dekonstruktor 99 #126 Napisano 24 Lipca 2023 A u mnie taki repetier 🥰 Ciężki skurczybyk... 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #127 Napisano 7 Grudnia 2023 Dawno nic nie było wstawiane-zegar podrożny wieden ok 1780 roku 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #128 Napisano 7 Grudnia 2023 Ale ma tych młotków ... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buczo 1929 #129 Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Wpadł mi w ręce taki mocno zmęczony Junghans. Przypadek bo nigdy jakoś nie miałem do czynienia z takimi zegarami, ale muszę przyznać, że mają one to coś. Szkoda tylko, że stan kiepski. Podpowiecie jaki to mniej więcej rocznik może być? Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Buczo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #130 Napisano 14 Grudnia 2023 Masz sygnaturę na mechaniżmie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buczo 1929 #131 Napisano 14 Grudnia 2023 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #132 Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Mam kilka kareciaków, w tym jeden, chyba taki sam, jak Twój... Ale specjalistą od datowania, to nie jestem. Ogólnie możesz zakładać, że z przełomu wieków. Jest sygnatura, ale datowania brak - więc sugeruje to, że on z samego końca XIX wieku. Ale nie wiem , czy firma Junghans zaczęła datować kareciaki z początkiem XX wieku, tak jak to uczyniła z innymi zegarami, a nawet budzikami. Są koledzy, którzy mają katalogi płyt werków, więc po kształcie płyt, mogą określić i producenta i nawet datę. Ale nie wiem, czy komuś będzie się chciało przeglądać to wszystko, bo tego jest sporo. W każdym razie, myślę że z przełomu wieków i chyba dużo się nie mylę. Ten typ kareciaka, był tak popularny, że wiele firm zaczęło robić wręcz takie same i w latach 20-tych nadal ich dużo robiono. PS... brakuje widoku całej tylnej płyty werku - jeśli myślisz o tym by ktoś spróbował szukać Edytowane 14 Grudnia 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #133 Napisano 14 Grudnia 2023 Myślę, że kareciak to określenie nieco ma wyrost jak dla tego Jokera. Wg mojej wiedzy pojawiły się w ofercie koło 1900 roku. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buczo 1929 #134 Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Dzięki Panowie, nie oczekiwałem aż tak dokładnej odpowiedzi. Jakby to powiedział Pan Tadeusz Sznuk w "Jeden z dziesięciu": Można się pomylić o 5 lat Przymnijmy, że faktycznie jest z przełomu wieków. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez Buczo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6137 #135 Napisano 14 Grudnia 2023 Tak sobie popatrzyłem na mechanizm..... hmmm. dużo pracy... Trzeba go delikatnie rozłożyć, umyć, przeglądnąc każde łożysko i kazdy czop... Złożyć i ...będzie cykał... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #136 Napisano 24 Maja 2024 Witam Kolegów. Dotarł do mnie taki oto zegar podróżny w których temacie nie ma zbyt wiele informacji. Podobny pokazał Janek ale to zupełnie różne mechanizmy. Ktoś coś podpowie ? Dzięki Poz. Krzysztof 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #137 Napisano 25 Maja 2024 Werk mocno budżetowy, front z tarczą moim zdaniem pasuje do przełomu pierwszej ćwierci XIX wieku (+/- naście lat). Tył obudowy zachował się? 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #138 Napisano 25 Maja 2024 Werk wygląda strasznie prymitywnie, pierwszy raz widzę zegar z wychwytem wrzecionowym i napędem sprężynowym bez przekładni ślimakowej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #139 Napisano 25 Maja 2024 Niestety nie. Pewnie mosiężna blacha ale mogły być jakieś dodatkowe wskazówki, napisy... Dzięki za opinię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 905 #140 Napisano 25 Maja 2024 Link do artykułu o zegarach z jedna wskazówką: https://zegarkiipasja.pl/artykul/19866-zegary-wiezowe-z-jedna-wskazowka-jak-zegarki-meistersinger 5 lat temu na wystawie w Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi tez zostały pokazany zegar z jedną wskazówką ze zbiorów własnych muzeum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #141 Napisano 25 Maja 2024 Godzinę temu, Marek Szajerka napisał(-a): Link do artykułu o zegarach z jedna wskazówką: https://zegarkiipasja.pl/artykul/19866-zegary-wiezowe-z-jedna-wskazowka-jak-zegarki-meistersinger 5 lat temu na wystawie w Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi tez zostały pokazany zegar z jedną wskazówką ze zbiorów własnych muzeum. No ale podróżne to te zegary nie są. To już raczej te, po ujęciu -ki. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 905 #142 Napisano 25 Maja 2024 (edytowane) Zgadzam się z Kolegą. Przypomniałem tylko, że jeszcze np. w XIX w. robiono zegary z jedna wskazówką. Zegar Kolegi Magicana należy do kategorii kaflowych. Dla porównania ten link do artykułu: https://zbiory.mnk.pl/pl/wyniki-wyszukiwania/katalog/4593 Edytowane 25 Maja 2024 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #143 Napisano 25 Maja 2024 A czy zegar kaflowy nie powinien działać w pozycji horyzontalnej? Ten od kolegi Magican musi pracować w pozycji pionowej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #144 Napisano 25 Maja 2024 8 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a): Zgadzam się z Kolegą. Przypomniałem tylko, że jeszcze np. w XIX w. robiono zegary z jedna wskazówką. Zegar Kolegi Magicana należy do kategorii kaflowych. Dla porównania ten link do artykułu: https://zbiory.mnk.pl/pl/wyniki-wyszukiwania/katalog/4593 Nie jest. Zegary kaflowe mają tarczę skierowaną ku górze i nie mają regulatora wahadłowego. Zegar kolegi Magicana raczej odmówi chodu w poziomie. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 905 #145 Napisano 25 Maja 2024 Wziąłem pod uwagę stronę wizualną. Czy ten zegar będzie chodził w pozycji leżącej, to Kolega Magican może sprawdzić osobiście i nie będzie gdybania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #146 Napisano 25 Maja 2024 Sprawdziłem, nie chodzi. W ogóle byłem zdziwiony że bez problemu ruszył w pozycji wiszącej, pod uwagę jaki jest zabrudzony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #147 Napisano 25 Maja 2024 9 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a): Wziąłem pod uwagę stronę wizualną. Czy ten zegar będzie chodził w pozycji leżącej, to Kolega Magican może sprawdzić osobiście i nie będzie gdybania. Kolejny kaflak, strona wizualna pasuje. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 905 #148 Napisano 25 Maja 2024 Może Koledze , ale mi absolutnie nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #149 Napisano 25 Maja 2024 Tak już bez żartów, dzięki za wszystkie opinie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #150 Napisano 25 Maja 2024 🙃😮 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach