Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli masz jakąś luźno leżącą oś sekundnika (poza werkiem) , można nałożyć na nią sekundnik i lekko ścisnąć, np. cążkami tulejkę sekundnika, ale nie wszystkie wskazówki mają dość długie do takiego zabiegu tulejki.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się dzisiaj zabrałem za wymianę półmostka balansu. Trafiłem chyba niezbyt szczęśliwie, bo na Poljota automata 23 kamienie. Była to moja pierwsza "większa" ingerencja w mechanizm zegarka. Na początku poszło łatwo, właściwie od razu trafiłem prawidłowo z ośką i balans zaczął tykać. Ja uśmiech na gębie, że taki ze mnie manualny geniusz, dokręcam śrubkę i ... tu się zaczynają schody - balans staje. Nie wiem z jakiego powodu, ale prawdopodobnie potrzeba jakąś "podpórkę" pod półmostek. Wściekły popróbowałem kilka razy, ale zawsze historia się powtarzała... do czasu. Teraz balans już w ogóle nie chce ruszyć. Idę jutro do zegarmistrza, ale obawiam się, że balans niestety skończył swój żywot :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiś sposób/oby na luźną wskazówkę sekundową (spada)? Tzn. wskazówka jest na pewno właściwa ale z innego egzemplarza tego samego modelu. Jeżeli jest za ciasna, wiadomo można rozwiercić ;)

Oprócz sposobu, który poleca Enkil, dodam jeszcze, że w przypadkach sekundników ciężkich do zdobycia można zrobić przeszczep tulejki. Oczywiście upewniając się wcześniej, że tulejka, którą chcemy przeszczepić nie będzie za luźna na osi :)

Ja uśmiech na gębie, że taki ze mnie manualny geniusz, dokręcam śrubkę i ... tu się zaczynają schody - balans staje. Nie wiem z jakiego powodu, ale prawdopodobnie potrzeba jakąś "podpórkę" pod półmostek. Wściekły popróbowałem kilka razy, ale zawsze historia się powtarzała... do czasu. Teraz balans już w ogóle nie chce ruszyć. Idę jutro do zegarmistrza, ale obawiam się, że balans niestety skończył swój żywot :D.

Stosowane były takie specjalne blaszki wkładane między półmostek a płytę - zapewne tego u Ciebie zabrakło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowane były takie specjalne blaszki wkładane między półmostek a płytę - zapewne tego u Ciebie zabrakło.

Jedną miałem i założyłem, ale to dalej było za mało. Może się okazać, że oś balansu jest za długa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W różnych egzemplarzach werków spotyka się różne ilości blaszek - niekiedy jest jedna, a niekiedy są trzy. Jeszcze innym rozwiązaniem są blaszki o różnych grubościach  - to stosowano np. W rakietach serii 26xxHA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

Poszukuje balansu do molniji z lat 50 werk 3601

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz "podkładek" w poljotach 17 i bazujących na nich automatach 23 była zmiana konstrukcyjna w zespole mostek balansu. Niektóre mają dodatkowy bolec ustalający, a mostek balansu ma wówczas podtoczenie na ten bolec.

Szczepienie balanu z podtoczeniem jest możliwe w każdym przypadku do każdej opcji płyty z bolcem i bez.

Szczepienie balansu bez podtoczenia na bolec jest możliwe tylko na płyty bez bolca.

Jeśli się spróbuje założyć zespół bez podtoczenia na płytę z bocem efekt jest taki, że balans siada, a przy skręcaniu powstaje dźwignia, i teraz nie pamiętam, czy dodaje luzu czy dociska, ale uniemożliwia pracę balansu.

Sprawdź czy masz bolec i mostek balansu ma podtoczenie, czy masz opcję "bezbolcową". Zobacz czy balans ma za duży luz, czy też za duży opór po dokręceniu. to jest kluczowe do ustalenia w co twój poljot gra ;)

Co do rozwiązań:

1. Ratowanie się podkładkami, ale w poljotach też są dwa typy, pokrywające całą powierzchnię kontaktu, albo takie, które pokrywają połowę, generalnie może być konieczne trochę sztukowania.

2. Bolec można zawsze zeszlifować,

3. Podkładki dorobić z cienkiej  blaszki (np stare pordzewiałe wskazówki), albo co dosyć drastyczne, ale parę razy zastosowałem, można pokaleczyć powierzchnię kontaktu, aby powstało kilka bruzd, które mogą pomóc nieco podnieść mostek balansowy.

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z mechanizmem poljot 2414 strasznie pozni sie,co moze byc przyczyna? cwiertnik ma za duzy luz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , mam taki problem z Wostokiem Komandirski, od kilku dni miałem problemy z nakręcaniem go , przeskakiwało mi i zmieniało godzinę , dzisiaj jak chciałem nakręcić go to w ogólę się nie dało tylko się tak przycinał . Aż wkońcu czerwona wskazówka się urwała : ( . Pytanie , co teraz mogę zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z mechanizmem poljot 2414 strasznie pozni sie,co moze byc przyczyna? cwiertnik ma za duzy luz?

A jakie to są spóźnienia? Ile minut na dobę?

Jeżeli ćwiertnik miałby za duży luz, to objawem tego będzie bardzo mały opór przy przestawianiu wskazówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworzyć i zobazyć w co sie gra. prawdopodobnie coś z wodzikiem beczki powodowało problemy przy nakręcaniu. To że odpadła wskazówka może być spowodowane niefachowym jej montażem, z uwagi na inne rozwiązanie docisku czopa osi sekundnika, albo masz juz tam kompletny kipisz bo coś było nieposkręcane. otworzyć i zobaczyć.

Witam , mam taki problem z Wostokiem Komandirski, od kilku dni miałem problemy z nakręcaniem go , przeskakiwało mi i zmieniało godzinę , dzisiaj jak chciałem nakręcić go to w ogólę się nie dało tylko się tak przycinał . Aż wkońcu czerwona wskazówka się urwała : ( . Pytanie , co teraz mogę zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dla Rusofili jak Mr Papax czy Mr Enkil (pozdrówka Panowie) będzie pestka, ale ja zupełnie początkujący jestem  :(

Mój Majster taki zapracowany że już nawet na przegląd zegareczki woła z 3 tygodniowym terminem...

Taki temat: Chciałbym podmienić werk w Łuczu 2209. Tzn. przełożyć go z jednej koperty do drugiej.

Chcę też podmienić koronki.

(Mam zdechły mechanizm w niezłej kopercie i chodzący zegareczek w drugiej, bardzo zniszczonej i  pogiętej na uszach.)

Czy ktoś może mi to wyłożyć łopatologicznie?

Krok po kroku (nie w trzech słowach, że to prościzna), z fotką albo jakiś film wrzucić na maila, tubę czy cóś   :unsure:

Będę bardzo zobowiązany.

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, chcesz podmienić koronki, czy całe wałki z koronkami? Werk z tarczą czy bez tarczy ?

Zakładam że chcesz werk z tarczą i wskazówkami oraz wałek z koronką.

Jak widzisz przed oczyma mechanizm musisz wyciągnąć wałek z koronką, a robisz to naciskając przycisk, który blokuje wałek. Wciskasz go np. wykałaczką i powoli wyciągasz wałek z koronką lekko nim obracając gdyby nie chciał wyjść.

Następnie odkręcasz śruby mocujące werk do koperty i delikatnie go wyciągasz.

Uważaj na balans bo będzie teraz odsłonięty oraz wskazówki z tarczą. 

Wkładasz go do docelowej koperty, przykręcasz śruby mocujące. Wkładasz wałek z koronką również trzymając wciśniętą blokadę.

Pamiętaj przy wyciąganiu i wkładaniu wałka NIC NA SIŁE !

Jeśli chodzi o samą koronkę, to musisz odkręcić koronkę od wałka, najlepiej kombinerkami, tylko starać się zrobić to odważnie, a zarazem ostrożnie, żeby nie poniszczyć wałka i również koronki.

post-46829-0-83336600-1415978640.jpg

Edytowane przez TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio tak warto dodać, że jak to koperta 3 częściowa to po odkreceniu śrub mocujących werk trzeba zdjąć ramkę szkła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to :) Zapomniałem że w Łuczach z 2209 najczęściej tak jest :)

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było zobaczyć fotki tyłu zegarków bez dekla, bo są różne rozwiązania mocowań werku w kopercie, oprócz śrub może być pierścień sprężysty, lub werk może być przykręcony śrubami do pierścienia stalowego i można je wyjąć razem.

po tym zabiegu, trzeba tylko wyjąć wałek i przełożyć werk do właściwej koperty,jak napisał TabaQ, przy czym jeżeli koperty są tej samej wielkości to nie ma sensu zmieniać koronek, tylko zamienić całe wałki, wraz z koronkami.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr TabaQ - tak chodzi o kompletny werk z tarczą i wskazówkami.

Mr Enkil - koperty wyglądaja identycznie, tzn jedna jest masakra, ale mają chyba taki sam kształt.

Koronki niby takie same, tylko jedna jakby bardziej wytarta. Wymienię więc chyba z wałkami.

Mr Yorki_Man

Dzięki za pomoc.

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszcie mi proszę jakie ma dokładne wymiary szkło do Sławy lodówki albo jakieś oznaczenia po których można je zidentyfikować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko ma 35.8mm w pionie i 32mm na szerokość ale są to wymiary tego co wystaje ponad kopertę niestety nie mam jak zmierzyć razem z rantem który wchodzi w kopertę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie techniczne, ale z języka radzieckiego:) czy ktoś pomoże to przetłumaczyć?

post-3565-0-95727400-1416397095.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi