Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Fani i antyfani ROLEXA

Ankieta  

338 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak napisał Akism, ciężko zarzucić Rolexowi cokolwiek. Jak to się teraz mówi,sami hejterzy :lol: Ja po prostu biorę produkt i czuję jakość oraz przemyślany projekt. Do tego wiem, że zawsze będzie wartościowy. O co Wam chodzi ludzie???Na razie same konkrety co do plusów ale minusy jakieś wyssane z palca. Poproszę o minusy np. Suba pomijając wygląd, bo to rzecz gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resztę też mam wklejać ? Został nam wzór tarczy i wskazówki ... B) , wskazówki jeśli bardzo chcesz możesz sobie wybrać z pośród www

są tam zarówno wczesne jak i póżniejsze wskazówki submarinera ...

wwwset.jpg

nowe009.jpg

Wszystkie pochodzą z lat 40 tych ubiegłego wieku.

Aby dopełnić całości - może podam o czym mówimy ...

watchesoctagonaloyster.gif

merecedesgleitz1927001.jpg

Mercedes Gleizt 27 października 1927 w 15hrs 15 minut. Patent Rolex "oyster" rok 1926 czyli co najmniej 10 lat po wcześniejszych ...

Teraz możesz spokojnie przekonywać dalej Kolegów, jeszcze raz podkreślam bardzo cenię Rolexa za wkład i dokonania ale trzeba być obiektywnym a nie zaślepionym ...

pozdrawiam Piotr.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzizas Krajst, Stasuszek swietne informacje. Teraz czytam z telefonu i jurto musze to ma duzym ekranie zobaczyc.

Ps.

Panowie po co sie tak denerwowac; kto chce Rolka to kupi, kto nie to kupi trzy Omegi. Jak np. ja :)

Od siebie dodam tyle, nowy Explorer 42mm to bedzie kolejny moj zakup. Najpierw musze jakis bank obrobic:)

Sent from the mobile device

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ja jestem pozytywnie nastawiony ale pisanie w tonie Kolegi troszkę mnie zbiło z tropu... Rolex ma mimo wszystko duży wkład w rozwój kopert wodoszczelnych ale jak napisalem wcześniej zebrał to wszystko do kupy, skorzystał z pomysłów innych (nie wiem jak z patentami może tamte działały tylko w US) i stworzył najpierw "oyster" a póżniej submarinera. Nawet podczas zanurzania na dno rowu Mariańskiego - Rolex był tylko w formie reklamy na zewnątrz a wewnątrz instrumenty w tym i pomiar czasu zawdzięczamy innej firmie - dzisiaj znanej ale niestety na dużo niższej półce cenowej. takie są fakty i trudno z tym dyskutować.

EDIT: to wszystko to bardzo uproszczony materiał, warto zainteresować się tematem moim zdaniem aby świadomość była na wyższym poziomie niż dotychczas.

EDIT 2 : można dodać, że uszczelki w tym czasie były wykonywane z korka ...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja zaczyna być nieco jałowa,roleks jest porzadnie wykonanym i solidnym zegarkiem.Wg. mnie brakuje mu jedynie...finezji,patrząc na werki konkurencyjnych producentów dopatrujemy się w nich znamion sztuki natomiast w rolku to solidność i trwałość pozbawiona tego miłego dodatku.Co do samych zegarków to są modele ,które mi się podobają i podejrzewam większości z nas podoba się ich tylko kilka z całej kolekcji..

+1

Nie ujął bym tego lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy było o tym pisane bo nie przebrnąłem przez cały temat ale poważnym minusem Rolka jak dla mnie jest ogromna ilość produkowanych zegarków.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy było o tym pisane bo nie przebrnąłem przez cały temat ale poważnym minusem Rolka jak dla mnie jest ogromna ilość produkowanych zegarków.

Nie rozumiem dlaczego postrzegasz to jako minus Roleksa. Jeżeli kupujesz dobry zegarek, to naprawdę przeszkadza Ci, że tak wiele ludzi na świecie nosi identyczny model ? Jakie to ma znaczenie, co w tym złego ? Jeżeli ja dokonałem wyboru, to jest to moja suwerenna decyzja, i zupełnie mnie nie obchodzi czy tysiące innych osób dokonało takiego samego wyboru jak ja, czy też, że tysiące innych wybór ten może uznać za głupotę lub snobizm.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz możesz spokojnie przekonywać dalej Kolegów, jeszcze raz podkreślam bardzo cenię Rolexa za wkład i dokonania ale trzeba być obiektywnym a nie zaślepionym ...

Nie jestem zaslepiony i do niczego nie przekonuje nikogo. Rozmawiamy o faktach. Rolex dostal patenty na swoje rozwiazania. Nie jestem prawnikiem i nie studiowalem dokladnie roznic w patentach miedzy Rolexem a wczesniejszymi ale moge sie zalozyc, ze 2 firmy nie dostaly patentu na identyczna rzecz wiec musialy sie czyms roznic. Poza tym napisalem: "...to wlasnie Rolex skonstruowal i zaprojektowal w calosci wyglad klasycznego nurka, ktory to wyglad jest kopiowany i powielany zarowno przez marki niszowe i nieznane, jak i firmy z gornej polki"

Te zegarki, ktore pokazales niczym nie przypominaja Suba wiec o co chodzi? O to, ze wczesniej inni producenci walczyli ze szczelnoscia, koronkami i designem a Rolex wcielil caly projekt w zycie i mu sie udalo?

Z mojej strony koniec - ja juz swoje zdanie wyrazilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz rację wszyscy kopiowali latami wygląd suba - to jest fakt niezaprzeczalny - zresztą to znakomity zegarek i tego nigdy nie negowałem jednak wywodzi się on bezpośrednio z koperty oyster która była udoskonalana przez lata (zerknij na pierwszą kopertę Rolexa którą wkleiłem i na dwa zdjęcia Borgela powyżej).

Masz rację również co do pochodzenia submarinera, zobacz proszę przykładową Eternę Kontiki z roku 1950, a były i wcześniejsze...

p3143065.jpg

Wybacz, ze być może niezbyt grzeczną formę moich postów ale sam to spowodowałeś i tak naprawdę gdyby nie Ty, nigdy bym tego nie wkleił w tym temacie. Miałem na mysli jedynie to, ze nie nalezy opierać się na stronach firmowych, portalowych etc. a i wiadomości warto szukać u wielu żródeł. Jeśli chodzi o patenty ja również jak napisałem nie znam się zupełnie na tych sprawach, a rysunki techniczne gdy były w szkole przerabiane - omijałem duużym łukiem, wolałem uganiać się za płcią przeciwną. Patenty, również nie mam orientacji w tym temacie - zapewne były różnice a druga bardziej istotna sprawa to położenie geograficzne US/EU być może sprytne obchodzenie newralgicznych kwestii - tego nie wiem, dzisiaj jest to na porządku dziennym, być może kiedyś też tak było.

Pozdrawiam Piotr.

EDIT: PS: cholera, przeczytałem swój post i chciałem przeprosić za tą Eternę, gdyż wygląda to jakbym się uwziął na innowacyjność submarinera a wcale tak nie jest, znowu mnie sprowokowałeś, jeśli to coś ułatwi to mogę zlikwidować moje posty i wszystko zostanie po staremu, proszę tylko o informację, z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Piotr.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko dowodzi jak genialny jest to produkt. Świadczy o tym cena, zarówno nowych jak używanych. Rolex broni się sam. Podstawy ekonomi mówią, że jak na targu jest dużo pietruszki to powinna być tania, a tu setki milionów rolków (może przesadzam, ale tak mi się wydaje) na rynku i tanie raczej nie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to musiało boleć :D

To komu zawdzięczamy wygląd divera? Rolexowi? To jego wszyscy kopiują, czy on sam jest kopią? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To tylko dowodzi jak genialny jest to produkt. Świadczy o tym cena, zarówno nowych jak używanych. Rolex broni się sam. Podstawy ekonomi mówią, że jak na targu jest dużo pietruszki to powinna być tania, a tu setki milionów rolków (może przesadzam, ale tak mi się wydaje) na rynku i tanie raczej nie są.

To niczego nie dowodzi. Jak kilka lat temu kryzys wstrząsnął rynkiem i sprzedaż zegarków w Europie spadła, sprzedawcy dawali wyższe rabaty. Zegarki Roleksa zalegały na półkach więc sprzedawano je po znacznie niższych cenach. Oczywiście producent nie mógł znieść, że wreszcie ktoś sprzedaje ich produkt w miarę uczciwej cenie i co zrobił ?, zaczął skupować zegarki z rynku. Moja opinia jest taka - Rolex to dobry średniak. Nic więcej. Produkują masówkę, którą sprzedają po zawyżonych cenach. Ktoś skromny i obeznany w temacie zegarków sięgnie po czasomierz Jaeger-LeCoultre, Girard-Perregaux czy Blancpain. Lansiarz kupi Roleksa :);).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to musiało boleć :D

To komu zawdzięczamy wygląd divera? Rolexowi? To jego wszyscy kopiują, czy on sam jest kopią? :D

A ja mam wrażenie, że to raczej cały czas wielu "antyfanów" strasznie boli to, że Rolex ma taką, a nie inną pozycję na rynku. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Ktoś skromny i obeznany w temacie zegarków sięgnie po czasomierz Jaeger-LeCoultre, Girard-Perregaux czy Blancpain. (...)

Ktoś skromny i obeznany powinien sięgnąć jeszcze po Audemars Piguet, Patek Philippe...

No chyba, że pomimo skromności i obeznania, nie znajdzie wśród tych czsomierzy modelu, który po prostu mu się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miło , dowiaduje sie ze posiadacze Roleksa to lansiarze i buraki :)

Jednak moje osobiste zdanie jest takie ,ze Rolex to bardzo dobry zegarek , niezawodny i mający wszystko to , co z uzytkowego punktu widzenia jest niezbędne

Nie ma w nim jakiejś finezji czy wielkiego Zegarmistrzowstwa , ale za to jest solidny, nie nudzi sie , dokladnie chodzi, stosunkowo malo traci na wartości i jest rozpoznawalnych symbolem dobrego zegarka.

Jak widać docenianym na całym świecie . Gdyby to była zasługa tylko marketingu to np Hublot biłby go na głowę , a tak nie jest.

Biorąc pod uwagę skale produkcji, niestosowanie komplikacji , rozpoznawalnosc brandu, ceny, niezmiennosc designu, pożądanie przez klientów itd mozna śmiało mówić o fenomenie Roleksa , niezależnie od tego co sobie tu napiszemy o lanserstwie , nasladownictwie , wynalazkach i wielu innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ktoś skromny i obeznany powinien sięgnąć jeszcze po Audemars Piguet, Patek Philippe...

No chyba, że pomimo skromności i obeznania, nie znajdzie wśród tych czsomierzy modelu, który po prostu mu się podoba.

Fakt. Choć JLC, Blancpain czy GP podałem nie bez powodu. Ich entry-level jest w cenie Roleksa więc można to jakoś porównać. Niestety na zakup zegarka AP czy PP, trzeba już mocniej potrząsnąć portfelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wydaje mi sie,ceny Rolexa w Polsce sa zawyzone.Na bazarku kolega watch lux wystail Rolexa Submariner 116610LN za 25500 informujac,ze cena salonowa to 32tys.Ten sam nowy zegarek w Danii kosztuje 26149tys.Pytanie brzmi:co to za salonybiggrin.gifze zegarek jest drozszy o blisko 10000tys.Nie wspomonajac juz jacy to wykwalifikowani sprzedawcy tam pracujalaugh.gif.Osobiscie zegary Rolexa podobaja mi sie a w kwestii uzytkowania wypowiem sie gdy go oczywiscie kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno nie zgodzić się z kolegą McIntosh'em, Rolek jest idealny do lansu ( rozpoznawalność marki, wyrazisty design ),szczególnie w bogacących się dopiero społeczeństwach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam wrażenie, że to raczej cały czas wielu "antyfanów" strasznie boli to, że Rolex ma taką, a nie inną pozycję na rynku. :D

Nie jestem ani fanem ani antyfanem Rolexa i jego pozycja jest mi obojętna całkowicie. Jest z 3 modele, które mi się podobają jednak sam Rolex moim zdaniem nie ma najmniejszych szans stawać w szranki z takim gigantem zegarmistrzostwa jak np. AP czy JLC, który notabene jest moim marzeniem. Rolex robi bardzo porządnie wykonane zegarki z bardzo dokładnymi mechanizmami i bardzo zachowawczym designem na przestrzeni lat. Ale mimo tego moim zdaniem Rolex korzysta z wyrobienia sobie marki na przestrzeni lat i pędzi teraz siłą rozpędu - bo znakomita większość wie, że Rolex to synonim luksusu i dobrobytu zaś spotkany na ulicy nie ma zielonego pojęcia co to AP czy JLC.

To coś jak na zasadzie Windows i Linux. Windows wyrobił sobie markę i przyciągną użytkowników kilka/kilkanaście lat temu a taki Linux mimo, że bije go na głowę niemal we wszystkim jest znany i używany przez 2 - 3% użytkowników komputerów.

Więc opieranie swojej tezy na tym, że jeśli czegoś używa więcej ludzi to jest lepsze jest dość mylnym założeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Poproszę o minusy np. Suba pomijając wygląd, bo to rzecz gustu.

Myślę, że ciężko będzie. Bo tak na prawdę to chyba może on się tylko komuś nie podobać. A tak to same plusy. Może ktoś sie jeszcze do ceny przyczepić, że drogo. Inne zegarki z podobnej półki są w tej samej cenie albo droższe.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja opinia jest taka - Rolex to dobry średniak. Nic więcej. Produkują masówkę, którą sprzedają po zawyżonych cenach. Ktoś skromny i obeznany w temacie zegarków sięgnie po czasomierz Jaeger-LeCoultre, Girard-Perregaux czy Blancpain. Lansiarz kupi Roleksa :);).

W pełni zgadzam się z Mariuszem...chodź z tą lanserką to chyba jednak prześcignął ich Hublot :) . Od razu zaznaczam że to że grom klienteli Rolka i Hublota to lansiarze nie oznacza że nie noszą tych zegarków ludzie świadomi tego co tak naprawdę sobą reprezentują.

To jest taki dziwny lans dla mnie bo te zegarki wcale przecież nie są olśniewające. Rolex na nadgarstku nie robi wielkiego wrażenia ( a już napewno nie Sub )....są zegarki za połowę ceny którymi można by zrobić lepszy szpan :). Są także zegarki równe cenowo lub droższe które naprawde są tak wyrafinowane i piękne że odejmuje mowę.

Fenomen Rolexa jest ciekawy socjologicznie :) ...firma tak naprawdę nie jest znana przez wiekszosc gwiazd ktore je nosza z jakości tylko jest znana z tego ze jest znana :) . Ciekawa musiala by byc ankieta przerpwadzona wsrod posiadaczy tych zegarkow...dlaczego Pan/Pani nosi Rolexa/wybrała własnie Rolexa ??

Mysle ze tzw idiotenklientela wsrod marek takich jak AP, VC, JLC, ZENITH a nawet PP ( chodzi tutaj firma takze bardzo mocno jedzie na marce ) jest znacznie mniejsza.

To nie są nasze wymysły tak po prostu JEST. I ten fakt jednych odstrasza innych łechta....

Rozmawianie o tym nie jest niczym gorszącym....a obruszanie się obrońców Rolexa jest śmieszne. To mi troche przypomina " każdy swoje chwali" posidacz Golfa uwaza ze to najlepsze auto na siwecie bo niczym innym nie jechal.....podobnie z posiadaczami fanbojami inych aut itd :D

To wszystko świat męskich zabawek i samczej walki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Trzeba ustalic co to jest lans.To nie jest wina Rolexa,ze produkuje dobre zegarki.Pozostaje wiec kwestia ceny.Jezeli Rolex kosztowalby 1000zl. to kupujacych rowniez nazwalbys lanserami?Przeciez kupili dobry i tani zegarek.Wydaje mi sie,ze wszystko to rozbija sie o cene.Dlatego nie jest dobrze obrazac ludzi tylko dlatego,ze po prostu maja pieniadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ciężko będzie. Bo tak na prawdę to chyba może on się tylko komuś nie podobać. A tak to same plusy. Może ktoś sie jeszcze do ceny przyczepić, że drogo. Inne zegarki z podobnej półki są w tej samej cenie albo droższe.

Skoro nie jest ważny wygląd zegarka to po co przepłacać można kupic tańszy zegarek jakikolwiek ktory takze bedzie dokladnie odmierzał czas ( kwarc ? ) i bedzie mial wystarczajaca wodoszczelność do 99% zastosowan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byłem kilka razy we Włoszech zwróciłem uwagę na zegarki noszone przez męszczyzn. Rolex gościł na nadgarstkach takich po 50. Może nawet po 60. Żadko widziałem jakiegoś młodego lansiarza z rolkiem. Prędzej jakaś "patelnia" na ręce.

Więc chyba nie do końca "wszyscy" kupujący Rolexa to lansiarze. W polsce na taki zegarek przeciętyn kowalski pracuje rok. A np Niemiec 3 miesiące. Stąd może pogląd w Polsce, że to snobizm, pozerstwo, lansiarstwo. A w krajach bogatych to po prostu dobrze wykonany zegarek. I tyle. Tak jak to pisał irekm kilka postów wyżej.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie,ceny Rolexa w Polsce sa zawyzone.Na bazarku kolega watch lux wystail Rolexa Submariner 116610LN za 25500 informujac,ze cena salonowa to 32tys.Ten sam nowy zegarek w Danii kosztuje 26149tys.Pytanie brzmi:co to za salonybiggrin.gifze zegarek jest drozszy o blisko 10000tys.Nie wspomonajac juz jacy to wykwalifikowani sprzedawcy tam pracujalaugh.gif.Osobiscie zegary Rolexa podobaja mi sie a w kwestii uzytkowania wypowiem sie gdy go oczywiscie kupie.

W dodatku w Dani z tego co sie orientuje w tej cenie 26 tys jest zawarty znacznie większy podatek ( z ktorych to podatkow faktycznie spoleczenstwo ma duze kozysci) niż w polskiej cenie. Zgadza sie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.