tommly 11818 #1276 Napisano 11 Listopada Zamówiony BECO, ciut wyższy model ze spieniaczem 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11818 #1277 Napisano 15 Listopada Pierwsza kawa z nowego ekspresu: Americano z Mövenpick.Dobra w porównaniu z kapsułkami już czuję dużą różnicę. 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11843 #1278 Napisano 15 Listopada 14 minut temu, tommly napisał(-a): Pierwsza kawa z nowego ekspresu: Americano z Mövenpick. Dobra w porównaniu z kapsułkami już czuję dużą różnicę. Tomku ja poczulem znaczną różnicą jak za wskazaniem Kolegi @GostRadozacząłem jeździć do bydgoskich palarń. Kupowałem różne marketówy i tego nawet nie da się zestawić. Znajdź jakąś palarnię w okolicach Wrocławia - na pewno jest sporo. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11818 #1279 Napisano 15 Listopada 19 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Tomku ja poczulem znaczną różnicą jak za wskazaniem Kolegi @GostRadozacząłem jeździć do bydgoskich palarń. Kupowałem różne marketówy i tego nawet nie da się zestawić. Znajdź jakąś palarnię w okolicach Wrocławia - na pewno jest sporo. Pewnie masz rację, ja dopiero wchodzę w ten "świat". Późno, bo nigdy nie przepadałem za kawą, ale po przekroczeniu 50-ki, chyba organizm stwierdził, że coś trzeba zmienić w nawykach 🤣 Słyszałem o dwóch palarniach do tej pory dobre opinie Enklawa i Sawara. Z czasem pewnie popróbuję. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11843 #1280 Napisano 15 Listopada 1 minutę temu, tommly napisał(-a): Pewnie masz rację, ja dopiero wchodzę w ten "świat". Późno, bo nigdy nie przepadałem za kawą, ale po przekroczeniu 50-ki, chyba organizm stwierdził, że coś trzeba zmienić w nawykach 🤣 Słyszałem o dwóch palarniach do tej pory dobre opinie Enklawa i Sawara. Z czasem pewnie popróbuję. Ja też zacząłem nałogowo pić kawę. Czasami 5 - 6 pyknie. Teraz tylko zmieniłem dodatek bo wszedłem na dietę niskowęglowodanową i zamiast mleka ładuje śmietankę 30 Lubie mleczne. I wyczuwam różnicę nawet po zabarwieniu. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11818 #1281 Napisano 15 Listopada 35 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Ja też zacząłem nałogowo pić kawę. Czasami 5 - 6 pyknie. Teraz tylko zmieniłem dodatek bo wszedłem na dietę niskowęglowodanową i zamiast mleka ładuje śmietankę 30 Lubie mleczne. I wyczuwam różnicę nawet po zabarwieniu. Mi wystarczy jedna do podniesienia ciśnienia i też lubię mleczne. Do tej pory zawsze dodawałem zagęszczone z tubki, teraz popróbuję spieniacza. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11275 #1282 Napisano 15 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, tommly napisał(-a): Mövenpick. Nie wykorzystasz pełnych możliwość ekspresu stosując kawę marketową, która jest gorszej jakości i przeważnie nieświeża, co ma bezwarunkowe znaczenie dla prawidłowego przebiegu procesu parzenia kawy, a w automacie jeszcze bardziej istotne niż w ekspresie kolbowym. Spróbuj, a na pewno poczujesz różnicę. Zacznij od tych ciemniej palonych, bez robusty, 100% Arabik, najbezpieczniej z Brazylii, a potem hulaj dusza... Edytowane 15 Listopada przez GostRado 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 67611 #1283 Napisano 15 Listopada Mi wystarczy jedna do podniesienia ciśnienia i też lubię mleczne. Do tej pory zawsze dodawałem zagęszczone z tubki, teraz popróbuję spieniacza.Próbuj. Spienione mleko a dolewka zwykłego mleka to dwa różne światy. Ja też pijam głównie mleczne, ze spienionym mlekiem, a jak nie mogę to wolę wypić czyste espresso niż dolewać mleko. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11275 #1284 Napisano 15 Listopada (edytowane) W dniu 9.11.2025 o 12:42, Michal911 napisał(-a): Koledzy, jeszcze raz dziekuje za pomoc i wszystkie Wasze podpowiedzi. Finalnie zdecydowalem sie na WMF 860l i mam nadzieje, ze nie bede zalowal ... choc wiem ze pojawiaja sie opinie ze to krups tylko troche ladniej opakowany WMF perfection ma niespotykane możliwości wśród ekspresów automatycznych nieosiągalne dla innych firm. Poniżej mój proces ustawień i wnioski płynące z obcowania z Perfection córki: Troszkę z zięciem zrobiliśmy shotów, ale na razie nie smakowaliśmy na najdrobniejszym mieleniu, gdyż WMF zaleca najpierw na trójce. Ustawiliśmy na dwójkę, jedynkę przetestujemy za jakiś czas. Wszystkie strzały były robione na największej dozie - mocy "4": ●●●●. Są jeszcze ●, ●●, ●●●. ¹ espresso x 40ml uzysk 35,2g x temperatura T2 ² ristretto x 25ml uzysk 23,4g x T2 ³ ristretto x 20ml uzysk 15,4g x T3 ⁴ ristretto x 35ml uzysk 28,6g x T2 ⁵ ristretto x 25ml uzysk 24,8g x T3 ⁶ espresso x 30ml uzysk 28,3g x T2 ⁷ espresso x 30ml uzysk 25,2g x T1 ⁸ ristretto x 25ml uzysk 22,1g x T2 ⁹ espresso x 30ml uzysk 27,5g x T2 Najlepsze shoty: ristretto shot 2 i upewnienie 8, a espresso shot 6 i upewnienie 9. Zięć te shoty od razu zapisał w swoim profilu. Zmiana temperatury od razu wpływa na smak kawki (zdjęcie, jaka była w użyciu). Jak pamiętam, w żadnym z ekspresów wymienionych we wcześniejszym moim komentarzu tak nie smakowało mi te konkretne ziarno, gdzie w tych najlepszych shotach wyczuliśmy przyjemną kwaskowatość owocu, deklarowała pomarańcza. Ekstrakcja była długa. Od pierwwszego włączenia pompy, potem drugie (dwie preinfuzje?) 24 - 28 sekund. Ciastka były suche. Spienione mleko było fajne. Jak pojadę następnym razem, by testować kawę na najdrobniejszym mieleniu, to pokuszę się o latte art. Wygląd zewnątrzny WMF-a mnie, żonie i dzieciom podoba się, taki elegancki, robi pozytywne wrażenie wysoką jakością obudowy w porównaniu z plastikowym De'Longhi (mieli wcześniej). Duży pojemnik na fusy, smukła, ładna, karafka na mleko ze szkła, do włożenia na drzwi lodówki. Wyświetlacz łatwy w obsłudze, czytelny, intuicyjny. Kawa średnio palona, 100% Arabica z Brazylii, kategorii specialty. Następna tura testów. Po zrobieniu kilkudziesięciu kaw przestawiliśmy młynek na najdrobniejsze mielenie: z 2 na 1 i powiem, że espresso wyszło jeszcze lepsze niż tydzień temu, prawdopodobnie przez dłuższy czas parzenia od pierwszego włączenia pompy. Ilość mielonki, moc jak poprzednio, tj ●●●●: ¹ espresso > doza 30ml > czas 35,7s > uzysk 28,0g ² ristretto > doza 25ml > czas 33,7s > uzysk 21,1g ³ espresso > doza 30ml > czas 35,5s > uzysk 27,8g W espresso naprawdę niezłe, ładna crema, a ciastko zwarte i suche. Można też robić latte art. Najlepsza konsystencja wychodziła na nieoddzielnym programie spieniania, ale po ustawieniu maksimów: mleka i pianki w napoju latte macchiato. Najpierw mleko do dzbanuszka, potem espresso do filiżanki i malowanie. Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić,że WMF-owi bliżej do espresso niż ekspreso. Córka i zięć są bardzo zadowoleni z jakości napojów i wykonania ekspresu. Edytowane 15 Listopada przez GostRado 3 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24837 #1285 Napisano 19 Listopada Muszę pochwalić Nivone. Ekspres jest na końcówce gwarancji i zaczął często pokazywać brak kawy mimo że jest, często trzeba było drugi raz nacisnąć robienie kawy. Zgłosiłem przed internetowy formularz serwisu nivony, załączyłem tylko fre z mediamarkt, wszystko zostało zarejestrowane w systemie powiadomienia na mejl itp. Za chwilę przyjechał kurier po ekspres, kilka dni roboczych i ekspres był zrobiony wszystko sprawnie i miło, odesłany, młynek chodzi lepiej niż wcześniej, czyszczenie i konserwacja zrobione. 1 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 453 #1286 Napisano 20 Listopada Black Friday sie zbliza wiec szukam porady u fachowcow Potrzebny automatyczny ekspress do kawy - najczesciej bedzie robil cappuccino. Cenowo do okolo 1k euro Jaka firme i model polecacie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11275 #1287 Napisano 20 Listopada (edytowane) 46 minut temu, Trojin napisał(-a): najczesciej bedzie robil cappuccino. Cenowo do okolo 1k euro Jeżeli będziesz pił białe kawy, to mija się z celem wydanie takiej kasy na automat. Nie poczujesz znacznej różnicy z tańszym ekspresem. Będzie się wygląd pianki różnił, ale przecież przed wypiciem i tak mieszamy, w celu wyrównania warstw dla jednakowego smaku w całym procesie picia, chyba że ktoś lubi siorbać bez mieszania, różne "dziwne" smaki od mleka do zabielonej kawy. Edytowane 20 Listopada przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 453 #1288 Napisano 20 Listopada 21 minut temu, GostRado napisał(-a): Jeżeli będziesz pił białe kawy, to mija się z celem wydanie takiej kasy na automat. Nie poczujesz znacznej różnicy z tańszym ekspresem. Będzie się wygląd pianki różnił, ale przecież przed wypiciem i tak mieszamy, w celu wyrównania warstw dla jednakowego smaku w całym procesie picia, chyba że ktoś lubi siorbać bez mieszania, różne "dziwne" smaki od mleka do zabielonej kawy. ok, wiec jesli tanszy to ktory. To akurat dla malzonki. Ja pije czarna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11275 #1289 Napisano 20 Listopada (edytowane) Wielu znajomych poleciłem Melittę: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-melitta-latticia-ot-f30-0-100-czarny Relatywnie tani ( teraz jeszcze tańszy), daje radę w sklepach, biurach dla pracowników i klientów. Sporo Wam zostanie kasy na testowanie dobrej kawy, najlepiej specialty. Polecam od razu przyzwyczajać się do 100% arabiki. Przy świeżym ziarnie z dobrej palarni (do Anglii masz niedaleko 😄 Polecam Rave Coffee, wysyłka £5, choć teraz to nie wiem, czy jakieś opłaty celne nue doliczają?) najdrobniejszym ustawieniu młynka, maksymalnej ilości kawy w module zaparzającym napijesz się też niezłego espresso "automatowego". Edytowane 20 Listopada przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 453 #1290 Napisano 20 Listopada 23 minuty temu, GostRado napisał(-a): Wielu znajomych poleciłem Melittę: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-melitta-latticia-ot-f30-0-100-czarny Relatywnie tani ( teraz jeszcze tańszy), daje radę w sklepach, biurach dla pracowników i klientów. Sporo Wam zostanie kasy na testowanie dobrej kawy, najlepiej specialty. Polecam od razu przyzwyczajać się do 100% arabiki. Przy świeżym ziarnie z dobrej palarni, najdrobniejszym ustawieniu młynka, maksymalnej ilości kawy w module zaparzającym napijesz się też niezłego espresso "automatowego". a nie warto dolozyc do takiego? https://northxsouth.ie/products/melitta-ts-smart-bean-to-cup-coffee-machine-black?variant=55902518378831&country=IE&gad_source=1&gad_campaignid=17415120873&gbraid=0AAAAADNwWZQzIzcG5H8Q09g7dIcYYYYDd&gclid=CjwKCAiAlfvIBhA6EiwAcErpybg5rAkzw4BSzFN_DCrJcrJBWBo2X-DcAGH-9hssg7SFVSEyswuK3hoC9ZsQAvD_BwE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11275 #1291 Napisano 20 Listopada Nigdy go nie używałem. Trzeba by było posiłkować się opiniami w sieci. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1602 #1292 Napisano 20 Listopada 2 godziny temu, Trojin napisał(-a): . To akurat dla malzonki. Ja pije czarna. jesteś pewien ze to dobry pomysł ? i narażać sie na zarzut złego wyboru ekspresu przy każdym piep... cappuccino 😉 to żart oczywiście 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 453 #1293 Napisano 20 Listopada teraz uzywam Tassimo zeby robic jej capuccino. Wiec kazdy inny bedzie krokiem w dobra strone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nonsens11 1 #1294 Napisano 21 Listopada https://www.amazon.de/-/pl/dp/B09RR1C9FB/ref=sr_1_6?crid=XCZ07D1N391H&dib=eyJ2IjoiMSJ9.762IS12gtsMaUGNduakNjAL4QDEQJocOri9fLKLZpqz-pVkl6fmRqiXZYJ3rr8AuCf2vOAmoZlG239vFjpAdvcJLLBnEoDXGibJUoElEeT1mgqgQ7hDw59hr30blv_Z7V_XdYjN7Z0EhaWiQQedhHY2MPRR78vX5V7p8COAtmXzNG-TxSO6oOVkGeXWg-JTmqpUJseyaN3dMxl0iVZcXpz8fTn3vaX5hojJHAw7jAuE.-b7OtUpT73LmJyUGOFe-N0q4owPfpWyZ0rsSoHS1-EM&dib_tag=se&keywords=philips%2Bbarista%2Bbrew&qid=1763711102&sprefix=philips%2Bbarista%2Caps%2C172&sr=8-6&th=1 Czy warto kupić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11275 #1295 Napisano 21 Listopada (edytowane) W dniu 21.11.2025 o 09:44, nonsens11 napisał(-a): https://www.amazon.de/-/pl/dp/B09RR1C9FB/ref=sr_1_6?crid=XCZ07D1N391H&dib=eyJ2IjoiMSJ9.762IS12gtsMaUGNduakNjAL4QDEQJocOri9fLKLZpqz-pVkl6fmRqiXZYJ3rr8AuCf2vOAmoZlG239vFjpAdvcJLLBnEoDXGibJUoElEeT1mgqgQ7hDw59hr30blv_Z7V_XdYjN7Z0EhaWiQQedhHY2MPRR78vX5V7p8COAtmXzNG-TxSO6oOVkGeXWg-JTmqpUJseyaN3dMxl0iVZcXpz8fTn3vaX5hojJHAw7jAuE.-b7OtUpT73LmJyUGOFe-N0q4owPfpWyZ0rsSoHS1-EM&dib_tag=se&keywords=philips%2Bbarista%2Bbrew&qid=1763711102&sprefix=philips%2Bbarista%2Caps%2C172&sr=8-6&th=1 Czy warto kupić? ABSOLUTNIE NIEEEE! Wyrzucenie kasy w błoto. To taka proteza kolby. Za tę samą cenę z automatu zrobię lepsze espresso niż, z tego coś. Wydaje mi się, że w nim gniazdo na kolbę w grupie jest z plastiku. Edytowane 22 Listopada przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nonsens11 1 #1296 Napisano 22 Listopada Dzięki za odpowiedź, podrzucisz ten automat. Chyba wolę kolbę ze względu czyszczenia. Zaparzacz wyczyścić to jakieś dramat 🤮 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sekcja_Eksploatacyjna 530 #1297 Napisano 22 Listopada 36 minut temu, nonsens11 napisał(-a): Dzięki za odpowiedź, podrzucisz ten automat. Chyba wolę kolbę ze względu czyszczenia. Zaparzacz wyczyścić to jakieś dramat 🤮 Zależy od budowy ekspresu. Byłem nastawiony na Jurę e8, ale jak poczytałem o konstrukcji to się poddałem. W międzyczasie wpadł Delonghi Rivelia 440.55 na dużej promocji i uważam, że za tę cenę robi naprawdę dobrą kawę. Espresso jest dla mnie wystarczające, a piankę mleczną robi wyborną. Polecam zobaczyć opinie na yt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11275 #1298 Napisano 22 Listopada Godzinę temu, nonsens11 napisał(-a): Dzięki za odpowiedź, podrzucisz ten automat. Chyba wolę kolbę ze względu czyszczenia. Zaparzacz wyczyścić to jakieś dramat 🤮 Najtańsza nowa kolba to Lelit Victoria (nie kupuj ekspresu bez PID-a i na termobloku) plus młynek. NIGDY nie kupujemy ekspresów kolbowych w jednej obudowie z młynkiem!!! Najtańsza opcja to ręczny (jeśli nie masz problemów z kręceniem korbką, przy jaśniejszym zianie trzeba większej siły) kategorii premium, który przebije jakością przemiału nawet elektryczne do 2000zł., a dodatkowo szybciej opanujesz trudną sztukę przyrządzenia poprawnego, prawdziwego espresso, a nie takiego pseudo espresso z badziewnych kombajnów marketowych. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piątkowski 7196 #1299 Napisano 22 Listopada Mam Jura E8 od ponad 3 lat i nic się nie dzieje. Nie mam porównania, bo wcześniej miałem jakiś kolbowy z lidla a potem Delte na kapusłki. Jestem zadowolony 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nonsens11 1 #1300 Napisano 22 Listopada To inna półka cenowa... 2.5 tys to mój budżet, idzie kupić sensowną kolbę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach