Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, nicon napisał(-a):

do jakiej wartości dochodzi wskazówka manometru podczas ekstrakcji?

zależy od próby, przy drobnym zmieleniu pod czerwone pole, przy grubym okolice połowy skali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzisiaj napisze bo nie wiem czy nie muszę kupić nowego ekspresu tzn na pewno da się naprawić i to zrobię bo mam problem z poborem wody po dolaniu nie zasysa ale bez ekspresu 2-3 tygodnie nie wytrzymam. Mam saeco i teraz sam nie wiem myślałem O nivonie ale różne opinie kilka ekspresów w pracy kupowałem i na pewno odpada de longhi kawa dobra ale bardzo dużo bierze kawy. Co byście polecili powiedzmy 4-5k?? Jakaś jura np e8?? Czy może coś innego? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 2/3 tygodnie to kup sobie dzbanek do przelewu albo aeropress i jakiś ręczny młynek.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

mam problem z poborem wody po dolaniu nie zasysa

Może to jest tylko kwestia przepłukania systemu ? Kiedyś miałem ten sam problem i w serwisie mi to zrobili, niestety musieli rozebrać, tak był przytkany - mimo filtrowania wody w dzbanku oraz już w ekspresie.

Zwróć też uwagę, czy płyny nie idą bokiem - wtedy może zwykła wymiana uszczelek - ja co mniej więcej rok muszę je wymieniać, w nivonie są z boku bloku, minuta pracy i po problemie.

2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Co byście polecili powiedzmy 4-5k??

Jak pisałem mam nivonę i jestem z niej zadowolony, wg mnie robi lepszą kawę niż biurowa jura (j?e 8 - ale to może sprawa nietypowa, doczytaj odpowiedzi na mój opis dwie strony wcześniej). Ostatnio mocno się zdziwiłem, że jury nie mają wyjmowanego bloku zaparzającego bo niby nie trzeba. "Na chłopski rozum" nie bardzo mi to pasuje, przecież mieląc zawsze jakiś pył powstaje i się osadza, pleśnieje etc. Płucząc co tydzień mój blok zawsze jakieś okruszki z niego wychodzą. Ale podkreślam - nie znam się.

Ja niestety przez dwa dni jadę na nesce - blok w mojej nivonie ciężko chodzi, podaje do filiżanki trochę mało kawy i wody po przepłukaniu - ten króciec / złącze z boku najwyraźniej nie dochodzi do góry i płyny idą bokiem, do tego trzeszczy i skrzypi.

Zamiast wieźć do serwisu zamówiłem smar silikonowy "spożywczy" żeby przesmarować prowadnice, kółka robocze i bok sitka - może pomoże, wg youtuba prosta sprawa, koszt 13 PLN. W serwisie pewnie ze trzy paczki plus wożenie, odbiór, robią tylko do 17.00 etc. 

Tyle że zamiast do paczkomatu Inpostu dostawę wybrałem w kiosku ruchu / orlenie (mam tuż obok szkoły córki, połasiłem się na 3 do 5 minut podjechania i parkowania) i od czwartku godz. 23.44 leży sobie w sortowni regionalnej !! W piątek miała być dostawa, a przez cały dzień nic się nie działo. Więcej z obajtków nie skorzystam.

Uzupełnienie - Co do wymiany uszczelek: teraz zobaczyłem, że bloki się różnią: w nivonie (zdjęcie drugie) ten króciec/złącze jest z boku bloku i wymiana uszczelek (wyraźnie widać te czerwone kółeczka) nie stanowi najmniejszego problemu. W saeco jest odwrotnie (wbudowany w ekspres), ale zobacz w youtubie, może to też prosta sprawa.

51D4MbrqqSL._SL1181_.jpg

Zaparzacz do ekspresu Nivona 047 61123,1

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mroova napisał(-a):

Może to jest tylko kwestia przepłukania systemu ? Kiedyś miałem ten sam problem i w serwisie mi to zrobili, niestety musieli rozebrać, tak był przytkany - mimo filtrowania wody w dzbanku oraz już w ekspresie.

Zwróć też uwagę, czy płyny nie idą bokiem - wtedy może zwykła wymiana uszczelek - ja co mniej więcej rok muszę je wymieniać, w nivonie są z boku bloku, minuta pracy i po problemie.

Jak pisałem mam nivonę i jestem z niej zadowolony, wg mnie robi lepszą kawę niż biurowa jura (j?e 8 - ale to może sprawa nietypowa, doczytaj odpowiedzi na mój opis dwie strony wcześniej). Ostatnio mocno się zdziwiłem, że jury nie mają wyjmowanego bloku zaparzającego bo niby nie trzeba. "Na chłopski rozum" nie bardzo mi to pasuje, przecież mieląc zawsze jakiś pył powstaje i się osadza, pleśnieje etc. Płucząc co tydzień mój blok zawsze jakieś okruszki z niego wychodzą. Ale podkreślam - nie znam się.

Ja niestety przez dwa dni jadę na nesce - blok w mojej nivonie ciężko chodzi, podaje do filiżanki trochę mało kawy i wody po przepłukaniu - ten króciec / złącze z boku najwyraźniej nie dochodzi do góry i płyny idą bokiem, do tego trzeszczy i skrzypi.

Zamiast wieźć do serwisu zamówiłem smar silikonowy "spożywczy" żeby przesmarować prowadnice, kółka robocze i bok sitka - może pomoże, wg youtuba prosta sprawa, koszt 13 PLN. W serwisie pewnie ze trzy paczki plus wożenie, odbiór, robią tylko do 17.00 etc. 

Tyle że zamiast do paczkomatu Inpostu dostawę wybrałem w kiosku ruchu / orlenie (mam tuż obok szkoły córki, połasiłem się na 3 do 5 minut podjechania i parkowania) i od czwartku godz. 23.44 leży sobie w sortowni regionalnej !! W piątek miała być dostawa, a przez cały dzień nic się nie działo. Więcej z obajtków nie skorzystam.

Uzupełnienie - Co do wymiany uszczelek: teraz zobaczyłem, że bloki się różnią: w nivonie (zdjęcie drugie) ten króciec/złącze jest z boku bloku i wymiana uszczelek (wyraźnie widać te czerwone kółeczka) nie stanowi najmniejszego problemu. W saeco jest odwrotnie (wbudowany w ekspres), ale zobacz w youtubie, może to też prosta sprawa.

51D4MbrqqSL._SL1181_.jpg

Zaparzacz do ekspresu Nivona 047 61123,1

Zrobiłem czyszczenie dla wszystkiego i jeżeli usterka nie ustąpi to raczej coś w środku bo połączenie ekspresu że zbiornikiem na wodę też czyściłem ale tam nic nie powinno się dziać.

Co do smaru są dostępne w we wszystkich media czy innych neonetach. Ja raz na jakiś czas cały blok po myciu smaruje. 

4 godziny temu, nicon napisał(-a):

Na 2/3 tygodnie to kup sobie dzbanek do przelewu albo aeropress i jakiś ręczny młynek.

Mam aeropres. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o przepłukaniu systemu przez serwis - strzykawą - u mnie to wystarczyło. A co do smaru ... Od 6 chyba lat i ok. 10 000 kaw jeszcze nie dawałem 😳

Nie wytrzymałem neski i "na szybkość" kupiłem kawę mieloną do kawiarki.

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam biorę tylko z polskich palarni, wiem że wypalona kilka dni przed wysyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie smarowanie nie pomogło i skończyło się na wymianie bloku. Pękła jakaś fikuśna sprężynka w głowicy (ta część z sitkiem) - szybki research pokazał, że ani sprężynka ani głowica na rynku niedostępne. Szkoda, bo wg YouTube nawet ja bym dał radę 

Na następne 10 tys. może starczy. 

Serwisant powiedział, że blok w jurze jest nie wyjmowany i nie trzeba go płukać, za to konieczne są częstsze przeglądy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest największa, w zasadzie dyskwalifikująca wada Jury. Być może jedyna, ale co z tego....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do bloku zaparzającego w Jurze - przegląd co 5 lat w większości modeli. Tylko kilka modeli co 3 lata.

Nie jest to żaden problem a przegląd obejmuje kompletny serwis całości, mycie, czyszczenie, wymiana

uszczelek, zaworu przelewowego ect.

Oczywiście najważniejsze jest czy dba się o sprzęt czyli filtr do wody, oryginalna chemia do odkamieniani i czyszczenia.

Niektórzy używają byle czego i robi się potem problem ale to zgodnie z zasadą jak dbasz tak masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lemax Nie jestem, czy masz rację. W trakcie mielenia ziaren zawsze jakieś okruchy, pyły powstają, osadzają cię, chłoną wilgoć i ... nie chcę ciągnąć dalej.

Wymycie bloku co tydzień pod kranem i wymiana trzech uszczelek plus nasmarowanie raz na dwa lata nie są żadnym problemem.

Jak piszesz odkamieniasz i czyścisz chemią rurki (sitko itd.) - lecz tylko od środka, a wspomniane powyżej osady w różnych zakamarkach zostają. 

Mimo mojego regularnego mycia serwisant kiedyś pokazał mi w bloku jakiś osad (nazwał go pleśnią - nie wiem czy słusznie, czy nie) i od tego czasu co rok myję zakamarki płynem do naczyń i szczoteczką.

Pokazał też rozebrany ekspres, który nie był czyszczony przez właścicieli - naprawdę wzbudzał obrzydzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zobaczyć jak wyglada ekspres Jury po 3 lub 5 latach to na Youtube masz kanał Primocafe. Właśnie gość pokazuje co jest w środku i co się wymienia.  Miałem ekspres taki z wyjmowanym blokiem i wiem co tam było a co jest teraz po 5 latach w mojej Jurze E6. Dwa różne światy.

Edytowane przez Lemax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mroova również złego słowa nie mogę o Jurze powiedzieć. W domu mam od pięciu lat, dla porównania w pracy Siemens. Co z tego, że Siemens ma wyjmowalny moduł zaparzający jak ciągle cos mu dolega. Swoją Jurę oddałem po trzech latach na przegląd (nie było problemów przed oddaniem). Stabilność pracy, jakość kawy, ogólna współpraca z maszyną - bez najmniejszych problemów. Stąd nie uważam za krytyczną obecność/brak wyjmowalnego modułu zaparzającego, ufając inżynierom Jury w kwestii konstrukcji sprzętu tej firmy. Nie zamienił bym również Jury na najbardziej wypasionego Siemensa 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, ps1974 napisał(-a):

nie było problemów

I o to w sumie chodzi, przecież gdyby były, tysiące właścicieli by się skarżyło. 

Edycja: a ile kosztuje taki przegląd z wymianą uszczelek itp. i co obejmuje ?

Wg strony Jury "czyszczenie i konserwacja" 500 zł a nieokreślona "naprawa urządzenia z przebiegiem > 10 000 kaw" 1500 zł. Pewnie części trzeba dodać, nie wiadomo też czy "naprawa" obejmuje "czyszczenie". Jeśli taki serwis co trzy lata kosztuje ok. 2 tys. zł to ja (nie wliczę tego "podatkowo") wolę jednak blok przemywać i smarować. 

Obie naprawy mojego ekspresu były w pewnym stopniu przeze mnie zawinione. "Zaszlamienie - przytkanie" żelazistym osadem systemu wodnego (mimo filtrowania wody w dzbanku plus filtr w ekspresie) wywołane było najprawdopodobniej starymi rurami w bloku mieszkalnym (ma 20 lat, pordzewiałe rury stalowe a zwłaszcza kolanka to w W-wie podobno powszechna przypadłość - akurat przed naprawą ekspresu były wymieniane). Serwisant powiedział, że pierwszy raz się z takim zabrudzeniem zetknął. Z kolei złamanie sprężynki spowodowane było tym, że nigdy przez 5 - 6 lat posiadania ekspresu bloku parzenia nie smarowałem - a skrzypiał i trzeszczał coraz bardziej.

Obie naprawy (druga to po prostu wymiana bloku - 399 zł) kosztowały w sumie 600 - 700 zł. 

Edytowane przez mroova
uzupełnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegląd Jury to koszt około 500,- na chwile obecną. Mówimy o ekspresie sprawnym który idzie na przegląd co 3 lub 5 lat. Nie o uszkodzonym bo to już naprawa jest.

Wszystko co jest wymienione dostajesz wraz z ekspresem z powrotem. Ogólnie multum uszczelek, zawór przelewowy, drobiazgi jakieś, ew. elementy spieniacza mleka

rurka, perlator itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.10.2023 o 11:33, Lemax napisał(-a):

Jak chcesz zobaczyć jak wyglada ekspres Jury po 3 lub 5 latach to na Youtube masz kanał Primocafe. Właśnie gość pokazuje co jest w środku i co się wymienia.  Miałem ekspres taki z wyjmowanym blokiem i wiem co tam było a co jest teraz po 5 latach w mojej Jurze E6. Dwa różne światy.

Oby, ale sprzedawaca Jury raczej nie będzie udowadniał że robi się syfek…..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uczciwy serwisant nie będzie ukrywał. Ale wiadomo jak to wszystko się kręci.

Niemniej mój Siemens z wyjmowanym blokiem pracuje do dziś chyba już 8 rok.

Pięcioletnia Jura też sprawuje się należycie.

Najważniejsze żeby nam kawa smakowała.

Ogólnie wszystko chyba zgodnie z zasadą "jak dbasz tak masz"

Podstawa to woda filtrowana prawidłowo, dobre ziarna,

dbanie o czyszczenie i odkamienianie zgodnie z tym co ekspres pokazuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt. Zawsze dobra woda i dobra kawa - plus obsługa jak sobie maszyna życzy i będzie dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.10.2023 o 14:40, Lemax napisał(-a):

Co do bloku zaparzającego w Jurze - przegląd co 5 lat w większości modeli. Tylko kilka modeli co 3 lata.

dzięki za info , czy E8 powinien mieć przegląd co 3 czy 5 lat ? r

drugie pytanie czy 500 zł to koszt przeglądu w serwisie Jura w Warszawie , czy u Pana Tomasza z filmiku na YT ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast u mnie ten zestaw robi furorę obecnie jeśli chodzi o cappuccino, i jeszcze w wydaniu Jura E8 z końcówką profesjonalną do mleka, niebo w ustach 😋

IMG20231016171541.jpg

IMG20231016171722.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegląd E8 o ile pamiętam co 5 lat chyba, że jest mocno eksploatowany. Jeśli masz wątpliwości czy i kiedy robić zadzwoń do p.Tomasza.

Ja mam E6 od niego i właśnie pierwszy przegląd.

Tak na marginesie do E8 można nabyć przystawki do syropu - można wtedy "słodzić" piankę. Szczegóły poniżej.

Niestety do E6 nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jak będę robił przegląd, to wyślę urządzenie do  pana Tomasza , tak naprawdę prz z jego kanał na YT , no i przede wszystkim przez nasz forum dowiedziałem się o istnieniu tej marki , i nie żałuję zakupu , esencjonalność kawy zrobionej z 16 gramowej porcji kawy , jest zauważalna 👌🏼

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi