jarek08s 785 #9026 Posted October 24, 2025 Nie wiem ,różnica między tarczami wynosi 2mm ,prawidłowa do mojego powinna mieć 29mm a ta ma 27mm,pytanie do jakiego zegarka a właściwie koperty ona pasuje,czy były różne rozmiary sportiwnyje, co do pojęcia,,warszawska" to nie mam pojęcia o co chodzi,czy była gorsza ,lepsza czy coś innego,jakby nawet była a pasowałaby rozmiarowo to i tak bym przelozyl bo jest w lepszym stanie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9027 Posted October 24, 2025 Warszawska znaczy serwisówka klepana u nas za komuny albo po prostu malowanka. W Sportiwnych były dwa rodzaje kopert o ile się nie mylę ale mechanizm zawsze ten sam więc powinne pasować tak czy siak. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1852 #9028 Posted October 24, 2025 Wydaje mi się, że były mniejsze i większe zegarki. Ja mam ze dwa "mniejsze" i chyba taka 27mm tarcza by pasowała, ale nie mam większego do porównania. Może się mylę, ale różniły się również grubością koperty, bo mniejsze miały mechanizm na wysokim mostku 15kamieni a późniejsze (większe?? ) 17kamieniowe mogły być "inne". Takie moje przypuszczenia. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9029 Posted October 24, 2025 To w Sportiwnych były 15 kamieniowe mechanizmy? O dwóch rodzajach koperty wiem ale jedne i drugie widziałem wyłącznie na 17 kamieniach. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Po Bieda 264 #9030 Posted October 25, 2025 W dniu 21.10.2025 o 11:14, Sikor81 napisał(-a): Dzięki wielkie . Zegarek radziecki, wykonany w wersji "na eksport" a nie na rynek krajowy (napisy łaciną). Dedykacja" "Pułkownikowi (skrót) Sedaczewowi W. N. od Ministra Obrony (skrót) 1976". 0 "Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman) Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4736 #9031 Posted October 25, 2025 Sportiwnyje to wyłącznie mechanizm 17 kamieni. Były natomiast dwie koperty i w mniejszej może być mniejsza tarcza (nigdy nie sprawdzałem). Większa koperta: https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/sportivnie?lightbox=dataItem-j5uxx84f Mniejsza: https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/sportivnie?lightbox=dataItem-immxxsgo 3 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
adventure 768 #9032 Posted November 27, 2025 (edited) Szybkie pytanie: były Amfibie "ośmiokątne" na 2414? Czy wszystkie na 2409 (i 2209)? Edited November 27, 2025 by adventure Dodałem 2209 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9033 Posted December 6, 2025 W końcu udało mi się dorwać wahnik do mechanizmu Poljot 2616.1H i jak zegarek bez najmniejszego problemu chodził bez wahnika tak po założeniu balans od razu stanął i ani mu się śni żeby ruszyć znowu. Ktoś się domyśla czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić? 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 869 #9034 Posted December 6, 2025 (edited) 1 godzinę temu, Progfan_87 napisał(-a): W końcu udało mi się dorwać wahnik do mechanizmu Poljot 2616.1H i jak zegarek bez najmniejszego problemu chodził bez wahnika tak po założeniu balans od razu stanął i ani mu się śni żeby ruszyć znowu. Ktoś się domyśla czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić? Zakładałeś cały moduł czy tylko wahnik? Edited December 6, 2025 by mkoch 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9035 Posted December 6, 2025 29 minut temu, mkoch napisał(-a): Zakładałeś cały moduł czy tylko wahnik? Cały moduł to znaczy ten bolec co trzyma wahnik pod spodem bo stary był ułamany co widać na załączonym zdjęciu poniżej. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 869 #9036 Posted December 6, 2025 A coś nie wpadło do mechanizmu? Nakręca się bez oporów? Wskazówki nie wadzą? Powodów może być wiele. To nie jest prosty mechanizm 1 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9037 Posted December 6, 2025 Raczej nic nie wpadło, wszystko chodzi gładko, balans kręci się luźno bez oporu, wskazówki tak samo nie wadzą. Wszystko było dobrze dopóki nie założyłem wahnika i kaplica 🤷♂️ Walczę z tym od południa i narazie dam sobie spokój bo już na oczy nie widze... jutro ściągnę wahnik i zobaczę czy znowu ruszy. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 6817 #9038 Posted December 6, 2025 A zdejmij wahnik - ciekawe czy ruszy. Czasem powstają dziwne naprężenia, które zatrzymują mechanizm. Potrzebny przegląd... 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9039 Posted December 7, 2025 (edited) 13 godzin temu, Walter_87 napisał(-a): A zdejmij wahnik - ciekawe czy ruszy. Czasem powstają dziwne naprężenia, które zatrzymują mechanizm. Potrzebny przegląd... Chciałem zdjąć ale trochę mocno siedzi i nie chce za bardzo zejść. Próbowałem podważyć ale nie chcę zbytnio używać siły żeby znowu coś nie pękło. EDIT: w końcu udało się ściągnąć ten nieszczęsny wahnik ale balans ani drgnie. Naprawiłem jedno a zepsułem drugie jak to zwykle z moim szczęściem 🤦♂️ Edited December 7, 2025 by Progfan_87 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 869 #9040 Posted December 7, 2025 A wkręcałeś te same śrubki co trzymają trzpień? Bo może zbyt głęboko wychodzą i wadzą o któreś koło 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9041 Posted December 7, 2025 42 minuty temu, mkoch napisał(-a): A wkręcałeś te same śrubki co trzymają trzpień? Bo może zbyt głęboko wychodzą i wadzą o któreś koło Napewno te same tylko pytanie czy z dawcy czy z tego ale chyba powinne być takie same zresztą sprawdzę może akurat. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Czas_ 1 #9042 Posted December 8, 2025 (edited) Witam,zapytam czy to właściwy dział i czy coś możecie doradzić. Pacjent to większa Mołnia,stacjonarna nakręcana,na mechanizmie z jednym pokrętłem, z tyłu ma oznaczenie państwowe "gost 3309-75". Ustawianie czasu działa ok. jego odmierzanie też ale trwa to króciutko. Nie działa nakręcanie.Tj pokrętło trzeszczy i zgrzyta, obraca się ale bez efektu.Cały mechanizm podejrzanie się rusza podczas tej czynności (czyjeś łapki albo nieudolnie obsługiwały to pokrętło albo coś "naprawiły" ) Co tu może być ? Czy da się to poprawić samodzielnie ? Za wszelkie uwagi z góry dziękuję ! P.S. podczas chodu pracuje cicho bez dziwnych odgłosów. Edited December 8, 2025 by Czas_ 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9043 Posted December 9, 2025 13 godzin temu, Czas_ napisał(-a): Witam,zapytam czy to właściwy dział i czy coś możecie doradzić. Pacjent to większa Mołnia,stacjonarna nakręcana,na mechanizmie z jednym pokrętłem, z tyłu ma oznaczenie państwowe "gost 3309-75". Ustawianie czasu działa ok. jego odmierzanie też ale trwa to króciutko. Nie działa nakręcanie.Tj pokrętło trzeszczy i zgrzyta, obraca się ale bez efektu.Cały mechanizm podejrzanie się rusza podczas tej czynności (czyjeś łapki albo nieudolnie obsługiwały to pokrętło albo coś "naprawiły" ) Co tu może być ? Czy da się to poprawić samodzielnie ? Za wszelkie uwagi z góry dziękuję ! P.S. podczas chodu pracuje cicho bez dziwnych odgłosów. Bardzo prawdopodobne że zerwana jest sprężyna skoro nie da się nakręcić. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Czas_ 1 #9044 Posted December 10, 2025 Dziękuję za odpowiedź.Czy da się to amatorsko zreperować ? Są (może tutaj?) jakieś poradniki, tutoriale naprawy tych mechanizmów itp. ? Jakie ten mechanizm- pewnie Wam świetnie znany, ma pułapki serwisowe? Czy to rzecz tylko dla zegarmistrza? Aha, ile takowy może uczciwie domagać się za taka usługę ?Pytam by ocenić sens naprawy. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4230 #9045 Posted December 10, 2025 Powiem tak - jeśli się na tym nie znasz to się za to nie bierz. Jedynym wyjściem pozostaje wizyta u zegarmistrza (ale nie u wymieniacza baterii) ewentualnie ktoś tu na forum pewnie by się tego podjął. Koszt? Myślę granice 100-200zl. W tym może być serwis oraz potrzebne części. 1 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Marqz #9046 Posted January 1 (edited) Siema. Wrzucę jeszcze tu zapytanie może ktoś ma i będzie w stanie mi pomóc. Poszukuję sprężyny naciągu do Certiny 25-66 bo mi zegarek spadł i muszę wymienić. Naprawa sprężyny się nie powiodła. Z naprawą ruska by nie było problemu a że to vintage Certina to akurat zegarmistrz nie ma. Chyba przyjdzie nosić tylko sowiety 🙂 Wiem że nie ten dział ale wiem że tu oprócz rusków mamy też inne. Jak ktoś ma no napiszcie na priv. Dzięki i sorki za offtop Edited January 1 by Marqz 0 Share this post Link to post Share on other sites
Odin 554 #9047 Posted January 1 Sprawdź Ebay, jest tam trochę sprężyn do tego modelu. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Kacperek_77u 6812 #9048 Posted January 5 W dniu 7.12.2025 o 14:24, Progfan_87 napisał(-a): Napewno te same tylko pytanie czy z dawcy czy z tego ale chyba powinne być takie same zresztą sprawdzę może akurat. W dawcy też mogły być te śrubki pomieszane 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Share this post Link to post Share on other sites