Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne wszystko kwestia gustu. Jak pisałem, mnie nowe datę bardzo się podoba. Taka współczesna wersja. Stare chyba jednak trochę bardziej. Sam już miałem zdecydować się na nową białą Kontiki Date ale nagle trafiła się okazjonalnie stara wersja. No i to jej ostatki. Jak się znudzi to mam trochę czasu na kupienie nowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś chociaż jedną Eternę w PL sklepie ? - pytanie retoryczne.

Detektywowi też nikt nie powiedział, że Eterna ma niedoróbki jak każdy inny zegarek - fakt ma je stosunkowo sporadycznie na tle konkurencji i jest całkiem dobrze odwzorowanym zegarkiem.

Że luma świeci 15-30min i poświaty nie ma już po jednym piwie, też nikt nie wspomina i że mechanizm SW200 jest zupełnie przeciętny i można go już znaleźć w zegarkach poniżej 2000zł.

Pieniądze wydane w cenach bazarowych w granicach 4k nie będą źle wydanymi pieniędzmi, natomiast gdybym miał go kupić ze sklepu nawet po ostrym rabacie to 3x bym się zastanowił,

Panie Specjalisto Krwisty ...

Nie nie kupiłem w sklepie stacjonarnym doprecyzowując ale dobrze o tym wiesz więc pytania niby retoryczne a tak naprawdę prywatę uprawiaj gdzie indziej ok ..

Wyjaśniając nie kupiłem gdyż zawsze rozpiętość cen modelu który mnie interesował w sklepię vs inne żródła była bardzo duża...Co do Kontiki Date gdybyś zadał sobie chociaż trochę trudu a nie wypisywał ironicznie do mnie opierając się na powierzchownej wiedzy wiedziałbyś że idzie ten zegarek dostać stacjonarnie w bardzo dobrej cenie.Na przykład Jansen wyprzedawał Eterne i właśnie także Date nową na bransie za 4,6K

więc można panie Burns!

Co do lumy świeci super fakt może nie tak długo jak Seiko ale to nie Seiko w końcu heh

Co do mechanizmu dla Ciebie przeciętny dla mnie nie..Ty pewnie oczekiwałeś jak to lubisz formułować cuda na kiju i parametrów +/- 0 a jak nie ma to słabizna w porównaniu do 6R15 prawda ? Już raz poruszałeś wyższość 6R15 nad ten mechanizm i słabo to wypdło powklejać przypomnieć ?

I to porównanie cytuje  "można znalezć w zegarkach poniżej 2K"... - no i co z tego pytam co to za argument forumowicza z liczbą 6579 postów proszę Cię :) postaraj sie ..

Gdybym wszedł na Twój poziom napisałbym że znajdę zegrek za 500zł z 6R15 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem, że jak Ci wieje

Jak zwykle te Twoje niby cięte ironiczne riposty sensu nie mają...przepraszam mają ale tylko dla Ciebie heh

to udałeś, że nie wiesz o co mi chodzi a teraz wyjeżdżasz mi z prywatą ?

Coś mocno tą cenę nadmuchaną mieli jak już prawie o połowę zeszli przy tak xrogim kursie franka.

Wklejaj sobie co tam chcesz a nowego 6r15 i tak za tyle nie znajdziesz ;) Luma ogólnie jest bardzo słaba jak na taką powierzchnię i nie trzeba nawet porównywać do Seiko.

Generalnie gdyby zegarek był z etą2892 i nie pisnąłbym ani słowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem Etkę Datę i bardzo ja dobrze wspominam. Dokładność +6 sek.na dobę, bardzo wygodny i luma świeciła bardzo dobrze. Jedyne dlaczego nie lubię sellity to slaba rezerwa chodu. Wolę dlatego ete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej mało wydajny system naciągu, żeby uzyskać deklarowane 38h. Jezeli nie do uzyskania tzn. że szlak go trafił co jest głównym zarzutem tego mechanizmu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nie kupuję juz zegarkow na sellitach. Jak by super nie wyglądały.

Edytowane przez ptrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mi ta" nie przeszkadza Sellita ;)

14c5nk1.jpg

34958gh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to dekiel jest piękny, ale nie samym deklem człowiek żyje.

Więc jest jeszcze nietuzinkowa tarcza.

Podsumowując w obliczu spadających cen to nie jest zły zegarek - w życiu nie ma nic za darmo ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc Twoim tokiem myślenia nie każdy lumą żyje ;)

A ceny nie spadają nie myl pojęć Eterna już jakiś czas temu raz dostosowała się cenowo do konkurencji reszta to wyprzedaże i umiejętność poszukania lepszych cen nawet w stacjonarnych salonach....

Podsumowując Date do Sumo nie ma startu co? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z luma to jest tak... Efektu WOW nie ma - taki efekt ma prawie TYLKO Seiko. Jednak nad ranem bez absolutnie żadnego problemu odczytujemy czas na Eternie. A chyba o to chodzi w luminescencji. Fajowe fotki lumy to tylko dla takich oszołomów jak my....;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie tylko Seiko. Mam Longines Heritage Military 1938.

https://www.premiumwatches.com/longines-heritage-military-1938-l2.788.4.53.0.html?c=3486

Świeci równo do białego świtu i jarzy nawet w lekkim pólmroku jak się do ciut ciemniejszego pomieszczenia wejdzie. Widocznie jak się chce, to można dobrą lumę zrobić

Edytowane przez cyryl99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś mnie. Większość dobrych zegarków da się odczytac do rana bez problemu. Ale tylko niewiele świeci tak mocno jak Seiko zaraz po naświetleniu i daje takie wrażenie. 

A to Kontiki, bez naświetlania - siedzę przy oknie. Zdjęcie w półmroku "za szafą". I czas naświetlania jak widać - ułamek sekundy. 

315yget.jpg

A zdjęcie poniżej - Raczej nie masz szans na taki wynik jak ten z lewej jakimkolwiek Longinesem.

A to seiko z serii 5 - i naświetlanie zdjęcia jak również widać - ułamek sekundy. 

Fotka Kramera z WUSdscn6501.jpg

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam KonTiki FH i z lumy jestem zadowolony. Jest slabsza, niz w diverach, ale chyba nie ma co sie dziwic.

Jest za to ladnie i rowno nalozona. Po naswietleniu, daje po oczach jak latarka, ale szybko traci swoja luminescencje. W kompletnych ciemnosciach, nad ranem, spokojnie da sie odczytac godzine. Jesli w gre wchodza kwestie czytelnosci, to moje stalowe wskazowki i biale indeksy na srebrnym tle daja dosc rozlazly efekt podczas wieczornej szarowki, ale poza tym jest ok.

Chyba wszystko zamyka sie w tym, jakie kto ma oczekiwania od zegarka :). KonTiki swieci dyskretnie i taka ma - moim zdaniem - byc. Przy okazji moja ETA jest mega dokladna. Jedynie swiruje, jak juz zipie na resztkach rezerwy chodu, bo nosze co drugi dzien, ale tutaj z pomoca wkrotce przyjdzie rotomat.

Jesli mialbym na sile poszukac niedorobek, to sa to klapiace maskownice. Nie wiem, czy to ogolna przypadlosc, czy tylko moj model, ale na szczescie nie za bardzo mnie to obchodzi.

Nie mam porownania do Date, ale FH jest calkiem przyzwoitym zegarkiem i bardzo go lubie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Detektyw, czyli ja, jak tu zostałem ochrzczony przez niektórych, jednak zrezygnował ze swego śledztwa i nabył drogą kupna Eternę KonTiki Date. Teraz już nieodwłołalanie, bo przelew zrobiony;)

Jeszcze raz dzięki za wyłuszczenie pewnych spraw, o których nie miałem bladego pojęcia, ale wybaczcie, to mój pierwszy automat w życiu a wiedza, jak już pisałem, prawie zerowa. Dlatego momentami byłem upierdliwy, dociekliwy, podejrzliwy. Ktoś na to przymknął oko, ktoś skomentował ironicznie, ale przede wszystkim dziękuję tym, którzy wykazali dobrą wolę pomocy takiemu dyletantowi jak ja i tym, którzy odpowiedzieli na prywatne wiadomości. 

Zdecydowałem się jednak kupić nówkę, pomyśłałem sobie, skoro to mój pierwszy "normalny" zegarek, to niech "stracę"... Kupiłem na pasku, ten sam model na bransie był ok. 500 zł droższy, a oryginalny pasek do tej Date bardzo mi się podoba.

Przy kolejnych zakupach będzie mi pewnie łatwiej zdecydować się na "używkę".

Pozdrawiam, Tomek

Edytowane przez tomek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech Ci się dobrze nosi.

Jest dobrze:)

Przepraszam za jakość zdjęcia i ujemny walor estetyczny "włochacza". Zdjęcie zrobione na szybko komórką w biurze.

Faktycznie w dziennym świetle zegarek zyskuje 2x więcej.

post-78285-0-02455100-1444822889_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Jak wcześniej mialem jakieś dylematy (w sumie bezsensowne i zupełnie nielogiczne), tak teraz wiem, że ta Eterna zostanie ze mną na zawsze.

Nie ma fajerwerków przyciągających wzrok 15-letnich niuniek, bo do tych celów są stworzone jakieś 50mm freaki typu Diesel itp... Ale takie szczegóły jak dekiel z motywem KonTiki + fale, pasek z przeszyciami a'la żagiel, motyw atolu na tarczy, dyskretna luma na wyjątkowo stylowym sekundniku... I Pani, która to zauważy i doceni, będzie na pewno więcej warta niż "galeriówka" wpieprzająca sandwicha z innymi siusiumajtkami... 

Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam za frywolne rozważania.

Edytowane przez tomek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje :)

Dobrze że się podoba.

Co do deklaracji że "zostanie na zawsze" - wszyscy tak tu zaczynaliśmy ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje :)

Dobrze że się podoba.

Co do deklaracji że "zostanie na zawsze" - wszyscy tak tu zaczynaliśmy ;)

Ok ok, ale to mój pierwszy automat i myślę jednak, że szybko się jej nie pozbędę.

Edytowane przez tomek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak wcześniej mialem jakieś dylematy (w sumie bezsensowne i zupełnie nielogiczne), tak teraz wiem, że ta Eterna zostanie ze mną na zawsze.

Forum jest całe usiane w podobne deklaracje. Sam kilka razy obiecywałem podobne rzeczy. Uwierz mi, to nie ma sensu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do końca twojegp czy jej...

A najwięcej będzie warta ta kobieta, która będzie miała całkowicie wylane na twój zegarek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Kobieta całkowicie obojętna na ten zegarek, a zwłaszcza na jego cenę. I na każdy następny zegarek w kolekcji (którego życzę!)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi