Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

calmdabtuz

Sprzedam - ilość postów czy czas na Forum

Rekomendowane odpowiedzi

I pod tym podpiszę się obiema rękoma. O ile jestem w stanie zrozumieć ograniczenia związane z zakładaniem nowych ofert sprzedaży przez osoby <50postów to niemożność pisania w wątku powoduje, że przeszło mi już koło nosa kilka fajnych zegarków a na PM osoba z zerowym dorobkiem traktowana jest jak niechciany petent.

Po wielu próbach zakupu zegarków dopiero dziś moja oferta złożona na PM została potraktowana z należytym szacunkiem.

Pisałem o tym w kwietniu, do dzisiaj nikt z administracji nie raczył się wypowiedzieć jaki jest w tym sens ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, właśnie tak myślę. Skoro na rezerwację na PM otrzymuję odpowiedź, iż jestem następny w kolejce i jeśli poprzednik (rezerwujący w wątku) się odmyśli to będzie mój , po czym po kilku dniach dowiaduję się, że poszedł do kogoś innego a sprzedający sili się na tanie tłumaczenia to mam wrażenie, że nowi użytkownicy traktowani są jako zło konieczne, których należy omijać szerokim łukiem.

Podobnie, gdy chcąc uzyskać więcej informacji o zegarku za ok 4 tys muszę się o nie prosić będąc raczony odpowiedziami typu "ale jesteś serio zainteresowany" , " no jeśli nalegasz..." i inne zdawkowe odpowiedzi , które równie dobrze można odebrać jako "nie zawracaj d*py", nie mając możliwości zadania jakiegokolwiek pytania publicznie czy też możliwości rezerwacji - można poczuć się jak jakiś niechciany natręt.

Kupiłem tu już 4 zegarki, sprzedać nie mogę żadnego mimo, że chciałbym conieco powymieniać. Pozostaje mi silenie się na bezsensowne posty co nie jest łatwe w przypadku branży na temat której nie ma się zbyt wiele do powiedzenia , natomiast jest się aktywnym czytelnikiem...

Podpisuję się po tym postem. Nie każdy jest internetowym gadułą.

Całe szczęście nie wszyscy Forumowicze z długim stażem traktują nowych nieufnie, czego dowodem jest przesyłka którą (mam nadzieję)niedługo odbiorę.

Grumpy old man...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż sam nie mam jeszcze napisanych 50 postów, ponieważ uważam, że bez senu jest pisanie ich na siłe(poprostu dużo czytam i staram sie sukcesywnie zwiększać wiedzę); to bez problemu dokonałem już kilku transakcji przez prywatne wiadomości.

Może problem leży w tym, w jaki sposób niektórzy piszą swoje propozycje na PW. Moim zdaniem jeżeli jestem zainteresowany to piszę konkretnie, może się potarguje i jasno określam swoje stanowisko co do zakupu.

Jeżeli chodzi o sprzedaż, to myślę, że na tym forum kultura i profesjonalizm jest wypracowana do tego stopnia, że zawsze można poprosić moderatora o zamieszczenie oferty odpowiednio ją argumentując ( napewno nie w stylu "No weź no mnie temata zamieść bo na szybko sikora opchnąć muszem bo hajsu potrzebuje"). Raczej odpowiednio napisana prośba nie powinna pozostać bez odpowiedzi - zresztą chyba wspominano już o takiem możliwości.

Tymczasem udaje się do działu "Sprzedam", może coś upoluje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego stawiać jakieś warunki przy chęci sprzedania zegarka?

nawet jesli to będzie handlarz, niech sobie sprzeda, niech zarobi, mnie to nie boli. Forum posiada specjalnie przeznaczony ku temu dział, więc nie jest zaśmiecane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ grze

Przeczytaj jeszcze raz całość wątku. Powoli ze zrozumieniem.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieram tylko i wyłącznie zegarki z Błonia ,ale przy okazji ,wpadło mi w ręce kilka Tissotów.,Atlanticów ,i innych .Chciałem je sprzedać nie na Allegro ,ale wśród klubowicz ,ale nie mogę ,bo mam za mało postów.Sam założyłem poczytny post w Zegarki polskie "Błonie zagadka " ,ale to jak widać się nie liczy .Czyli do wyboru mam zrobienie rundki po forach i wstawianie tekstów typu ,"och ale ładny zegarek" lub podobne /takich wpisów jest masę/ ,lub uczciwie czekać na swoją /prawdziwą ilość / postów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie.....zapytaj moze moderatorow......polecam-to chyba uczciwsze niz nabijanie postow,nie sadzisz?Pozdrawiam

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adminów. Moderatorzy nie mają możliwości "otwarcia" bazarku.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nabijaniem postów ,to był żart ,jestem na to za stary i za poważny ,ale chciałem tylko pokazać ,że coś tu nie tak!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adminów. Moderatorzy nie mają możliwości "otwarcia" bazarku.

Racja....ale to moderator wskazal wlasciwy kierunek...... :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ,tylko admini takie pionki mają gdzieś ,a mnie aż tak nie zależy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodajmy, ze za nabijanie postów do bazarku nieco użytkowników na krócej lub dłużej pożegnało się z forum. A rozwiązania idealnego nie ma i nie będzie...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ,jest 20.26 , mam 48 postów , zobaczymy ile będę miał za 24 godziny . ZACZYNAM achy i ochy !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ,tylko admini takie pionki mają gdzieś ,a mnie aż tak nie zależy .

Pionki?O czym mówisz? <_<

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie to troszkę irytuje.Przeglądam forum od 2009, jestem zarejestrowany od roku,mam tylko kilka postów ale nie zamierzam nabijać licznika pisząc o niczym, chociaż codzienne przeglądanie forum to mój nałóg, lecz niestety jeszcze dłuuugo niczego nie sprzedam:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem w dziale Sprzedam powinny istnieć ograniczenia dotyczące tylko i wyłącznie tworzenia nowych tematów (czyli chęci sprzedaży zegarka lub akcesoriów). Ograniczenia te nie powinny dotyczyć kupujących, czyli potencjalnych piszących w już utworzonych wątkach. Czemu miałaby służyć taka zmiana? Kupujący po zakończonej transakcji mógłby wpisać się w temacie i wyrazić swoją opinię na jej temat niezależnie od liczby postów. Coś jak system komentarzy na alledrogo dający pogląd na temat uczciwości sprzedawców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujący po zakończonej transakcji mógłby wpisać się w temacie i wyrazić swoją opinię na jej temat niezależnie od liczby postów. Coś jak system komentarzy na alledrogo dający pogląd na temat uczciwości sprzedawców.

Po zakończeniu transakcji temat idzie do kosza, więc nic by z tej opinii nie zostało. Już lepiej się wpisać na profilu danego użytkownika, a to można zrobić niezależnie od liczby postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnoszenie kwestii braku możliwości zgłoszenia zakupu w temacie są dla mnie troche bez sensu.

Zawsze można napisać na PW i po sprawie.

Pojedyncze przypadki, kiedy to (zapewne przez niedopatrzenie) osoba druga w kolejce dokonała zakupu, nie mogą rzutować na pracę całego podforum.

Co do sprzedaży trudno się dziwić, że konieczne było wprowadzenie jakiś obostrzeń.

Myślę, że limit 50 postów rani najmniejszą ilość uczciwych użytkowników.

Jednakże faktycznie są wśród nas osoby, które nie chcą się "upodlać" nabijaniem bezsensownych postów - szanuję takich ludzi.

Biorąc pod uwagę, że stanowią najmniejszy odsetek tych pokrzywdzonych, proponuję takie rozwiązanie:

Stworzenie jednego, zbiorczego tematu "Oferty pod specjalnym nadzorem", w którym mało rozmowni forumowicze będą mogli wystawiac swoje oferty (np. po dwumiesięcznym okresie karencji).

Strzelam, że będzie to wątek nie bardziej rozbudowanym niż "Oferty niezegarkowe", gdyż dzieciaki, paliwody i kombinatorzy w większości nie będą chcieli czekać 60 dni na odblokowanie tematu.

A jak to się mawia - jak kocha, to poczeka - dla uczciwego, regularnie czytującego forumowicza dwa miesiące nie będą problemem.

W temacie można by było wpisywać tylko swoje oferty, ewentualnie wątpliwości co do oryginalności produktu.

Cała reszta na PW.

Oczywiście zaraz ktoś zacznie krzyczeć na mnie, że tytuł tematu jest kompletnie z odwłoka.

Na swoją obronę napiszę, że zatytuowanie "Oferty nowych forumowiczów" niekoniecznie byłoby zgodne z prawdą, a "Oferty użytkowników niezweryfikowanych" byłoby lekko mówiąc bzdurne.

Tymczasem, byłby to temat, do którego podchodziłoby się z większą ostrożnością, a wielu doświadczonych forumowiczów wnikliwiej wpatrywałoby się w zdjęcia produktu (pod kątem potwierdzenia/zanegowania oryginalności zegarka).

Pomysł pewnie i tak nie przejdzie, ale przynajmniej nabiłem kolejnego posta. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stłukło mi 53 posty ,bez nabijania / to był żart / ,i bez achów i ochów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bazar jest tylko częścią forum, tworem pozwalającym na wymianę swojej floty zegarkowej. Założeniem forum nie był handel i wymiana, ale jak już powstał to zgodnie z założeniami ma służyć aktywnym użytkownikom. Nie ma idealnych systemów (ilu jest ludzi na świecie tyle może być odrębnych opinii), jakby był to by taki pewnie został tu osadzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie natury regulaminowej, nie wiedziałem gdzie je zamieścić. Czy jeśli nie mam 50 postów to mogę w temacie o allegro wrzucić link do swojej aukcji ? Czy to też naruszenie zasad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naruszenie. Chyba, ze srzedajesz podrobe i chcesz kogos ostrzec ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, podróby nie sprzedaję więc jedyne co mi pozostaje to czekać na 50 postów ;) Szkoda bo wolałbym żeby trafił do kogoś stąd kto go doceni niż do allegrowicza :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowi koledzy! Tutaj właśnie jest idealne miejsce do nabijania sobie postów! Myślę, że nabić 50 postów wymieniając w każdym z nich kolejne przykłady nierównego traktowania was jako nowych członków grupy nie powinno być problemem.

Moderator powinien już dawno zamknąć ten temat... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowi koledzy! Tutaj właśnie jest idealne miejsce do nabijania sobie postów ...

To i ja sobie strzele posta :)

Nie tylko ten temat ale i ten turecki bazarek powinien zamknac. To napewno rozwiaze ten problem jak i wiele innych ;)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.