Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie dałem się przekonać..Tym bardziej ze do pary jest Slava 2414 w heksagonalnej kopercie,oba zegarki nowe z papierami kupione za dolary w moskiewskim sklepie Bieriozka w 1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za namowa kolegów z forum Rakietka kwarcowa zakupiona

post-67292-0-65511000-1394508081_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Rakieta musi się podobać, ja się tylko zastanawiam jak to jest że w Ameryce mają dużo więcej NOS- ów radzieckich niż w Polsce i na Ukrainie?

Gratuluję nabytku :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jakie wrażenia?

Ta Rakieta musi się podobać, ja się tylko zastanawiam jak to jest że w Ameryce mają dużo więcej NOS- ów radzieckich niż w Polsce i na Ukrainie?

Gratuluję nabytku :)

Rakietka kwarcowa jest aktualnie w drodze z Kanady i fizycznie będzie u mnie dopiero za kilka dni.Faktycznie to ciekawe ale udało mi się kupić sporo radzieckich NOS-ow.w US czy Kanadzie chociaż nigdy na to nie zwracam szczególnej uwagi.Dla mnie zegarek jest OK jak nie jest grzebany ,a jak ma na werku ślady od śrubokrętów to nawet w oryginalnym pudle z papierami i metkami jest g...o wart....Na Ukrainie to niedługo nie kupisz zegarka w krabowej kopercie bo wszystkie będą miały nowe tarcze od Sputnika,a ja tu kupiłem w zeszłym tygodniu cztery krabiki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a o takim ruskim co powiecie? 

2014-03-14_213951.jpg

Przykuł moją uwagę, ale pojęcia nie mam czy nie jest to jakaś taniocha :) choć fazy księżyca to raczej nietuzinkowa komplikacja.

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest nowowrusek ?? Mam coś podobnego gdzieś ale już made in Russia - i nie funguje za bardzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a o takim ruskim co powiecie? 

2014-03-14_213951.jpg

Przykuł moją uwagę, ale pojęcia nie mam czy nie jest to jakaś taniocha :) choć fazy księżyca to raczej nietuzinkowa komplikacja.

pokaż werk tego rusa, i te fazy księżyca to wyglądają jakby na "wierzchu" był kawałek takiego ustrojstwa doczepiony.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kształcie koronki i tulejce sekundnika można przypuszczać, że w środku "siedzi" coś na werku bazującym na 2460, ale 100%-ej pewności oczywiście nie mam. A poljotowskie kwarce serii 24xx to wyższa półka, choć stosunkowo słabo rozpowszechniona w porównaniu do popularnych (lecz nieco gorszych) 2356.

Tak się składa, że ostatnio miałem okazję konserwować kilka kwarców nie-radzieckich i nie-rosyjskich. Trafił w me łapy m.in. pewien zegarek produkcji duńskiej (a w rzeczywistości PRC), który wyzionął ducha po 2 latach użytkowania, i to nie z powodu wyczerpanej baterii. Cena zegarka podobno niebezpiecznie zbliżała się do 1000 PLN, a w środku pracował badziewny bezkamieniowy werk z dużą ilością plastikowych elementów. Do czego zmierzam? Po pierwsze sprzedaż takiego badziewia to zwykłe nabijanie (nieświadomych) ludzi w butelkę. Po drugie to radzieckie kwarce (zwłaszcza wspomniany Poljot serii 24xx) na tle tego badziewia plasują się co najmniej dwie klasy wyżej :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki werk będzie w takim Poljocie i czy to zegarek wart zainteresowania??

post-67292-0-67877900-1394824451_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest nowowrusek ?? Mam coś podobnego gdzieś ale już made in Russia - i nie funguje za bardzo ;)

To noworusek, tu zdjęcia mechanizmu.

http://watchesdb.com/inf/36348-russian_poljot_quartz_moon__sun__day__night_watch__date_at_12__good_cond_.html

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk 2456, jeśli jest niedrogi i masz w kolekcji miejsce na kwarce to możesz się zainteresować.

Tu jego zdjęcie w katalogu jakbyś chciał zebrać komplet  :D

https://plus.google.com/photos/113098239036073221216/albums/5517113985925163553/5517114668096895042?banner=pwa&pid=5517114668096895042&oid=113098239036073221216

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli miałem rację - to werk bazujący na solidnym 2456 :) Tyle, ze te egzemplarz wygląda na trochę sfatygowany nieprawidłową obsługą.

W tym to na 99% będzie siedział 2456. Mam bardzo podobnego Poljocika, tyle, że w innych barwach:

imag0088ez.jpg

Zegareczek bardzo fajny, ale ma dość małe wymiary (37x27 mm), co w połączeniu z delikatna stylistyką tarczy może sugerować, że to damski zegarek (a może w USSR też funkcjonowało pojęcie "unisex"? :) ). Ale te małe wymiary są też zaletą, bo zegarek bardzo ładnie chowa się nawet pod ciasne mankiety :)

EDIT: widzę, że Kolega gregh mnie ubiegł z odpowiedzią na pytanie Kol. Mayora, ale swój post zostawię jako uzupełnienie :D

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie środka tego Poljota, to na pewno produkcja "noworosyjska" bo jest magiczny napis "made in Russia" na tarczy. Warto, nie warto? mechanizm wydaje się solidny.

2014-03-15_214432.jpg

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto to zależy od ceny, od tego czy kolekcjonujesz też noworuskie i na koniec od tego czy chcesz go mieć w swojej kolekcji i czy ci się podoba  :rolleyes: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie podoba mi się... a cenowo... no nie mam pojęcia :-) o wyceny się tu zwyczajowo nie pyta, ale na oko - jaką rzeczywistą wartość przedstawia? Kwarcoki są raczej tańsze od mechanicznych... ale może z tym jest inaczej?

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się podoba to brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten Poljot wygląda świetnie, szkoda że nie widać oznaczenia na werku. Druga rzecz to czy te fazy księżyca działają? Może to tylko ozdoba.

Nie wiesz vcore czy były też niezłocone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie podoba mi się... a cenowo... no nie mam pojęcia :-) o wyceny się tu zwyczajowo nie pyta, ale na oko - jaką rzeczywistą wartość przedstawia? Kwarcoki są raczej tańsze od mechanicznych... ale może z tym jest inaczej?

Cenowo na 100% nie jest droższy od mechaników. Jeśli kwarcaki z CCCP z metką można upolować na forum po 50 - 60 zł to za takiego nie zapłaciłbym więcej niż 25-30 zł.

Dla mnie ten Poljot wygląda świetnie, szkoda że nie widać oznaczenia na werku. Druga rzecz to czy te fazy księżyca działają? Może to tylko ozdoba.

Nie wiesz vcore czy były też niezłocone?

Przewinął mi się przez ręce podobny, tylko w chromie i też miał fazy księżyca - tyle że był robiony w CCCP i był niezły. Identycznego modelu jak vcore tylko w chromie nie widziałem.

Takie foto z sieci:

105863717.jpg

Edytowane przez gregch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja parka elektryków,a w zasadzie dwie dziewczynki.Dwa pierwsze elektryczne i chyba nie ostatnie?

post-67292-0-31603600-1394986343_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest moc w tej Rakiecie.

Po ile to chodzi w strefie NAFTA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest moc w tej Rakiecie.

Po ile to chodzi w strefie NAFTA?

Za Elektronikę 5 dałem pięć$ jak sama nazwa wskazuje.(drugie $5 bateria) Rakietka i Slava heksagonka to zakup wiązany za $30 plus 8 ship z Kanady i jeszcze muszę zainwestować w baterie i pasek gdyż Rakietka mi się niesamowicie podoba i chce trochę ponosić.

post-67292-0-36480500-1394987461_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Elektronikę 5 dałem pięć$ jak sama nazwa wskazuje.(drugie $5 bateria) Rakietka i Slava heksagonka to zakup wiązany za $30 plus 8 ship z Kanady i jeszcze muszę zainwestować w baterie i pasek gdyż Rakietka mi się niesamowicie podoba i chce trochę ponosić.

Bajeczny zakup. Gratuluję  i zazdroszczę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite. W komercyjnej Ameryce ceny niższe niż na polskim Allegro  :unsure: 

Znowu trzeba wiać za ocean...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite. W komercyjnej Ameryce ceny niższe niż na polskim Allegro  :unsure:

Znowu trzeba wiać za ocean...

Pewne radzieckie zegarki są tu dosyć drogie , na przykład za 3017 w obojętnym stanie trzeba wydać minimum$500 a za dobry nawet powyżej tysiaka, ale przeważnie radzieckie nie maja jakoś wysoko ustalonych cen i aukcje startują od 99 centów,albo $9.99 i przy dobrej strategii można je tanio kupić.Ja jak widzę Slave lodówkę na Allegro za 200 czy 300 zl to zawsze oczy przecieram ze zdumienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi