Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

1680 Vintage styl zegarek weekendowy super wyglada ale trzeba delikatniej sie z nim obchodzić!

jak rozumiec to zdanie? jest bardziej podatny na urazy? czy po prostu vintage bardziej boli jak coś się stanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nicon, nie bądź sarkastyczny - moonwatchom też się to zdarza ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety trochę zepsuli...maxi dial w tym textbook na tarczy i grube uszy to kiepska cena za nową bransoletę....

eee, zapomniałeś o złocie , dacie, mieszanych indeksach, Big Crown, edycjach specjalnych, ewoluującym mechanizmie, zabezpieczeniach przed kopiowaniem ...coś tam się działo w tych subach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julek, jeśli potrzebujesz tej kasy to trzeba sprzedać. Ale jeśli nie jest to konieczne... tak jak Richard Burns pisze - przesilenie, przesyt. Jak z jedzeniem - najlepszy frykas się znudzi gdy go jesz za często. A co dopiero gdy jesz tylko jedno danie - vide jeden zegarek. Od razu mam przed oczami sushi Mastera w Poznaniu, któremu koleżanka z pracy przyniosła do zjedzenia Big Maca :)

Moja osobista, urozmaicona, zbalansowana "dieta" która nie zabija finansowo to 2-3 zegarki dobrze trzymające wartość, możliwie mocno zróżnicowane - różne kolory tarcz, bransolety, skóry, nato, gumy.

Wprawdzie teraz niestety przez ADHD - chwilowo jest to nie trzy tylko osiem sztuk. Ale dwa ciekawe Tissoty to właśnie remedium na taką sytuację gdy np. będę musiał znaleźć jakiś grosz albo mnie przez chwilę temat zegarków z wyższej półki zemdli.

Krystian kiedyś napisał, że na znudzenie ma receptę - wyłącza okresowo jeden sprzęt z eksploatacji a za jakiś czas uwielbia go jak nówkę przez jakiś okres.

Jeśli musisz sprzedać - dyskusja jest zbędna.

Ale jeśli nie musisz - pamiętaj, że za chwilę podwyżka i Twój zegarek zwiększy wartość.

Jeśli nie musisz a jest jakiś budżet to nie sprzedawaj tylko paradoksalnie - kup sobie coś. Przeżarło się Tobie sushi - jebnij se ośmiorniczki - drugiego Roleksa albo Omegę w bardzo dobrej cenie - w obu przypadkach jak się znudzi to sprzedasz bez straty lub prawie bez. Albo bombnij sobie coś taniego - wśród tanich zegarków też są dzieła zapierające dech, ciekawe, ładne, świeże.

Nic co będzie miało okazać się lepsze od Sea Dwellera, tylko coś co Cię odmuli.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa niezawodne sposoby profilaktyki syndromu wypalenia bez popadania w ADHD to :

- kilka zegarków noszonych na zmianę - góra 2-3 dni jeden

- zmiany pasków i klamer

Sposoby/ powody pozbycia się kolekcji które przychodzą mi do głowy są tak smutne że nawet ich nie " wypowiem" - mam nadzieję że wypadku kolegi to nie ten przypadek i życzę szybkiego nabrania dystansu do dystansu i zmiany decyzji ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda go bo dużo szekli kosztuje, luma mu może np. wypaść ze wskazówek. Dla mnie bez sensu taka redundancja, 2 to jeszcze nic, najlepsi są kolekcjonerzy którzy mają 20 submarinerów i każdy jest "wyjątkowy" bo się różni ogonkiem literki na tarczy :D.

:D :D

Też mnie fascynuje to zjawisko, szuflada pełna czarnych jak sutanna Subów, Moonwatchy albo Dayton różniących się praktycznie niczym.

Ja osobiście nie mogłem zdzierżyć razem u siebie Batmana i Suba bo za bardzo podobne. Chociaż gdy tak sobie pomyślę, że zamiast Air Kinga - Sub na nato... Taka para z Batmanem by się nie pogryzła o nadgarstek.

Ciekaw też jestem co czas pokaże w kwestii grubych uszu aktualnego Suba - bo jak dla mnie to zabieg był świetny z co najmniej dwóch powodów:

- bez rezygnacji z tradycyjnego rozmiaru uczynili Submarinera zegarkiem bardziej masywnym, co korzystne u Irka ale wciąż nie za dużym np. dla Tomka z Kalisza ;)

- przez grube uszy zdystansowali stylistycznie Suba, czarnego GMTM i SD, które to trzy zegarki wg mnie na pierwszy rzut oka laika są prawie identyczne. Zrobili z Suba kwadrata i już. Mi się bardzo podoba.

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

737e6bbf06b8583f27a006e0d8207d03.jpg

Temu gosciowi podobne zegarki sie nie nudza :D

Sent from my E6653 using Tapatalk

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Kolekcja fascynująca niczym utonięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak, ale dla kogoś kto lubi te zegarki, to one się uzupełniają swoją różnorodnością :)

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonaliście mnie, zostawiam go  :)

Nie sprzedał się przez dwa dni, więc wychodzi na to, że jest niesprzedawalny   :D

Kasy dzięki Bogu nie potrzebuję, a urozmaicanie...hmm...

Przerabiałem to już i na razie podziękuję. Ponad sto zegarków, miałem paski w cenach porządnych zegarków, miałem dziesiątki klamer, które były dziełami, nawet jedna z Matką Boską od Staruszka, miałem vintage, pudła i rotomaty w cenach... chorych.

Na tym wszystkim straciłem tyle, że pewnie mógłbym kupić mieszkanie  :huh:

Z jakiś powodów nie utrzymałem tych rzeczy, więc jak teraz zacznę zakupy to się pewnie też skończy wyprzedażą.

Teraz mam stabilną sytuację i muszę to docenić i doceniam!

Dziękuję Koledzy, szczerze dziękuję naprawdę. Kończymy telenowelę pt. "pablo sprzedaje Roleksa"  :D  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałbym się upewnić i mam nadzieję, że ktoś z Was mi w tym pomoże :)

czy koperty Air Kinga ( 116900 ) i Milgaussa ( 116400GV ) są dokładnie takie same ? - chodzi mi o wielkości, kształt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to ta sama koperta.

iP7

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem właśnie w sklepie w Amsterdamie. Cały sklep vintage zegarków pełno Rolexow, Heuerow, Patkow. Ciekawe ile lat w Polsce trzeba jeszcze żeby się rynek rozwinął na tyle żeby pojawiły się takie sklepy ?0b6a6dc20b3bfc94cde775500977ddf3.jpgf22cd37c8e5f29dfec275e4f6d1fc6b9.jpgf3b3251271e319ffeb0b108f62f44d53.jpg546cdd69a9c3d5bb566d4b6d232bcb11.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie z 50 lat. To samo miałem jak oglądałem sklepy z uzywkami we Włoszech.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powolutku powstają, co prawda oferują zegarki z niższej półki, ale tak jak napisał Filip, nim dojdziemy do poziomu Włoskiego potrzeba kilkadziesiąt lat.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przez ponad 40 lat dostepne były w Polsce Poljoty, Wostoki i Cymy :), to co się moze trafić w antykwariacie?, import vintage z zachodniej europy, 'przebrany'.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, rynek wtórny zegarków z wyższej półki jeszcze nie zagościł w antykwariatach, nie wspominając już o salonach zegarkowych. Jeszcze musimy poczekać na takie widoki.

post-57210-0-08178100-1484773435_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak rozumiec to zdanie? jest bardziej podatny na urazy? czy po prostu vintage bardziej boli jak coś się stanie?

Bardziej podatny mechanicznie nie jest ale tak jak pisze nicon luma jest napewno bardziej krucha i z takim ubytkiem juz gorzej by wyglądał! Gdzieś nim zahaczyć też szkoda na basen tez go szkoda ;):D

Ale z wyglądu to jest najpiękniejszym Subem dla mnie! :)

Chronolny dzięki jak porobie jakieś ładne to powrzucam.

Pablo jedyna słuszna decyzja! :D

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z szanownych kolegów nosi suba na nadgarstku 16,5 cm ? Jeśli tak byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcia  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, rynek wtórny zegarków z wyższej półki jeszcze nie zagościł w antykwariatach, nie wspominając już o salonach zegarkowych. Jeszcze musimy poczekać na takie widoki.

Ale w dzisiejszych czasach to żaden problem wybrać się gdzieś, gdzie modeli vintage jest do wyboru do koloru, np. w Londynie można znaleźć takie cuda, funt tani, tylko brać ;)

ad00af8ad40104d5ab293dee943ecb8d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Może bartek79 wrzuci fotkę....aczkolwiek myśle że jego nadgarstek to chyba 14 czy 13,5 .... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja muszę mieć z 11, bo po Bartku zdejmowałem jeszcze jedno półogniwo lub ogniwo... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi