Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

Za trzecim podejściem wybrałem jednak rozmiar 41 na gumie. Wersja 38 ma tą tarczę dość małą i wpisuje się bardziej w klimat elegancki, szczególnie na bransolecie. Lug to lug wersji 41mm jest w miarę znośny jak na Longinesa - 49mmn. Do odczytu godziny czarna tarcza zdecydowanie najlepsza ze wszystkich wersji, które oglądałem (szampańskiej nie było), szlif słoneczny jest dość stonowany. Kolor tarczy wpada momentami w jakby bardzo ciemną czekoladę. Mechanizm L888.5. 
20251001_115602.thumb.jpg.ef20bd71b492639498b17138bf1e67fc.jpg
20251001_142415.thumb.jpg.4bcbb28af0072803e040f5bd429e6781.jpg
20251001_142451.thumb.jpg.aa8ee6704a0fe86070f2c1c37036fb05.jpg
20251001_142542.thumb.jpg.66587ee963d25387aa8ec9bb83339768.jpg
20251001_143823.thumb.jpg.fb7abaade6c54b4558de1504cdcfae6c.jpg
20251001_143736.thumb.jpg.f3f853cf1dca46bd02e068493038da26.jpg
20251001_144908.thumb.jpg.458629daa739e4a07bb24f063e99776f.jpg
20251001_144839.thumb.jpg.ec287851de9e50181e46b3fea7505b06.jpg
20251001_144842.thumb.jpg.b7c0f25dad20cbaa3617610b5447216a.jpg
W mojej ocenie ten zegarek wygląda zaskakująco dobrze na pasku gumowym. Jakoś wcześniej w ogóle nie brałem takiego połączenia pod uwagę. Myślę że stalowy endlink tu dużo daje.

Wysłane z mojego motorola edge 30 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz świetne zegarki w tym kilka Longinesów ten jeden Ci nie potrzebny
No i proszę - nie trzeba było długo czekać i już kuszą na bazarku czarnym chronografem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, alpaczino napisał(-a):

emoji85.png No i proszę - nie trzeba było długo czekać i już kuszą na bazarku czarnym chronografem. emoji2956.pngemoji16.pngemoji6.png

Też nad nim kiedyś myślałem, jeszcze jak wisiał w grudniu zeszłego roku :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, alpaczino napisał(-a):

emoji85.png No i proszę - nie trzeba było długo czekać i już kuszą na bazarku czarnym chronografem. emoji2956.pngemoji16.pngemoji6.png

Cena bardzo dobra to fakt. Rysy na AR i mój ma jak nie widać bardzo na żywo to do przeżycia bo po zdjęciu wydaje się że są dość mocne. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Cena bardzo dobra to fakt. Rysy na AR i mój ma jak nie widać bardzo na żywo to do przeżycia bo po zdjęciu wydaje się że są dość mocne. 

No i Longines sobie słono życzy niestety za szkło, bardzo słono, jest ok. 4 razy drożej niż do Rolka Explorera :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że kojarzę zegarek o którym mówicie ;)

Dziś było dobre słońce, żeby to uwidocznić na zdjęciach- szkło albo do wymiany, albo do spolerowania AR, nie da się tego „odzobaczyć”.

P.S. zapraszam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Brak napisu automatic na plus.

Brak gwiazdek na minus.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobre odświeżenie. W bazowym spiricie dali zakręcany dekiel, obięli o 2 mm uszy. Wywalili gwiazdki i datę, dali lepsze zapięcie. Chrono też zchudł i ma mniejszy l2l. Obcięte indeksy mnie rażą ale co kto lubi.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie trzeba zobaczyć na żywo te nowości. Najbardziej mnie interesuje flyback, chociaż time only zacnie sie prezentuja 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny ten time only. 39mm, 11.5mm wysokości, brak gwiazdek i brak daty (obie rzeczy na plus). Cena z tego co widzę niższa od swojego poprzednika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrono ciekawe mimo ucięcia indeksów, dobrze ze poszli w manual. Chetnie przymierzę.

Generalnie mam już dość zegarków z mechanizmem wyposażonym w moduł chrono i dodatkowo automat co tworzy zegarek o grubości krążka hokejowego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, wojtek91 napisał(-a):

Cena z tego co widzę niższa od swojego poprzednika. 

No co Ty? W cuda wierzysz? ;)

Odjęli 1mm i datownik, a dołożyli ponad 2K PLN.

No dobra, dołożyli lepsze zapięcie ;)

Longines.jpg

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Edmund Exley napisał(-a):

Są już zdjęcia na żywo:

Ten z trzema wskazówkami wygląda bardzo fajnie, bez tych gwiazdek jest jednak dużo lepiej. Ale datę mogli tu jakoś wkomponować. 

Co do chronografu, to te ucięte indeksy na zdjęciach wyglądają jeszcze gorzej, niż na renderach. I nie widzę w tym zabiegu żadnej głębi ani spójności. 

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nowy Spirit 39 ma zastąpić 40, czy mają równolegle funkcjonować? Jest sens wprowadzać nowy rozmiar różniący się tylko o 1 mm? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, PKS napisał(-a):

Ten nowy Spirit 39 ma zastąpić 40, czy mają równolegle funkcjonować? Jest sens wprowadzać nowy rozmiar różniący się tylko o 1 mm? 

Estetyka, brak  daty i ucięte 2 mm lug to lug.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogliby jeszcze zmienić endlinki z męskich na żeńskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Jogi napisał(-a):
Ten z trzema wskazówkami wygląda bardzo fajnie, bez tych gwiazdek jest jednak dużo lepiej. Ale datę mogli tu jakoś wkomponować. 
Co do chronografu, to te ucięte indeksy na zdjęciach wyglądają jeszcze gorzej, niż na renderach. I nie widzę w tym zabiegu żadnej głębi ani spójności. 

Nie ma zegarków idealnych. Podoba Ci się, że nie ma gwiazdek, ale narzekasz na brak daty. Mnie się bardzo podoba, że zlikwidowali datę, ale nie odpowiada mi kolorystyka, gwiazdek też szkoda. Najlepiej gdyby robili ten sam zegarek np. w trzech wielkościach, trzech wersjach kolorystycznych, do wyboru z datą/bez daty. Oczywiście pasek/bransoleta.
Ale tak dobrze to nie będzie :(
Jak żyć?

35 minut temu, PKS napisał(-a):

Podejrzewam, że stary szybko się skończy. Stanowi zbyt dużą konkurencję dla nowego, droższego.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

No co Ty? W cuda wierzysz? ;)

Longines.jpg

A widzisz, rzeczywiście! Na szybko spojrzałem na tytan 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):
Jak żyć?

Dokleić.

image.png.9d4e1e161affa91000a05364775b48d2.png

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ireo napisał(-a):

Dokleić.

image.png.9d4e1e161affa91000a05364775b48d2.png

Łooo, Panie, ten to ma 8 gwiazdek.

Bez skojarzeń proszę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nie ma zegarków idealnych. Podoba Ci się, że nie ma gwiazdek, ale narzekasz na brak daty.

Nie narzekam, napisałem, że mogłaby być w tego typu zegarku - ze względów funkcjonalnych. Bez niej też jest dobrze.

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi