Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Yakovlev

Rozcieranie ziaren nie jest wskazane.

Jak już chcesz mieć różną gradację ziarna to wybierz coś z Glow Inc, ale raczej te drobniejsze, grube są do "grubszych" prac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciąż nie mogę zrozumieć - dlaczego akurat czarna farba ???

Taką akurat mam i będzie pasowała do reszty ( chcę głównie pomalować wskazówki a przy okazji dać tego proszku...) 

Czytałem tę aukcję i tam jest napisane tak Niektóre kolory inne niż biały będą zmniejszać intensywność świecenia (szczególnie czarny).

Ale chyba trochę zaświeci jak sypnę więcej proszku...?

"Luma" zaświeci w przezroczystym spoiwie akrylowym - każda inna substancja, szczególnie farby, a już szczególnie z czarnym pigmentem to bardzo kiepski pomysł. Jeśli to tylko eksperymenty - lepiej wziąć coś z polimerów syntetycznych, co będzie miało właściwą konsystencję, przezroczystość, lepkość i nie zniszczy malowania - np klej "dragon". To kwestia paru złotych.

Poza tym polecam utrzeć proszek luminescencyjny w jakimś zaimprowizowanym moździerzu. Ten z allegro nie może zetknąć się z wodą/wilgocią, bo straci właściwości.

O wilgoci czytałem właśnie z aukcji - Staraj się unikać wilgoci w procesie produkcyjnym. Żółta żywica może zawierać wilgoć.

I co ciekawe - Używaj tylko farb olejnych.

Czyli z tego co rozumiem to akryle nie będą wskazane ponieważ są rozpuszczalne w wodzie an bazie żywicy...?

Może rzeczywiście spróbuję na początku pomalować wskazówki a potem z odrobiną kleju nanieść lumę.

E:

tak się zastanawiam klej powinien być uniwersalny czy lepiej np do drewna:

http://allegro.pl/klej-kleje-dragon-do-drewna-laminatu-wikolowy-50ml-i5933242099.html

Wtedy byłaby lepsza konsystencja (przynajmniej tak mi się wydaje)

Edytowane przez rinkazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Kup i eksperymentuj z różnymi środkami jako baza, np lakier akrylowy, farba akrylowa, farba modelarska, itp.

Najlepiej wszystko na tej samej kartce papieru. Wykałaczką nanieś 1cm cienki pasek.

Kiedy wyschnie naświetl i ocenisz "siłę" świecenia, a zginając kartkę "siłę" przylegania.

Ewentualnie próbuj na jakiejś starej tarczy czy wskazówkach. Sprawdzisz, który zestaw mieszanki najlepiej trzyma.

Do nanoszenia masy na wskazówki używaj szpilki lub igły, do tarczy nawet wykałaczki, zależy jak duże są indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie - wikol w ogóle odstaw na bok. Mówię o uniwersalnym kleju polimerowym dragon. 

Z tymi kolorami, przynajmniej tak jak biorę to na rozum chłopa i zawodowego plastyka-malarza - chodzi o podkład, a nie kolor spoiwa. Jeśli substancja ma jakiś kolor, jest tam już jakiś dodatkowy pigment. Jeśli chcesz mieszać "lumę" z innym kolorem (dostrzegalnym w świetle dziennym) to chodzi tu o krycie-transparentność, a nie czarny-biały-kolorowy. Nie wiem czy wyraziłem się jasno. :D
Z doświadczenia - tło najlepiej jeśli jest białe. Im jaśniejszy ton, tym bardziej się błyszczy.

Yakovlev, nie wiem, dlaczego tego proszku prewencyjnie nie utrzeć? Im drobniejsze ziarno tym lepiej w wypadku tak precyzyjnej roboty, jak nakładanie indeksów i wskazówek. Swoją drogą Glow Inc jest bezkonkurencyjny. 

Edytowane przez Łukasz Radziszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi kolorami, przynajmniej tak jak biorę to na rozum chłopa i zawodowego plastyka-malarza - chodzi o podkład, a nie kolor spoiwa. Jeśli substancja ma jakiś kolor, jest tam już jakiś dodatkowy pigment. Jeśli chcesz mieszać "lumę" z innym kolorem (dostrzegalnym w świetle dziennym) to chodzi tu o krycie-transparentność, a nie czarny-biały-kolorowy. Nie wiem czy wyraziłem się jasno. :D

Z doświadczenia - tło najlepiej jeśli jest białe. Im jaśniejszy ton, tym bardziej się błyszczy.

Kompletnie nic nie zrozumiałem :) W każdym razie chyba metoda prób/błędów będzie najskuteczniejsza...

Jedynie czego się dowiedziałem teraz jak trochę zgłębiłem temat to to, że farba transparentna pozwala na zobaczenie faktury a kryjąca po prostu całość podłoża zakrywa.

Chyba to nie zadziała w drugą stronę czyli to co pisałeś o transparentności jeżeli kupiłbym stąd:

http://allegro.pl/farby-akrylowe-phoenix-100-ml-akryl-52-kolory-i5890743646.html

ostatni kolor 797 dosypał proszku i pomalował wskazówki i indeksy?

Zobaczyłem to magiczne Glow Inc - świetne, ale droga zabawa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry. ;)
Kiedy zmieszasz świecący pigment z farbą to będzie świeciło słabo, albo w ogóle. Obstawiam, że w ogóle. Jeśli dodasz "lumę" do przezroczystej substancji, to masz 100% możliwości świecącego proszku.

Poszukaj bezbarwnych spoiw akrylowych, lakierów, klejów, żywic epoksydowych - byle nie były na bazie wody, jak chcesz ten proszek z allegro użyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi proszę jak ściągacie bezel w amfibii beczce? Nie mogę znaleźć żadnego punktu żeby go podważyć, chwytacie kombinerkami czy u

Myślę, że podobnie jak w komandirskich:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panów zegarników. Ożywianie niemal doskonale. Wsadzenie na miejsce przekładni/przycisku szybkiej zmiany daty ale podczas przykrecania werku do metalowego oringu jedna srubka pękła. No i jak tu ja wyciągnąć. Ktoś ma jakieś pomysły? Malunim wiertelkiem wkretarką rozwiercić?

d9ef1db9f58de5c7cdec30b6b854d2f1.jpg

wypassportowane z tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panów zegarników. Ożywianie niemal doskonale. Wsadzenie na miejsce przekładni/przycisku szybkiej zmiany daty ale podczas przykrecania werku do metalowego oringu jedna srubka pękła. No i jak tu ja wyciągnąć. Ktoś ma jakieś pomysły? Malunim wiertelkiem wkretarką rozwiercić?

spróbuj grubsza igłą i pomału pukając w nią zacząć wykręcać, albo starym śrubokrętem 0,8 mm. Ja kilkarotnie już tak się ratowałem, dobrze jest wcześniej kapnąć kroplę nafty.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj grubsza igłą i pomału pukając w nią zacząć wykręcać, albo starym śrubokrętem 0,8 mm. Ja kilkarotnie już tak się ratowałem, dobrze jest wcześniej kapnąć kroplę nafty.

Przetestuję:) Dziękuję za podpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten świecący proszek to powszechnie używana luma do rewitalizacji zegarków.

SPX 1 i SPX 2

http://allegro.pl/spx1-swiecacy-proszek-1g-kolory-promocja-swidnik-i5780253735.html

Z tego proszku mam wypełnienie w Kamie. Tak wyszło:

post-61474-0-75201500-1461352535_thumb.jpg

A tak świeci:

post-61474-0-72963300-1461352561_thumb.jpg

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały bęben wymień, skoro wymieniłeś z innego balans to tak zrób ze sprężyną

Niestety. Wymieniłem bęben ze sprężyną i dalej wali jak głupia 6 minut do przodu. Skończyły mi się pomysły. Rozbiorę, wyczyszczę i złożę jeszcze raz. Może to coś pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety. Wymieniłem bęben ze sprężyną i dalej wali jak głupia 6 minut do przodu. Skończyły mi się pomysły. Rozbiorę, wyczyszczę i złożę jeszcze raz. Może to coś pomoże.

jeśli wymieniłeś cały zespół balansu, wymieniłeś bęben ze sprężyną i nie dało to żadnych rezultatów to może zerknij jak wygląda ćwiertnik ?/ nie jest zaoliwiony ? zbyt luźny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli wymieniłeś cały zespół balansu, wymieniłeś bęben ze sprężyną i nie dało to żadnych rezultatów to może zerknij jak wygląda ćwiertnik ?/ nie jest zaoliwiony ? zbyt luźny ?

Już wszystko płucze się w benzynie. Jak będę składał, to zwrócę szczególną uwagę na ćwiertnik. Swoją drogą jest to Mołnia 3-53 i wykończenie płyt, szlify na bębnie, wykończenie kół zębatych i wykończenie regulatora balansu jest o niebo lepsze od Mołni 4-55, którą wcześniej ratowałem, a to tylko 2 lata różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te lepsze części to mogą być od Iskry,zwłaszcza te szlify na bębnie sprężyny.Miałem ostatnio podobny przypadek ,że po czyszczenia Molnija spieszyła.Pomogła wymiana koła wychwytu i "regulacja "wysokości mostka wychwytu bo po dokreceniu wychwyt miał większy opór w kamieniu.Fachowo to powinno się podnieść kamień ale pomogło "podniesienie" mostka wychwytu.Warto mieć pewność że balans nie klei ,czyli plukanie a potem suszenie w trocinkach .Zdażyło się też kiedyś przeoliwic wychwyt .Po płukaniu i oliwieniu co drugi ząbek wszystko wróciło do normy. .Takie moje błędy amatora ;-).

Edytowane przez jac-st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już mowa o czyszczeniu ... to czy mogę cały balans z włosem włożyć do benzyny ekstrakcyjnej? Nic się nie stanie? Oraz gdzie kupujecie oliwę do smarowania mechanizmów i jaką? 

Dzięki za informację!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już mowa o czyszczeniu ... to czy mogę cały balans z włosem włożyć do benzyny ekstrakcyjnej? Nic się nie stanie? Oraz gdzie kupujecie oliwę do smarowania mechanizmów i jaką?

Zobacz na youtubie kanał WatchRepairChannel, to kopalnia wiedzy. Ja robię tak jak tam mówił gość, czyli myję balans z włosem przykręcony do korpusu.

Wysłane z mojego LIVE2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację! :)

ja dwójkę kupowałem u nich:

http://allegro.pl/oliwa-olej-do-zegarow-701-15-ml-wroclaw-i5687596652.html 

osobiście ale czy dalej mają nie wiem musisz napisać do nich i zapytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na youtubie kanał WatchRepairChannel, to kopalnia wiedzy. Ja robię tak jak tam mówił gość, czyli myję balans z włosem przykręcony do korpusu.

Wysłane z mojego LIVE2 przy użyciu Tapatalka

ja dwójkę kupowałem u nich:

http://allegro.pl/oliwa-olej-do-zegarow-701-15-ml-wroclaw-i5687596652.html 

osobiście ale czy dalej mają nie wiem musisz napisać do nich i zapytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką zagwozdkę..

Kupiłem składaka desert shield, werk 2409, koperta amfibia automat, wskazówki wiadomo. Pomyślałem że ktoś podmienił werk, dostałem specjalnie do tego celu werki od krisa, zrobiłem z nich jeden dobry, prawilny automat 2416 i wtedy mnie dopiero oświeciło, automaty 2416 mają datę, a ta tarcza nie!

Są Werki Wostoka w automacie bez daty?, czy tarcza jest od czegoś innego, damki manualu??

post-68064-0-28707300-1461615551_thumb.jpg

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką zagwozdkę..

Kupiłem składaka desert shield, werk 2409, koperta amfibia automat, wskazówki wiadomo. Pomyślałem że ktoś podmienił werk, dostałem specjalnie do tego celu werki od krisa, zrobiłem z nich jeden dobry, prawilny automat 2416 i wtedy mnie dopiero oświeciło, automaty 2416 mają datę, a ta tarcza nie!

Są Werki Wostoka w automacie bez daty?, czy tarcza jest od czegoś innego, damki manualu??

Jedyny automat vostoka bez daty jaki znam to noworuski 2415...

Na sieci znalazłem taki jak twój - bez daty (ale ma kołkowaną tarczę więc nie wiadomo czy taki powinien być)

https://www.etsy.com/se-en/listing/260117790/hand-watch-desert-storm-vostok-made-in?ref=market

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi