Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
EDwatchMaker

Reanimacja! ponowne narodziny! czyli zegarki przed i po "odpicowaniu"

Rekomendowane odpowiedzi

Wystrzałowa Rakieta ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Chciałem się pochwalić jeszcze Rakietą, do której długi czas szukałem koperty w ładnym stanie, niestety nie udało mi się zdobyć.

Postanowiłem pochromować kopertę wymienić pasek z ładną klamrą. Oto Rakieta w jeszcze nowszej odsłonie,myślę że to już koniec zabiegów odmładzających z tym zegarkiem. Myślę również ,że czasami warto wrócić do zegarka i postarać się zrobić coś jeszcze ,aby wyglądał lepiej ,sami oceńcie.

PO:

Niestety, ale mam wrażenie, że koperta (zwłaszcza uszy) zostały dość mocno wyoblone. Tak to już bywa z ponownym chromowaniem. Natomiast, jeśli jest to zegarek, który będziesz nosił, to z pewnością jest ładnie.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale mam wrażenie, że koperta (zwłaszcza uszy) zostały dość mocno wyoblone. Tak to już bywa z ponownym chromowaniem. Natomiast, jeśli jest to zegarek, który będziesz nosił, to z pewnością jest ładnie.

Masz rację KamilZlg, generalnie jest mała minimalna różnica w zaobleniach na uszach. No cóż coś kosztem czegoś, sam fakt koperta jest odnowiona a nie nowa,i nigdy nie będzie jak ze sklepu.

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MWATCH- gratuluję udanej kuracji!!!

Jeśli ktoś z forumowiczów ma Rakietę z taką tarczą i chciałby się jej pozbyć- to ja chętnie się nią zaopiekuję.

Znalazłem podobną na alle;

http://allegro.pl/rakieta-21-kamieni-super-stan-i3115746487.html

Ma niestety inne wskazówki- stąd moje pytanie: czy to jest składak?

Edytowane przez MagMa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z najładniejszych modeli Rakiety, zazdroszczę Ci egzemplarza z czarną tarczą - piękny!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slava CCCP :)

post-34697-0-02671200-1363774738_thumb.jpg

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta rewelacyjna ale trzeba powiedzieć, że sam zegarek trochę sobie pomógł bo niezłej urody!

A ta Sława z gwiazdą to normalnie prawie wspólczesny FASHION albo nawet kierunek DESIGNERSKI. Świetna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goral, Ty maniaku kwarcowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzychu tak mnie ostatnio zwarło na kwarce, a wszystko przez gościa cio mi łucza czarnego z napisami na tarczy opędzlował :) nie wiesz przypadkiem kto to był :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie skończyłem remont generalny Sławy,idę spać, jutro , w sumie już dziś ,wrzucę fotki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to juz . :) Tak wyglądał kilka dni temu . Dzięki koledze Goral35 który przesłał mi sprawny zespół balansowy , mogłem zabrać się za lifting zegarka i przywróciłem go do życia .

Polerka szkiełka, koperty,wymiana brasolety, czyszczenie oliwienie mechanizmu , renowacja wskazówek naprawa kalendarza wymiana koronki.

Koszt - własny czas.

Zysk- satysfakcja

Tak wyglądał kilka dni temu :

slawaed.jpg

Tak wygląda obecnie :

slavaednowa.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica kolosalna. Gratuluję samozaparcia i zdolności :D zegarmistrz cy jak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica kolosalna. Gratuluję samozaparcia i zdolności :D zegarmistrz cy jak :D

Do zegarmistrza mi daleko, prędzej domorosły z zamiłowania. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak podziwiam każdego kolegę, który własne łapki do werku wkłada :D

U mnie tylko troszkę kosmetyki budzika. Brud na tarczy o dziwo poddał się płynowi do czyszczenia ekranów LCD. Na fotkach przed i po.

post-46446-0-01289900-1364372489.jpg

post-46446-0-25921800-1364372507.jpg

Edytowane przez Tajtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tylko troszkę kosmetyki budzika. Brud na tarczy o dziwo poddał się płynowi do czyszczenia ekranów LCD. Na fotkach przed i po.

Przyznam sie że płynu do czyszczenia LCD nie próbowałem , ale muszę spróbować bo widzę ze efekt jest super.

Boję sie ze jeśli bedzie na alkoholu , to może zrobić więcej szkody niż korzyści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na alkoholu odpada. :wacko: Już kilka razy próbowałem płynu ale efekt jest zależny od rodzaju zabrudzeń i podłoża. :D O dziwo na radzieckie działa. Żeby było śmieszniej to bawiłem się aplikatorem (pędzelkiem do cieni) do kosmetyków i czyściłem nim tą tarczę bez jej demontażu. Musiałem tylko uważać żeby werku nie zalać no i oczywiście wskazówki utrudniały sprawę, ale nie chciałem ich demontować. Spróbowałem kawałek i dalej jakoś tak samo poszło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to cyrkowiec z Ciebie niezły myć tarczę bez jej demontażu :)

ja swoje demontuję i szuru buru pod ciepłą wodą i płym do mycia naczyń

ale kilka razy szuru buru skończyło się zniszczeniem tarczy, no może nie zniszczeniem ale brud zmył się razem z farbą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden cyrkowiec. Jakoś tam poszło. Wziąłem aplikator taki do kosmetyków, z jednej strony gąbeczka, a z drugiej pędzelek. Maczałem gąbeczkę w płynie tak żeby była mokra ale nie cieknąca. Potem punktowo namaczanie tarczy i delikatne szorowanko na zmianę pędzelkiem i gąbeczką. Jak brud odpuścił w jednym miejscu to jakoś poszło dalej. Najwięcej gimnastyki było w zabawie w berka ze wskazówkami i żeby płyn nie poleciał do werku. Przy osi natomiast - na wykałaczce nawinięte nieco watki i szuru buru. :D Normalnie demontuję tarcze i tu też łatwiej było by ją zdemontować, ale nie chciałem dotykać się do wskazówek. :D

Cóż raz się udało, ale czy zawsze tak będzie? chiba nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zachęcony waszymi reanimacjami zacząłem swoją zabawę :)

Polerka szkiełka, koperty, czyszczenie całości, czyszczenie wskazówek (myślałem, że to rdza a okazało się coś w stylu zaschnięty dżem :) ale muszę jeszcze dopieścić). Największy problem mam z doczyszczeniem tarczy :( I teraz pytanie czym ten typ tarczy można myć - próbowałem wodą z mydłem delikatnie ale 0 poprawy. Zaznaczę że tarcza jest taka jakby siateczka.

post-59104-0-93632700-1364466383_thumb.jpg

post-59104-0-99845800-1364466388_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam doświadczenia z tym modelem ale.... powinieneś zdemontować tarczę i na kilka minut namoczyć ją w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie wyjąć i traktować delikatnym pędzelkiem (polecam aplikatory do kosmetyków) uważając na to czy nie ścierają się malowane indeksy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mycie tarczy to zawsze loteria. Ale moczenie w wodzie z płynem jest zawsze. Potem szorowanie. Z tym jest różnie i różne są metody. Czasem pomaga mydło w płynie, czasem płyn do naczyń lub do lcd, mój kolega stosuje roztwór wody i kwasku cytrynowego, a mi zdarza sie skorzystać z gumki do ołówków. Trzeba dużo czasu i prób. Powodzenia.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam zamiar nie tyle odpicować, co podpicować mój zegarek, otórz czarną farbę na wskazówkach i indeksach chciałbym zastapić luminovą. Co o tym myślicie?

Ar5936_zps314ea16b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na żywo, efekt jest imponujący.

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi