Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303” cz. 2

Wybieramy tarczę i wielkość koperty  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Odnoszę wrażenie, że wśród dyskutujących mamy generalnie dwie opcje (pomijam oczywiście to, co działo się wczoraj wieczorem ;) ): jedni chcą typowego fliegera, drudzy RAF-owskiego vintage'a. Co gorsza, podział jest mniej więcej 50/50. Jeżeli pozostawimy wszystko demokratycznemu wyborowi, to wyjdzie nam taki Palikot-potworek, np. 42 mm vintage, czy ewentualnie niemiecki flieger-damka z polskimi napisami :) albo jeszcze inne ciekawe "dzieło" sztuki zegarmistrzowskiej. Moim zdaniem - ankieta - tak, ale już opcje odpowiedzi, które się w tej ankiecie znajdą powinny być w inicjatywie projektanta. Ale to tylko MHO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnoszę wrażenie, że wśród dyskutujących mamy generalnie dwie opcje (pomijam oczywiście to, co działo się wczoraj wieczorem ;) ): jedni chcą typowego fliegera, drudzy RAF-owskiego vintage'a. Co gorsza, podział jest mniej więcej 50/50. Jeżeli pozostawimy wszystko demokratycznemu wyborowi, to wyjdzie nam taki Palikot-potworek, np. 42 mm vintage, czy ewentualnie niemiecki flieger-damka z polskimi napisami :) albo jeszcze inne ciekawe "dzieło" sztuki zegarmistrzowskiej. Moim zdaniem - ankieta - tak, ale już opcje odpowiedzi, które się w tej ankiecie znajdą powinny być w inicjatywie projektanta. Ale to tylko MHO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiając opcje do wyboru za mocno uwierzyłem, że co do pewnych spraw będziemy wszyscy zgodni, jak np co do tego, o czym piszesz, że RAF-owski zegarek nie może być duży. Jak widać mylilem się.

Wniosek na przyszłość: robić projekt w zamkniętym gronie kilku osob i przedstawiać gotową propozycję :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiając opcje do wyboru za mocno uwierzyłem, że co do pewnych spraw będziemy wszyscy zgodni, jak np co do tego, o czym piszesz, że RAF-owski zegarek nie może być duży. Jak widać mylilem się.

Wniosek na przyszłość: robić projekt w zamkniętym gronie kilku osob i przedstawiać gotową propozycję :/

Ale ja się z tym jak najbardziej zgadzam - tzn. RAF-owski zegarek nie może być duży. Tyle, że:

raz) dla mnie 42mm to nie jest duzy zegarek

dwa) myślałem, że pójdziemy bardziej w nawiązanie do zegarka RAFu, będziemy się nim inspirować, a nie tworzyć jego wierna niemal kopię czy tam hommage.

W żadnym wypadku nie chcę ani nie oczekuję kolejnego typowego fliegera, bo tych jest na rynku zatrzęsienie w dowolnych rozmiarach, kolorach i kształtach, ale nie chcę też pomniejszonej mariny ;)

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja się z tym jak najbardziej zgadzam - tzn. RAF-owski zegarek nie może być duży. Tyle, że:

dwa) myślałem, że pójdziemy bardziej w nawiązanie do zegarka RAFu, będziemy się nim inspirować, a nie tworzyć jego wierna niemal kopię czy tam hommage.

W żadnym wypadku nie chcę ani nie oczekuję kolejnego typowego fliegera, bo tych jest na rynku zatrzęsienie w dowolnych rozmiarach, kolorach i kształtach, ale nie chcę też pomniejszonej mariny ;)

Kopia mialaby:

- rozmiar 32 mm

ponadto:

- inną kopertę

- inną koronkę

- inne szkielko najprawdopodobniej

- w koncu inne oznaczenia na tarczy, choć ten argument jest akurat najmniej istotny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 mm to nie jest generalnie duży zegarek, ale OGROMNY, jak na vintage. A jednak wybór takiej, a nie innej tarczy (jej stylu) wyznacza pewien kierunek. Oczywiście można sobie pozwolić na "smaczki" np. w kwestii wskazówek, dekielka, czy koronki, ale pewnej konwencji należy się trzymać, lub też w całości wy***przyć ją do kosza ;) Takie jest moje zdanie.

Przy okazji sorry za dubel powyżej, w tej chwili korzystam z wersji mobilnej serwisu, więc nie mogę edytować posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dramatyzujecie... mały, duży, damski, męski.. bardziej się liczy lug-to-lug, czy komuś będą sterczeć te uszy poza nadgarstek, czy nie

i4lt3n.gif

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale teraz to pokazałeś tarczę 42 mm chyba ?! A to ma być koperta 42 mm , w której będzie deczko mniejsza tarcza, która wcale nie będzie miała 42 mm tylko coś około 40 mm , więc nie wiem po co się pieklić że 42 to za dużo ? W sam raz !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale teraz to pokazałeś tarczę 42 mm chyba ?!

Pokazałem tylko proporcje pomiędzy... to jakiej wielkości kółka (w mm) widzisz, zależy od wielkosci monitora jaki masz..

Pierwsze kółko to oryginał z IIWW. Widać że obydwa prognozowane rozmiary znacznie przerastają oryginał. Więc nie opowiadajmy jakichś banialuków o homeagach, damskich rozmiarach itp bzdur..

Swoją drogą, jak Anglicy robili tribute 6B/159, to zrobili rozmiar 38mm i też się zastanawiali czy nie za duży. I owszem, za duży wyszedł, ale nie tyle w średnicy co wzwyż. Wyszła im beczułka, która daleko odbiega charakterem od 6B/ Pamiętajmy że 6B to nie była busola obserwatora z niemieckiego bombowca... Bo popularne dzisiaj "big piloty" w rzeczywistości nie były zegarkami noszonymi przez pilotów (taka busola przszkadzałaby w pracy), tylko przez obserwatora/nawigatora "Luftwaffe Beobachtungs-Uhr". To nie ma nic wspólnego z RAF-em.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie ile mm ma tarcza np. w nowym Rolexie Subie? .... Całe 30mm!!!

Reszta to bezel około 5mm z każdej strony co daje w sumie 40mm średnicy dla załego zegarka.

Tutaj mamy zupełnie inną konstrukcję zegarka. Przy średnicy zegarka np. 40mm tarcza będzie miała około 38mm co jest bardzo dużo i przypomina patelnię. Jezeli zwiększymy średnicę zegarka do 42mm to tarcza będzie przypominać lądowisko dla helikopterów.

Proszę o umiar i wszytkich, którzy oddali głos na 39 i 41mm o przerzucenie na 40mm.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można tak oceniać wielkości - będą różne w zależności od tego, jaką kto ma rozdzielczość wyświetlania ustawioną

Taktic, zwracam honor ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o umiar i wszytkich, którzy oddali głos na 39 i 41mm o przerzucenie na 40mm.

Tych z 42 też zapraszam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przypomnienia, reedycja Lążina Greenlandera ma ~38mm i strasznie długie uszy które psują trochę wrażenie całości.

Więc te 40mm to powinien być max dla zegarka o dużej tarczy i wąskiej lunecie ~2mm- 2,5mm, żeby zachować vintagowy klimat. Tak jak Taktic wspomniał, ważne też żeby lug to lug nie było za duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przypomnienia, reedycja Lążina Greenlandera ma ~38mm i strasznie długie uszy które psują trochę wrażenie całości.

Więc te 40mm to powinien być max dla zegarka o dużej tarczy i wąskiej lunecie ~2mm- 2,5mm, żeby zachować vintagowy klimat. Tak jak Taktic wspomniał, ważne też żeby lug to lug nie było za duże.

Tę kopertę i szerokość lunety traktujmy mimo wszystko jeszcze dość umownie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie ile mm ma tarcza np. w nowym Rolexie Subie? .... Całe 30mm!!!

Gdybyśmy robili divera, to bym optował za rozmiarem 42-44mm. To są zupełnie innego typu zegarki. Szeroki numerowany bezel, mała tarczka, wysoka koperta, zazwyczaj krótkie, mocno zagięte uszy... zupełnie inna bajka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.... to jest zupełnie inna bajka.

Zegarek diverowaty 40mm z małą tarczą i dużą lunetą wygląda na nadgarstku na mniejszy w porównaniu z zegarkiem o tej samej średnicy, ale z tarczą która zajmuje 99% całości.

Ja bym przyjął taką zależność "303" 40mm = diver 42-43mm.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje typy: 42, czarny napis pod 6.

Podoba mi się - ładny projekt. Oba ładne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosowanie do środy ??

A jak będzie remis co do wielkości to co zrobimy ?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co gdybać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w kwestii rozmiaru ,to dla porównania, pozwolę sobie wrzucić trzy zbliżone do brytyjskich militarnych klimatów zegarki..czyli ,poniekąd bliskie klimatom "303" ..

vsvsvs.jpg

żaden z nich raczej nie przekracza 40 mm,nie mam pod ręką suwmiarki ,ale pewnie można to znaleźć w necie,jak się zmobilizuję to wyedytuję..

który z nich wydaje się wam największy?,przypuszczam,że wcale nie ten który realnie ma największą średnicę..;)

wszystkie świetnie leżą na niemałym nadgarstku.

naprawdę istotna jest zależność między kształtem koperty,długością uszu i szerokością "bezela" a tarczą..niewielu z nas zdaje sobie sprawę jakiej wielkości są tarcze w diverach o całkiem sporych rozmiarach..:)

bellvs6105dial.jpg

tarcza z 6105 w porównaniu z bellmatikiem

i ..6105 "w opakowaniu":

6105after2.jpg

6105after.jpg

czyli nie w średnicy kwestia ,tylko w proporcjach.. IMO

optowałbym za rozmiarem 38.. 40 to jest max(IMO)

longwww11.jpg

pzdr M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A datownik będzie brany pod uwagę?

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość należy także rozważać w kontekście koloru tarczy. Dziś przymierzalem taki oto zegareczek:

post-45237-0-63708800-1329251105_thumb.jpg

Średnica koronki 42.. ale czarny! Biały tej wielkości robiłby inne wrażenie.

Może więc wybór powinien być między 42 czarnym a 40 białym?

edit: Zbylak, datownik BYŁ brany pod uwagę, ale odpadł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.