Nim Odues 16 #976 Napisano 3 Stycznia 2014 Komercja pod postacią "crowd sourcing", czyli nie mamy za bardzo pomysłów, chcemy je tanio pozyskać - robimy konkurs i bierzemy to co nam się najbardziej spodoba, a zwycięzca dostanie uśmiech na twarz i uścisk dłoni (plus chwile sławy i zegarek). To jest pewna forma promocji dla wybranego projektanta (może umieścić taką pracę w portfolio), lecz jest to dalekie od wspierania studentów poprzez finansowanie ich prac badawczych czy oferowanie bardziej stabilnej współpracy. O ile zwycięzca nie będzie się czuł potem wykorzystany (czyli przeczyta ze zrozumieniem regulamin), to takie formy promocji firm^H^H^Hundacji są ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #977 Napisano 3 Stycznia 2014 Jash masz dokładnie takie zdanie a napisane jest: Pierwszy wyprodukowany zegarek trafi do twórcy projektu. Czyli jednak coś dostanie...A czy ja napisałem, że nie dostanie?Wykonanie projektu zegarka, który kupi trochę osób i trochę "się zarobi" w cenie "odstąpienia" pierwszego egzemplarza, którego koszt produkcji zamknie się poniżej 1000zł. Bez żartów. Promocja, jaka promocja? Co da zwycięzcy wpisanie później w swoim portfolio, że zaprojektował zegarek dla Gerlacha?Chcesz to poproszę kolegę o wstępny kosztorys projektu zegarka. Gwarantuję Ci, że zabiłby mnie śmiechem, gdyby dowiedział się, że robi to za zegarek.Dla mnie akcja nie ma nic wspólnego z promowaniem czegokolwiek i kogokolwiek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marceliboczar 1 #978 Napisano 3 Stycznia 2014 A ile taki zwycięzca dostanie od fundacji?Bo umieszczenie danych i sam zegarek to trochę marnizna, a ze strony fundacji wspierania...... raczej żaden wysiłek finansowy, wręcz przeciwnie, projekt gratis.....Imho nadal komercja. Mam dokładnie to samo zdanie A pomysł jak pisał kolega pir65x nie jest niczym nowym Jash masz dokładnie takie zdanie a napisane jest: Pierwszy wyprodukowany zegarek trafi do twórcy projektu. Czyli jednak coś dostanie...Przeczytaj ze zrozumieniem Kornelu swój, mój i Jasha post. Napisałem, że umieszczenie danych i SAM ZEGAREK, to trochę marnizna, a Jash się z tym zgodził. Ty nie doczytałeś i piszesz, że dostanie zegarek. Wiemy, i to nic, za być może fajny darmowy projekt i możliwość wychwalania się jak, to fundacja wspierania wspiera. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 86811 #979 Napisano 3 Stycznia 2014 Przepraszam nie doczytałem. Ja nikogo nie wychwalam natomiast dla kogoś kto zaczyna zabawę myślę, że nie jest źle. Wiadomo, że profesjonalista się nie zgłosi.. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sirkozi 12 #980 Napisano 3 Stycznia 2014 W sumie coś dostanie. A nie 6 miesięcy praktyki za darmo, jak to współczesne firmy kombinują. A sorry, potem możesz się ewentualnie załapać na staż 600zł/miesiąc. Nie wiem jak z robotą po takich kierunkach, ale myślę, że tam mocno liczą się projekty wykonywane podczas studiów i rozbudowane portfolio. A że będzie można jeszcze przy tym "zarobić", a nie wywalić do szuflady to nie wydaje się aż tak fatalna opcja. Co da zwycięzcy wpisanie później w swoim portfolio, że zaprojektował zegarek dla Gerlacha?A nie da? Wdrożenie własnego projektu do komercyjnej produkcji to chyba jest COŚ. Oczywiście, że producent kombinuje i widać uczy się w tym od najlepszych. Jak to powiedział kiedyś prezes takiej małej firemki, Comarch, - "Każdego specjalistę można zastąpić skończoną liczbą studentów". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #981 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Tylko, ze Filipiak od początku mówi, że chodzi o zarabianie pieniędzy. Tutaj mamy pie....e w bambus o fundacji rozwoju... Edytowane 3 Stycznia 2014 przez pablo122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #982 Napisano 3 Stycznia 2014 Dajcie spokój, znaleźli sposób na kasę, to dobrze. Każdy przejaw przedsiębiorczości trzeba popierać. A czy nazywa się Fundacja Rozwoju czy Kościół Czwartego Wymiaru to bez znaczenia. Ważne, że coś robią, płacą podatki, mają kooperantów, inni też na tym korzystają. <br />A student na pewno będzie zadowolony mówiąc "to jest mój projekt i to nie jest moje ostatnie słowo" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anda_7 12 #983 Napisano 3 Stycznia 2014 Popieram xyloga!Po pierwsze - dany student będzie miał zegarek swojego projektu;po drugie - dany student będzie mógł się pochwalić projektem w papierach i nie tylko;po trzecie - będzie miał świetne przetarcie;a po czwarte - może nie robić tego projektu, pić z kolegami piwo w pubie i narzekać na swój los... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marceliboczar 1 #984 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) W sumie to nie "po godzinach" więc dyskusja powinna być zegarkowa. Ja więc swoje niezegarkowe gadanie kasuję.Pozdrawiam. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez marceliboczar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jslanina 71 #985 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Tak zmieniając temat, ostatnio średnio mi podchodziły projekty chłopaków ale luxsport zapowiada się całkiem fajnie - chociaż kilka elementów jeszcze jest do poprawienia na tarczy... Edytowane 3 Stycznia 2014 przez jslanina 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4500 #986 Napisano 3 Stycznia 2014 A sprowadzanie zegarka bez papierów, jako gift itp to sposób na obchodzenie cła i vatu. Czym to się różni? Rozmachem, a i tak chodzi o to samo, żeby jak najmniej kasy oddać. Ale jakoś nie widzę ogólnoforumowego potępienia, dla indywidualnego importu, ba, pojawiają się często nawet porady, jak najlepiej wykiwać urzędy. Więc może nie udawajmy świętych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marceliboczar 1 #987 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Jw. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez marceliboczar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4500 #988 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Mi chodzi o podwójne standardy niektórych użytkowników. Rzucacie sobie oskarżeniami na lewo i prawo, zarzucając Gerlachowi, że za pomocą fundacji obchodzą prawo i podatki, a z drugiej strony nawet okiem nikt nie mrugnie, jak co chwila ktoś pyta, mrugając okiem, czy jakiś tam sklep z Singapuru wysyła zegarki jako gift.Jak coś wiecie na temat nie do końca uczciwej działalności tej fundacji, to donieście odpowiednim władzom, zamiast tak pieprzyć o unikaniu podatków, bo już się rzygać chce jak się kolejny raz to samo czyta. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez meinard 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marceliboczar 1 #989 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Jw. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez marceliboczar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #990 Napisano 4 Stycznia 2014 Mi chodzi o podwójne standardy niektórych użytkowników. Rzucacie sobie oskarżeniami na lewo i prawo, zarzucając Gerlachowi, że za pomocą fundacji obchodzą prawo i podatki, a z drugiej strony nawet okiem nikt nie mrugnie, jak co chwila ktoś pyta, mrugając okiem, czy jakiś tam sklep z Singapuru wysyła zegarki jako gift.<br />Jak coś wiecie na temat nie do końca uczciwej działalności tej fundacji, to donieście odpowiednim władzom, zamiast tak pieprzyć o unikaniu podatków, bo już się rzygać chce jak się kolejny raz to samo czyta.<br /><br />@meinard - rada dla ciebie: powieś koło monitora pęczek plastikowych worków, jak w warzywniaku. Otwierając kazdy z tematów Gerlacha, będziesz miał pod ręką w potrzebie.<br /><br />A co do podatków, płacą VAT, pewnie dochodowego nie, ale to nie jest jedyny sposób na dochodowy. <br />Już lepiej, kiedy tematy podbijają, pisząc o jakiejś rozsądnej inicjatywie, niż kolejny nowy kolega ma rozterki, który ze wspaniałych wytworów "polskiej myśli technicznej i precyzyjnej" ma kupić. Po czym znika z forum, pojawiając się znów w kolejnej pyskówce w temacie.<br />Jak widać, samo przeniesienie sprzedaży w czwarty wymiar nie daje spodziewanych rezultatów, trzeba od czasu do czasu przypomnieć o sobie na znienawidzonym, skomercjalizowanym forum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #991 Napisano 4 Stycznia 2014 Jesli ktos z umie legalnie i zgodnie z prawem placic mniejsze podatki to znaczy ze ma glowe do ineteresow albo ma dobrych ksiegowych.doradcow finansowych i tyle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bryku2 1 #992 Napisano 4 Stycznia 2014 Tak zmieniając temat, ostatnio średnio mi podchodziły projekty chłopaków ale luxsport zapowiada się całkiem fajnie - chociaż kilka elementów jeszcze jest do poprawienia na tarczy... świetny:) mam nadzieję że nie będzie w rozmiarze 40 ale min 42:) coraz fajniejsze te zegarki, na prawdę podziwiam kolegów z Gerlacha za pomysły i pasję tak trzymać 0 It's not Your musicIt's not Your clothesIt's not Your favourite colourIt's Your watch that tells most about who You are!--------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5929 #993 Napisano 4 Stycznia 2014 Wiesz, donoszenie to paskudna cecha.Ale bzdurzysz Waść, ale późno było jak post pisałeś i to pewnie dlatego... Jeśli wiesz że coś nie tak jest z kwestiami podatkowymi czy też innymi w przypadku Fundacji G.Gerlach i oszukuje ona, poprzez swoja działalność, skarb Państwa to wręcz masz obywatelski obowiązek o tym donieść, jeśli tego nie robisz to sam popełniasz przestępstwo... Tak że może zamiast gadać do dzieła... A takie pitolenie wyrywnych postów, pisanych dla samego pitolenia jakoś tak mi pod zgorzkniałość albo zazdrość podchodzi... i jakoś tak... hmmm zabawnie wygląda świetny:) mam nadzieję że nie będzie w rozmiarze 40 ale min 42:) coraz fajniejsze te zegarki, na prawdę podziwiam kolegów z Gerlacha za pomysły i pasję tak trzymać Też cholernie mi się podoba Lux Sport jednak jakby była duża sekunda... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4586 #994 Napisano 4 Stycznia 2014 Jest gdzieś opcja oznacz temat jako spam ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marceliboczar 1 #995 Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Jw. Niech "se" fundacja wspiera Edytowane 5 Stycznia 2014 przez marceliboczar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #996 Napisano 4 Stycznia 2014 Jest gdzieś opcja oznacz temat jako spam ?MODTemat nie, można tylko oznaczyć użytkowników jako spamerów.Jednak lepiej temperować po prostu emocje, zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy. Jedni niech się ograniczą w przesadnym przypisywaniu zasług, a drudzy, tak jak już tu napisano, gdy mają wiedzę o przestępstwie to trzeba zgłosić, a nie snuć spiskowe teorie na forum.Proszę... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #997 Napisano 4 Stycznia 2014 Polemizując nieco z wypowiedzią xyloga z postu #990 - uważam, że akurat ten temat, zatytułowany "Gerlach" jest najbardziej odpowiedni do pisania o wszystkim co dobre i złe w zegarkach fundacji, w jej pomysłach na propagowanie produktów i na zarabianie pieniędzy z zamiarem realizacji założonych celów statutowych. Jeżeli zarząd fundacji coś przy tym zarobi w zgodzie z przepisami prawa, to jest ok.Wg mnie myśl, którą chyba zasadnie wyczytałem między wierszami w poście xyloga, żeby już nie pisać w ogóle postów o fundacji na forum, ponieważ fundacja ma własne forum = zgoda na wewnętrzną, oddolną (bez udziału moderatorów i administratorów) cenzurę na naszym forum. W myśl zasady: nie istnieją problemy o których się nie mówi. Rzeczywistość jest jednak inna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #998 Napisano 4 Stycznia 2014 Polemizując nieco z wypowiedzią xyloga z postu #990 - uważam, że akurat ten temat, zatytułowany "Gerlach" jest najbardziej odpowiedni do pisania o wszystkim co dobre i złe w zegarkach fundacji, w jej pomysłach na propagowanie produktów i na zarabianie pieniędzy z zamiarem realizacji założonych celów statutowych. Jeżeli zarząd fundacji coś przy tym zarobi w zgodzie z przepisami prawa, to jest o Akurat tytuł tematu w całości brzmi: "GERLACH ORP Dzik i ORP Sokół" i autorowi chodziło o zegarki fundacji, a nie o nią samą, więc nie jest on za bardzo odpowiedni do maglowania przez ponad 50 stron jaka to firma Gerlach jest "ach" czy "be". 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #999 Napisano 4 Stycznia 2014 Akurat tytuł tematu w całości brzmi: "GERLACH ORP Dzik i ORP Sokół" i autorowi chodziło o zegarki fundacji (...)W dacie tworzenia tematu mówić o czymś więcej nie za bardzo było sens..... A te "ach" i "be" określają kontekst tworzenia zegarków przez daną firmę, który jest ważny, ponieważ w ten sposób powstaje historia firmy i jej zegarków, co jak wiadomo jest oczywistą oczywistością . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1000 Napisano 4 Stycznia 2014 W dacie tworzenia tematu mówić o czymś więcej nie za bardzo było sens..... A te "ach" i "be" określają kontekst tworzenia zegarków przez daną firmę, który jest ważny, ponieważ w ten sposób powstaje historia firmy i jej zegarków, co jak wiadomo jest oczywistą oczywistością .Więc dochodzimy do konkluzji iż ewenement jest ewidentnym paradoksem konstruktywnej rekapitulacji skonsolidowanej na adekwatnych arkanach pryncypalnej dystrybucji. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach