Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303” cz. 2

Wybieramy tarczę i wielkość koperty  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest słuszna koncepcja. Można wrzucić, bo teraz pacze i nie ma, a jak będzie, to pacze i jest. :)

patrzę i mam nadzieję, że to tylko żart stylistyczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasna tarcza 42 mm made in Poland, do ostatniej opcji jestem najmniej przekonany.

Bez komercyjnych www :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarna + co najmniej 42 !! poza tym nie wyobrażam sobie zegarka ,na którym bym nie mógł odczytać godziny nocą tak więc + luma. A jak macie ochotę korzystać z zegarka tylko za dnia ,hm troszke to troszkę nie teges coś

No i oczywiscie made in Poland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą chwilę: Jasna tarcza i made in Poland raczej nie do pokonania. 40 prowadzi z 42, sytuacja jeszcze otwarta, ale raczej 40 już sobie zrobiła trochę przewagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłosowałem na nowo ;)

Ofkors jasna tarcza, średnica 42mm i made in ..... :)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosujmy na jedyny słuszny rozmiar dla takiego zegarka czyli 42 mm !! :DB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pany głosować na 42!!! Co to za zegarek 40mm? Na damski nadgarstek tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO tego typu zegarek nie może być wielki i 40mm to absolutne maksimum, a optymalny rozmiar to byłby 38-39mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pany głosować na 42!!! Co to za zegarek 40mm? Na damski nadgarstek tylko.

Może i jestem kobietą, ale ja sama nie lubię małych zegarków :)

Minimum 42mm!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarków w rozmiarze 42 i więcej jest obecnie masa, ale ich tworcy kierowali się zupełnie innymi względami (ma byc WIDAĆ!). A piloci o ile zdążyłem się dowiedzieć na „przyspieszonym kursie historii”, jak sie ktoś wyraził, byli raczej skromni. To nie ma być pokazówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam trochę latam (oczywiście nie na spitfire ;) ) i jakoś nie odczuwam potrzeby noszenia wielkiej busoli :)

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO tego typu zegarek nie może być wielki i 40mm to absolutne maksimum, a optymalny rozmiar to byłby 38-39mm.

podpisał się pod tym dwiema rękami :)

Strela Chronograph, Casio DW-5600E, Stowa Flieger LE, Atlantic Worldmaster, Schamburg Conceptum, Omega Seamaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarków w rozmiarze 42 i więcej jest obecnie masa, ale ich tworcy kierowali się zupełnie innymi względami (ma byc WIDAĆ!). A piloci o ile zdążyłem się dowiedzieć na „przyspieszonym kursie historii”, jak sie ktoś wyraził, byli raczej skromni. To nie ma być pokazówka.

Bez przesady - 42mm to nie jest jeszcze oczoejbny zegarek i twórcy, raczej kopert tego rozmiaru nie używają jeśli ma być WIDAĆ, współczesne duże zegarki zaczynają się imo od 44mm, za duże od 47 (a bywają i większe). Piloci byli skromni, ale inne były również ówczesne standardy - męske zegarki miały nawet poniżej 35mm. Zegarek z tego co rozumiem ma być hołdem, nawiązywać do historii, a nie być repliką zegarka sprzed lat. Dla mnie 40mm zegarek (o ile nie jest typowym garniturowcem - a ten ewidentnie nie jest) noszony na codzień, na nadgarstku powyżej 18mm wygląda kuriozalnie i po prostu ginie. Ja tam fajne zegarki, takie z historią, nietuzinkowe, lubię nosić jak najczęściej, a nie zakładać od święta do koszuli a przez resztę czasu podziwiać je w gablotkach i pudełkach. To oczywiście tylko moja subiektywna opinia ;):)

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie zgodze sie ze stwierdzeniem, ze 40 to za mało. Dla divera to faktycznie byłoby za mało. Ale tu nie ma szerokiego bezela, przez to tarcza jest większa niż w diverach 42.

Dlatego wyglada na znacznie wiekszy, jasna tarcza jeszcze pogłębia ten efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 max 41 jedyny słuszny rozmiar dla tego projektu :)

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie może być za mały bo to "pilot" więc 42mm (ewe. 41), tarcza czarna, Made in Poland :)

Jak by do tego jeszcze miał mechanizm manualny to z miłą chęcią biorę 1szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pilot z biala tarcza?Moze pojda 2 zamowienia;).Nie wyobrazam sobie militarnego zegarka z biala tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i jestem kobietą, ale ja sama nie lubię małych zegarków :)

Minimum 42mm!

I to mi się podoba, uważam tak jak koledzy, że 42mm to nie jest duży jakoś specjalnie i oczojebny zegarek. DjSamerA twój głos powinien się liczyć podwójnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to nie jest pilot :) albo o innym zegarku rozmawiamy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy wobec tego to jest garniturowiec?? ;):)

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie może być za mały bo to "pilot" więc 42mm (ewe. 41), tarcza czarna, Made in Poland :)

Oookej, no to może zacznijmy od definicji i od tego, że ja zielony jestem. Kto mnie oświeci i wytłumaczy, dlaczegóż to „pilot” = duży zegarek? Ma to jakieś uzasadnienie praktyczne, historyczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie to wszystko zmierza do garniturowca.Gdzie tu miejsce dla dywizjonu 303.

edit. jak wygra bialy 42 to kolejowy a nie garniturowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilot ma być Duży bo ... jest czytelniejszy, nie gubi się na kurtce lotniczej, jeśli zapinany jest na rękawie, do dużej koperty duża koronka lepiej pasuje, którą lepiej się obsługuje w rękawicach lotniczych (np synchronizacja zegarków, ewentualne dokręcenie ) tak przynajmniej ja wiem.

Poza tym jest ładniejszy !

Ale wszystko wygląda na to że robicie zegarek garniturowy upamiętniający D303, a to całkiem zmienia postać rzeczy ... to pewnie będzie miał 38 mm żeby być "ładnym", ale moim zdaniem przy tej tarczy ten zegarek powinien mieć dużą średnicę , bo najzwyczajniej w świecie będzie mało czytelny, i mało unikatowy.

Ale i tak zrobicie co chcecie ... więc moje zdanie jest w tym momencie shit warte. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.