Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Breitling

Kłopoty z celnikami

Rekomendowane odpowiedzi

Sąsiad kupił kwarcowego tissota w Singapurze i musiał zapłacić daninę :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia z UC wygląda to tak:

"Łaska pańska na pstrym koniu jeździ..."

czyli jak się komu trafi to opodatkują, lub nie.

Trzeba by jakie badania statystyczne na szerszym materiale zrobić. Nie wiem dokładnie od czego to zależy, ale wg mnie to od szczęścia też :)

Zawsze zakładam, że zapłacę. Przy takim podejściu może mnie spotkać tylko miła niespodzianka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urzędy celne zwracają też uwagę na częstotliwość przesyłek na dany adres. Mają jakiś rejestr. Pamiętam jak swego czasu zamawialismy że znajomymi palmtopy z Singapuru właśnie. Wszystkie szły zapakowane pojedynczo na ten sam adres. Pierwsze dwa zamówione przeszły bez dodatkowych opłat. Każdą kolejną została już oclona.

Jesli zaś chodzi o zegarki to najlepiej zamawiać wysyłkę zwykła, a nie kurierem bi te rzeczywiście są dużo częściej kontrolowane, właściwie zawsze. Zamówiłem już ok. 10 zegarków z dalekiego wschodu i jeszcze ani razu przy moim szczęściu nie miałem konieczności opłat w UC.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Seven

Jeżeli ktoś zainteresowany sklepem to proszę o pw i prześlę link, na forum nie chcę być posadzony o reklamę :)

@TIK TAK

też bardziej przypisuję to fuksowi, co nie zmienia faktu, że zakładając cenę z podatkami jestem mile zaskoczony, a wartość przesyłki była bardzo niska (króliczek-seiko 5 w tej wersji to zaledwie 66 $)

- czy ktoś posiada wiedzę czy te paczki są otwierane i oceniane pod względem zawartości "celnej"?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda paczka może być otwarta i sprawdzona. Przy Hong Kong Post jest to robione wyrywkowo, przy kurierze jest to robione wlasciwie w każdym przypadku. Przesyłka Hong Kong Post niesie za sobą zawsze mniejsze ryzyko ocenia i do liczenia Vat-u.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seven - pod jaki UC "podlegasz" ? Bo zabrzański (śląsk) otwiera praktycznie wszystkie paczki ... Na kilkanaście przesyłek mi nie ovatowali tylko jednej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba bezpośrednio pod Warszawę, bo paczki po przyjęciu w PL idą do mnie już bez żadnych dodatkowych przystanków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje niestety najpierw Wawa a potem sławetne Zabrze i tu się zaczynają schody ...

Może faktycznie każdy pocztowy UC ma swoje własne wytyczne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam na Zabrze nie narzekam. Potwierdzam - na pewno mają rejestr, bo ostatnio absolutnie z każdej przesyłki musze się tłumaczyć. Każda byle pierdółka za kiladziesiąt dolarów do kontroli, nawet tanie nierejestrowane przesyłki zatrzymują. Ale Zabrze jest spoko. Wysyłam potwierdzneie, za jeden dzień zwolniona. Agencja celna fedexu w Warszawie natomiast trzyma już przesyłkę ponad tydzień. Dokumenty wysłałem od razu, ale ni mogą potwierdzić zabytkowości 120 letniego zegarka. Do tego fedexowi zawsze pytają o szczegóły przedmiotu, o pasek - szału można dostac - wszystko mają na zdjeciach, w opisie, zegarek wygrany w licytacji, więc z definicji kwota odpowiada realnej wartości rynkowej, ale i tak tzreba sprawdzić, czy nie chcę naciągnąć Państwa Polskiego na ciężką kasę...

I żebym jeszcze kombinował - zawsze UC ma wysłane kilka potwierdzeń z ebaya, paypala i co tam tylok chcą, a i tak coraz bardziej podejrzliwi się robią...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Zabrze nie narzekam, bo nawet jak jest coś do oclenia to wszystko załatwiam przez e-mail i zawsze w ekspresowym tempie 24-48h mam towar w domu. Piszę tu o sytuacji kiedy nie ma faktury i muszę przesłać screen z paypal.

Lepsze jaja są takie tylko nie wiem czy pisać, ale kupiłem Anonimo Sailor Carbon Diver  w Stanach i listonosz przyniósł mi paczkę bez daniny dla Vincenta. Jestem w szoku! :blink:  B)

Tu pojawia się kolejne pytanie. Mam na oku Seiko MM. W Japonii za 5500pln lub w Niemczech ugadane za 7000pln do wysyłki w każdej chwili.

Co robić? Ryzykować i czekać ze dwa tygodnie plus opłaty i "ślady w papierach" ;)  czy brać pewniaka z Niemiec.

Edyta: to nie był Carbon Diver, bo tego kupiłem w Pracowni Czasu. To oczywiście dla tego wątku nie ma znaczenia, ale sorry za off top.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie Zabrze opodatkowało rurkę do roweru. Nic mnie już nie zdziwi.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Zabrze nie narzekam, bo nawet jak jest coś do oclenia to wszystko załatwiam przez e-mail i zawsze w ekspresowym tempie 24-48h mam towar w domu. Piszę tu o sytuacji kiedy nie ma faktury i muszę przesłać screen z paypal.

Lepsze jaja są takie tylko nie wiem czy pisać, ale kupiłem Anonimo Sailor Carbon Diver w Stanach i listonosz przyniósł mi paczkę bez daniny dla Vincenta. Jestem w szoku! :blink:  B)

Tu pojawia się kolejne pytanie. Mam na oku Seiko MM. W Japonii za 5500pln lub w Niemczech ugadane za 7000pln do wysyłki w każdej chwili.

Co robić? Ryzykować i czekać ze dwa tygodnie plus opłaty i "ślady w papierach" ;)  czy brać pewniaka z Niemiec.

Nie ma znaczenia . Cło naliczane jest w granicy 5% max . Najwiecej to nasz VAT . I tu nie uciekniesz . Czy ue czy reszta świata VAT musisz zapłacić jak cię wezwą . Ryzyko te same . Znam z autopsji . Paczki ze Szwecji , Szwajcarii , Brazylii czy gdzie kolwiek . Daj na priva .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ue czy reszta świata VAT musisz zapłacić jak cię wezwą .

Przy zakupie z UE nie płaci się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się zastanawiam nad tym cłem, jeśli sprowadzamy z usa takie anonimo to jak można nakładać cło?

przecież to produkt powtórnie wprowadzony do ue, wyprodukowany w ue, więc cło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma znaczenia. Z poza UE - walą VAT i koniec...

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się zastanawiam nad tym cłem, jeśli sprowadzamy z usa takie anonimo to jak można nakładać cło?

przecież to produkt powtórnie wprowadzony do ue, wyprodukowany w ue, więc cło?

Każdy towar który opuszcza granicę UE traci status towaru wspólnotowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chłopaki, chwalicie się bezcłowymi zakupami albo żalicie na UC, a potem jesteście zaskoczeni, że celnicy zatrzymują przesyłki. Widać dokonują lepszej analizy ryzyka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Młodzi jeszcze są i nie mają pojęcia Kto to czyta...

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Młodzi może nie wiekiem ale  stażem na forum na pewno... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz się spierał o Małżonkę ?

Są młodzi tak czy inaczej :D i nie wiedzą co czynią.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak bo ona dawno sie na forum nie udzielala, wiec niektorzy stracili czujnosc :) :)

Ale jak widac choc malo pisze to caly czas czyta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś z kolegów miał taką sutuację.

Na ebaju kupiłem od prywatnej osoby z USA zegarek (nowy ale z wadami czyli używka 9/10), która na deklaracji USPS wpisała trochę niższą wartość niż tą za którą sprzedała (nie prosiłem o to dla jasności). Paczka oczywiście wylądowała u kolegów *uja (znaczy się w instytucji podległej ministrowi finansów wg. prezesa NBP :) ) i co teraz:

- czy można obronić jakoś tą niższą wartość bez pokazywania kwoty przelewu;

- czy muszę pokazać potw. przelewu i co wtedy, czy owatują kwotę z przelewu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- czy można obronić jakoś tą niższą wartość bez pokazywania kwoty przelewu;

- czy muszę pokazać potw. przelewu i co wtedy, czy owatują kwotę z przelewu ?

Można, UC nie żąda od Ciebie okazania dowodu zakupu, ale wypełniając oświadczenie o wartości przedmiotu i podając zaniżoną wartość, popełniasz przestępstwo skarbowe, bodajże ..  Czyli awansujesz na "granicznego przewalacza" ;)

Jeśli okażesz potwierdzenie przelewu, oclą i owatują kwotę zakupu powiększoną o koszt wysyłki .. Zresztą w oświadczeniu, które musisz wypełnić, pytają się o cenę przedmiotu i koszt wysyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej zamieszczam fragment wezwania w którym nie ma mowy o jakimkolwiek oświadczeniu, pytają o fakturę, potwierdzenie transakcji internetowej itd. W związku z powyższym czy ktoś ma pomysł jak to sprawnie załatwić z Vatem od wpisanej przez sprzedawcę kwoty ?

post-69742-0-01286400-1403446056_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.