Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, GostRado napisał(-a):

W takich młynkach są delikatne plastikowe ślimaki, przekaźniki do zmiany odległości między żarnami, więc gdy będziesz kręcił, szczególnie z grubszego na drobniejsze mielenie, możesz coś połamać. Nawet w stalowych konstrukcjach zaleca się tak robić.  Dodatkowo usuwasz drobinki mielonki z poprzedniego ustawienia żaren. 

A czyli chodzi o grubości mielenia 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. We wcześniejszym moim komentarzu połknąłem wyraz 🫠 Dlatego Cię to zmyliło.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, GostRado napisał(-a):

Tak. We wcześniejszym moim komentarzu połknąłem wyraz 🫠 Dlatego Cię to zmyliło.

Dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2025 o 19:03, GostRado napisał(-a):

@kornel91

Każdemu polecam wagę baristyczną, z podziałką 0,1g. Nie musi być "wypasiona". Moja pierwsza kosztowała 30zł. i dalej się sprawdza. Należy zapomnieć o mierzeniu ilości espresso w mililitrach (crema zaburza pomiar), a przejść na wagę w gramach. I tu wchodzi straszne słowo, dla początkującego kawosza => RATIO 😃 Jeśli masz zmielonej kawy w module zaparzającym automatu załóżmy 15g to uzyskane espresso powino mieścić się w przedziale 30÷45g, a więc ratio 1: 2 do 3. Jedni wolą bardziej skondensowane a drudzy rozcieńczone. Ja celuje w ratio 1:2 do 2,5. Obecnie używam do kolby ECM sitka VST 22g i sypię jasnej mielonki 24g, zaś do La Marzocco micra sitka VST 25g: 25,5÷26g średniego wypalenia ziarna, 24÷24,5g średnio-ciemniejszego. Dobre rezultaty uzyskuje się z sitka 20g. Uważam, że jest optymalne. Elektra ma małe 15g sitko, więc ważę od 14,5÷16g w zależności od stopnia wypalenia ziarna. 

Nie piję americano, które pijesz z rana. 

... ... ...

W kawiarniach specialty przeważnie stosują do espresso średnio paloną 100% arabikę, więc może Ci nie smakować. Niektóre kawiarnie mają dwa młynki do espresso i w drugim ciemniejszy wypał z robustą 20÷30%. Warto zamówić dwa podwójne espresso właśnie z dwóch różnych ziaren i siorbać łyżkami raz jedne, raz drugie espresso (płukać usta podaną wodą), żeby poczuć różnicę, a jest diametralna. 

Nie no co by nie mówić, to jednak espresso powinno mieć około 25 ml, każda większa ilość wody to już nie ma dla mnie efektu... W automacie nie mam możliwości zabawy z gramaturą, więc ustawiam najmocniejszy smak i "kawa mała" co daje właśnie około tych 25 ml. De Longi już ponad 10 lat daje radę, dzisiaj zakupiona nowa maszyna już na pewno tyle nie wytrzyma...

Zdaję sobie sprawę, że z kolbą to można się bawić w odmierzanie gramatury no i pianka lepsza, ale że nie jestem koneserem to wystarcza mi to co mam :) 

Edytowane przez Matti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Matti napisał(-a):

W automacie nie mam możliwości zabawy z gramaturą, więc ustawiam najmocniejszy smak i "kawa mała" co daje właśnie około tych 25 ml.

👍

Dzisiaj takie piłem u rodziny, z takiego starego automatu  De'Longhi, ale z dobrego ziarna specialty. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz napisać, jaka to konkretnie kawa? Chciałbym kupić coś lepszego, ale nie mam takiej orientacji :) Najlepiej właśnie do automatu - żeby było mocne i intensywne espresso.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Matti napisał(-a):

Możesz napisać, jaka to konkretnie kawa? Chciałbym kupić coś lepszego, ale nie mam takiej orientacji :) Najlepiej właśnie do automatu - żeby było mocne i intensywne espresso.

Żeby było mocne i intensywne, to musi być ciemniej palone ziarno z dużą ilością robusty, ale ja jej nie znoszę, więc co jakiś czas kupuję tę:

https://praska.pl/pl/p/Brazylia-Dark-Roast/183

... gdy mam już dość jasnych kaw 😁 Jak poprosisz,  to możesz kupić w 250g opakowaniu, żebyś nie musiał katować kilograma, gdy nie będzie Ci smakowała. Na automacie De'Longhi się sprawdza (ustaw młynek na 2⁵, 3⁰). Generalnie trzeba popróbować różnych kaw, żeby znaleźć tę jedyną. Najważniejsze, żeby kupować świeże ziarno (kluczowy aspekt, szczególnie w przypadku automatu ze względu na słabszy młynek) bezpośrednio z palarnii, bo w hurtowniach źle przechowują. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, satanic napisał(-a):

Jeśli to urządzenie osiąga 9 Bara, to pozostałbym przy klasycznej kawiarce z mniejszym ciśnieniem lub kupiłbym normalną kolbę ze względów bezpieczeństwa. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Jeśli to urządzenie osiąga 9 Bara, to pozostałbym przy klasycznej kawiarce z mniejszym ciśnieniem lub kupiłbym normalną kolbę ze względów bezpieczeństwa. 

Poza tym temperatura wody/pary przechodzącej przez kawę jest bardzo wysoka, więc raczej tylko turbo jasne ziarna mają szansę jakoś smakować. Po co kombinować, jak jest sprawdzona moka.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

w tle R

Czy kawa wpłynie na decyzję o zakupie zegarka 😉

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi