Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Od każdego 24xx - 2409, 2414, 2416.

Ed.

Werk musi mieć takie same mostki; fazowane nie pasują do niefazowanych i odwrotnie.

Dość często spotykałem kombinację "werk niefazowany + półmostek i balans od werku fazowanego", przy czym dotyczyło to nowszych odmian werku fazowanego - tzn. z mocowaniem klocka w widełkach (najstarsze odmiany miały mocowanie za pomocą śrubki). Odwrotnej kombinacji nigdy nie udało mi się spotkać. Myślę, że dopasowanie balansu do płyty to kwestia ilości blaszek regulacyjnych pod półmostkiem :)

Fazowane to co znaczy?

To po prostu ukosowanie krawędzi werku - w przekroju zamiast kąta prostego jest skos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz nosić ta Amfibię, to daj do zegarmistrza, niech Ci zrobi przeglad i przy okazji wymieni balans. Balanse do 24xx powinny być wciąż łatwo dostępne, a przegląd, czyszczenie i smarowanie nie zawadzi. Jeśli nie chcesz nosić - przełóż razem z półmostkiem byle tylko części miały to samo wykończenie. to nie jest kolekcjonerski, rzadki mechanizm,żeby miało to jakieś znaczenie, bo np w stareńkich Pabiedach z lat '40 jest to zachowanie karygodne ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc. Przerzuciłem trochę złomków i znalazłem taki półmostek jak na zdjęciu. Po lewej oryginalny, po prawej znaleziony. Widać, że oryginalnie był już sfazowany, więc poszukiwania trwają dalej.

post-66653-0-66013200-1432500662_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wujku została taka drobnica. Nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić. Najchętniej wymieniłbym się za coś do czego można założyć pasek i dać na nadgarstek. Możliwe, że pójdę z tym do zegarmistrza zamienić na usługi. Problem w tym, że nie wiem co mam - wiem że dużo mam.

18172485358_719ce30b17_c.jpg

18172496058_4c6922f82f_c.jpg

17739670073_911ebbb644_c.jpg

18172588730_e95d07f51f_c.jpg

18172528438_2969bf541a_c.jpg

17739701933_9e2e932cf9_c.jpg

18360365665_c4e0ee30e0_c.jpg

18333948426_78c7a63a47_c.jpg

18172646440_e03ba9273d_c.jpg

18333971426_de14542e22_c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spodziewaj się za to zbyt wiele ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spodziewaj się za to zbyt wiele ;)

Ok, to mi mówi że pójdę z tym ucieszyć mojego zegarmistrza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie miej mu za złe, gdyby się też zbytnio nie ucieszył. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie miej mu za złe, gdyby się też zbytnio nie ucieszył. ;)

Oj miałem jakieś koperty stare, to wziął i się cieszył (albo udawał) :D 

Gość jest spoko, do pogadania.

Nie jak bateryjkaż, który mieszka niedaleko mnie i na każdego ruska reaguje "eee to do śmieci".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

Mam takie pytanie, czy w komandirskim z naciągiem manualnym taka sytuacja jest normalna, że podczas gwałtownych wstrząsów sekundnik się zatrzymuje a potem normalnie rusza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, czy w komandirskim z naciągiem manualnym taka sytuacja jest normalna, że podczas gwałtownych wstrząsów sekundnik się zatrzymuje a potem normalnie rusza?

IMHO normalne, wydaje się, że działa system absorpcji wstrząsów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Edytowane przez arc76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz nosić ta Amfibię, to daj do zegarmistrza, niech Ci zrobi przeglad i przy okazji wymieni balans. Balanse do 24xx powinny być wciąż łatwo dostępne, a przegląd, czyszczenie i smarowanie nie zawadzi. Jeśli nie chcesz nosić - przełóż razem z półmostkiem byle tylko części miały to samo wykończenie. to nie jest kolekcjonerski, rzadki mechanizm,żeby miało to jakieś znaczenie, bo np w stareńkich Pabiedach z lat '40 jest to zachowanie karygodne ;)

Pomysł niezły, ale ja zrobiłem trochę inaczej. Od pewnego czasu lubię majsterkować przy zegarkach - taka odskocznia od tego, co robię na co dzień.

Mechanizm rozkręciłem w drobny mak, wszystko trafiło do myjki ultradźwiękowej. Przy okazji uwaga, że warto zaopatrzyć się w dobry płyn do mycia, zawierający inhibitor korozji. Mój taki nie był, więc po kilku godzinach części delikatnie zrudziały. Tym razem dodałem do płynu inhibitora i powtórnie wymyłem, po wysuszeniu pięknie się błyszczą. Przesmarowałem co trzeba i złożyłem. Do sfazowanego półmostka oryginalnego  przełożyłem koło balansowe z włosem od mostka niesfazowanego  i zamontowałem. Zegareczek od dwóch dni wesolutko tyka na ręku młodszego syna. Dla starszego robi się w podobny sposób komandirski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł niezły, ale ja zrobiłem trochę inaczej. Od pewnego czasu lubię majsterkować przy zegarkach - taka odskocznia od tego, co robię na co dzień.

Mechanizm rozkręciłem w drobny mak, wszystko trafiło do myjki ultradźwiękowej. Przy okazji uwaga, że warto zaopatrzyć się w dobry płyn do mycia, zawierający inhibitor korozji. Mój taki nie był, więc po kilku godzinach części delikatnie zrudziały. Tym razem dodałem do płynu inhibitora i powtórnie wymyłem, po wysuszeniu pięknie się błyszczą. Przesmarowałem co trzeba i złożyłem. Do sfazowanego półmostka oryginalnego  przełożyłem koło balansowe z włosem od mostka niesfazowanego  i zamontowałem. Zegareczek od dwóch dni wesolutko tyka na ręku młodszego syna. Dla starszego robi się w podobny sposób komandirski.

I to jest to!

Gratuluje! :)

Napisz coś więcej o płynach jakich użyłeś.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyn Ultrasonic K3 firmy Ecoshine. Dodałem inhibitora, który był sprowadzany z USA razem z myjką do dyżych rzeczy, w baniakach po 30l. Trzeba dodać ok. 2 cm3 na 1 l płynu, więc trzeba poszukać czegoś u nas dostępnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje. Właśnie ten inhibitor mnie najbardziej interesował.

Nie wiesz co można podobnego znaleźć u nas?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem płyny do myjek ultradźwiękowych zawierających inhibitor korozji. W przyszłym tygodniu spróbuję namierzyć jakiś krajowy odpowiednik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie za 100 punktów.

Czy do Ruskich zegareczków da się wstawić szafirowe szkło i ile taka impreza kosztuje?

Widzę, że zdecydowana większość ma wypukłe zaokrąglone plexy  wię zgaduje, że w takim zegarku trzeba by wstawić wypukły szafir ???

@ nie pytam dlaczego się plexy zakłada

Edytowane przez avatarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakłada sie wypukłe bo takie sa ogólnodostępne od reki. Z płaskimi szkłami jest ciężko z uwagi na cene i jesli sie takowe pojawi . Co do szkieł szafirowych to nie mam pojęcia ale na pewno znajdzie sie jakiś rzemieślnik który przyjmie zlecenie  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem taką sławę sprawną ale niestety data się nie zmienia. Czy to jest częsta awaria i do łatwego naprawienia?

fb32a3ac529ee13329a46ecc0bde18db.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie rozbierzesz to się nie dowiesz. Może tylko sprężyna dociskowa poleciała.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie za 100 punktów.

Czy do Ruskich zegareczków da się wstawić szafirowe szkło i ile taka impreza kosztuje?

Widzę, że zdecydowana większość ma wypukłe zaokrąglone plexy  wię zgaduje, że w takim zegarku trzeba by wstawić wypukły szafir ???

@ nie pytam dlaczego się plexy zakłada

Jak zmieniałem w Poljocie 55g szkło, to pytałem o szafir i do tego właśnie modelu majster mógł np. zamówić szwajcarskie za 80 zł.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypukłe szkła w 55g jak i sławie chorągiewce wyglądają beznadziejnie.

Ciekaw jestem czy koś próbował pasować płaskie szafirowe szkło i jak to wyszło. Przeglądałem ofertę kilku hurtowni ale jakoś nic mi nie podeszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę o rzeczowe zabranie głosu w tej sprawie. :)

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości. Chodzi o pytanie zadane przeze mnie w poście #1063

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48002-renowacje-tarcz-przed-i-po/page-54

Będę bardzo wdzięczny. 

To są współcześnie produkowane tarcze - były opinie ze używano starych tarcz i je malowano ale to nie prawda - tarcze są współcześnie produkowane 

Całkiem niedawno kolega Sursum pokazywał po czym poznać podróbki w Wołnach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

W zegarku komandirski jak nazywa się ta substancja świecąca? Co to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi