TimeWaitsForNoOne 1239 #5551 Napisano 14 Listopada 2021 Kilka zdjęć z wczorajszej wizyty na WatchPro Salon 2021 w Londynie. Bardziej high-endowo: Voutilainen Laurent Ferrier Czapek Parmigiani Fleurier Kącik brytyjski: Christopher Ward Schofield Duckworth Prestex I jeden nie na moim ręku: Charles Girardier 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8670 #5552 Napisano 14 Listopada 2021 Mnie te Prestexy zainteresowały - coś więcej o nich możesz napisać? Wg tego co widzę w sieci, to są atrakcyjne cenowo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TimeWaitsForNoOne 1239 #5553 Napisano 14 Listopada 2021 2 godziny temu, beniowski napisał(-a): Mnie te Prestexy zainteresowały - coś więcej o nich możesz napisać? Wg tego co widzę w sieci, to są atrakcyjne cenowo. Trochę rozważam kupienie sobie takiego. Marka została reaktywowana wiosną tego roku przez wnuka założyciela lokalnej sieci salonów z zegarkami i biżuterią, która do lat 60. też sama produkowała zegarki, głównie kieszonkowe, ale też trochę naręcznych, pod marką Prestex. Ale nie wiem, czy to była zupełnie własna produkcja, czy bardziej one były tylko sygnowane nazwą Prestex. Tym niemniej zegarki Prestex istniały - choć te z tamtych czasów są niezwykle trudne do zdobycia. Nie żeby były jakoś szczególnie wartościowe, ale powstało ich niewiele, a minęło mnóstwo czasu. To że firma odwołuje się to realnych tradycji rodzinnych, a nie dopisuje sobie historię - to plus. Jeśli chodzi o reaktywowaną firmę - wiosną zaprezentowane zostały dwie kolekcje: jedna to taki jak ten niebieski, także w szary i pomarańczowy, druga - chronografy, niestety kwarcowe, a teraz - trzecia kolekcja, jak ten biały, ale niestety oprócz niego w tej kolekcji są jeszcze dwa kwarce. Mają bardzo ładne tarcze - wszystkie trzy kolorowe wersje: niebieska, szara i pomarańczowa wyglądają naprawdę fajnie i gdybym miał kupić nie wiem, który z nich bym wybrał. Niestety zegarki nie są produkowane w Wielkiej Brytanii, ani nawet w Szwajcarii, tylko na Dalekim Wschodzie. Wprawdzie w żadnym wypadku nie zalatują chińszczyzną, a poziom wykonania reszty, poza tarczami, wydaje mi się adekwatny jak na tę półkę cenową, ale też to, że są jedynie "designed in Britain" jest dla mnie sporym minusem. Automatyczna Miyota w środku też jest raczej minusem niż plusem. Dość rzadko spotkane jak na microbrand jest to, że zegarki nie są tylko do kupienia przez Internet, lecz są w kilku stacjonarnych sieciach i można je obejrzeć. A zatem rozważam kupienie sobie, ale nie mogę powiedzieć, że jestem do tego przekonany. W pewnej mierze rozważam dlatego, że dobrze pasowałby do angielskiego zestawu, który mam, a biały dodatkowo mógłby uchodzić za garniturowca. Na pewno pójdę jeszcze raz je obejrzeć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8670 #5554 Napisano 14 Listopada 2021 14 minut temu, TimeWaitsForNoOne napisał(-a): Dość rzadko spotkane jak na microbrand jest to, że zegarki nie są tylko do kupienia przez Internet, lecz są w kilku stacjonarnych sieciach i można je obejrzeć. Dzięki. Właśnie wszedłem na ich stronę i mają opcję sprzedaży przez internet. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kazior 492 #5555 Napisano 15 Listopada 2021 Perrelet Seacraft. Wykonanie wg mojego skromnego oka Top. Koronka świetna. Bransoleta a szczególnie zapięcie świetne. Dwu kolorowa luma. Zawor helowy i 777m WR. Ale marka na forum chyba niezbyt popularna?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6601 #5556 Napisano 15 Listopada 2021 Mało popularna nie znaczy, że kiepska. Fajny diver. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7941 #5557 Napisano 16 Listopada 2021 (edytowane) Majac troche czasu przed odlotem przymierzylem sobie dwa divery, ktore mi sie od dawna podobaja: Omega 300m: - pozytywne zaskoczenie: potezny na papierze rozmiar na moim 18 - 18.5 cm nadgarstku znikal i zegarek lezal bardzo dobrze - czarna tarcza dawala jakies dziwne odblaski i mocno bling bling byla, zdecydowanie moim faworytem jest biala - dobra jakosciowo bransoleta,duzo szczotkowania (plus jak dla mnie), z rozsadnych rozmiarow i wygodnym zapieciem oraz fajnym systemem regulacji bez narzedzi - niestety bransoleta nie zweza sie i wyglada jak jakas cholerna gasienica czolgowa, dla mnie przekresla ja to zupelnie - a wystarczylo zrobic lekkie zwezenie, chocby o 2 mm do zapiecia - guma zmienia odbior zegarka, robi sie bardzo lekko, wygodnie - jesli w koncu pekne to zdecydowanie bedzie to model na gumie Longines HC: - w cenie z metki to wyjatkowo fajna propozycja, zegarek sprawia wrazenie bardzo solidnego i dobrze poskladanego - sporo powierzchni polerowanych, zwlaszcza na bransolecie - to raczej full bling desk diver niz tool watch - dobrze dobrany kolor ceramicznego bezela do tarczy - jesli o tarczy mowa: matowa faktura, piekny efekt 'sunburst', wyjatkowo mocny punkt tego zegarka - biale okno daty ma chyba tworzyc rownowage dla indeksu '9' i generalnie sprawdza sie to, nie przeszkadzalo mi - zapiecie ma przedluzke nurkowa (fajnie) ale sama przedluzka jest slabo wykonczona i wyglada jak blacha natomaist da sie chyba otworzyc na 2 razy (wiec mozna stopniowac przedluzenie) - end linki maja meskie ogniwa, wydluzajace i tak juz spory L2L jeszcze bardziej - fatalny pomysl, zegarek robi sie po prostu ogromny i mysle, ze moj nadgarstek to minimum aby go nosic Edytowane 16 Listopada 2021 przez cordi7 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68037 #5558 Napisano 16 Listopada 2021 Na zdjęciach najbardziej „bling bling” wygląda HC. Potem biała Omega, a czarna jakoś tak wydaje się najmniej błyskająca. Może przez pasek. Ale fotografie potrafią przekłamywać.P.S. Ten brak zwężenia w bransolecie faktyczne robi aż taką różnicę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7941 #5559 Napisano 16 Listopada 2021 12 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Na zdjęciach najbardziej „bling bling” wygląda HC. Potem biała Omega, a czarna jakoś tak wydaje się najmniej błyskająca. Może przez pasek. Ale fotografie potrafią przekłamywać. P.S. Ten brak zwężenia w bransolecie faktyczne robi aż taką różnicę? Czarna w sztucznym swietle sklepu miala strasznie duzo odbic i refleksow, wplywajacych na czytelnosc - nie bylo tego widac w bialej ani w HC (ktory calosciowo jako zegarek jest faktycznie dosc bling bling): Nie wiem z czego to wynika ale taki akurat w tych warunkach oswietleniowych byl odbior. Co do bransolety - no dla mnie to czuc na reku strasznie i nie lezy mi to bardzo. To jest chyba kajdan z gatunku tych, ktore albo kochasz albo nienawidzisz, nie ma nic posrodku. Dla mnie delikatne zwezenie zwiekszyloby komfort noszenia i wizualnie uczyniloby zegarek lzejszym. Ale to ja... jesli chodzi o jakosc wykonania to nie mialem uwag. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #5560 Napisano 21 Listopada 2021 (edytowane) Plusy za design( symetria! ),rozmiar, wykonanie, ( poza „papierowym” paskiem ) złoty wahnik jest miłym akcentem w stalowym zegarku.. Użytkowo raczej dla klienta z dobrym wzrokiem (mało kontrastu i z uwagi na rozmiar czcionek pełna użyteczność daty to wyzwanie ) . Edytowane 21 Listopada 2021 przez desmo 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68708 #5561 Napisano 21 Listopada 2021 Godzinę temu, desmo napisał(-a): Plusy za design( symetria! ),rozmiar, wykonanie, ( poza „papierowym” paskiem ) złoty wahnik jest miłym akcentem w stalowym zegarku.. Użytkowo raczej dla klienta z dobrym wzrokiem (mało kontrastu i z uwagi na rozmiar czcionek pełna użyteczność daty to wyzwanie ) . Jednym słowem, zegarek dla mnie. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisp1 2815 #5562 Napisano 24 Listopada 2021 Moim zdaniem udał się Tudorowi nowy Pelagos. Kolor tarczy zdecydowanie na plus, koperta bardzo dobrze wyprofilowana i świetnie układa się na nadgarstku. Na pasku wyglada świetnie i optycznie wydaje się mniejszy niż 42mm. Osobiście od razu wrzuciłbym na gumę - jest bardzo cienka przez co zakładam że zegarek bedzie leżał jeszcze lepiej w takiej konfiguracji. Na zdjęciach i renderach miałem wrażenie że na bezelu za dużo się dzieje ale na żywo dobrze się komponuje z reszta zegarka. Sent from my iPhone using Tapatalk 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68708 #5563 Napisano 24 Listopada 2021 Ale ten pasek to wygląda jak..., aż nie mogę dobrać słów. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81937 #5564 Napisano 24 Listopada 2021 Godzinę temu, mario1971 napisał(-a): Ale ten pasek to wygląda jak..., aż nie mogę dobrać słów. No właśnie, a to zapewne nówka sztuka 😀 Ale nurek pierwsza klasa 👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisp1 2815 #5565 Napisano 24 Listopada 2021 Ale ten pasek to wygląda jak..., aż nie mogę dobrać słów. Pasek jest za dlugi przynajmniej na mój nadgarstek. Ale jakby założyć piankę do nurkowania jak na divera przystało to byłoby w sam raz Jest dobrej jakości tylko na zdjęciu wyszedł jak wyszedł bo na szybko zakładany. Guma w zestawie jest bardzo fajna i jak pisałem wyżej od razu bym przełożył - bardzo cienka ale jak pomacać to jest solidna. Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lejdipik 24285 #5566 Napisano 26 Listopada 2021 To było prawdziwe rozdarcie między dwoma egzemplarzami. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68708 #5567 Napisano 1 Grudnia 2021 Odpowiem na każde rozsądne pytanie. 7 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smycel 4773 #5568 Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Krótka wizyta w Jubitomie Edytowane 2 Grudnia 2021 przez Smycel 3 Instagram WIS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #5569 Napisano 2 Grudnia 2021 1 minutę temu, Smycel napisał(-a): Krótka wizyta w Jubitomie Musiała być krótka bo nawet zdjęć nie zrobiłeś 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smycel 4773 #5570 Napisano 2 Grudnia 2021 4 minuty temu, desmo napisał(-a): Musiała być krótka bo nawet zdjęć nie zrobiłeś 😉 Już się poprawiam 😀 Pokonało mnie dodawanie zdjęć 😅 0 Instagram WIS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81937 #5571 Napisano 2 Grudnia 2021 El Primero w wersji z chrono 1/10. Od góry jest świetnie, ale na ręce leży słabo niestety. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osy123 3588 #5572 Napisano 2 Grudnia 2021 El Primero w wersji z chrono 1/10. Od góry jest świetnie, ale na ręce leży słabo niestety.Sam zegar swietny, ale ucha IMO porażka (no chyba ze sie ma 20cm w nadgarstku to nie trzeba sie przejmowax). Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81937 #5573 Napisano 2 Grudnia 2021 Teraz, Osy123 napisał(-a): Sam zegar swietny, ale ucha IMO porażka (no chyba ze sie ma 20cm w nadgarstku to nie trzeba sie przejmowax). Przy łapie 20cm ta koperta będzie mała. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68708 #5574 Napisano 3 Grudnia 2021 Za to tutaj wszystko leży tak jak trzeba. Kremowa tarcza trochę taka maślana, za to ciemna jest niezła. 6 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Pawlak 4944 #5575 Napisano 12 Grudnia 2021 Ja czekając na swoją połowicę, jak Ta trwoniła resztki mojej pensji, urozmaiciłem sobie czas przymiarką Seiko. Tarcza na żywo prezentuje się na prawdę ciekawie. 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach