Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Komercja pod postacią "crowd sourcing", czyli nie mamy za bardzo pomysłów, chcemy je tanio pozyskać - robimy konkurs i bierzemy to co nam się najbardziej spodoba, a zwycięzca dostanie uśmiech na twarz i uścisk dłoni (plus chwile sławy i zegarek).

To jest pewna forma promocji dla wybranego projektanta (może umieścić taką pracę w portfolio), lecz jest to dalekie od wspierania studentów poprzez finansowanie ich prac badawczych czy oferowanie bardziej stabilnej współpracy.

O ile zwycięzca nie będzie się czuł potem wykorzystany (czyli przeczyta ze zrozumieniem regulamin), to takie formy promocji firm^H^H^Hundacji są ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jash masz dokładnie takie zdanie a napisane jest:

Pierwszy wyprodukowany zegarek trafi do twórcy projektu.  

Czyli jednak coś dostanie...

A czy ja napisałem, że nie dostanie?

Wykonanie projektu zegarka, który kupi trochę osób i trochę "się zarobi" w cenie "odstąpienia" pierwszego egzemplarza, którego koszt produkcji zamknie się poniżej 1000zł. Bez żartów. Promocja, jaka promocja? Co da zwycięzcy wpisanie później w swoim portfolio, że zaprojektował zegarek dla Gerlacha?

Chcesz to poproszę kolegę o wstępny kosztorys projektu zegarka. Gwarantuję Ci, że zabiłby mnie śmiechem, gdyby dowiedział się, że robi to za zegarek.

Dla mnie akcja nie ma nic wspólnego z promowaniem czegokolwiek i kogokolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile taki zwycięzca dostanie od fundacji?

Bo umieszczenie danych i sam zegarek to trochę marnizna, a ze strony fundacji wspierania...... raczej żaden wysiłek finansowy, wręcz przeciwnie, projekt gratis.....

Imho nadal komercja.

Mam dokładnie to samo zdanie :D

A pomysł jak pisał kolega pir65x nie jest niczym nowym

Jash masz dokładnie takie zdanie a napisane jest:

Pierwszy wyprodukowany zegarek trafi do twórcy projektu.  

Czyli jednak coś dostanie...

Przeczytaj ze zrozumieniem Kornelu swój, mój i Jasha post.

Napisałem, że umieszczenie danych i SAM ZEGAREK, to trochę marnizna, a Jash się z tym zgodził. Ty nie doczytałeś i piszesz, że dostanie zegarek. Wiemy, i to nic, za być może fajny darmowy projekt i możliwość wychwalania się jak, to fundacja wspierania wspiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam nie doczytałem. Ja nikogo nie wychwalam natomiast dla kogoś kto zaczyna zabawę myślę, że nie jest źle. Wiadomo, że profesjonalista się nie zgłosi..

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie coś dostanie. A nie 6 miesięcy praktyki za darmo, jak to współczesne firmy kombinują. A sorry, potem możesz się ewentualnie załapać na staż 600zł/miesiąc. ;) Nie wiem jak z robotą po takich kierunkach, ale myślę, że tam mocno liczą się projekty wykonywane podczas studiów i rozbudowane portfolio. A że będzie można jeszcze przy tym "zarobić", a nie wywalić do szuflady to nie wydaje się aż tak fatalna opcja.

Co da zwycięzcy wpisanie później w swoim portfolio, że zaprojektował zegarek dla Gerlacha?

A nie da? Wdrożenie własnego projektu do komercyjnej produkcji to chyba jest COŚ.

Oczywiście, że producent kombinuje i widać uczy się w tym od najlepszych. :) Jak to powiedział kiedyś prezes takiej małej firemki, Comarch, - "Każdego specjalistę można zastąpić skończoną liczbą studentów". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze Filipiak od początku mówi, że chodzi o zarabianie pieniędzy. Tutaj mamy  pie....e w bambus o fundacji rozwoju...

Edytowane przez pablo122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Dajcie spokój, znaleźli sposób na kasę, to dobrze. Każdy przejaw przedsiębiorczości trzeba popierać. A czy nazywa się Fundacja Rozwoju czy Kościół Czwartego Wymiaru to bez znaczenia. Ważne, że coś robią, płacą podatki, mają kooperantów, inni też na tym korzystają. <br />A student na pewno będzie zadowolony mówiąc "to jest mój projekt i to nie jest moje ostatnie słowo" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram xyloga!

Po pierwsze - dany student będzie miał zegarek swojego projektu;

po drugie - dany student będzie mógł się pochwalić projektem w papierach i nie tylko;

po trzecie - będzie miał świetne przetarcie;

a po czwarte - może nie robić tego projektu, pić z kolegami piwo w pubie i narzekać na swój los...

<_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie "po godzinach" więc dyskusja powinna być zegarkowa.

Ja więc swoje niezegarkowe gadanie kasuję.

Pozdrawiam.

Edytowane przez marceliboczar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zmieniając temat, ostatnio średnio mi podchodziły projekty chłopaków ale luxsport zapowiada się całkiem fajnie - chociaż kilka elementów jeszcze jest do poprawienia na tarczy...

4ebh.jpg

Edytowane przez jslanina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprowadzanie zegarka bez papierów, jako gift itp to sposób na obchodzenie cła i vatu. Czym to się różni? Rozmachem, a i tak chodzi o to samo, żeby jak najmniej kasy oddać. Ale jakoś nie widzę ogólnoforumowego potępienia, dla indywidualnego importu, ba, pojawiają się często nawet porady, jak najlepiej wykiwać urzędy. Więc może nie udawajmy świętych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzi o podwójne standardy niektórych użytkowników. Rzucacie sobie oskarżeniami na lewo i prawo, zarzucając Gerlachowi, że za pomocą fundacji obchodzą prawo i podatki, a z drugiej strony nawet okiem nikt nie mrugnie, jak co chwila ktoś pyta, mrugając okiem, czy jakiś tam sklep z Singapuru wysyła zegarki jako gift.

Jak coś wiecie na temat nie do końca uczciwej działalności tej fundacji, to donieście odpowiednim władzom, zamiast tak pieprzyć o unikaniu podatków, bo już się rzygać chce jak się kolejny raz to samo czyta.

Edytowane przez meinard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Mi chodzi o podwójne standardy niektórych użytkowników. Rzucacie sobie oskarżeniami na lewo i prawo, zarzucając Gerlachowi, że za pomocą fundacji obchodzą prawo i podatki, a z drugiej strony nawet okiem nikt nie mrugnie, jak co chwila ktoś pyta, mrugając okiem, czy jakiś tam sklep z Singapuru wysyła zegarki jako gift.<br />Jak coś wiecie na temat nie do końca uczciwej działalności tej fundacji, to donieście odpowiednim władzom, zamiast tak pieprzyć o unikaniu podatków, bo już się rzygać chce jak się kolejny raz to samo czyta.

<br /><br />@meinard - rada dla ciebie: powieś koło monitora pęczek plastikowych worków, jak w warzywniaku. Otwierając kazdy z tematów Gerlacha, będziesz miał pod ręką w potrzebie.<br /><br />A co do podatków, płacą VAT, pewnie dochodowego nie, ale to nie jest jedyny sposób na dochodowy. <br />Już lepiej, kiedy tematy podbijają, pisząc o jakiejś rozsądnej inicjatywie, niż kolejny nowy kolega ma rozterki, który ze wspaniałych wytworów "polskiej myśli technicznej i precyzyjnej" ma kupić. Po czym znika z forum, pojawiając się znów w kolejnej pyskówce w temacie.<br />Jak widać, samo przeniesienie sprzedaży w czwarty wymiar nie daje spodziewanych rezultatów, trzeba od czasu do czasu przypomnieć o sobie na znienawidzonym, skomercjalizowanym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ktos z umie legalnie i zgodnie z prawem placic mniejsze podatki to znaczy ze ma glowe do ineteresow albo ma dobrych ksiegowych.doradcow finansowych i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zmieniając temat, ostatnio średnio mi podchodziły projekty chłopaków ale luxsport zapowiada się całkiem fajnie - chociaż kilka elementów jeszcze jest do poprawienia na tarczy...

4ebh.jpg

świetny:) mam nadzieję że nie będzie w rozmiarze 40 ale min 42:) coraz fajniejsze te zegarki, na prawdę podziwiam kolegów z Gerlacha za pomysły i pasję:)  tak trzymać

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, donoszenie to paskudna cecha.

Ale bzdurzysz Waść, ale późno było jak post pisałeś i to pewnie dlatego... :D

Jeśli wiesz że coś nie tak jest z kwestiami podatkowymi czy też innymi w przypadku Fundacji G.Gerlach i oszukuje ona, poprzez swoja działalność, skarb Państwa to wręcz masz obywatelski obowiązek o tym donieść, jeśli tego nie robisz to sam popełniasz przestępstwo... Tak że może zamiast gadać do dzieła...

A takie pitolenie wyrywnych postów, pisanych dla samego pitolenia jakoś tak mi pod zgorzkniałość albo zazdrość podchodzi... i jakoś tak... hmmm zabawnie wygląda :D

świetny:) mam nadzieję że nie będzie w rozmiarze 40 ale min 42:) coraz fajniejsze te zegarki, na prawdę podziwiam kolegów z Gerlacha za pomysły i pasję :)  tak trzymać

Też cholernie mi się podoba Lux Sport jednak jakby była duża sekunda... :wub:

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest gdzieś opcja oznacz temat jako spam ?

MOD

Temat nie, można tylko oznaczyć użytkowników jako spamerów.

Jednak lepiej temperować po prostu emocje, zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy. Jedni niech się ograniczą w przesadnym przypisywaniu zasług, a drudzy, tak jak już tu napisano, gdy mają wiedzę o przestępstwie to trzeba zgłosić, a nie snuć spiskowe teorie na forum.

Proszę...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Polemizując nieco z wypowiedzią xyloga z postu #990 - uważam, że akurat ten temat, zatytułowany "Gerlach" jest najbardziej odpowiedni do pisania o wszystkim co dobre i złe w zegarkach fundacji, w jej pomysłach na propagowanie produktów i na zarabianie pieniędzy z zamiarem realizacji założonych celów statutowych. Jeżeli zarząd fundacji coś przy tym zarobi w zgodzie z przepisami prawa, to jest ok.

Wg mnie myśl, którą chyba zasadnie wyczytałem między wierszami w poście xyloga, żeby już nie pisać w ogóle postów o fundacji na forum, ponieważ fundacja ma własne forum = zgoda na wewnętrzną, oddolną (bez udziału moderatorów i administratorów) cenzurę na naszym forum. W myśl zasady: nie istnieją problemy o których się nie mówi. Rzeczywistość jest jednak inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polemizując nieco z wypowiedzią xyloga z postu #990 - uważam, że akurat ten temat, zatytułowany "Gerlach" jest najbardziej odpowiedni do pisania o wszystkim co dobre i złe w zegarkach fundacji, w jej pomysłach na propagowanie produktów i na zarabianie pieniędzy z zamiarem realizacji założonych celów statutowych. Jeżeli zarząd fundacji coś przy tym zarobi w zgodzie z przepisami prawa, to jest o

Akurat tytuł tematu w całości brzmi: "GERLACH ORP Dzik i ORP Sokół" i autorowi chodziło o zegarki fundacji, a nie o nią samą, więc nie jest on za bardzo odpowiedni do maglowania przez ponad 50 stron jaka to firma Gerlach jest "ach" czy "be".

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Akurat tytuł tematu w całości brzmi: "GERLACH ORP Dzik i ORP Sokół" i autorowi chodziło o zegarki fundacji (...)

W dacie tworzenia tematu mówić o czymś więcej nie za bardzo było sens..... 

A te "ach" i "be" określają kontekst tworzenia zegarków przez daną firmę, który jest ważny, ponieważ w ten sposób powstaje historia firmy i jej zegarków, co jak wiadomo jest oczywistą oczywistością :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dacie tworzenia tematu mówić o czymś więcej nie za bardzo było sens..... 

A te "ach" i "be" określają kontekst tworzenia zegarków przez daną firmę, który jest ważny, ponieważ w ten sposób powstaje historia firmy i jej zegarków, co jak wiadomo jest oczywistą oczywistością :).

Więc dochodzimy do konkluzji iż ewenement jest ewidentnym paradoksem konstruktywnej rekapitulacji skonsolidowanej na adekwatnych arkanach pryncypalnej dystrybucji. :P

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi