Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303” cz. 2

Wybieramy tarczę i wielkość koperty  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Glosowalem na jasna tarcze poniewaz ciemne/czarne kajarza mi sie raczej z niemieckimi zegarkami nawigacyjnymi uzywanymi przez zalogi bombowcow.

Jasna tarcza bedzie tez bardzo ladnie harmonizowac z niebieskimi wskazowkami.

Po za tym czarna tarcza jest zbyt powszechna w tego typu zegarkach - teraz pora na cos innego.

Mam rowniez nadzieje, ze wskazowki beda "miesiste i drapierzne" tak jak w Omedze.

omega_paf1.jpg

Obawiam sie mianowicie ze ksztalt wskazowek, a w szczegolnosci minutowej, (jesli bedzie za "lagodny") moze budzic asocjacje do zegarkow typu marine lub kolejowych..

Ze wzgledu na to ze zegarek bedzie posiadal koperte z waskim bezelem (nie projektujemy tu nurka) i tarcza bedzie wzglednie duza w porownaniu do srednicy koperty wydaje mi sie, ze rozmiar koperty nie powinien przekraczc 40mm - ma to byc elegancki zegarek a nie budzik na nadgarstku.

Pomysl z naszywka nad 12-tka (lub czagokolwiek w tym miejscu) nie odpowiada mi wcale - wiec gosowalem na MiP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimmy Jump projekt Ci się nie podoba,producent jest podejrzany,sposób prowadzenia też nie bardzo,po co się męczyć zrób sobie sam :)

Projekt mi się podoba ale nie do końca w tej formie, producent nie jest podejrzany (w czym ? no chyba że ktoś prowadzi dochodzenie w sprawie G.Gerlach, ale ja nic o tym nie wiem i nic od nich nie chce ? :D )

Sposób prowadzenia owszem nie za bardzo przypadł mi do gustu, bo można sobie pisać w temacie co by się chciało zobaczyć na tarczy zegarka,a i tak decyzja zostaje podjęta przez prowadzącego , że nie, bo jemu się nie podoba ten pomysł. No trudno ... dlatego chcę się dowiedzieć co można jeszcze w takim razie zmienić poza wielkością i kolorem tarczy ? Bo jeśli to co jest w ankiecie odpowiada 90% finalnego wyglądu tarczy ... to muszę się zastanowić czy dalej go chcę.

Może i bym sobie zrobił sam projekt ... ale po co mi 50 identycznych zegarków ?

Poza tym ... nie z Tobą będę na temat tego zegarka dyskutował, tylko z kolegami prowadzącymi : MacAronem i Hendrixem, więc proszę nie komentuj OK, bo to ja chcę oddać głos, a nie Ty.

Tyle ode mnie jeśli chodzi o dyskusję z kolegą flight.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś nerwy Jimmy Jump puszczają ciekawe czemu :D a głos oddaj na tym polega ankieta i nie przyszło mi do głowy żebyś za mną dyskutował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś nerwy Jimmy Jump puszczają ciekawe czemu :D a głos oddaj na tym polega ankieta i nie przyszło mi do głowy żebyś za mną dyskutował

A czy ja się denerwuję ? Nie , bo nie mam o co i przestań już robić śmietnik w temacie.

Ponawiam pytanie do kolegów Hendrix i MacAron... Co będzie można jeszcze w tych projektach tarczy zmienić poza pozycjami wymienionymi w ankiecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kontrowersje w temacie mi się podobają :D

Jak na moje, to możemy omówić polskość napisu Dywizjonu, o ile będzie temat dalej podnoszony, na pewno dekiel i napis na nim, koronkę i napis na niej, kopertę. Jak będzie wiadomo, czy jasna czy czarna tarcza, możemy nad jakimś odcieniem zrobić ankietę, czy bardziej białawy, czy bardziej kremowa, czy bardziej perła.

Co więcej? No jak o coś będziecie kruszyć kopię, to możemy dalej podeliberować nad czymś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hendrix, jak potrzeba to tą polskość na tarczy będę podnosił co 5 minut :):D

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wolę po angielsku ale jeśli będzie po polsku i tak kupię ten zegarek,co do językowych przepychanek to tak czysto historycznie nie widziałem dokumentu z działalności dywizjonu po polsku z tych czasów,ale to dla mnie mniej ważne,chyba że mówimy o prośbie Krasnodębskiego o nazwę i godło ale to też do RAF było więc po angielsku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosowałem na jasną tarczę.

Rozmiar 40mm. Uważam, że do tego typu koperty (duża tarcza i wąski bezel) ten rozmiar to max. Jeżeli będzie więcej to zegarek będzie przypominał budzik na ręce. Mam Strzałkę i Atlantica Worldmastera, oba w rozmiarach 38mm i wyglądają OK. Ten zegarek ma nawiązywać do tych z epoki, a wtedy przeważały rozmiary 33-36mm, zatem jak będzie 40mm to i tak dużo.

Jeżeli chodzi o napis to jestem za "Wyprodukowano w Polsce" oraz "303 dywizjon myśliwski".

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój pierwszy post w temacie, jako że ostatnio rozglądam się za pilotem postanowiłem się wypowiedzieć. Bardzo podoba mi się pomysł uhonorowania Dywizjonu 303, projekty też są świetne (głosowałem na jasną tarczę, 39 mm, MiP). Moim zdaniem napisy zarówno na tarczy jak i na deklu powinny być po polsku. O ile można przyjąć napis "Made in Poland", to myślę, że nazwa Dywizjonu powinna być w języku polskim. Piloci nie mogli walczyć nad swoim krajem, to chociaż niech napisy na zegarku im poświęconym będą w ojczystym języku :D

Patryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze wzgledu na to ze zegarek bedzie posiadal koperte z waskim bezelem (nie projektujemy tu nurka) i tarcza bedzie wzglednie duza w porownaniu do srednicy koperty wydaje mi sie, ze rozmiar koperty nie powinien przekraczc 40mm - ma to byc elegancki zegarek a nie budzik na nadgarstku.

Podzielam Twoje zdanie, szczerze, to jestem zalamany wynikami ankiety :D

Ponawiam pytanie do kolegów Hendrix i MacAron... Co będzie można jeszcze w tych projektach tarczy zmienić poza pozycjami wymienionymi w ankiecie ?

Detale. Idziemy do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddalem glos na 40, czarna + luma. Widze jednak ze 42 i biala tarcza prowadzi. Szkoda, Dywizjon 303 z biala tarcza, jakos mi nie pasuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam Twoje zdanie, szczerze, to jestem zalamany wynikami ankiety :D

Jako główny twórca projektu możesz czasem odłożyć na bok demokrację i coś narzucić :)

Ja patelni nie kupię.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wolę po angielsku ale jeśli będzie po polsku i tak kupię ten zegarek,co do językowych przepychanek to tak czysto historycznie nie widziałem dokumentu z działalności dywizjonu po polsku z tych czasów,ale to dla mnie mniej ważne,chyba że mówimy o prośbie Krasnodębskiego o nazwę i godło ale to też do RAF było więc po angielsku

Proszę oficjalna pieczęć Dywizjonu, oficjalna czyli zatwierdzona przez Armie Brytyjska. Pokazywana wcześniej jako argument do polskiego nazewnictwa. Co do dokumentów w j.polskim były tez min Kronika Dywizjonu, choc to już wiadomo nie słuzbowe tomisko i inne - Dz. Rozkazów.

303bc.jpg\

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę oficjalna pieczęć Dywizjonu, oficjalna czyli zatwierdzona przez Armie Brytyjska. Pokazywana wcześniej jako argument do polskiego nazewnictwa. Co do dokumentów w j.polskim były tez min Kronika Dywizjonu, choc to już wiadomo nie słuzbowe tomisko i inne - Dz. Rozkazów.

303bc.jpg\

Nie, żebym sie upierał przy angielskim, ale ta pieczęć to taki sam argument za angielskim, jak za polskim :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja patelni nie kupię.

a wiele osób nie kupi damki :D:)

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, nie dajmy się zwariować, wybierzemy kolor tarczy, rozmiar, wtedy zrobi się rzeczywisty render żeby zobaczyć proporcje i wtedy dobierzemy wszystkie napisy. Bo tak to po raz enty zaliczamy tą samą rundę pytań i odpowiedzi. Rozmowa o deku to też inna para kaloszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znam to ale jak widzisz jest po angielsku a nawet godło raf zatwierdził oficjalnie chyba pod koniec 1942

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytęż wzrok i wskaż 5 szczegółów różniących tarcze tych zegarków:

final1am.jpg

dornbl06.jpg

Były w tym temacie tarcze wnoszące więcej własnej inwencji.

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makaron to nie zaden argument bo to było oczywiste :D

Nie rozumiem jednego- chcesz stworzyc projekt jako tribute polskiemu dywizjonowi a ciagniesz temat angielskich napisów? takie masło maslane. Walczyli na obczyznie, mieli angielskich przełozonych, angielskie maszyny, mundury..to chociaz dajmy im zegarek z maksymalna polskoscia c'nie ??

troche OT

ciekawostka303.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddalem glos na 40, czarna + luma. Widze jednak ze 42 i biala tarcza prowadzi. Szkoda, Dywizjon 303 z biala tarcza, jakos mi nie pasuje...

Również oddałem podobne głosy, ale akurat tarcza jedna i druga mi się bardzo podoba. Bardziej obawiam się rozmiaru, w moim odczuciu 42mm będzie za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytęż wzrok i wskaż 5 szczegółów różniących tarcze tych zegarków:

final1am.jpg

dornbl06.jpg

Były w tym temacie tarcze wnoszące więcej własnej inwencji.

Mirek

Bez wytężania:

1. koronka

2. "luneta"

3. sekunda

4. koperta

5. logo

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale koperta jest na razie chyba tylko "robocza" ?

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makaron to nie zaden argument bo to było oczywiste :)

Nie rozumiem jednego- chcesz stworzyc projekt jako tribute polskiemu dywizjonowi a ciagniesz temat angielskich napisów? takie masło maslane. Walczyli na obczyznie, mieli angielskich przełozonych, angielskie maszyny, mundury..to chociaz dajmy im zegarek z maksymalna polskoscia c'nie ??

troche OT

ciekawostka303.jpg

Niczego nie ciągnę, w przeciwieństwie do Ciebie :D

Ponawiam apel. Czytajcie moje posty, kiedy piszę, że to i to jest do dogadania, a obecnie wybieramy to i tamto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glosowałem już rano, jako jeden z pierwszych, nie wiedziałem, że trzeba się uzewnętrzniać na ten temat. Optowałem za jasną tarczą (i na tym etapie kolor, złamanie, RAL, FS itp jest mi totalnie obojętny, kupując zegarki przez net nigdy tego nie sprawdzam), 41 m i naszywką, która na jasnej tarczy mnie nie razi a jest czymś nowym. Jeżeli projekt, który wybrałem nie zyska powszechnej aprobaty nie będę rozpaczał, czarna wersja jest ok a o 1 mm kopii kruszyć nie będę.

A nazewnictwo - w sumie też mi jest obojętne. Mam tylko nadzieję, że pisownia po polsku nie będzie z pieczątki :D.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez wytężania:

1. koronka

2. "luneta"

3. sekunda

4. koperta

5. logo

:D

Wskazówki

Indeksy

możemy zrobić konkurs..

DSC00045.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.