Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przed pracą pierwsze prawdziwe espresso
7ebd5df9e7cf19c8d0801f57d6538795.jpg
Już zaczyna wyglądać i smakować przyzwoicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są tutaj użytkownicy Jury S8? Czy może coś innego w podobnych pieniądzach?

Dla mnie czarna 2-3x w tyg. żona i dzieciaki jakieś mleczne wynalazki, sprawdzi się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Są tutaj użytkownicy Jury S8? Czy może coś innego w podobnych pieniądzach?
Dla mnie czarna 2-3x w tyg. żona i dzieciaki jakieś mleczne wynalazki, sprawdzi się?

Na pewno się sprawdzi bo Jura robi dobre automaty. Ja mam E4 tylko czarne kawy. Chciałem wymienić na J10 ale poszedłem w inną stronę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz podoba mi się J10 🙄 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i teraz podoba mi się J10  

To może powiem ,że ja chciałem J10 ze względu na możliwość parzenia kaw na zimno cold brew.
Dobrze że Ci nie wspomniałem o Z10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi kawy na ciepło i zimno, i kosztuje ułamek ceny Jury. 😁

Właśnie dziś przelałem sobie na lód i wyszła pyszna zimna kawa dla ochłody.

image.thumb.png.a288863d18bdce632046b43bbd1cde9d.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy używacie w swoich kolbach filtrów ?
Ja tak bardziej z ciekawości kupiłem jeden metalowy i paczkę papierowych.
ca33762e04ef13494f1b599babf7e34a.jpg&key=9b568ca9862dac5e1bf357630978db1417efd1c40c509d34b1cb6b878f8c4f9c
Nie widzę różnicy w czasie ekstrakcji ani w smaku kawy.
Ten metalowy troszkę uciążliwy bo po wybiciu ciastka kawowego trzeba grzebać w odbijaku.
Ale te papierowe to fajna sprawa. Czysty prysznic , ciastko nie przykleja się do prysznica przy drobnym mieleniu.
Jak Wasze opinie na temat tych filtrów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie używam. 

Nie przykleiło mi się ciastko do prysznica, nigdy. Coś błędnie robisz.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panie i Panowie, z Warszawy i okolic, jakby ktoś miał czas i ochotę posmakować kawy kategorii specialty, to niech wpadnie na kawkę. Kawy z palarnii Praska są w moich stałych zamówieniach, a Praska Brazylia Cerrado 100% Arabica zawsze musi u nas być, bo to ulubiona mojej żony. Na filmiku dyrektor Paweł, a Piotr główny roaster palarni jest aktualnym mistrzem Polski. 

https://www.instagram.com/reel/DM7BuZJoU98/?igsh=aHVnZHlqZm02Ym83

Screenshot_20250805_075941_Instagram.jpg

Screenshot_20250805_075551_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w sobotę będę w Warszawie to może podjadę - dzięki za info

A tymczasem według mnie najlepsze i najbardziej powtarzalne espresso wychodzi mi z kawki od HB Toucan Blend

0a1163bb5d755cbf96c05d0613b34106.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Lekki tygrysek widzę👏 

HB mają b. dobrą kawę z Peru. Trochę poszedłeś na łatwiznę z domieszką Robysty (ile %?) Następny etap 100% => będzie trudnej 🙂

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lekki tygrysek widzę 

HB mają b. dobrą kawę z Peru. Trochę poszedłeś na łatwiznę z domieszką Robysty (ile %?) Następny etap 100% => będzie trudnej

70% do 30% jest w tym klasycznym Toucanie.
100% Arabiki mają w moim zdaniem dobrej kawie Brazylia Campo Das Vertenes Espresso i tam faktycznie o tygrysku mogę pomarzyć
Ale ja dopiero zaczynam zabawę i muszę jeszcze wiele kaw spróbować i bardzo dużo się nauczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszedł aeropress oryginal. Kawę mam z Brazylii w prezencie.  Sporo jeżdżę a nie wszędzie jest kawka z  rana. To małe więc nawet do skutera wejdzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W kawiarnii Green Caffe Nero potrafią zrobić poprawnie kawę.

Taka uwaga, jeśli zamawiacie w kawiarnii espresso lub jakąś białą, to ZAWSZE na podwójnym espresso, gdyż mało jest kawiarnii, gdzie potrafią zrobić pojedyncze espresso. Ja, nie chwaląc się, umiem, ale do tego potrzeba sitka VST 7-mio gramowego, tampera o średnicy bazy 41mm i dedykowanego funnela.

20250809_151404.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Latte dla żony:

20250810_130814.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka nie pos ni wydra 65 ml z 10g. 

IMG_7781.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Adi napisał(-a):

Taka nie pos ni wydra 65 ml z 10g. 

IMG_7781.jpeg

Jaka metoda parzenia, sprzęt?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie espresso jest 25ml z 16g kawy , jura E8. i dopiero jest 👌🏼

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

u mnie espresso jest 25ml z 16g kawy , jura E8. i dopiero jest 👌🏼

To bardziej ristretto, jeśli czas parzenia wynosi 23 ÷ 27s? Natomiast, jeżeli mniej niż 20s, to przyczyną może być za gruby przemiał w ustawieniu żaren młynka lub starszy wypał kawy.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@GostRado

Pytanie do naszego speca!

Kupiłem ostatnio kawę, którą piłem u kontrahenta. Byłem zachwycony - smakiem i aromatem. Zaparzył mi ją w ekspresie, zrobiłem to samo - lura bez smaku...

Co jest grane? 😫

Kawa to Bromberg Kaffe Original Blend:

Poniżej legenda;

intensywność:
Pełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoBrak ziarnaBrak ziarna
słodycz:
Pełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarno
kwasowość:
Pełne ziarnoBrak ziarnaBrak ziarnaBrak ziarnaBrak ziarna
stopień palenia:
Pełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoBrak ziarnaBrak ziarna
Rekomendowane sposoby zaparzania: ekspres ciśnieniowy, french press, parzenie tradycyjne, kawiarka.
Zarówno wówczas jak i teraz parzona przez ekspres ciśnieniowy.
Jakieś sugestie odnośnie młynka, temperatury parzenia?
Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Autor1984

Jest wiele przyczyn. To jest kawa średnio palona. Z kolby łatwiej zrobić poprawne espresso, zaś z automatu już nie, gdzie lepiej współgrają średnio-ciemne lub ciemne wypały. Automatowi ze względu na jego ograniczenia techniczne trzeba umiejętnie pomóc 🙂

¹ Jaki kontrahent ma ekspres?

² Jaki Ty masz?

³ Jaki typ kawy pijesz?

Tutaj masz moje informacje:

Tutaj masz trochę moich zaleceń. Jak samodzielnie nie uzyskasz zadowalających efektów, możesz do mnie zadzwonić i przez telefon Ci pomogę optymalnie ustawić. Godzinę może to potrwać 🙂  Napisz na PW podaj swój numer telefonu. 

Amatorzy kawy z automatu i pytają mnie o rady, jak poustawiać taki ekspres, żeby kawa była jak najlepsza.

Pierwsza czynność to ustawienie temperatury parzenia w zależności od stopnia wypalenia ziarna. W zasadzie są trzy opcje: wysoka > jasne ziarno, średnia > średnie ziarno, niska > ciemne ziarna. Dlaczego napisałem "w zasadzie", gdyż ta faktyczna temperatura może być inna od zadanej (temperatura w automatach nie jest precyzyjna), więc należy z nią poeksperymentować. Z mojego doświadczenia, nie ustawiałem tej najniższej nawet na bardzo ciemno palonych ziarnach, ale niekiedy kawa jest smaczna przy ciemnym ziarnie. 

Nie zawracajcie sobie głowy gramową ilością zmielonej kawy w module zaparzającym. Aby napar był jak najlepszy ustawiamy na 30 ÷ 40ml (jak ktoś lubi - może zacząć od ristretto, tj mniejszej ilości wody) oraz maksymalną dozę mielonki (chyba tak jest przy podwójnym espresso, gdzie różne pojemności występują w poszczególnych automatach) i najważniejsze: tak kombinujemy stopniem mielenia młynka, aby czas ekstrakcji wynosił minimum 20s, a lepiej z 30s (w niektórych automatch wyciągałem 35s). Można też zważyć uzyskany napar wagę z podziałką 0,1g.

Mamy teraz prawidłowo ustawione espresso z automatu. Jak chcesz słabszy, tj rozwodniony napar, to dolewasz chłodniejszej wody z czajnika, tak z 70÷75°C. NIGDY nie lej wody przez zużyte ciastko programem z automatu, np 150ml, jeśli zależy Ci na jakości kawy! Niektóre automaty mają funkcję americano, gdzie woda leci czysta, oddzielnym obiegiem, nie przez ciastko!

UWAGA: zmianę stopnia  mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka! Na nowym ustawieniu robimy ze trzy shoty w celu ustabilizowania. W zależności od stopnia wypalenia ziarna i jego świeżości może być rozrzut na skali ustawień młynka o parę klików w jedną lub drugą stronę. Są też automaty np Jura e8, EC, gdy zmieniamy, jak młynek nie pracuje. Należy przeczytać w instrukcji obsługi!

Aby wszystko się zgrało, kawa musi być świeżo palona, najlepiej kategorii specialty. Szczególnie jest to ważne przy ekspresach automatycznych, z powodu oczywistych ich ograniczeń, gdzie stawia większy opór podczas parzenia => od tej już starszej, 3 miesięce od wypalenia. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni taki zestaw.

IMG_20250811_125123_866.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, GostRado napisał(-a):

@Autor1984

Jest wiele przyczyn. To jest kawa średnio palona. Z kolby łatwiej zrobić poprawne espresso, zaś z automatu już nie, gdzie lepiej współgrają średnio-ciemne lub ciemne wypały. Automatowi ze względu na jego ograniczenia techniczne trzeba umiejętnie pomóc 🙂

¹ Jaki kontrahent ma ekspres?

² Jaki Ty masz?

³ Jaki typ kawy pijesz?

Tutaj masz moje informacje:

Tutaj masz trochę moich zaleceń. Jak samodzielnie nie uzyskasz zadowalających efektów, możesz do mnie zadzwonić i przez telefon Ci pomogę optymalnie ustawić. Godzinę może to potrwać 🙂  Napisz na PW podaj swój numer telefonu. 

Amatorzy kawy z automatu i pytają mnie o rady, jak poustawiać taki ekspres, żeby kawa była jak najlepsza.

Pierwsza czynność to ustawienie temperatury parzenia w zależności od stopnia wypalenia ziarna. W zasadzie są trzy opcje: wysoka > jasne ziarno, średnia > średnie ziarno, niska > ciemne ziarna. Dlaczego napisałem "w zasadzie", gdyż ta faktyczna temperatura może być inna od zadanej (temperatura w automatach nie jest precyzyjna), więc należy z nią poeksperymentować. Z mojego doświadczenia, nie ustawiałem tej najniższej nawet na bardzo ciemno palonych ziarnach, ale niekiedy kawa jest smaczna przy ciemnym ziarnie. 

Nie zawracajcie sobie głowy gramową ilością zmielonej kawy w module zaparzającym. Aby napar był jak najlepszy ustawiamy na 30 ÷ 40ml (jak ktoś lubi - może zacząć od ristretto, tj mniejszej ilości wody) oraz maksymalną dozę mielonki (chyba tak jest przy podwójnym espresso, gdzie różne pojemności występują w poszczególnych automatach) i najważniejsze: tak kombinujemy stopniem mielenia młynka, aby czas ekstrakcji wynosił minimum 20s, a lepiej z 30s (w niektórych automatch wyciągałem 35s). Można też zważyć uzyskany napar wagę z podziałką 0,1g.

Mamy teraz prawidłowo ustawione espresso z automatu. Jak chcesz słabszy, tj rozwodniony napar, to dolewasz chłodniejszej wody z czajnika, tak z 70÷75°C. NIGDY nie lej wody przez zużyte ciastko programem z automatu, np 150ml, jeśli zależy Ci na jakości kawy! Niektóre automaty mają funkcję americano, gdzie woda leci czysta, oddzielnym obiegiem, nie przez ciastko!

UWAGA: zmianę stopnia  mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka! Na nowym ustawieniu robimy ze trzy shoty w celu ustabilizowania. W zależności od stopnia wypalenia ziarna i jego świeżości może być rozrzut na skali ustawień młynka o parę klików w jedną lub drugą stronę. Są też automaty np Jura e8, EC, gdy zmieniamy, jak młynek nie pracuje. Należy przeczytać w instrukcji obsługi!

Aby wszystko się zgrało, kawa musi być świeżo palona, najlepiej kategorii specialty. Szczególnie jest to ważne przy ekspresach automatycznych, z powodu oczywistych ich ograniczeń, gdzie stawia większy opór podczas parzenia => od tej już starszej, 3 miesięce od wypalenia. 

Dziękuję za odpowiedź.

1. Nie mam zielonego pojęcia.

2. Philips LatteGo seria EP 544x

3. Crema.

Kawa jest świeżo palona (Bromberg Kaffe); robi to na bieżąco. 

Nie miałem bladego pojęcia, że zmiana stopnia mielenia powinna odbywać się podczas pracy młynka - dzięki ! 

Pokombinuję ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi