Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze jak rozmawiam ze znajomymi o piórach, o markach, wymieniamy doświadczenia, doradzamy sobie, to na 99 procent wygrywa pelikan, choćby nie wiem jak dobre i drogie pióro leżało obok to pelikan i tylko pelikan. Marketing zrobił swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.12.2023 o 14:26, colector napisał(-a):

Zawsze jak rozmawiam ze znajomymi o piórach, o markach, wymieniamy doświadczenia, doradzamy sobie, to na 99 procent wygrywa pelikan, choćby nie wiem jak dobre i drogie pióro leżało obok to pelikan i tylko pelikan. Marketing zrobił swoje.

Rozpoznawalna marka robi swoje.

EF zamówiłam, uwielbiam cieniutkie pismo, a poza tym na yt słyszałam, że te europejskie stalówki to i tak są grubsze niż japońskie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w europejskich tylko ef, jeżeli ktoś lubi cienką kreskę. Dobry wybór, myślę, że będziesz zadowolona. Może sam się skuszę, tylko nie wiem, czy ten kolor ma okienko podglądu poziomu atramentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Europejskie są grubsze, to prawda. Bywa, nawet że sporo więcej.

Inna sprawa że różne modele, a nawet takie same danej firmy z różnych serii potrafią mieć różne grubości kreski, pomimo takich samych oznaczeń stalówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kaledonia1983 napisał(-a):

Rozpoznawalna marka robi swoje.

EF zamówiłam, uwielbiam cieniutkie pismo, a poza tym na yt słyszałam, że te europejskie stalówki to i tak są grubsze niż japońskie ;)

Słyszałem opinię, że japońskie EF (lub UEF) mogą doprowadzić do pasji ze względu na tendencję do zasychania. Nie wiem jak jest z europejskimi EF - osobiście nigdy nie zszedłem poniżej F, więc z praktyki nie wiem. Mam nadzieję, że będzie dobrze służyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, ps1974 napisał(-a):

Słyszałem opinię, że japońskie EF (lub UEF) mogą doprowadzić do pasji ze względu na tendencję do zasychania. Nie wiem jak jest z europejskimi EF - osobiście nigdy nie zszedłem poniżej F, więc z praktyki nie wiem. Mam nadzieję, że będzie dobrze służyć.

Mam M200 ze stalówką EF - w tym roku po 3 tygodniach wakacji  pióro po takiej przerwie "ruszyło" od pierwszej kreski 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajne to Kaweco. Przyszedł mój Pelikan. Był zapakowany tylko w folię i wąski tekturowy kartonik. Żadnych instrukcji , etui , niczego co. Pokazuje większość filmów na yt. Na żywo bardzo ładne , lekkie pióro.

IMG_3302.jpeg

IMG_3303.jpeg

IMG_3304.jpeg

IMG_3305.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed zakupem warto zapytać o opakowanie. Mój m205 także był tylko w kartoniku ale po telefonie do sklepu okazało się, że jest jeszcze dodatkowe pudełko i etui.

IMG_0479.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.12.2023 o 14:26, colector napisał(-a):

Pelikan jest po prostu piekielnie wygodny w użyciu. No i piston filler robi swoje: ja tam nie lubię konwerterów, które obijają się w środku jak gie w przeręblu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Frantz70 napisał(-a):

Przed zakupem warto zapytać o opakowanie. Mój m205 także był tylko w kartoniku ale po telefonie do sklepu okazało się, że jest jeszcze dodatkowe pudełko i etui.

IMG_0479.jpeg

Zamawiałam na amazonie, nie było na fotkach takiego etui. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Pelikan jest po prostu piekielnie wygodny w użyciu. No i piston filler robi swoje: ja tam nie lubię konwerterów, które obijają się w środku jak gie w przeręblu.

Jak to??? Jakim cudem konwerter może "obijać się" w środku? Jeśli połączenie pomiędzy konwerterem a sekcją nie będzie sztywne to nie będzie szczelne. Są pióra, w których konwertery jakkolwiek "kiwają się"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy konwerter w moich piórach siedzi sztywno i nigdy nie wydają dziwnych dźwięków. Wyjątkiem jest konwerter w pilot capless, w którym umieszczona jest stalowa kulka, która lekko grzechocze.

3 godziny temu, kaledonia1983 napisał(-a):

No fajne to Kaweco. Przyszedł mój Pelikan. Był zapakowany tylko w folię i wąski tekturowy kartonik. Żadnych instrukcji , etui , niczego co. Pokazuje większość filmów na yt. Na żywo bardzo ładne , lekkie pióro.

IMG_3302.jpeg

IMG_3303.jpeg

IMG_3304.jpeg

IMG_3305.jpeg

słabiutko jak na Pelikana. Widać że czegoś tu brakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, ps1974 napisał(-a):

Jak to??? Jakim cudem konwerter może "obijać się" w środku? Jeśli połączenie pomiędzy konwerterem a sekcją nie będzie sztywne to nie będzie szczelne. Są pióra, w których konwertery jakkolwiek "kiwają się"?

Owszem, oczywiście minimalnie, ale da się to odczuć. To nie jest sztywne połączenie na gwint, tylko dość miękki plastik na wcisk. Moja Montegrappa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kaledonia1983 napisał(-a):

Przyszedł mój Pelikan.

Gratulacje. Przyjemne pióro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Owszem, oczywiście minimalnie, ale da się to odczuć. To nie jest sztywne połączenie na gwint, tylko dość miękki plastik na wcisk. Moja Montegrappa.

Może to zależy od firmy. W mojej Nakayi siedzi jakby było integralnym elementem sekcji. Podobnie w... Lamy Safari - ani drgnie.

Sprawdziłem jeszcze w Parkerze Sonnet-cie i tam rzeczywiście, kiwa się o ponad milimetr ale to raczej kwestia tandetnych materiałów zastosowanych na pojemnik/rurkę na atrament w konwerterze: jest tam taki półprzezroczysty, cienki plastik.

nie podejrzewał bym Montegrappy o tandetne konwertery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaweco AL sport. Noszone w kieszeni marynarki, bocznej. Więc narażone na wstrząsy. Konwerter lubi się odpiąć... ale nie cieknie nic. I wtedy stuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilot fermo (taki trochę inny capless) jak kolega wcześniej wspomniał kulka sporadycznie stuka, zwłaszcza jak jest mało atramentu, ale cicho i w konkretnych sytuacjach. Co ciekawe Platinum 3776 ma bardzo hałasujący konwerter - pokrętło od tłoczka (zewnętrzna część) ma luz, ta cecha powtarza się chyba w każdym egzemplarzu jaki widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Watermana jak na zdjęciach. Nie wiem co to za model. Używam do podpisów i parafek. Nie jestem zadowolony. Potrafi przerywać, zakładam, że to nie wina zbyt lekkiego przyciskania(?). Trochę słabo jak przy parafowaniu 20 stron 1/3 trzeba poprawiać. Tusz Pelikan 4001 (może zmienić?)

Polecicie coś dobrego w rozsądnej cenie? (do takiego użytku nie potrzebuje nic za 500 czy 800 zł). 

20231220_140924.jpg

20231220_140907.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli pasuje Ci weselsza stylistyka to fajny jest NAHVALUR SCHUYLKILL. Nie wiem czy jest coś tańszego z wbudowanym tłokiem.

Faber Castell jest OK 

Kaweco też...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, RoKoKo napisał(-a):

Mam Watermana jak na zdjęciach. Nie wiem co to za model. Używam do podpisów i parafek. Nie jestem zadowolony. Potrafi przerywać, zakładam, że to nie wina zbyt lekkiego przyciskania(?). Trochę słabo jak przy parafowaniu 20 stron 1/3 trzeba poprawiać. Tusz Pelikan 4001 (może zmienić?)

Polecicie coś dobrego w rozsądnej cenie? (do takiego użytku nie potrzebuje nic za 500 czy 800 zł). 

20231220_140924.jpg

20231220_140907.jpg

To jest Waterman Hemisphere.

Miałem/mam kilka sztuk w różnych kolorach i nigdy nie było żadnych problemów(atramenty różne).

Prawdopodobnie pióro upadło na stalówkę i teraz przerywa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, przerobiłem trochę piór. Jedyny model, który nigdy mi nie przerywał i pisze od pierwszego kontaktu z papierem, a mam 2 sztuki (jedna ze złotą stalówką i druga zwykła) to Pilot Capless. Oczywiście bezpośrednio z rynku dalekowschodniego, bo u nas ceny słabe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi