Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

byłem wczoraj w kruku i przymierzyłem nowego hc 39mm z grantową tarczą oraz poprzedni model hc 39mm również z granatową tarczą. mając mieszany stosunek do 6, 9 i 12 w poprzednim modelu, odniosłem wrażenie, że cyferblat we wcześniejszym modelu hc jest czytelniejszy. 

Edytowane przez blue7
poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

wracasz do Tudora ?

Nie mam takich planów, ale nie wykluczam w przyszłości (mam słabość do BB'54)

*ale ogólnie Rolex lepszy ('niedociągnięć', które mogły mieć miejsce w T - nie ma w R i taki Exp'36, kompletnie go deklasuje)

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ja pamiętam jak w 2018 roku ręce mi się trzęsły wydając 1800 zł na Seiko Bay Tunę :D a potem akceptacja cen szybko poszła hehe

2 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Nie mówmy o "tych rzeczach".  :D;) 

2 godziny temu, Dnlaie napisał(-a):

Ja też pamiętam, jak zamawiałem pierwszy zegarek (Seiko premier w kwarcu) za powyżej 1k i aż się trząsłem takim 'drogim' zakupem!

*I to jest prawdziwy sukces koncernów, które sprzedają zegarki za ok 10k / a Klienci, mówią jeszcze - że 'tanio' ; )

Jak kilka lat temu powiedziałem żonie, że wystawiam na sprzedaż Orient Stara, to zapytała: „tego drogiego”?  tak jej się zakorzeniło, że OS, za którego zapłaciłem ok. 1600 PLN (chyba w 2013) był tym mega drogim zegarkiem. Mimo, że mialem już wtedy zegarki kilkukrotnie droższe i ona o tym wiedziała. 

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, rafi napisał(-a):

Jak kilka lat temu powiedziałem żonie, że wystawiam na sprzedaż Orient Stara, to zapytała: „tego drogiego”?  tak jej się zakorzeniło, że OS, za którego zapłaciłem ok. 1600 PLN (chyba w 2013) był tym mega drogim zegarkiem. Mimo, że mialem już wtedy zegarki kilkukrotnie droższe i ona o tym wiedziała. 

Pierwszy automat (również OS) dostałem od Żony (wybrałem sobie na rocznicę ślubu, jakieś pięć lat temu) za ok 2k

*Ów zegarek wydawał mi się na tyle drogi - iż zastanawiałem się...czy go nie zwrócić (z uwagi na cenę)

Dlatego (z czasem / może?) wszyscy trochę powariowaliśmy w naszym 'nałogu' (niczym narkoman, zwiększający tolerancję - na kolejną dawkę heh)

Edytowane przez Dnlaie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla nas te ceny to już norma, znajomy jak usłyszał ile trzeba dać za 556 to zrobił wielkie oczy i odpowiedział że "tysiaka by nie dał" , a sam kupuje elektro śmieci Garmina za 5k 😆, czy tam Apple Watche dla dzieci. 

Różni ludzie, różne potrzeby. 

Moja Żona już się oswoiła, nawet tego Exa mi życzy, ale tak między wierszami to widzę że najlepiej żebym go kupił jak skończę dom 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

Dla nas te ceny to już norma, znajomy jak usłyszał ile trzeba dać za 556 to zrobił wielkie oczy i odpowiedział że "tysiaka by nie dał" , a sam kupuje elektro śmieci Garmina za 5k 😆, czy tam Apple Watche dla dzieci. 

Wiem, że tak jest, ale to już jest akurat podejście ekonomicznie mocno nieracjonalne. Bo za Sinna za 5 czy 10 lat weźmiesz mniej więcej tyle, ile za niego zapłaciłeś. oczywiście po uwzględnieniu inflacji będzie to relatywnie mniej, ale wciąż będzie to realna wartość. A garmin czy AW będzie już wtedy elektrośmieciem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Żona już kręciła nosem na kolejne zakupy, zwłaszcza te... pokroju cen współczesnych Longines. No ale i tak wykazała się dużą wyrozumiałością. 

Natomiast, gdyby było tak - że mówiłaby "kup sobie Rolexa" to (znając własną słabość) chyba obecnie - ani chwili bym się nie zastanawiał heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafi napisał(-a):

Ej no bo umówmy się. Dla normalnej osoby wydać 500 zł na zegarek to jest wyczyn. Chyba, że apple watch. Ale na "zwykły" zegarek"? 1600 zł jezu chryste matko boska :D a my tu do tej kwoty jedno zero dokładamy bez problemu a i dwa zdarza się niektórym :P

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo my wiemy, ile frajdy może dać zegarek ; )

*I to prawda, że sami generujemy niektóre własne potrzeby (czasem wyimaginowane) ale dobry zegarek / lepszy / lepiej wykonany - swoje dzisiaj (stety / niestety) kosztuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ej no bo umówmy się. Dla normalnej osoby wydać 500 zł na zegarek to jest wyczyn. Chyba, że apple watch. Ale na "zwykły" zegarek"? 1600 zł jezu chryste matko boska :D a my tu do tej kwoty jedno zero dokładamy bez problemu a i dwa zera się darza niektórym :P

Nie no, bez przesady. 500 zł na zegarek to było dużo dla Kowalskiego, ale 15 lat temu. Dziś realnie kupić zegarek poniżej tej kwoty w jakimś kruku czy aparcie jest bardzo trudno. 
I jak już napisałem wyżej, ekonomicznie to właśnie wywalanie paru tysi na AW czy Garmina jest nieracjonalne, więc w tym przypadku to my - watchgeekz - mamy rację 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dnlaie napisał(-a):

trochę powariowaliśmy w naszym nałogu

Nie trochę tylko wrotki odpiętę i pędzimy na złamanie karku :P

mały offtop: przy okazji kupna pierwszego automatu robiłem to na pałę :) I kierując się nazwą Baby Tuna, założyłem że "Baby" oznacza pomniejszoną wersję. Kiedy paczka dotarła moim oczom ukazało się szczęście o średnicy 51.7 mm. I tak miło go wspominam :) Potem miałem do niego superengineera od Strapcode a nawet zulu ze złotymi klamrami :DDD

Historia zatacza koło. Z nowym Hydro wracam do diverów 💪

20201025_091836.thumb.jpg.46d6b23f61586d53ab6520eabccb2825.jpg

768637896_goldenzulutuna.jpg.d71b8aa7f24d4b111be06d3f95b3d6e4.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

14 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

No widzisz zagrał bezpiecznie a w ciągu kilku dniu pojawiło się kilka sztuk na forum. Bo jak najbardziej wygląda na ciekawą propozycję. Ja myślę, że mógłbym wymienić moją Certine też na takiego HC a z drugiej strony już mogliby w tym modelu dać szybkie teleskopy w bransolecie i śrubki do bransolety zamiast pinów. Wiadomo, że się czepiam ale bez rabatów to jest jeden 10k.

Potwierdzasz moją opinię 🤪

Twoja Certina to bardzo ładny i fajny zegarek (podoba mi się). Tylko jest do bólu wtórny i generyczny, poskładany ze znanych elementów. Czy to bardzo źle? Chyba nie, pytanie co kto czego szuka.

Wiem że czepiam się niepotrzebnie. Ale przynajmniej jest jakiś głos krytyki w waszych ochach i achach 😉 

Edytowane przez evilym

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś chce się zamienić na bransoletki do HC 39 mm, mesh na oyster? 😅

niestety same bransy będą dostępne w sprzedaży, dopiero w lipcu 🤔

Edytowane przez szumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, szumi napisał(-a):

A może ktoś chce się zamienić na bransoletki do HC 39 mm, mesh na oyster? 😅

niestety same bransy będą dostępne w sprzedaży, dopiero w lipcu 🤔

Lipiec? Uuuu możemy  poczuć vibe zakupów w Rolexie :D już są zapisy, kolejki.

Może mam na tyle mocną historię zakupową, że mi AD wyśle wcześniej Hydrosa :P

No nie wiem, zaczynam się czuć wyjątkowo przez te problemy z dostępnością :P 

Czyli nie dość, że tanio to jeszcze ekskluzywnie :P :P No to teraz oczekuję, że w paczce

dostanę firmowe cuksy Longinesa :))

1994396856_Zrzutekranu2026-04-13111720.png.9afc2bc4b23b85fddb6a84a4714af974.png

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Przynajmniej sa konsekwentni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako fanboy Longinesa oświadczam, że gdybym miał kasę na swobodny zakup Rolka Suba bez daty (czyli taki bez "wyrzeczeń"), to nawet bym nie pomyślał o nowym HC. Now: UNLEASH HELL!!! :D 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Jako fanboy Longinesa oświadczam, że gdybym miał kasę na swobodny zakup Rolka Suba bez daty (czyli taki bez "wyrzeczeń"), to nawet bym nie pomyślał o nowym HC. Now: UNLEASH HELL!!! :D 

Pelna zgoda :D Ale ja Rolexa wtedy tez bym nie kupil :D Ani Longines'a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Czyli nie dość, że tanio to jeszcze ekskluzywnie :P :P No to teraz oczekuję, że w paczce

dostanę firmowe cuksy Longinesa :))

1994396856_Zrzutekranu2026-04-13111720.png.9afc2bc4b23b85fddb6a84a4714af974.png

Ja na ZuluTime czekałem finalnie chyba dwa miesiące. Dostałem torbę podróżną i pióro kulkowe. Fajne gadżety, bo takie z których korzystam regularnie.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosc jest bylym pracownikiem Swatch Group.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Hands down. Sub bez daty i tej kretyńskiej lupki, doskonale symetryczny to jest dla mnie nurek ostateczny. Może kiedyś...

42 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Gosc jest bylym pracownikiem Swatch Group.

No tak jak pisałem. Longines jest na chińskich częściach, hydroconquest to homar a my, jako klienci jesteśmy frajerami :D koledzy z chińskiego działu mieli jednak rację

Screenshot_20260413_152733_Chrome.thumb.jpg.bbeeb5e823e2d46c93880dc189708d5f.jpg

ale i tak go będę nosił

PS zgadzam się, że termin "swiss made" tak się rozwodnił, że obecnie to bardziej marketingowy bełkot niż gwarancja jakiej kolwiek jakości

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Pelna zgoda :D Ale ja Rolexa wtedy tez bym nie kupil :D Ani Longines'a :D

No bo Ty nie jesteś taka, jak inne. A ja jestem taka, jak inne.  :D;) 

1562404824_xgycvm_600.jpg.41ecf40b9e0513ede015cb7e889bd22f.jpg

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

ale i tak go będę nosił

dostałeś już Citka ? Bo ja tak i teraz nie wiem czy wylatuje z klubu abstynenta czy nie ? Wskoczył w miejsce Seiko, stan posiadania się nie zmienił 😅

20260413_150953.jpg

To jest najlepszy diver ever, tani, solidny i można używać zgodnie z przeznaczeniem bez stresu 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

dostałeś już Citka ? Bo ja tak i teraz nie wiem czy wylatuje z klubu abstynenta czy nie ? Wskoczył w miejsce Seiko, stan posiadania się nie zmienił 😅

20260413_150953.jpg

To jest najlepszy diver ever, tani, solidny i można używać zgodnie z przeznaczeniem bez stresu 😜

Wylatujesz i to na zbity... ;)

Ale uważam, że warto było wylecieć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi