Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

Godzinę temu, andrzejmakal napisał(-a):

No ja gratuluję. Mam Conquesta 41 i jest to fakt kawał watcha, wiec wszedłem w 39 i jest idealnie. Są Conquesta nie sprzedaje, jest super. Mam w nadgarstku niecałe 17cm.

IMG_2857.jpeg

Bardzo dziękuję. Noszę dopiero 12 godzin i zrobił w plusie 1s, więc zapowiada się bardzo dobrze. Zresztą już Conquest również na L888.5 miał niezły wynik, jakieś 4 s na dobę. Sprzedałem bo mimo 41 mm koronka wręcz wbijała się w dłoń, cóż nie dla mnie po prostu. Kupiłeś swojego już na tej gumie czy nabyłeś ją osobno? Szukałem na stronie Longinesa i nie mają, a nawet jeśli mieliby to cena zapewne byłaby zaporowa. 

Conquesta kupiłem w Kruku kilka lat temu, miałem możliwość przymiarki, cena jeszcze normalna, negocjacje i był mój. Fakt, na bransolecie jest dość „konkretnie” ALE: na bransie ten zegar z bliska wygląda jak milion dolców. Wykonanie preferencyjne, look pasujący do wszystkiego, idealne GADA. Miałem przez pewien czas założoną tanią niebieską gumę ale wróciłem do bransolety i już nie wydziwiam. Ale jakość tego zegarka była impulsem do kupna żonie Dolce Vita - i mało brakowało równocześnie wziąłbym sobie również DolceVita w męskim rozmiarze, bo widzę dla niego mnóstwo okazji na moim nadgarstku. Tyle że skusiłem się na Taga Aquaracera, a teraz nie mogłem oprzeć okazji w Kruku z tym Hydroconquestem - chodził za mną długi czas. Ale męski DolceVita to tylko kwestia czasu. Już siebie znam…
W Hydroconquescie wszystko mi w pasuje: rozmiar, kawowy ceramiczny bezel, złoty dodatek na bezelu - żaden cygan - jest w sam raz, i kolor gumy - kupiłem ją w komplecie, chciałem tym razem na oryginalnej gumie.
Do letnich, lnianych ciuchów w kolorze ziemi idzie to idealnie. No i leży na mnie jak rękawiczka. Jestem na majówce - od tygodnia nie zdjąłem go z ręki.
Jedyne co - ma lekki luz na bezelu - ale postanowiłem nie rozkminiać tego.
Dawno żaden zegarkowy gadżet mnie tak nie usatysfakcjonował.

Mój robi jakieś 3-4 sekundy do przodu dziennie. Noszony cały czas, także podczas snu.

10 godzin temu, cikonio napisał(-a):

(...) Szukałem na stronie Longinesa i nie mają, a nawet jeśli mieliby to cena zapewne byłaby zaporowa. 

Sama guma obecnie, to około 750 PLN do tego zapięcie kolejne 500 PLN. 

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Jest dobrze. Ja w Longinesa wierzę.

Nie odmówiłbym bym też sobie kiedyś Legend Divera. Naprawdę charakterne zegary.

@AK&AK również dziękuje i gratuluję wspaniałego klasyka : )

*a i racja...z 9 Longinesów, ostał mi się już sam Tuxedo!

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

4 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

Aktywny do niedawna aktyw Klubu Longinesa się nam dezaktywuje (@Hefajsto rzadko zagląda, @rads praktycznie wcale - nawet powrotem do Conqesta się nie pochwalił, @Dnlaie ma już tylko Tuxedo)...

I właśnie dzięki Danielowi ja mam Conqesta Heritage w najbardziej klasycznej, od lat produkowanej, kultowej już i najlepszej wersji (no dobra, najlepsza była limitka bez daty z 2014). Ten obecny z szafirem jest niczego sobie, ale wersja 35mm z plexi to jest po prostu klasyk nad klasykami ;).

@Dnlaie dziękuję!

Recenzja modelu autorstwa @Edmund Exley zawsze warta przypomnienia:

https://kmziz.pl/artykul/longines-conquest-heritage-dobry-styl-jest-ponadczasowy

Gratuluję - to zegarek, który moim zdaniem zawsze jest doskonałym wyborem. Bardzo dziękuję za przywołanie mojej recenzji :)

Dynamiką życia klubu miłośników Longinesa bym się nie martwił - choć oczywiście sam też chciałbym częściej widywać tu znanych na Forum koneserów marki. Może niekiedy trzeba trochę odpocząć, by za jakiś czas wrócić z nową energią i... egzemplarzem. Widać też, że np. HC, Spirit i Conquest w różnych konfiguracjach mają się tu świetnie. Byłem teraz też blisko zakupu jednego z modeli, ale uznałem, że wolę jeszcze trochę poprzymierzać, upewnić się i może na coś poczekać. Z nutą spontaniczności w zamian zdecydowałem się na Tissota - ale o tym napiszę w innym miejscu. Na pewno fajnie by było, gdyby Longines w serii Heritage częściej gwarantował 50M wodoszczelności.

Posted (edited)
5 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Aktywny do niedawna aktyw Klubu Longinesa się nam dezaktywuje (@Hefajsto rzadko zagląda, @rads praktycznie wcale - nawet powrotem do Conqesta się nie pochwalił, @Dnlaie ma już tylko Tuxedo)...

I właśnie dzięki Danielowi ja mam Conqesta Heritage w najbardziej klasycznej, od lat produkowanej, kultowej już i najlepszej wersji (no dobra, najlepsza była limitka bez daty z 2014). Ten obecny z szafirem jest niczego sobie, ale wersja 35mm z plexi to jest po prostu klasyk nad klasykami ;).

@Dnlaie dziękuję!

IMG_20250506_165242.jpg

IMG_20250506_165408.jpg

https://kmziz.pl/artykul/longines-conquest-heritage-dobry-styl-jest-ponadczasowy

Klasa model. Gratki. 

Wiecie to jest niesamowite jak Longines trzyma poziom. A to jest takie nawiązanie stylem które można nosić zarówno do garnituru i bardziej retro do koszuli i swetra z jeansami. Cudeńko. 

Excited Season 4 GIF by The Office

Edited by SPS

Godzinę temu, SPS napisał(-a):

Też uważam że klub Longines ma się dobrze.

W każdym razie ja wracam z takim Heritagem. 
Avigation BigEye.
Piękny zegareczek w stylu militarno lotniczym nawiązujący do lat 1930. Rozmiar 41mm, szarość tytanu świetnie pasuje do gradientowej tarczy którą Longines nazwał petroleum.

IMG_7813.thumb.jpeg.f9f1458ed46520edbbac92a833e6dd5f.jpeg

IMG_7815.thumb.jpeg.4ec0f449c89367989f5db2c3da65dd8a.jpeg

Gratuluję Szymon świetny zakup. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

54 minuty temu, Miszkolc napisał(-a):

Super, tym razem nie zazdraszczam pozytywnieemoji6.png, no może tego, że ubiegłeś mnie z premierą na forum, ale z drugiej strony, nie muszę robić zdjęć pudełka emoji2.png.
Od roku się do niego przymierzałem, aż trafił na "końcówkę serii" Extra zakupemoji106.png
Plusem jest to, że koronkę, przyciski i bezel ma stalowy, co fajnie kontrastuje z matem tytanu. W przyszłości pozwoli zastosować pasek ze stalowymi okuciami i nie będzie "gryzło w oczy". Zastanawiałem się nad paskiem z nitami, w kolorze koniakowym.
To mój czwarty Longines po LLD, Zulu Time i Silver Arrow. Teraz na długo zawieszam ubogacenie w Longinesy.

Jeszcze raz gratuluję emoji2.png9b2c43a59a6bdbe2d4950e0205b8296a.jpg&key=4099e2516d8d9f38925e46cdca8c4b80b611b2a3f0a9286a65208a341217becb

Wysłane z mojego 23127PN0CG przy użyciu Tapatalka

Ostro do przodu :) Gratuluję i tego zegarka również :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

W dniu 6.05.2025 o 17:33, AK&AK napisał(-a):

@Dnlaie dziękuję!

IMG_20250506_165242.jpg

IMG_20250506_165408.jpg

Gratuluję Andrzeju. Piękny maluszek ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

@SPS, @Miszkolc - gratuluję zsynchronizowanych nabytków. A kolekcja LLD, Silver Arrow, Spirit GMT i Big Eye to jeden z wariantów właściwie kompletnego zestawu Longinesów.