nosić a przez tempo życia, obowiązki to czasami najlepiej założyć Casio bo zawsze pokazuje dobrą godzinę 😀 

Ja też zaczynam obserwować i podziwiać a sam pewnie jakiś czas pozostanę z tym co mam 😀

Radek @rads

też otwieram pudło i myślę że jest naprawdę dobrze 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Radek @rads

też otwieram pudło i myślę że jest naprawdę dobrze 😀

Z tego co widziałem Marcin, to masz świetne zegarki. Ja też tak myślę o swoich, a przez długi czas otwierając pudło nie myślałem o nich, tylko o tym, czego w nim jeszcze brakuje. Bywało, że zamiast poświęcić im trochę uwagi, siedziałem na portalach i sklepach internetowych, cały czas nakręcając się i podsycając własne wątpliwości. A tymczasem ktoś, kto ma nawet tylko jeden z nich, jak pisał wyżej Daniel, potrafi się tym bardziej cieszyć i bardziej to doceniać niż ja mając 7 czy 8. To daje do myślenia.

12 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Miałem w sumie szczęście, kilka z moich marzeń udało się zrealizować (dziś bym ich raczej w obecnych cenach nie kupił), kilka przeszło bokiem, kilka zaskakujących ale genialnych zegarków też wpadło.

Mam dokładnie tak samo, po obecnych cenach, gdybym miał kasę i chciał coś kupić zaczynając od zera, to z dużym prawdopodobieństwem nie wybrałbym nowego Longinesa czy Tudora, tylko Warda, Certine lub coś z mikrobrandów. 20k za 1 zegarek to zaraz będzie za mało i trzeba będzie dozbierać. 

To się naprawdę robi jakieś szaleństwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AK&AK Aneta, świetna i zróżnicowana kolekcja! 

My faceci często zapominamy, jak ciekawy i ogromny jest świat kobiecych zegarków. Ostatnio mogłem sobie to odświeżyć opracowując temat reklam Longinesa - niemal od samego początku zegarki damskie stanowiły silny filar tej marki, bez którego nie byłoby mowy o jej przetrwaniu i dzisiejszym sukcesie. Przyglądając się tym reklamom można odnieść wrażenie, że nie jeden raz kobiety ratowały tę markę na rynku, chociażby w dobie kryzysu kwarcowego, gdy nie każdej z Pań do sukienki pasował Casio z kalkulatorem, za który my dalibyśmy się żywcem pokroić 😉😁

Cieszę się bardzo, że podróżujecie po tym świecie wspólnie, to jest naprawdę duża rzadkość. Dzięki temu macie unikalne spojrzenie na pasję zegarkową - powiedziałbym, że bardziej kompletne 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Marcin C napisał(-a):

IMG_2719.jpeg

No tak dzisiaj było słoneczko i ładnie się "naładował"😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi