Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla Janka - katalog Bad Uf-a 24/25 r :

Łamie kilka koncepcji - pomyłka grafika ?

Chyba jednak nie... nie wiem :(

post-32-0-19125900-1387814259_thumb.jpg

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje  za pamiec ,wlasnie  otarlem  sie  o  swoja  skrzynke.Ale  ta  gorka jakas  dziwna :wacko: Na  razie  lecze  sie  po  ostatniej  wtopce ,czekam  na  przesylke  moze  jakis  kolek  sie  trafi :P 

Mam  gdzies  ten  katalog,musze  go przejrzec. 

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co najmniej 2 pomylki - rozchwiane wahadlo i wskazowka godzinowa zle trafia w indeksy.

Godzina - pewnikiem reklamowali - "Nasze zegary chodza szybciej niz GB" lub "Wyprzedzamy GB o kilka minut". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poważnie

Wahadło jest ok - to trzy kulki, więc usytuowanie pomiędzy filarkami może być.

Trzeba zwrócić uwagę, że jest to z katalogu, z roku 1924.

Wahadło kryte, pierwszego typu.

Według JH skończono używanie go do c.a. 1914.

Pozostałe zegary z tego katalogu nie mają jednak takiego wahadła.

Użycie tego wahadła może tłumaczyć wycięcie w półce.

Ponieważ wydaje się, że wycięcia robiono "ręcznie" na zapas pewnie by się nikt nie męczył.

Można wiec by uznać, że w "wyższych" modelach jednak go wkładano.

Gdyby założyć, że wzięto grafikę ze starych zapasów najprawdopodobniej by nie było takiej korony.

Jeżeli mam rację wychodzą z tego wnioski:

- Huber robił oba typy wahadeł równolegle

- wycięcie w płycie miało sens

No i Janek wie  czego szukać... niestety :(

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo  mi  pomagacie  wiec  postaram sie  tam  kiedys  zrewanzowac .A  moze  ja  juz  mam  takie  wahadlo?Sprawdze  strych.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji: jacy producenci i w jakich typach roczniaków stosowali takie wahadło?

post-22303-0-17178900-1387844579.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg obecnej mojej wiedzy to "drugie" 5-cio kulkowe - bardziej popularne wahadło Hubera.

Występować więc będzie w Kienzle, BaduF , Mullerze ( nie wiem, czy tego ostatniego uważać za producenta, ale skoro stawiał w części produkcji swoją sygnaturę chyba tak )

Oczywiście w Huberze ( Huber U. ) i wszystkich jego spółkach ( np Urania )

W jakich typach ?

Nie bardzo wiem co masz na myśli - obudowy niewiele mają z tym wspólnego - to sprawa mechanizmów, więc roczne i 30 dniowe też.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy gwiazdy tykaja na niebie,
Mikołaj leci do Ciebie
by dać Ci z zegarow prezenty
i przesłać uśmiech swój święty
Dla Kolezanek i kolegow z tykajacego Forum :)

Zdrowych i Spokojnych Swiat
oraz Dosiego Roku 2014
Zycze ja

Anetta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji: jacy producenci i w jakich typach roczniaków stosowali takie wahadło?

attachicon.gifWahadlo1.jpg

Ja ma ten typ wahadła w Lunar Badische 

post-31391-0-84133100-1387875255_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, skoro Kol. Ulan wkleił zdjęcia tego roczniaka to powiem tak. Jest to jeden z najrzadziej spotykanych roczniaków na światowych aukcjach, który został wystawiony do sprzedaży. Tego typu zegary sprzedawane są zazwyczaj w ramach wymian kolekcjonerskich. Zegar został wyprodukowany w roku 1880 lub na początku 1881roku we Freiburgu w firmie Willmann&Co na zlecenie Antona Hardera. Firma Willmann&Co wyprodukowała eksperymentalnie tylko 300 szt zegarów 400 day z wykorzystaniem wychwytu wrzecionowego. Anton Harder w 1881 roku zrezygnował z dalszej produkcji i nigdy do niej nie wrócił, bo wychwyt wrzecionowy okazał się zbyt trudny w produkcji i co się z tym wiąże zbyt kosztowny. Następne zegary 400 day produkowane na bazie patentu Lorenza Jahlin a potem Antona Hardera miały wychwyt Grahama. Opowiadał mi nie tak dawno znajomy kolekcjoner że widział roczniaka Antona Hardera z wychwytem cylindrycznym ? ja nie widziałem. Natomiast roczniaka z wychwytem wrzecionowym miałem przyjemność oglądania na żywo tylko raz w 1995r w Monachium, jego właściciel wyceniał go wówczas na kwotę od 8 do 10.000$. Myślę, że ten nie osiągnie kwoty większej niż 4000$ /kryzys/ Pozdrawiam

PS. Kol Adamie są w nim pomysły Gustava Beckera napiszę o tym wieczorem.

Doczytałem się, że wykonanych ręcznie i w tej liczbie mogą być także z wychwytem cylindrowym. Załączam link z tą informacją przypuszczalną ,chociaż dotyczy on innej sprawy, też ciekawej.. http://www.uhrenwerkstattforum.de/t2572f11-Jahresuhrenfabrik-August-Schatz-amp-Soehne-Jahresuhr.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie było tak - Adamie , że Becker nie zrobił w końcu tego roczniaka od razu ... coś długo mu się schodziło i "ktoś" się wkurzył, i w końcu pierwsze udane serie zrobił Shatz ? wink.gif

W tej sprawie właśnie jest ten artykuł. Że porządne roczniaki zaczął robić jako pierwszy Schatz. Pzdr.Piotr

http://www.uhrenwerkstattforum.de/t2572f11-Jahresuhrenfabrik-August-Schatz-amp-Soehne-Jahresuhr.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Jeszcze takowego nie widzialem.sad.gif

W tych wczesnych roczniakach - Willmann zaczynal z Harderem w 1878 roku i wspolpraca byla bardzo krotka bo trwala 2 lata - nie bylo sygnatury jakie znamy obecnie jedynie plyty byly stemplowane "W". Wyprodukowano bardzo malo zegarow, rowniez dlatego, ze zegary nie do konca byly dopracowane. Moze wlasnie dlatego Harder przerwal wspolprace z Willmannem i wrocil do GB?

Willmann dzialal przez ok 30 lat i po 1880 mogl wyprodukowac jakies roczniaki - moze ktorys z kolegow ma jakies zdjecia/ dodatkowe info?

Witam! Może ta sygnatura na płycie mojego roczniaka coś podpowie. Cały zegar pokażę później, ale ten element daje do zastanowienia. Pzdr:)Piotrpost-67478-0-69224900-1388148657_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Później nadeszło. Moja zagadka do rozwiązania na 2014 rok. Wszystkim kolekcjonerom życzę tajemnych zdobyczy. Pięknych egzemplarzy, Niech kolekcje puchną ,wypinają piersi ,a półki się uginają pod naporem przeszłości. Do Siego 2014 Roku !!!

post-67478-0-73847800-1388476635_thumb.jpg

post-67478-0-73355100-1388476655_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Później nadeszło. Moja zagadka do rozwiązania na 2014 rok. Wszystkim kolekcjonerom życzę tajemnych zdobyczy. Pięknych egzemplarzy, Niech kolekcje puchną ,wypinają piersi ,a półki się uginają pod naporem przeszłości. Do Siego 2014 Roku !!!

Piękna sztuka, zaiste wart bycia heroldem A.D.2014r. Do Siego!  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro roczniak dokręcony na 100 %. :)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręć na 90, nie kręć do końca

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręć na 90, nie kręć do końca

Jak nakręci na 90 to mu stanie dopiero w listopadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, zaraz, co mu stanie? :o

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tam co, ale po co ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wieku (moim, czy rzeczonego roczniaka) już się nie myśli "po co", tylko- żeby się nie zmarnowało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wieku (moim, czy rzeczonego roczniaka) już się nie myśli "po co", tylko- żeby się nie zmarnowało...

No i żeby miał w co włożyć(gdzie położyć tego roczniaka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj, świnuszki jesteście koledzy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegary mają to do siebie, że mogą wisieć, stać, latać,pływać i jednocześnie chodzić . O to, mniemam ,nade wszystko chodzi. ;)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj, świnuszki jesteście koledzy ;)

aaa-tam...  :D  chwilowa dekadencja w Nowym Roku rządzi. Ale ja tu np. niczego nie widzę, niż rozmowy o zegarach, prawda? ;)  A koleżanka lubi, jak jej... roczniak staje? :ph34r:

Edytowane przez ArturK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.