Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Ale mogę Wam polecić przepyszne piwko (jedno z moich ulubionych), które ma posmak kawy właśnie. To Mikkeller Black Imperial Stout - "niebo w ziemi" jak mawiał śp. Wiesio Wszywka. I ma mocny volt, jak na piwko, bo ponad 16%. Petarda. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dubel. Problemy z działaniem forum. 

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a):


Piję mocno paloną kawę (aż tłusta) i tu pytanie o stopień mielenia oraz temperaturę. Gdzieś wyczytałem, że przy mocno palonych kawach nie jest wskazane ustawianie najbardziej drobnego mielenia a także obniżenie temp. zaparzania. Chętnie się czegoś więcej dowiem w tej kwesji. Ekspress - Jurek E8

Kawa:

 

image.jpeg

Zasada jest prosta: ciemno wypalone ziarna => niska temperatura parzenia, jasno => wysoka.  Passalacqua to chyba najciemniej palona kawa. Nawet kiedyś ją piłem, tylko inną ich wersję top Harem. Z tego powodu, że ustawy temperatury w automatach są nieprecyzyjne (w moim La Marzocco mogę ustawić temperaturę co 0.5°C) zacznij od zimnej (podgrzej filiżanki, zalej ukropem z czajnika, lepiej z ekspresu, wytrzyj, bo kawa wyda Ci się za zimna)  potem średniej i zobacz, co powiedzą Ci kubki smakowe. 

 

Co do ustawienia młynka, należy tak ustawić stopień grubości mielenia, aby kawa nie leciała za szybko (kwaśna) a z drugiej strony za wolno (gorzka), tzw ekstrakcja zbalansowana. Rób to na największej ilości kawy w module zaparzającym 16g.  

 

Jak już dojdziesz, co Ci pasuje,  to napisz i pomogę Ci zrobić espresso, gdzie nie każda kawiarnia je przebije, bo Jura 16 gramowa robi jedne z najlepszych kaw z automatu. To model nowszy EC czy EB? Kiedyś się reklamowali, że nowy młynek od starego jest lepszy od 12.2% 😁 Ale faktycznie, jest lepszy. 

 

Bardzo ważne! Jeśli lubisz tę kawę, to kup najświeższą dostępną na rynku. Konesso dużo sprzedaje i ma częste dostawy.  

 

Taka drobna rzecz: jak robisz kawę dla kogoś, partnerki, żony to zrób wpierw dla niej, ona będzie szczęśliwa, że dostała pierwsza kawę, a Ty napijesz się w drugiej kolejności lepszej 😃  Jeśli tylko Ty będziesz pił, nalej gorącej wody do filiżanki z ekspresu i odczekaj z pięć. Filiżanka podgrzana i ekspres w lepszj kondycji do zrobienia pierwszego shota. Takie drobiazgi, a składają się finalnie na lepszą kawę do wypicia. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W przeciętnych ekspresach 15Bar jak się ustawi najmniejszy stopień mielenia to woda nie ma siły przebić się tą zmieloną kawę na papkę. Widać to po zmniejszonej ilości kawy w kubku względem zaprogramowanej a zwiększonej w tacce ociekowej. Może jak jest nowy to coś jeszcze z siebie wydusi, ale jak uszczelnienia starzeją się to problem narasta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Burns napisał(-a):

przeciętnych ekspresach 15Bar

Burns, 15 czy 19Bara to jest chwyt reklamowy producentów i odnosi się szczytowego ciśnienia, jakie osiąga pompa.  Kawa jest parzona przy niższym.


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Zasada jest prosta: ciemno wypalone ziarna => niska temperatura parzenia, jasno => wysoka.  

Właśnie wypróbowałem - dzięki, jest dobrze. Bardzo dobrze :) 

20251201_111154.jpg

Edit: za nim zmienię ekspres to jeszcze wypróbuję metodę z espresso 40ml i wodą 100ml 70 - 75 stopnic C z zewnętrznego obiegu.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Melita przyjechala. Ale do uzycia sie nie nadaje tak od razu 😡. Fajnie ze sprzedaja ekspres ale mogliby jeszcze filter do wody dac w komplecie lub przy zakupie informowac ze go nie ma

Edytowane przez Trojin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Trojin napisał(-a):

Melita przyjechala. Ale do uzycia sie nie nadaje tak od razu 😡. Fajnie ze sprzedaja expres ale mogliby jeszcze filter do wody dac w komplecie lub przy zakupie informowac ze go nie ma

"Excel" zrobił swoje 😆 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z coraz większą ciekawością czytam ten wątek i już postanowiłem że w końcu, jak będę na dłużej w Polsce, to muszę znaleźć miejsca gdzie dają kawę poddaną podekstrakcji, ekstrakcji zbalansowanej, nadekstrakcji czy czego tam jeszcze. Bo ja, niestety, piłem kawę także z tych ekspresów o których tu mówicie i ona naprawdę dla mnie nie różniła się od tej jaką ronię w swojej kawiarce Bialetti (z ekspresu kapsułkowego właśnie zrezygnowałem, ale to ze względu na koszty). Ba, to co pijam w kawiarniach jest niezłe, ale na pewno nie można co do tej kawy użyć takich wyrafinowanych przymiotników jakich tu niektórzy koledzy używają. No ale ja płacę za kawę 1,50 euro, to czego się spodziewać🤣. Piłem kawę w Indonezji, w Wietnamie i były dobre, ale nie było to nic specjalnego. Niestety, moje podniebienie chyba jest totalnie prostackie, skoro ja tych subtelnych różnic nie czuję. Dlatego piszcie dalej, a ja w końcu muszę tych cudów spróbować. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No, a człowiek myślał, że wystarczy wcisnąć przycisk i jest kawa 😆

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
59 minut temu, beniowski napisał(-a):

Z coraz większą ciekawością czytam ten wątek i już postanowiłem że w końcu, jak będę na dłużej w Polsce, to muszę znaleźć miejsca gdzie dają kawę poddaną podekstrakcji, ekstrakcji zbalansowanej, nadekstrakcji czy czego tam jeszcze. Bo ja, niestety, piłem kawę także z tych ekspresów o których tu mówicie i ona naprawdę dla mnie nie różniła się od tej jaką ronię w swojej kawiarce Bialetti (z ekspresu kapsułkowego właśnie zrezygnowałem, ale to ze względu na koszty). Ba, to co pijam w kawiarniach jest niezłe, ale na pewno nie można co do tej kawy użyć takich wyrafinowanych przymiotników jakich tu niektórzy koledzy używają. No ale ja płacę za kawę 1,50 euro, to czego się spodziewać🤣. Piłem kawę w Indonezji, w Wietnamie i były dobre, ale nie było to nic specjalnego. Niestety, moje podniebienie chyba jest totalnie prostackie, skoro ja tych subtelnych różnic nie czuję. Dlatego piszcie dalej, a ja w końcu muszę tych cudów spróbować. 

 

We Włoszech ciężko o dobrą kawę, ale to inna kultura picia kawy.

Natomiast różnicę między taką typową włoską, a dobrze zrobioną z ziaren speciality nie wyczujesz tylko w dwóch przypadkach:

- zupełnie nie zwracasz uwagi na zapach i smak

lub

- masz COVIDa i nie czujesz zapachu i smaku 😉

 

Zawitaj do pierwszej lepszej kawiarni z ziarnami speciality i tam spróbuj czyściocha.

 

P.S. na dzielni mam kawiarnię, gdzie espresso kosztuje 9.5 i robią z dobrych ziaren, fajne kwaskowate, orzeźwiające, nie za mocno wyjarane, więc spalenizny nie czuć. Bardzo uczciwa cena.

Edytowane przez machlo

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie jednak duża zmiana , nie będzie Jury J8 Twin , tylko coś innego , myślę że godny następca bardzo dobrego E8 podrasowanego na S8 , jutro pochwalę się fotką ☺️

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

U mnie jednak duża zmiana , nie będzie Jury J8 Twin , tylko coś innego , myślę że godny następca bardzo dobrego E8 podrasowanego na S8 , jutro pochwalę się fotką ☺️

I przez Ciebie, Jerzy, mam teraz większy mętlik. Zacząłem czytać o lepszych ekspresach do kawy i po przeczytaniu wielu opinii Jura jawi mi się jako świetny ekspres domowy.

Mam zgryz pomiędzy WMF wspomnianym przez @GostRado, Miele, a Jura.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
33 minuty temu, satanic napisał(-a):

No, a człowiek myślał, że wystarczy wcisnąć przycisk i jest kawa 😆

99% nabywców tak sądzi, a potem trafia się im taki typek jak ja i oczy, kubki smakowe się otwierają, że ta sama kawa lepiej smakuje.  Jak  się zrozumie, co i jak ma wpływ na smak czy przebieg zaparzania, kawa przestaje być czarną magią. Nie trzeba mieć takiej wiedzy  - mówiąc nieskromnie - jak ja czy sprzętu kawowego, aby napić się lepszej kawy. Wystarczy odrobina chęci i wykorzystania podstawowej wiedzy. Nie musisz wiedzieć, co to jest aproksymacja w przebiegu ekstrakcji 😄


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się właśnie ostatnio zastanawiałem (okazje na BF), czy jakbym zaczekał i kupił droższy model od mojego Beco, to kawa byłaby lepsza, o ile itp...

Dzisiaj byłe w serwisie z autem i miałem okazję napić się Lungo z Jury E8 ... co to była za lura, serio. Więc to raczej nie tak, że lepsza, droższa maszyna robi lepszą kawę, to jakość kawy ma wpływ na jej smak, zapach i wszystkie odczucia.

Jak wchodzę po pracy do domu, to pierwsze co czuję, to zapach mielonej i parzonej kawy i cały dzień ta woń za mną chodzi, tak już od 3 tygodni. Przypomnę, że do tej pory użyłem tylko "marketowej" Lavazzy i Movenpicka.

Uczę się, co mi smakuje, jak zmielenie ma wpływ na smak i właśnie podgrzanie filiżanki i mimo, że moja maszyna nie ma full opcji, to naprawdę nie żałuję zakupu, a może kiedyś skuszę się jeszcze na coś "lepszego".

To nie jest kryptoreklama :D


..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, tommly napisał(-a):

Tak się właśnie ostatnio zastanawiałem (okazje na BF), czy jakbym zaczekał i kupił droższy model od mojego Beco, to kawa byłaby lepsza, o ile itp...

Dzisiaj byłe w serwisie z autem i miałem okazję napić się Lungo z Jury E8 ... co to była za lura, serio. Więc to raczej nie tak, że lepsza, droższa maszyna robi lepszą kawę, to jakość kawy ma wpływ na jej smak, zapach i wszystkie odczucia.

Jak wchodzę po pracy do domu, to pierwsze co czuję, to zapach mielonej i parzonej kawy i cały dzień ta woń za mną chodzi, tak już od 3 tygodni. Przypomnę, że do tej pory użyłem tylko "marketowej" Lavazzy i Movenpicka.

Uczę się, co mi smakuje, jak zmielenie ma wpływ na smak i właśnie podgrzanie filiżanki i mimo, że moja maszyna nie ma full opcji, to naprawdę nie żałuję zakupu, a może kiedyś skuszę się jeszcze na coś "lepszego".

To nie jest kryptoreklama :D

Tomek ja już chyba opisywałem sytuację, która mnie spotkała. Napilem się u kontrahenta kawy. Była wyborna. Polecił mi palarnię i nie zastanawiając się długo pojechałem i kupiłem.

Zasypałem zasobnik i co? Lura bez smaku. @GostRadopodpowiedział jak poustawiać i zacząłem wyczuwać nuty smakowe... W kawie!

Wspomniana kawa Bromberg Kaffe(Original Blend) - też polecam.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek ja już chyba opisywałem sytuację, która mnie spotkała. Napilem się u kontrahenta kawy. Była wyborna. Polecił mi palarnię i nie zastanawiając się długo pojechałem i kupiłem.

Zasypałem zasobnik i co? Lura bez smaku. @GostRadopodpowiedział jak poustawiać i zacząłem wyczuwać nuty smakowe... W kawie!

Wspomniana kawa Bromberg Kaffe(Original Blend) - też polecam.

Zgadza się, wystarczy delikatnie zmienić grubość mielenia i już całkiem inaczej smakuje ta sama kawa. To mówię ja, do tej pory laik w temacie :)


..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podstawowy model Melity, nic nie ustawiam nie bawię się, piję tylko czarną, ale kawy kupuję tylko z palarni po przerobieniu kilkuset wiem co mi smakuję i w gościach jak ktoś zrobi kawę z lepszego ekspresu, ale marketowe to i tak wiem, że lura.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, tommly napisał(-a):

Zgadza się, wystarczy delikatnie zmienić grubość mielenia i już całkiem inaczej smakuje ta sama kawa. To mówię ja, do tej pory laik w temacie :)

Ale to fakt. Ja miałem ustawiony młynek na najgrubsze mielenie. Oczywiście jak ignorant najpierw zacząłem zmieniać "na sucho" - na szczęście nic nie zgrzyta. Później stopniowo podczas mielenia zwiększałem grubość mielenia - prawie do najdrobniejszego i zupełnie inny smak. W bysgoskim Volvo mają Jurę - nie pamiętam jaki model. Ale kawę mają fatalną. :) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

I przez Ciebie, Jerzy, mam teraz większy mętlik. Zacząłem czytać o lepszych ekspresach do kawy i po przeczytaniu wielu opinii Jura jawi mi się jako świetny ekspres domowy.

Mam zgryz pomiędzy WMF wspomnianym przez @GostRado, Miele, a Jura.

znowu ja 😅 zgadzam się z Tobą , że Jura robi świetne ekspersy , wg wielu najlepsze na świecie .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-melitta-latticia-ot-f30-0-100-czarny?gad_source=1&gad_campaignid=11035859512&gbraid=0AAAAADoIO6_A-kBsjpAbpXoQJvSBkJBcH

 

Czy ktoś miał styczność z tym ekspresem? Niejaki coffee doktor zachwyca się nim 😎

Edytowane przez nonsens11

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 30.11.2025 o 15:43, satanic napisał(-a):

No Wysoccy zawsze coś dorzucą, mi osobiście jakiś szału nie zrobiła ich kawa, żebym ją pamiętał. 

No mi te dwie kawy czyli More oraz Brazilian pasują. Smak na pewno się zmienia ale ja oststnio mniej eksperymentuje raczej kupuje sprawdzone kawy. 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

dotarł .. Jura Z10 EA 

 

20251203_135543.jpg

Właśnie o Z10 też myślę, w opiniach jednak czytam, że chleje wodę jak szalony. Czy różnica między EA,EB jest znacząca?


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś dla świeżych właściciel Jur:
 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.