Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Ma ktoś ochotę na czekalodową szarlotkę ze śliwkami 😀

20251024_152955.jpg

Ja, dobre smaki 😋😋😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Louis Cypher napisał(-a):

Kawa i sok jabłkowy. I scyzoryk.

7image.jpeg

To jest kawa po irlandzku, jeśli sok ma procenty 👍a ze scyzorykiem, to nie wiem 😉

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc.

Koledzy wiem, ze bylo sporo tematow dotyczacych wyboru ekspresu do domu i chyba najczesciej polecanym przez Was jest jura e8/s8. W domu pije kawe nie tak czesto ale jednak ekspres sie przydaje , a moj wysluzony Saeco musi przejsc na zasluzona emeryture ;)

Czy rozwazajac troche tansze:

Melitta t smart f83 lub Nivona 795 ktorys z nich technicznie czyms sie wyroznia albo moze ktos z Was ma i moze polecic lub z jakichs powodow odradza?

Moze jest jakis model ktory na ktory warto zwrocic uwage planujac zakup do +- 3500 czy jednak warto dolozyc i kupic jure e8?

Dzieki za kazda podpowiedz w powyzszym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Michal911 napisał(-a):

Czesc.

Koledzy wiem, ze bylo sporo tematow dotyczacych wyboru ekspresu do domu i chyba najczesciej polecanym przez Was jest jura e8/s8. W domu pije kawe nie tak czesto ale jednak ekspres sie przydaje , a moj wysluzony Saeco musi przejsc na zasluzona emeryture ;)

Melitta t smart f83 lub Nivona 795 ktorys z nich technicznie czyms sie wyroznia albo moze ktos z Was ma i moze polecic lub z jakichs powodow odradza?

Moze jest jakis model ktory na ktory warto zwrocic uwage planujac zakup do +- 3500 czy jednak warto dolozyc i kupic jure e8?

Jurę mam od 3 lat. Dla mnie porażka jeśli chodzi o brak dostępu do środka. Po roku, wylądował w serwisie i pokazano mi jak wygląda cudowny grzyb wokół mechanizmu zaparzania. 

Powinno się codziennie na wieczór wyciągać tackę, aby mógł doschnąć... 

Nie za tą kasę, z takimi problemami, nie polecam. Moje prywatne zdanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nivone możesz cała rozebrać i wyczyścić, j.w. co jest imo bardzo ważne.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Maciej72 napisał(-a):

Jurę mam od 3 lat. Dla mnie porażka jeśli chodzi o brak dostępu do środka. Po roku, wylądował w serwisie i pokazano mi jak wygląda cudowny grzyb wokół mechanizmu zaparzania. 

Powinno się codziennie na wieczór wyciągać tackę, aby mógł doschnąć... 

Nie za tą kasę, z takimi problemami, nie polecam. Moje prywatne zdanie. 

Skrupulatna konserwacja automatu to uciążliwa sprawa. Coś za coś => robimy to dla siebie. 

3 godziny temu, Michal911 napisał(-a):

Jeśli zależy Ci na dobrym espresso z automatu i spienianiu mleka to jest tańsza wersja C8. Jeszcze tańsze Jury mają mniejsze moduły zaparzające. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za Wasze podpowiedzi.

Czy Jura c8 bedzie lepszym wyborem niz zaproponowane przeze mnie Millet i Nivona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Michal911 napisał(-a):

Czy Jura c8 bedzie lepszym wyborem niz zaproponowane przeze mnie Millet i Nivona?

W kwestii espresso z automatu na pewno, spienianie mleka, nie wiem. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Skrupulatna konserwacja automatu to uciążliwa sprawa. Coś za coś => robimy to dla siebie. 

Jeśli zależy Ci na dobrym espresso z automatu i spienianiu mleka to jest tańsza wersja C8. Jeszcze tańsze Jury mają mniejsze moduły zaparzające. 

Mówię o sytuacji, kiedy nie mogę wyjąć modułu zaparzacza i wyczyścić środka bez rozkręcenia ekspresu. 

Nie jest to moje flejostwo, tylko zablokowanie tej możliwości przez producenta Jury (oferują to tanie, chińskie  strucle z TEMU po 800 PLN ) 

Zgodnie z reklamą, że macie tak zarąbisty ekspres, że grzyb z zaparzacza to taki specjalny GRATIS, mający zwiększyć doznania, podczas degustacji kawy. 

Nie po to płacę 4 tys. aby jeszcze robić doktorat z elektrody, i bawić się w specjalistyczny serwis.   

Ale jak wspomniałem, każdy podejmuje decyzję we własnym zakresie :)

Edytowane przez Maciej72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Maciej72 napisał(-a):

Mówię o sytuacji, kiedy nie mogę wyjąć modułu zaparzacza i wyczyścić środka bez rozkręcenia ekspresu. 

Nie jest to moje flejostwo, tylko zablokowanie tej możliwości przez producenta Jury (oferują to tanie, chińskie  strucle z TEMU po 800 PLN ) 

Zgodnie z reklamą, że macie tak zarąbisty ekspres, że grzyb z zaparzacza to taki specjalny GRATIS, mający zwiększyć doznania, podczas degustacji kawy. 

Nie po to płacę 4 tys. aby jeszcze robić doktorat z elektrody, i bawić się w specjalistyczny serwis.   

Ale jak wspomniałem, każdy podejmuje decyzję we własnym zakresie :)

Maciek, nie będę się wypowiadał na ten temat, bo to nie jest forum o kawie. Jak będziesz chciał, to tam Ci wyjaśnią, skąd się rodzi życie w automacie bez względu na rodzaj modułu zaparzającego. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W kwestii espresso z automatu na pewno, spienianie mleka, nie wiem. 

Z jakiego powodu jura zrobi lepsze espresso?

W sumie to najwazniejsze nawet jesli mysle o sporadycznych kawach mlecznych... teraz uzywalem oddzielnego spieniacza bo leciwy Saeco juz nie bardzo chcial wspolpracowac z mlekiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Michal911 napisał(-a):

Z jakiego powodu jura zrobi lepsze espresso?

W sumie to najwazniejsze nawet jesli mysle o sporadycznych kawach mlecznych... teraz uzywalem oddzielnego spieniacza bo leciwy Saeco juz nie bardzo chcial wspolpracowac z mlekiem

Aby napić się lepszej kawy z automatu należy ustawić na maksymalna ilość kawy i młynek na najdrobniejsze mielenie, a i tak ekstrakcja będzie za szybka w przeważającej ilości automatów, co skutkuje tym, że kawa będzie kwaśna. Te droższe modele Jury, od C8, mają 16g moduły zaparzające. Przy świeżym ziarnie i najdrobniejszym ustawieniu młynka kawa nie poleci. Na 3 kawa wypływa z wylewek płynnie i parzy się dłużej. WMF perfection poszedł w inną stronę zmniejszając średnicę modułu zaparzającego a tym samym grubość walca mielonki osiągając to samo, co Jura a nawet lepiej przy 11g mielonki. De'Longhi też ma niezłe  młynki, hak na automat i przy świeżym ziarnie potrafi zapchać ekstrakcji, za to te wyjmowane spieniacze mleka się psują. 

Wcześniej, w tym wątku napisałem posty, jak optymalnie ustawić automat oraz co i jak wpływa na smak kawy. 

Na zdjęciu piękny krążek (suchy, zwarty) z WMF-a perfection po moich ustawieniach.

Resized_20230122_110255_120235837086319.jpeg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mając moduł 16g w porównaniu do 11g , to jak mieć V6 w porównaniu do R4 😉 , inna esencjonalność 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

mając moduł 16g w porównaniu do 11g , to jak mieć V6 w porównaniu do R4 😉 , inna esencjonalność 

😅👌

Nie do końca: podrasowane R4 może zawstydzić V6. A na serio, WMF perfection pod względem jakości espresso (z automatu) bije Jurę z tym większym modułem. Wyciągnąłem świetne 30 sekundowe ekstrakcje, co jest wyjątkowym osiągnięciem jak na ekspres automatyczny. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.10.2025 o 11:16, Michal911 napisał(-a):

Czesc.

Nivona to jest mimo wszystko niezły wybór. Namówiłem szwagra chyba na 791 bo nie potrzebował wodotryskow i kawa jest naprawdę dobra. Jura do czarnych kaw to zawsze bardzo dobry wybór tylko jakość już nie idzie w parze z ceną. W ubiegłym roku do pracy kolega zamawiał jure e 8 i dopiero 3 przyszła bez wad. Kawa bardzo dobra ale porównując 2k za nivone i 5 za jure ta różnica nie jest tak duża żeby kupować jure 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

WMF ? przecież są od garnków i tosterów 😉

Ze trzy lata temu wprowadzili domowe automaty, bo gastronomiczne to już mieli w swojej ofercie. Ładna aktorka Perfection reklamowała. Dzięki tej reklamie się zainteresowałem tym ekspresem. A najbardziej zaciekawiło mnie, że chwalili, z 7g ekstrakcja będzie trwała 25s. Przesadzili, ale z 11g jak pisałem wychodzi dobre espresso jak na automat. Piszę o tych najdroższych modelach, które tylko takie wtedy oferowali. Teraz są i tańsze, bo coś tam zaoszczędzili. Podejrzewam, że do nich wsadzili plastikowe moduły z Krupsa (jedna z firm, jak WMF z grupy SEP) zamiast metalowych sprzęrzonych z modułem zaparzającym. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.10.2025 o 14:46, Michal911 napisał(-a):

To dołączam: poczekaj kilka tygodni na black friday, wtedy na pewno znajdziesz coś fajnego - ja w ten sposób (albo na promocjach ad hoc) kilka razy trafiłem fajne ceny, zwłaszcza w Niemczech - wtedy najczęściej dochodzi kilkadziesiąt złotych za dostawę blablacarem (taka usługa transportowa "przeładująca" zakupy w Zgorzelcu). 

Rok temu wymieniłem Nivonę na Jurę E6 (kupiłem na niemieckim mediamarktcie za 2/3 ceny polskiej)  i nie zauważyłem różnicy w jakości, podobnie jak @kornel91. Nie widzę sensu w przepłacaniu, do tego tak jak @eye_lip uważam, że warto co jakiś czas przemyć blok zaparzacza (co tydzień przepłukiwałem pod kranem a raz na kwartał myłem szczoteczką). Teraz brałbym Nivonę.

Żeby zmniejszyć zagrzybienie systemu, za radą serwisu codziennie po ostatniej przedwieczornej kawie wylewam wodę z tacki odpływowej (dla mnie to akurat żaden problem - tylko ćwierćobrotu do zlewu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam najprostsza Melitę Solo Black bo pije czarną, cały zaparzacz się wyjmuje, myje co kilka dni, zero problemów z grzybem itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, satanic napisał(-a):

Melitę Solo Black

Jak ktoś pije tylko czarne, to lepsze espresso (z automatu) będzie z najtańszego De'Longhi (lepszy młynek) a jak ktoś pije z mlekiem to właśnie polecam Melittę model Latticia (bebechy jak Solo) za niedużą kasę. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi