Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Niestety, ale musi tak być. O północy wykonywane są pewne zadania przez skrypt które wpływają na płynność działania.


intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, ale musi tak być. O północy wykonywane są pewne zadania przez skrypt które wpływają na płynność działania.

 

To może niech te działania zostaną zaplanowane na godziny 4:00 - 5:00 ...kiedy na forum jest najmniej użytkowników.

No chyba że są to działania związane ze zmianą daty. No ale zmiana daty moim zdaniem mimo wszystko nie ma prawa powodować takich zwiech.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co się stało w tym temacie? Kilka ostatnich wiadomości wlazło do posta nr 13: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/21970-dlaczego-nie-tytan/#entry276621

 

 

 

PS. Dlaczego temat "Aktualne błędy w działaniu forum" został zamknięty? Dla takiego głupstwa jak to powyżej nie chcę zaczynać nowego wątku, dlatego piszę tutaj, ale do "Ostatnich utrudnień" jakoś średnio to pasuje. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponieważ temat, o którym pisze kolega @Seven jest zamknięty, piszę tu. Forum muli masakrycznie. Kliknięcie na belce zakładki z naszym forum, forum otwiera się 30 sekund, klikam tematy nieprzeczytane, kolejne 15 sekund, otwarcie każdego nieprzeczytanego tematu 15-30 sekund. Dodanie odpowiedzi trwa czasem w nieskończoność, a często 15-30 sekund. Chyba trochę za długo. Sprawdzałem na dwóch kompach, w pracy na łączu 6 megowym i w domu na łączu 50 megowym.


*** ORIS Divers 65 Movember Edition *** DOXA Sub 300 Professional ***

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam

 

Aktualny czas: sty 18 2013 11:58 Ostatnia wizyta: dziś, 08:07 Czas wykonania: 6,2751 Obciążenie: -- Zapytania: 29 zapytań Gzip: GZIP włączone

 

EDIT. Ten post "wysyłał się" 20 sekund...

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy takie mulenie jest cały czas czy powiedzmy raz na jakiś czas? Piszcie też o których godzinach wystąpiło mulenie i na jakiej stronie.


intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy takie mulenie jest cały czas czy powiedzmy raz na jakiś czas? Piszcie też o których godzinach wystąpiło mulenie i na jakiej stronie.

Nie ma reguły co do godzin, albo nie zwróciłem uwagi.

 

EDYTA:

Ten wpis wysyłał się 13 sekund.

Edited by Jash

*** ORIS Divers 65 Movember Edition *** DOXA Sub 300 Professional ***

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie praktycznie cały czas strasznie muli- otwiera się forum w ogóle strasznie długo, ale jak się już otworzy, to chodzenie po nim też nie jest dużo szybsze

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety, muli i już. Raz jest trochę lepiej, raz gorzej, ale daleko od OK :-(

 

EDIT: Dodanie tego posta zajęło ok. 16 s, a otwarcie go do edycji prawie 10...

Edited by chronofil

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem od czego. Nie mam mozliwosci sprawdzenia, ani sie na tym nie znam. Wiem, ze tak to nie może działać. Otwieranie jakiegokolwiek tematu to 15-20 sekund a czasem znacznie więcej. Dodawanie posta - tez przynajmniej tyle. W bazarku sprzątałem nieaktualne oferty - usunięcie tematu 40-60s :blink:

To nie jest wina mojego sprzętu, bo wszystkie inne strony działaja normalnie, tylko u nas totalny zamuł, o czym zresztą Koledzy pisza w SB.

Panowie od techniki - proszę, zróbcie coś. To nie moze tak działać!


Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypomnę również, że na iPadzie wciąż forum jest przycięte z prawej strony -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flash, javascript itp. to mogę u siebie powyłączać, a i tak dalej muli - czasami mniej, a czasami niemiłosiernie...


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio bardzo powoli chodzi forum. :mellow: Wszystko długo się ładuje.


"Obawiać trzeba się nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz przeglądam forum na zupełnie innym komputerze, inny dostawca Internetu, inna przeglądarka.

A mulenie takie samo :angry:

No, może ciut szybciej niż wczoraj wieczorem, ale daleko od OK

 

EDIT: Post przed edycją dodawał się ponad 30 s

Edited by chronofil

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wersja telefoniczna zmniejszona i przesunięta do lewego marginesu.


rXQHFG4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli mogę dodać jakąś sugestie to:

 

Kiedyś stawiałem pewne forum i muliło tak że szlak mnie trafiał.Były dni czy okresy godzinowe że chodziło to znośnie a było tak że wyskakiwał error database. Testowo postawiłem na innej platformie i było ok. Winowajcą okazał się zamulający serwer sql. Po zgraniu baz na inny serwer sql i przepisaniu w pliku konfiguracyjnym gdzie leżą bazy forum zaczęło normalnie pracować. Po czasie usługodawca usunął problem z wolnym sql i bazy mogły z powrotem wrócić na pierwotne miejsce. Nieuniknione też że w same bazy nie są zoptymalizowane lub posiadają inne błędy co przekłada się dodatkowo na wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź; w rezultacie wyświetlenie się żądanego miejsca lub funkcji forum.

Edited by kaido2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli mogę dodać jakąś sugestie to:

 

Kiedyś stawiałem pewne forum i muliło tak że szlak mnie trafiał.Były dni czy okresy godzinowe że chodziło to znośnie a było tak że wyskakiwał error database. Testowo postawiłem na innej platformie i było ok. Winowajcą okazał się zamulający serwer sql. Po zgraniu baz na inny serwer sql i przepisaniu w pliku konfiguracyjnym gdzie leżą bazy forum zaczęło normalnie pracować. Po czasie usługodawca usunął problem z wolnym sql i bazy mogły z powrotem wrócić na pierwotne miejsce. Nieuniknione też że w same bazy nie są zoptymalizowane lub posiadają inne błędy co przekłada się dodatkowo na wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź; w rezultacie wyświetlenie się żądanego miejsca lub funkcji forum.

 

 

Tutaj raczej nie mamy do czynienia z bledem bazy danych.

 

Po stronie serwera wszystko to co mozna zobaczyc od strony klienta wyglada ok - odpowiedz DNS jest bardzo szybka, sam index ladowany jest w ~500ms, natomiast czas oczekiwania wskazuje ze jakis skrypt moze szukac polaczenia z innym serwerem i albo go nie otrzymuje, albo ping do niego jest tak duzy ze czas na odpowiedz to jak widac ok 11 sekund.

 

post-58306-0-07101500-1358710700_thumb.png

 

Przyjrzalbym sie w pierwszej kolejnosci skryptowi tapatalkdetect.js, nawet konsola w przegladarce wywala ze jest w nim blad parsowania (tak jak 6 pozostalych zreszta .js)

 

Taki wynik to moglby osiagnac pentium II z 512MB ramu dzialajacy na slabo skonfigurowanym apachu i mysql :) Anie podejrzewam ze to forum na takim sprzecie smiga ;)

 

Mialem kiedys podobny problem z vbulletin, winna byla wtyczka po aktualizacji. Polecam sprawdzenie wtyczek metoda macajewa :) Odlaczanie kazdej wtyki po kolei i analizowanie predkosci odswiezania strony.

Edited by Pavlus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś zalogowałem się przez Chrome. Firefoxa mam zmodyfikowanego i forum działa wolno, ale to co dziś zobaczyłem na Chrome to jest po prostu dramat. Wysłanie posta trwało prawie minutę, ponad minutę trwało zalogowanie się na forum. Koszmar.


*** ORIS Divers 65 Movember Edition *** DOXA Sub 300 Professional ***

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pavlus - dzieki za sugestie - nie mam juz sily do tego hostingu , ciagle tylko podwyzszam pakiet i wiecej place i ciagle po jakims czasie sie to powtarza

 

Nie orientuje sie w strukturze tego forum, ale mysle ze oprocz osoby, ktora jest wlascicielem serwisu powinni byc admini techniczni, ktorzy na takie aspekty jak dobor dobrego hostingu, czy dbanie o optymalne dzialanie forum powinni dbać.

 

Wiem z doswiadczenia ze shared hosting dla wiekszych stron okazuje sie tylko problemem, ciagle zwiekszanie limitow, dodatkowe oplaty, problemy z wydajnoscia ze wzgledu na dzielenie zasobów itd. Wiec polecalbym znalezienie dobrego vpsa, lub nawet serwera dedykowanego - w zaleznosci oczywiscie od rentownosci. Jesli chodzi o wasz hosting - d****g.pl nie mam o nim zdania, ale jesli to jest winna dostawcy, to warto pomyslec nad zmianą. Osobiscie, gdybym tylko mial mozliwosc posadzilbym Was u mnie na serwerze bez najmniejszej oplaty, ale niestety nie mam takich mozliwosci :( Mimo wszystko sluze bezinteresowna pomoca na admin@pvls.pl, bo przez PW to raczej bedzie ciezko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Darku, chyba już nikt nie ma siły, ale tak czy siak - problem jest i wymaga rozwiązania. Nie chcę wyjść na największego malkontenta, ale serio trudno zachować spokój.

Przenoszenie tematu do właściwego działu - około minuty.

Edycja posta - pół minuty.

Otwieranie tematu - loteria, ale minimum 20s


Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiem , dlatego podjalem dzialania i jesli nie przyniasa efektu - zmieniam hosting itd

Oczywiscie apel do wszystkich Kolegow - jesli ktos ma jakies sugestie , proponowane rozwiazania - naprawde nie patrze juz na koszt - poprosze

Na pewno nie bedziemy oszczedzac - zrobimy wszystko aby dzialalo szybko

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w takim razie wnioskować należy że coś jest pokićkane z forum, bo moje forum również jest na jak się domyślam tym samym silniku IPB co KMZiZ , stoi na dhosting.pl i popyla jak szalone. Z dhostingiem nigdy nie dostrzegliśmy żadnych problemów czy to z serwerami sql na którym stoją bazy czy z ftp. Jezeli mógłbym zasugerowac to:

 

Można by zgrać bazy i wgrać ją na inny serwer sql testowo wraz z czystym IPB celem wykluczenia softu. Pzy przenoszeniu bazy zoptymalizować ją oczywiście w celu wykluczenia zapętleń czy innych błędów. W tym zakresie robót mogę jak najbardziej pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.