Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wrzuć zdjęcia....

EDIT.

Mamy poza tym taką "tabelkę", już zamieszczoną w innym temacie ( w którym zresztą się udzielałeś) :D

SERIAL NUMBERS FOR GB/JUNGHANS PRODUCTION; 400-DAY AND WESTMINSTER CLOCKS

YEAR 1ST S/N

1926 1

1927 901

1928 1701

1929 2471

1930 3181

1931 3821

1932 4451

©John Hubby

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam, bardzo ładny zegarek, jeden z najmłodszych, prawie kompletny, (brak dwóch śrubek w osłonie włosa) najbogatsza wersja, (ma śrubki na galerii wahadła i aplikację pod tarczą). Te roczniaki w tej wersji najczęściej pojawiają się w ofercie sprzedaży w US. Gdybym ja go kupił, to bym go umył, wyczyścił, przetoczył kilka łbów śrubek, złożył, wyregulował i byłby piękny zegareczek.smile.gif Pozdrawiam

PS. Przeglądając zatokę znalazłem takiego oto: http://www.ebay.co.u...=item2ebc1d0e53 ten egzemplarz to jeden z najstarszych i jest kompletny. Ale gdybyś chciał go kupić to koniecznie zapytaj sprzedawcę o koszt transportu, bo sprzedawcy coś się po……ło. biggrin.gif

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Sprzedawca nie odpowiada na zapytania o transport. Ja pytałem go o inny zegar który kiedyś wystawił na aukcji. Za każdym razem za transport życzy sobie około 2,400 funtów. Może to jakaś jego taktyka. :D Pozdrawiam R.

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To klasyczny numer w UK. W dowolny sposób ma zniechęcić do wysyłki poza Wyspę. Jak mi kiedyś wyjaśnił jeden ze sprzedających,

Królewska Poczta, oraz liczne firmy kurierskie pozwalają sprzedać i ... zapomnieć. W przypadku klientów poza UK, często się pojawiają kłopoty,

zaginięcia, reklamacje, ogólnie nieprzyjemności angażujące czas i nerwy.

Niektórzy piszą wprost " tylko UK ", inni wymieniają kraje, do których nie wysyłają, jeszcze inni stosują zaporowe koszty...

Usiłowałem wielokrotnie wyjaśniać, namawiać etc. Jeśli pisałem z polskiego konta, to często nawet nie odpowiadali.

Najskuteczniejsze jest otwarcie konta na ebay.uk i adres do wysyłki wyspiarski niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wyswietlilo sie transport Francja 17 funtow.Jak mam rozumiec numer jego 6395 wybity na plycie ?

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z szanownych kolegów ma może w swoich zbiorach model Elgin Hallera ?

W Europie na aukcjach ich nie widziałem, a w Stanach jakoś większość jest niedostępna dla Europy, a jeżeli już to są długie dyskusje .;)

Wcale nie są aż tak drogie, by sobie nie można na nie pozwolić, a problemy transportu zniechęcają .

Niestety cena tych z możliwościami wysyłki do Europy jest wyższa.

Pytam, czy ktoś ma, bo ciekawy jestem, czy opinia o "niemieckiej bombie z opóźnionym zapłonem " jest prawdziwa :huh:

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc , mam same zegary wiszące, chciałbym kupić zegar roczny,oczywiście GB. Czy zegar poniżej jest godny uwagi, czy wszystko z nim jest ok, czy jest oryginał.Oczywiście, ze zdjęć nie jest łatwo, ale bardzo proszę o opinię.

W czwartek umówiłem się na spotkanie, żeby zegar zobaczyć, wszystko zależy od Was :rolleyes:

http://allegro.pl/rocznika-gustav-becker-105-lat-i2213813576.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Medal świadczący o wysokiej jakości produktu " nie brzmi dobrze. :rolleyes: i dobrze nie świadczy :)

Wypolerowane czopy i łożyska - super, ale ile teraz mają luzu ?

Co do oryginalności to... tylko dziadek . Może nie tylko ale głównie :P

Zwróć uwagę na wskazówki, brak zdjęć zawieszki włosa :(

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla porównania zamieszczam zdjęcia roczniaka GB z tego samego roku (nr 1 974 120). Porównaj tarcze w obydwu zegarach.

025abd3a4c7cf3e4med.jpg

9ecaa5290d0f1abamed.jpg

a314c63040517799med.jpg

a637066deeddc011med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tarczy - zanim pojawił się roczniak w tym wątku wymieniłem kilka zdań o nim z dziadkiem i poddałem w wątpliwość oryginalność tarczy, ale nie dostałem konkretnej odpowiedzi.

Mam pytanie/prośbę do Teddy61.

Masz tego roczniaka ze zdjęć, które zamieściłeś ?

Jeżeli tak to prośba - dało by się zrobić DOBRE zdjęcie cyferblatu - ideał to cyferblat wyjęty z ramki i zeskanowany tak z 1200 dpi, ale jak nie to zdjęcie prostopadle do cyferblatu robione wystarczyłoby .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ostatni ma chyba wytłaczane indeksy i cyfry...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jak tarcza - normalna u GB - konkretnie to co Wam tam nie pasuje???

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, taka jakaś "za nowa", średnica kręgu indeksów w stosunku do ramki jakby za mała.

Ale ja się wymądrzam tylko, bo jak wiecie, to co do roczniaków (szczególnie) nie jestem jeszcze w żłobku nawet...

post-6402-0-42484100-1332317917_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, taka jakaś "za nowa", średnica kręgu indeksów w stosunku do ramki jakby za mała.

Ale ja się wymądrzam tylko, bo jak wiecie, to co do roczniaków (szczególnie) nie jestem jeszcze w żłobku nawet...

post-6402-0-42484100-1332317917_thumb.jpg

Faktycznie ta tarcza na powyższej fotce jest za mała do ramki nawet widać ślad starego (wcześniejszego) mocowania. Że za ładna i za nowa ciężko stwierdzić z fotki trzeba by obejrzeć ją ze wszystkich stron.

Edytowane przez amroziuk

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy za ładna i za nowa, ale nie spotkałem w roczniaku ( do tej pory - co nie znaczy, że nie ma ) tarczy przetłoczonej pierścieniowo .:lol:

Dlatego tydzień temu pytałem dziadka o to, ( sam mi link do aukcji podrzucił ) ale On teraz zajęty i się nie ustosunkował :lol:

A co do tłoczeń cyferblatu pokazanego przez Teddy61 - ewidentnie ma wbite cyfry i to się daje zrobić dosyć prosto :lol:

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno już teraz można stwierdzić. Ramka z tarczą nie są kompletem. Biorąc pod uwagę wysoką cenę tego zegara jest to nie do zaakceptowania. Na ebay (zwłaszcza w Anglii) podobne Beckery z "usterkami" osiągają mniej więcej jej połowę (mówię o "standardowych", popularnych modelach Beckera).

Moim skromnym zdaniem czcionka ( widzieliście na innych tarczach GB takie przekrzywione 0 ? ) sugeruje, że tarcza jest młodsza i niekoniecznie od Beckera.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pozwólcie Koledzy że na temat tego zegara nie będę się wypowiadał, bo znam sprzedawcę osobiście i nie chcę się wypowiadać w tej sprawie. Natomiast co się tyczy tarczy, to Becker montował tarcze przetłoczone promieniowo, ale tylko małe i cyfry w nich są wklęsłe(przetłaczane) i wypełniane ''farbą''. Sam mam takiego. Natomiast średnich i dużych tarcz w roczniakach Beckera, nie widziałem malowanych i przetłoczonych promieniowo. Średnie tarcze były montowane takie jak na zdjęciach u Teddy61, czyli proste srebrzanki z wytłoczonymi cyframi. Natomiast w tych największych tarczach, poszła jedna z ostatnich partii królewskich z tarczami tz słoneczkiem. Pozdrawiam

PS. Dodam jeszcze, że w największych tarczach też występują proste srebrzanki z tłoczonymi cyframi i często na nich widać efekt ''drapania'' wzdłużnego.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tak to prośba - dało by się zrobić DOBRE zdjęcie cyferblatu

Przesyłam linki do ściągnięcia 2 plików zawierających zdjęcia tarczy w formacie: *.CR2 (rozmiary: 21,3 i 21,4 MB):

link nr 1: http://www.wrzucaj.com/490895

link nr 2: http://www.wrzucaj.com/498114

Do otwarcia tych plików trzeba mieć lub ściągnąć odpowiedni program (np. XnView for Windows).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem takiej malowanej tarczy w roczniaku GB. Srebrzona tarcza powinna być płaska, a cyfry i indeksy wgłębione. Myślę, że nie były tłoczone a trawione. Trawione były też małe tarcze: okrągłe i prostokątne. Malowaną (drukowaną) tarczę w beckerze spotkałem, ale papierową!

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teddy61 - dzięki :)

111 jest trochę za bardzo ze skosu, ale 110 po korekcji da radę.

Otworzenie nie przysparza problemów :lol:

WueM - wydaje mi się, że trawione mają przy dużym powiększeniu "poszarpane krawędzie", na krawędzi nie ma owalu wejścia stempla . Można fotochemicznie, ale obawiam się , że wtedy nie bardzo mogli stosować tę technologię :lol:

Czy tłoczone na cienkim , czy wbijane na grubszym można bez problemu powiedzieć mając to w ręce.

W sumie do stwierdzenia wystarczy podać grubość blachy cyferblatu :lol:, ale to już detale ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację, dobrze że jesteście :lol: szukam innego roczniaka Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachecony troszke Waszymi postami i porada jednego z uczestnikow rozmowy postanowilem i ja nabyc sobie roczniaka.Wybor padl na Beckera.No i doszedl dzisiaj.Tarcza porcelanka kremowa raczej nie odnawiana.Numer 1 696 395 co odpowiada 1900 do 1913 . Zegar nie byl w ruchu kawal czasu.Nie pasuja mi srubki mocujace moim zdaniem z a duze lebki ,chyba byly bardziej plaskie kiedys?

img40635184x3456.jpg

By janekpysk at 2012-03-29

img40645184x3456.jpg

img40655184x3456.jpg

img40665184x3456.jpg

img40675184x3456.jpg

img40685184x3456.jpg

img40695184x3456.jpg

img40705184x3456.jpg

img40715184x3456.jpg

img40725184x3456.jpg

img40735184x3456.jpg

img40745184x3456.jpg

img40755184x3456.jpg

img40765184x3456.jpg

img40775184x3456.jpg

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 696 395 powiadasz....1903. Ma ktoś albo widział niższy ( z "masowej produkcji" roczniaków GB) ?

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszce dwie fotki na goraco napewno nasi maja nizsze numery ,bardziej mi sie podobal ten z pierwszych stron postu kol.Ulana (bardzo rzadki ale nie stac mnioe wiec taka namiastka).

img40845184x3456.jpg

img40855184x3456.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, śrubki są oryginalne, takie były, u ciebie mają trochę większe kołnierzyki przy gwincie od wcześniej produkowanych i takie powinny być. W ogóle uważam że jest on oryginał w całości i na dodatek mało grzebany. Jak go zrobisz, to będzie piękny i śliczniutki zegareczek. Właśnie te z tymi małymi tarczami podobają mi się najbardziej, mają fantastycznie zachowaną proporcję. /moim zdaniem oczywiście smile.gif /

Co się tyczy numeracji, aaaa co tam, pochwalę się, ja mam na półce kilka starszych. A mój najstarszy ma numer 1 632 604.tongue.gif

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.