cordi7 7937 #6351 Napisano 28 Października 2023 (edytowane) Sinn - najpierw nowy chronograf, w wersji panda i limitowanej: EZM3 U50 DS Mega zaskoczenie in plus - Fortis F-39 w wersji petrol. Strasznie fajny zegarek w relatywnie strawnej cenie. Oświetlenie i zdjęcia nie są w stanie oddać urody tej tarczy: szczotkowana pionowo, w słabym oświetleniu czarna niemal, łapiąca piękne zielone odcienie w słońcu: Bell & Ross - mierzyłem BR05 w wersji 3-wskazówkowej i chrono. Klasyk ma 40 mm i zwłaszcza na gumie fajnie leży na ręce choć trzeba lubić ten design - mi się podoba. Chrono ma 2 mm więcej (42) i z racji na większą grubość jest potworną cegłą na nadgarstku. W obydwu przypadkach jak dla mnie cena na metce z kosmosu, zupełnie niepoparta niczym. Fajne chrono (BRV2-94) wyszło o zgrozo z produkcji - w ofercie zostały same kwadraty. Edytowane 28 Października 2023 przez cordi7 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #6352 Napisano 28 Października 2023 Formex: kibicuje marce od dawna. Bransolety rewelacyjne. Zapięcia pasków z fenomenalną regulacją. Ogólnie dużo i dobrze za relatywnie sensowne pieniądze. Essence Superleggera - ogień. System zawieszenia koperty sprawia, że świetnie leży i nie uciska nadgarstka przy ruchu. Granatowa i cementowa tarcza są przepiękne. Field - na żywo lepszy niż w necie i choć fajny to jednak bez większego wow. Reef - na nadgarstku koperta a la Nautilus z dołożonym bezelem nurkowym leży lepiej niż sam pomysł brzmi. Bransoleta genialna ale przejście koperty w bransoletę mnie kłuje w oczy, taki ociosany klocek. Limitowana miedziano-brązowa szczotkowana pionowo tarcza na gumie świetna. 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #6353 Napisano 28 Października 2023 (edytowane) Oris - był tytanowy Propilot kermit ale w ogóle nie zrobił na mnie wrażenia. Pozostałe przymiarki poniżej. Big Crown Propilot Cervo Volante - świetny rozmiar, fajny projekt, idealny zegarek na co dzień. Na minus cena - wg mnie za wysoka w stosunku do tego, co oferuje. Limitowany bodajże 38 mm Divers 65 - rozmiar super, pasuje do tego projektu ale kolor już nie bardzo. Ogólnie jakiś taki mega bling bling Divers 65 Glow 40 mm - rozmiar ok, projekt na nie. Do retro stylu zegarka kompletnie nie pasuje mi kolor lumy. Aquis na nowym Cal. 400 w rozmiarze 43,5 - przez układ koperty 43,5 leży fajnie, jako fan mniejszych zegarków pewnie wolałbym jednak 41,5. Mam słabość do Aquisa, bardzo mi się wizualnie podoba i dobrze leży. Jak ktoś szuka nurka warto rozważyć. I jeszcze kilka ciekawostek I kiedy wydawało mi się, że wszystko mam poukładane już wychodząc postanowiłem przymierzyć nowego Moona. Kurczę jaki to jest fajny (choć oczywisty i oklepany) zegarek! Bransoleta w nowym modelu mega na plus, mi się podoba agresywne zwężenie, do tego jest bardzo wygodne. Mimo 42 mm nosi się raczej jak 40 mm. Mierzyłem prawilną wersję z akrylowym szkłem. Szkoda, że cena poszybowała też na księżyc 😵 Edytowane 28 Października 2023 przez cordi7 18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 85572 #6354 Napisano 29 Października 2023 @cordi7 ekstra przymiarki. Ezm3 wygląda świetnie. Zresztą kilka fajnych przymiarek. Orisy polecam a u Ciebie dobrze leżą 😀 Omega też super leży dla mnie za mała. 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edge_88 1179 #6355 Napisano 29 Października 2023 @cordi7, dziękujemy za obszerna relację z targów. Klamka zapadła, będzie Hentschel? btw. To nowe Damasko z krzyżem całkiem całkiem 😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #6356 Napisano 29 Października 2023 49 minut temu, kornel91 napisał(-a): @cordi7 ekstra przymiarki. Ezm3 wygląda świetnie. Zresztą kilka fajnych przymiarek. Orisy polecam a u Ciebie dobrze leżą 😀 Omega też super leży dla mnie za mała. EZM3 jest świetny, w ogóle ta koperta leży jak przyklejona i polecam wszystkie oparte na niej modele (104, 105, EZM3, EZM3F). Jedyne co mi w nim przeszkadza to wskazówki Z Orisów Cervo Volante i Aquis. Szkoda, że nie mieli Divers 65 w 40 mm z brązową krawędzią bezela. 14 minut temu, Edge_88 napisał(-a): @cordi7, dziękujemy za obszerna relację z targów. Klamka zapadła, będzie Hentschel? btw. To nowe Damasko z krzyżem całkiem całkiem 😜 Hentschel H2 Klassik, Cartier Santos i ku mojemu zaskoczeniu Omega Speedmaster Moonwatch są w grze 😜 Damasko na żywo super, miałem plan by kupić Sericę 6190 na urodziny w przyszłym roku ale DS30 mi namieszał w głowie. Zobaczymy 😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 85572 #6357 Napisano 29 Października 2023 30 minut temu, cordi7 napisał(-a): EZM3 jest świetny, w ogóle ta koperta leży jak przyklejona i polecam wszystkie oparte na niej modele (104, 105, EZM3, EZM3F). Jedyne co mi w nim przeszkadza to wskazówki Z Orisów Cervo Volante i Aquis. Szkoda, że nie mieli Divers 65 w 40 mm z brązową krawędzią bezela. Hentschel H2 Klassik, Cartier Santos i ku mojemu zaskoczeniu Omega Speedmaster Moonwatch są w grze 😜 Damasko na żywo super, miałem plan by kupić Sericę 6190 na urodziny w przyszłym roku ale DS30 mi namieszał w głowie. Zobaczymy 😆 Damasko też bardzo fajne ale wolę jak się więcej dzieje w zegarku 😀 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 46999 #6358 Napisano 29 Października 2023 31 minut temu, cordi7 napisał(-a): Hentschel H2 Klassik, Cartier Santos i ku mojemu zaskoczeniu Omega Speedmaster Moonwatch są w grze Damasko na żywo super, miałem plan by kupić Sericę 6190 na urodziny w przyszłym roku ale DS30 mi namieszał w głowie. Zobaczymy 😆 I to jest piękne w tej zabawie... Króliczki, które się goni ;). Tak swoją drogą, to Ty całkiem fajne fotki umiesz pstryknąć. Naprawdę nic się złego nie stanie, jak czasem zrobisz i wrzucisz na forum zdjęcia swoich zegarków. Serio, serio... ;). 1 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaponier 427 #6359 Napisano 29 Października 2023 VID_20221228_162645.mp4 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #6360 Napisano 29 Października 2023 Godzinę temu, cordi7 napisał(-a): EZM3 jest świetny, w ogóle ta koperta leży jak przyklejona i polecam wszystkie oparte na niej modele (104, 105, EZM3, EZM3F). Jedyne co mi w nim przeszkadza to wskazówki Z Orisów Cervo Volante i Aquis. Szkoda, że nie mieli Divers 65 w 40 mm z brązową krawędzią bezela. Hentschel H2 Klassik, Cartier Santos i ku mojemu zaskoczeniu Omega Speedmaster Moonwatch są w grze 😜 Damasko na żywo super, miałem plan by kupić Sericę 6190 na urodziny w przyszłym roku ale DS30 mi namieszał w głowie. Zobaczymy 😆 Pamiętam, jak szukałem garniturowca, to proponowałeś H2 i jakoś to zbyłem- głupio z mojej strony. Lubię mojego Lange i nie rozważam zamiany, ale H2 to super wybór. Moje ADHD zegarkowe zaczyna się rozwijać... 😞 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #6361 Napisano 29 Października 2023 7 godzin temu, szuwi napisał(-a): Pamiętam, jak szukałem garniturowca, to proponowałeś H2 i jakoś to zbyłem- głupio z mojej strony. Lubię mojego Lange i nie rozważam zamiany, ale H2 to super wybór. Moje ADHD zegarkowe zaczyna się rozwijać... 😞 Lange jest świetne ale i Hentschlowi niczego nie brakuje. Ja jestem naprawdę pod wrażeniem. A tobie widać nie był pisany 8 godzin temu, AK&AK napisał(-a): I to jest piękne w tej zabawie... Króliczki, które się goni ;). Tak swoją drogą, to Ty całkiem fajne fotki umiesz pstryknąć. Naprawdę nic się złego nie stanie, jak czasem zrobisz i wrzucisz na forum zdjęcia swoich zegarków. Serio, serio... ;). Nie wiem gdzie żony cierpliwość się kończy i obym się nie dowiedział 🤣 Za dużo fajnych zegarków niestety jest… a ja mam za dużo pomysłów. Co do zdjęć dziękuję, większość roboty robi niezły aparat w telefonie. Ja staram się zawsze strzelić kilka ujęć dobrze pokazujących zegarek na nadgarstku. Wiele razy jak się nad jakimś modelem zastanawiałem to bardzo takie fotki pomagają. A swoje - cóż, nie obiecuję ale może czasem coś wrzucę 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5328 #6362 Napisano 29 Października 2023 @cordi7 a jakie wrażenie wywarł na Tobie Hanhart? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #6363 Napisano 29 Października 2023 36 minut temu, Nocny duch napisał(-a): @cordi7 a jakie wrażenie wywarł na Tobie Hanhart? Nie mierzylem, tylko przygladalem sie niestety. Mialem ograniczona ilosc czasu i skupialem sie na tym, co mi gdzies po glowie chodzilo / chodzi. Wizualnie fajne, jeden czy dwa modele mi sie podobaja. Duzy ruch mieli na stoisku 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4415 #6364 Napisano 29 Października 2023 IWC Inżynier…chyba jeden z 2-3 zegarków tego brandu, który mi się podoba Bardzo ergonomiczna i wygodna koperta + do tego świetny system zmiany ogniw bransolety Jednak Genta gdzie się nie pojawia to jest dobrze 👍 @Dorian06 dzięki za możliwość przyniarki 🫡🤝 oraz świetne spotkanie 🤘 12 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #6365 Napisano 30 Października 2023 6 godzin temu, pisar napisał(-a): IWC Inżynier…chyba jeden z 2-3 zegarków tego brandu, który mi się podoba Bardzo ergonomiczna i wygodna koperta + do tego świetny system zmiany ogniw bransolety Jednak Genta gdzie się nie pojawia to jest dobrze 👍 @Dorian06 dzięki za możliwość przyniarki 🫡🤝 oraz świetne spotkanie 🤘 Fajny zegarek - kiedyś o nim myślałem. Super, że porównałeś do exa - teraz tylko znajdź dostępną sztukę, a z tym nie jest łatwo... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4415 #6366 Napisano 30 Października 2023 3 godziny temu, szuwi napisał(-a): Fajny zegarek - kiedyś o nim myślałem. Super, że porównałeś do exa - teraz tylko znajdź dostępną sztukę, a z tym nie jest łatwo... Bez problemu jest na necie nawet kilka 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fanfar19 6165 #6367 Napisano 30 Października 2023 @cordi7 Hentschel H2 Sport Klassik - w sumie nie wiem. Za to H2 Botschafter mi się podoba. Damasko dla mnie to zegarki, które w ogóle mi nie leżą. Z kolei Oris Divers w wersji pokazanej - kiedyś nawet rozważałem zakup. Munłocz? Moje zdanie na temat munłocza znasz - raczej mało pochlebne jest. Dzięki za relację - kawał fajnego czytania. 1 "Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42595 #6368 Napisano 30 Października 2023 (edytowane) 18 godzin temu, pisar napisał(-a): IWC Inżynier…chyba jeden z 2-3 zegarków tego brandu, który mi się podoba Bardzo ergonomiczna i wygodna koperta + do tego świetny system zmiany ogniw bransolety Jednak Genta gdzie się nie pojawia to jest dobrze 👍 @Dorian06 dzięki za możliwość przyniarki 🫡🤝 oraz świetne spotkanie 🤘 Ja również dzięki za spotkanie i przymiarki. Fotek nie zrobiłem. Jeden szczególnie zawrócił w głowie. Edytowane 30 Października 2023 przez Dorian06 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24847 #6369 Napisano 30 Października 2023 (edytowane) A taki gagatek;) Produkują ogółem ok 50 zegarków rocznie więc raczej rzadki widok. Edytowane 30 Października 2023 przez eye_lip 17 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 3688 #6370 Napisano 31 Października 2023 11 godzin temu, eye_lip napisał(-a): A taki gagatek;) Produkują ogółem ok 50 zegarków rocznie więc raczej rzadki widok. Wspaniały! Mnie się bardzo podobał wcześniejszy FB 2T, z przekładnią łańcuszkową i szklanymi płytkami. Masz może zdjęcie od strony dekla? 0 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24847 #6371 Napisano 31 Października 2023 Mam. Tutaj clue jest cylindryczna sprężyna no i w końcu ten 42mm da się nosić, jest też niegruby. 7 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25204 #6372 Napisano 31 Października 2023 Ostatnio chodzi mi po głowie, rzadko spotykany Seamaster 300. Na żywo bardzo do mnie przemawia, świetna tarcza „kanapka”, bardzo przyjemna bransoleta, no i wskazówka „lollipop”, która do tej pory przekreślała w moich oczach ten zegarek. Od czasu kiedy pozbyłem się Carrery, wciąż chodzi mi po głowie chronograf. Naturalnym wyborem byłby Moon, a może jednak tradycyjne? Zielona tarcza pięknie zmienia kolory, za to czarna jest „kanapką”Zabrakło „Moona” z szafirowym szkłem, ale na chwilę obecną jestem zakochany w „300”Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 3688 #6373 Napisano 31 Października 2023 7 godzin temu, eye_lip napisał(-a): Mam. Tutaj clue jest cylindryczna sprężyna no i w końcu ten 42mm da się nosić, jest też niegruby. Ale dopracowany projekt! Piękna robota. Dzięki za zdjęcie 0 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8640 #6374 Napisano 31 Października 2023 20 godzin temu, eye_lip napisał(-a): A taki gagatek;) Produkują ogółem ok 50 zegarków rocznie więc raczej rzadki widok. To mówisz że to taki rarytas? Jak go przymierzałem to nawet sobie sprawy nie zdawałem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 3688 #6375 Napisano 31 Października 2023 3 godziny temu, Teufel26 napisał(-a): Ostatnio chodzi mi po głowie, rzadko spotykany Seamaster 300. Na żywo bardzo do mnie przemawia, świetna tarcza „kanapka”, bardzo przyjemna bransoleta, no i wskazówka „lollipop”, która do tej pory przekreślała w moich oczach ten zegarek. (...) na chwilę obecną jestem zakochany w „300” Myślę, że "miłość" do Speedmastera 300 ma mocne podstawy. Bardzo cenię ten model za twórcze podejście do pierwowzoru z 1957 r., zapomnianego i odgrzanego ponownie dopiero w 2014 r. Sekudnik z lizakiem oczywiście "dzieli Polaków", mnie jakoś szczególnie nie porusza ale i nie przeszkadza. Nie za bardzo podoba mi się jednak dobór czcionek na tarczy i lunecie. Sandwiczowe cyferki na tarczy wyglądają efektownie, ale ich "panerai-opodobny" krój zupelnie nie pasuje do całej reszty. Od razu widać, że jedynka, dwójka i trójka na tarczy nie mają kompletnie nic wspólnego ze swoimi odpowiednikami na pierścieniu. Większości to nie przeszkadza. Nie zauważyłem, żeby ktokolwiek z internetowych ekspertów zegarkowych o tym wspomniał, ale wg mnie powoduje to efekt wizualnego "rozpadania się" całego projektu czyli brak spójności i wrażenie chaosu. Omega nas do tego przyzwyczaiła, jest to marka która potrafi umieścić osiem różnych krojów pisma na jednym zegarku, ale ja zwracam na to uwagę i uważam, że najnowsze wersje "300" są pod tym względem przekombinowane. Dlatego bardziej podobają mi się modele wcześniejsze, z lat 2014-2016, w których "kanapkowe" są tylko indeksy godzinowe na obwodzie, a cyfry zostały normalnie namalowane na tarczy (https://www.fratellowatches.com/omega-seamaster-300-master-co-axial-live-photos-pricing/). Krój tych cyfr już wtedy był inny niż tych na lunecie, ale nie aż tak. Wolę też typowy dla Omegi sekundnik w kształcie strzały od kontrowersyjnego lizaka (który wcale nie wygląda źle, ale mnie się przyjemniej patrzy na "strzałkę"). Ceramiczny bezel również podoba mi się bardziej od matowego (z aluminium powlekanego czymś tam, podobno wystarczająco twardym, ale ja jednak wolę ceramikę, wykończoną za pomocą omegowej technologii liquid metal). Z wielu wersji wcześniejszych i późniejszych najbadziej podoba mi się wersja SEDNA gold, zwana również "ceragold". Wykończenie ze złota nie występuje w nowszych modelach "300" (tych z paneraidalnymi cyframi na tarczy, lizakiem i aluminiową lunetą) i to był ostateczny argument za tą właśnie starszą wersją. Natomiast Speedmaster ’57 to projekt, do którego się nie przekonałem z powodu jego "blaszanego" wyglądu, ale jeśli ten zegarek komuś "leży", to najbardziej doradzam czarny z sandwiczową tarczą. 0 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach