Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303” cz. 2

Wybieramy tarczę i wielkość koperty  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż to. Jakie są podstawy do umieszczenia napisu "Made in Poland"? No właśnie.

Temat już poruszany na forum, można poszukać w temacie związanym z inna Polską firmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dałem:

-czarną tarczę

-42mm

-napis MADE IN POLAND pod 6

W postach widzę przeważa czarna tarcza a w ankiecie biała:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia napisu "Made in Poland" wydaje mi się mało istotna. Jak dla mnie mogłoby go nie być wcale. Ważne jest jak będzie wyglądał zegar, nad jakim dyskutujemy.

Nie do końca zostały omówione zagadnienia związane z wyglądem koperty, koronki, szkła oraz dekla (chociaż w tej materii pojawiły się już ciekawe pomysły). Myślę, że warto popracować nad tymi sprawami.

Ciekawą rzeczą jest to, że sporo ludzi głosuje na wersję z czarną tarczą, chociaż większa część dyskusji w poprzednim wątku dotyczyło tarczy jasnej :) Moje zdanie na ten temat jest takie, że zegar z tarczą jasną, a szczególnie lotnik, będzie bardziej oryginalny. Dotychczasowe różnoforumowe projekty miały tarczę czarną lub ciemną. Przypominam, że bazowy zegarek był z jasną tarczą.

Nie mniej jednak jeśli ostatecznie zostanie wybrana tarcza czarna, to też jestem zainteresowany. Chyba, że będą dwie wersje zegarka, jasny i ciemny :)

EDIT: I jeszcze taka propozycja: Designed in Poland, Made and assembled in ............ (w miejsce kropek wpisać właściwą nazwę kraju o ile jest możliwa do ustalenia). :D Puryści będą usatysfakcjonowani :D

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam być szczery to niestety cały ten projekt nie zachwyca mnie. Mamy przykład zwykłego, eleganckiego ale prostego, nie

mającego niczego ani inowacyjnego ani nawiązującego do symboli lotniczych zegarka, gdzie umieszczono napis "dywizon 303"

i tyle. Nie twierdzę, zegarek jest klasycznie ładny ale można byłoby na nim umieścić dowolny napis -

"3 fron białoruski" czy "poczta gdańska" itp.... i tylko zmieniać tarcze i honorować nim co się chce.

Moje pytanie czy to nie jest taka kolejna pseudopatriotyczna próba uhonorowania czegoś na siłę czy może

próba wykreowania produktu w ten sposób. Czy nie można byłoby stworzyć rzeczywiście jakiś zegarek lotniczy

z polskimi akcentami i w tym sensie polski, który wyróżniałby się nie tylko napisem ?? Może w wersji

zwykłego zegarka mechanicznego i chronografu ???

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam być szczery to niestety cały ten projekt nie zachwyca mnie. Mamy przykład zwykłego, eleganckiego ale prostego, nie

mającego niczego ani inowacyjnego ani nawiązującego do symboli lotniczych zegarka, gdzie umieszczono napis "dywizon 303"

i tyle. Nie twierdzę, zegarek jest klasycznie ładny ale można byłoby na nim umieścić dowolny napis -

"3 fron białoruski" czy "poczta gdańska" itp.... i tylko zmieniać tarcze i honorować nim co się chce.

Moje pytanie czy to nie jest taka kolejna pseudopatriotyczna próba uhonorowania czegoś na siłę czy może

próba wykreowania produktu w ten sposób. Czy nie można byłoby stworzyć rzeczywiście jakiś zegarek lotniczy

z polskimi akcentami i w tym sensie polski, który wyróżniałby się nie tylko napisem ?? Może w wersji

zwykłego zegarka mechanicznego i chronografu ???

P.

W mojej opinii zegar prosty i elegancki jest OK.

Projekt nawiązuje do oryginalnego zegarka jaki nosili polscy piloci w czasie IIWW.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej opinii zegar prosty i elegancki jest OK.

Projekt nawiązuje do oryginalnego zegarka jaki nosili polscy piloci w czasie IIWW.

Mnie również bardzo podoba się ta prosta forma zegarka - i niech taka zostanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam być szczery to niestety cały ten projekt nie zachwyca mnie. Mamy przykład zwykłego, eleganckiego ale prostego, niemającego niczego ani inowacyjnego ani nawiązującego do symboli lotniczych zegarka, gdzie umieszczono napis "dywizon 303"i tyle. Nie twierdzę, zegarek jest klasycznie ładny ale można byłoby na nim umieścić dowolny napis -"3 fron białoruski" czy "poczta gdańska" itp.... i tylko zmieniać tarcze i honorować nim co się chce.Moje pytanie czy to nie jest taka kolejna pseudopatriotyczna próba uhonorowania czegoś na siłę czy możepróba wykreowania produktu w ten sposób. Czy nie można byłoby stworzyć rzeczywiście jakiś zegarek lotniczyz polskimi akcentami i w tym sensie polski, który wyróżniałby się nie tylko napisem ?? Może w wersjizwykłego zegarka mechanicznego i chronografu ??? P.

ręce opadają,próba wykreowania produktu :):D

nie,próba zrobienia zegarka takiego jak w specyfikacjii 6b/159

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Czy nie można byłoby stworzyć rzeczywiście jakiś zegarek lotniczyz polskimi akcentami i w tym sensie polski, który wyróżniałby się nie tylko napisem ?? Może w wersjizwykłego zegarka mechanicznego i chronografu ??? P.

Można Piotrze, i sugeruję otworzyć nowy wątek i rozpocząć realizacje pomysłu.

Tego, "niezachwycającego" nie ma obowiązku kupować. Jeśli znajdą się inni chętni na ten projekt, to róbmy go.

Mi on pasi i tyle. Tobie nie, trudno. Może z nastepnym projektem będzie odwrotnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę, zegarek jest klasycznie ładny ale można byłoby na nim umieścić dowolny napis -

"3 fron białoruski" czy "poczta gdańska" itp.... i tylko zmieniać tarcze i honorować nim co się chce

Rozumiem ze pisząc poczta gdanska miałeś na myśli Pocztę Polską w Gdańsku no chyba ze chcesz honorować hitlerowska instytucję :D

Jestem za napisem 303 dywizjon myśliwski w jezyku ojczystym większości pilotów z tego Dywizjonu :)

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macaron- Jakiej każdej wersji jezykowej? ktos pisał o czeskiej, ukrainskiej arabskiej? cięzko dorzucić jedną opcje wiecej ?

To nie jest jedna opcja więcej, tylko jedna zmienna więcej. Dla przykładu 3 zmienne dają już 9 możliwych wariantów. Każdy kolejny element, który miałby być reprezentowany w ankiecie, tak na prawdę przemnaża ilość projektów przynajmniej x 2. Czy napis polski czy angielski, możemy jeszcze dystutować.

Apeluję o czytanie dokładnie postow, bo wszystko to było już napisane!

Najlepiej zrobic ankiete z jednym projektem i dać dwie odpowiedzi: podoba się?- TAK, NIE :D

koniec końców do tego zmierzamy :)

Co mi da kolor w formacie HEX? jak kazdy monitor pokazuje inaczej? U mnie moze byc ciemniej a u kogos innego znów duzo jasniej

Kombinujecie jak konie pod górę :D

Pisac RAL 90023[przykład] i kazdy wie o co chodzi

a jak kupujesz inny zegarek, to pytasz o kolor RAL?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie zmienne co ty piszesz??? :D to nie zmienna a OPCJA

Jak kupuje zegarek to go oglądam i widzę na własne oczy.

Projektując zegarek nie widzę kolorów a twoje słowa 'zgaszona biel" to wiesz można rożnie odebrać- zgaszona bo ktoś zgasi światło w pokoju czy też zgaszona bo biel dostała w papę :D

Nie wiem czy wiesz ale paleta RAL jest międzynarodowa i czy zamówisz sobie kolor wg tej palety w Tajwanie czy na Kamczatce zawsze będzie to to samo.

Co do jednego projektu to miałem co innego na myśli

Ty sam osobiście stworzysz, wybierzesz projekt i dasz do glosowania ludowi.

Mimo ze od początku przyklaskiwałem temu projektowi to powoli sadzę ze tak kierujesz projektem by było na twoją modłę :)

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie proszę bez osobistych wycieczek :)

Swoją drogą jakaś wizualizacja z planowanym kolorem by się przydała :D

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się stworzyć projektu, który dogodzi wszystkim... to i tak wielka sztuka kompromisu by większość była zadowolona.

Głosowanie wyłoni większość :D Reszta to przyjmie albo nie.

Time is tickin away, youve gotta - live your life - day by day

happy or sad, good or bad, life is too short youve gotta - keep your head

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wraQ masz racje, ale jak glosować jak opcji która dużo osób chce nie ma w ankiecie ??

Moim zamiarem nie były żadne osobiste wycieczki a pokazanie mojego zdania w w temacie

Zegarek jako tribute POLSKIEMU dywizjonowi powinien być jak najmocniej POLSKI, nawet jeśli polskie były by tylko napisy

Tym bardziej ze są argumenty nie do odrzucenia ze używano nazwy dywizjonu wg nazewnictwa polskiego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie zmienne co ty piszesz??? :D to nie zmienna a OPCJA

Jak kupuje zegarek to go oglądam i widzę na własne oczy.

Projektując zegarek nie widzę kolorów a twoje słowa 'zgaszona biel" to wiesz można rożnie odebrać- zgaszona bo ktoś zgasi światło w pokoju czy też zgaszona bo biel dostała w papę :D

Nie wiem czy wiesz ale paleta RAL jest międzynarodowa i czy zamówisz sobie kolor wg tej palety w Tajwanie czy na Kamczatce zawsze będzie to to samo.

Co do jednego projektu to miałem co innego na myśli

Ciśnie mi sie na usta pewna złośliwość, ale sie powstrzymam...:) Przeczytaj jeszcze raz ankietę i mój post pod nią, ok?

Ty sam osobiście stworzysz, wybierzesz projekt i dasz do glosowania ludowi.

Mimo ze od początku przyklaskiwałem temu projektowi to powoli sadzę ze tak kierujesz projektem by było na twoją modłę :)

tak. I ja go sobie kupię, na nadgarstkach obu rąk mam dużo miejsca, poniżej kolan też.

Panowie proszę bez osobistych wycieczek :)

Swoją drogą jakaś wizualizacja z planowanym kolorem by się przydała B)

Jest na razie wizualizacja jaka jest. Na razie taka. IMO wystarczy na tym etapie. Nie dajmy sie zwariować!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarna,40,Poland

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ankieta jest jakaś dziwna ... niepełna i nie daje praktycznie żadnego wyboru.

Co się stało z projektami kolegów Lume, Dmn, Sąsiada ? Przecież też były ładne i ciekawe .... !?

Co to jest złamana Biel ... ??? Złamana czym ? Czerwonym ? Czarnym ?

Proszę o parametry tego koloru !? RAL, ICA, NCS którykolwiek bo wróżbitą nie jestem i nie wiem co autor miał na myśli ?

Dlaczego nie ma możliwości wyboru np indeksów ... rzymskie czy arabskie ?

Poza tym skoro zegarek ma być rzekomo "Made in Poland" to niech wszystkie napisy będą w naszym języku.

Edit ... no dobra niech będzie made in Poland ... ale małe faktycznie jak w Seiko.

Logo producenta też by można było wywalić i sam napis G.Gerlach zostawić ładną czcionką pisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głos oddany. Panowie (i Panie) naprawdę nierozumiem dlaczego tak czepiacie się tego Made in Poland, to zwrot używany na wielu Polskich produktach, zawsze w tej formie. Na tej samej zasadzie używa się Swiss Made, Made in Germany, Made in Japan czy China Made na innych zegarkach. Po prostu, na całym świecie przyjęto używać do tego celu języka angielskiego niezależnie od kraju pochodzenia. Ten napis może być naprawdę maleńki (jeśli macie zegarki Seiko wiecie o czym piszę) i myślę, że w żadnym wypadku nie zepsuje tarczy. :D

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarna wersja jest z lumą na wskazówkach i tarczy.

Daj nr konta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macaron pisz bez ogórdek nie stroje fochów :)

napisałeś:

Oceniamy TARCZĘ!. Koperta i koronka jest we wczesnej fazie i na wizualizacji jest tylko pomocniczo.

Wiec wyszedłem z założenia jak tarczę to i napis.

Jesli jest inaczej to daj znać to zakończę strajk :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłosowałem: czarna tarcza, 39mm, "Made in Poland" (o tym dalej). Planuję zakup lotnika w tym roku, więc - jeżeli się załapie i ostateczny projekt mi się spodoba (a ten z czarną tarczą podoba mi się bardzo, choć ten z jasną i niebieskimi wskazówkami też jest świetny), to bardzo chętnie wezmę czasomierz upamiętniający Polski Dywizjon 303. tyle stricte w temacie ankiety.

Rozumiem, że nie chcecie już mieszania, w poprzednim wątku się nie wypowiadałem, czekając na to, co się wyłoni w dyskusji. Projektowanie tarczy - na to wygląda - zbliża się ku końcowi, a więc jedna uwaga: Polski Dywizjon, Polskie Forum Dyskusyjne, ba, Polska firma produkująca czasomierz - ni cholery nie rozumiem napisu "Made in Poland". Po co w ogóle pisać na tarczy, gdzie wyprodukowano ten zegarek, i jeszcze pisać do po angolowemu. IMHO, na tarczy sens miałby napis "303 Dywizjon Myśliwski" - i tak ja to widzę.

Jeszcze uwaga co do rozmiaru z ankiety - póki co prowadzi rozmiar 42 - z dyskusji w poprzednim wątku wynika raczej, że większość osób (tak mi się wydaje, nie liczyłem) faktycznie zainteresowanych zakupem tego zegarka, optuje raczej za mniejszą kopertą. Pytanie więc, czy osoby glosujące w ankiecie, mają zamiar kupić ten zegarek, czy po prostu głosują, bo jest ankieta, a rozmiar 42 jest obecnie najbardziej chodliwy/modny/popularny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głos oddany :D

Projekt świetny, trzymam kciuki.

'' Cena 2000 PLN na zegarek klubowy niemeicki lub szwajcarski to za mało '' T.T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możemy jeszcze zamiast napisu Made in Poland, dać znak konkursu "Teraz Polska". Co prawda jest zastrzeżony, ale są też wersje, które łatwo będzie pozyskać.

Teraz_Polska.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimmy Jump projekt Ci się nie podoba,producent jest podejrzany,sposób prowadzenia też nie bardzo,po co się męczyć zrób sobie sam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.