Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz, Gratulacje !
Byłem na wiosnę w galmoku i nawet rozważałem zapis, ale bardziej utożsamiałem się z tą dziewczynką. Tobie udało się :)

post-75204-0-46599600-1544572586_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówią że są kolejki... A tu takie dwa piękne nabytki! Gratuluje koledzy!

Edytowane przez ptakug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Batman, Polar - najlepszy GMTM i najlepszy EX. Jednocześnie genialna, komplementarna, wyrazista, nietuzinkowa parka.

Mariusz, Gratulacje !

Byłem na wiosnę w galmoku i nawet rozważałem zapis, ale bardziej utożsamiałem się z tą dziewczynką. Tobie udało się :)

Mówiącżecsą kolejki a tu takie dwa piękne nabytki! Gratuluje koledzy!

Panowie, wielkie dzięki za gratki :rolleyes:

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mariusz, Ty z kolei ustrzeliłeś chyba najfajniejszą z możliwych wersję DJ. Jak się nosi? Abstrahując, rzecz jasna od zawirowań z chodem.

Dzięki. Faktycznie niebieska tarcza dobrze koresponduje w zestawieniu z białym tłem pierścienia cyfrowego kalendarza oraz indeksów godzinowych. W kontekście wzornictwa DJ przypadł mi do gustu. Nie mam też uwag dotyczących komfortu noszenia zegarka. Bransoleta świetnie układa się na ręku i zawiera mikroregulację umożliwiającą dopasowanie jej długości, co jest wygodne. Niestety wpisy w tym wątku dotyczące precyzji pomiaru czasu sprawiły, że wiele oczekiwałem od Roleksa. Zakup Datejust to w tym względzie dla mnie twarde lądowanie i duże rozczarowanie, które sprawiło, że teraz z dystansem będę traktować wszelkie przechwałki typu...

Nuda.

Jakieś 1-2s na tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat tego gmt miałem wcześniej i on naprawdę jest wyregulowany świetnie i stabilnie trzyma czas praktycznie w każdej pozycji, niezależnie jak jest odkładany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój GMT też taki był i z tego co wiem wciąż trzyma czas bez zarzutu.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Wasze wpisy dotyczą mechanizmu 3186 czyli starszej generacji. Mój zegarek ma nowszy werk 3285, w którym wprowadzono zmiany na poziomie naciągu, napędu, wychwytu oraz regulatora balansowego. Rolex chwali się 14 patentami i na papierze to wszystko wygląda wyśmienicie. Niestety zderzenie z praktyką bywa bolesne. Może to jeszcze tzw. choroby wieku dziecięcego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój jest super dokładny, spieszy albo późni już nie pamiętam 1s/48h, ale wiadomo to Rolex

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wpisy w tym wątku dotyczące precyzji pomiaru czasu sprawiły, że wiele oczekiwałem od Roleksa. Zakup Datejust to w tym względzie dla mnie twarde lądowanie i duże rozczarowanie, które sprawiło, że teraz z dystansem będę traktować wszelkie przechwałki typu...

Ej, ale to jak to? Pisałeś wcześniej, że chciałeś mieć zegarek z 3235, a teraz okazuje się, że dokonałeś zakupu pod wpływem opinii rolexowych fanboyów. No nie wierzę. :)

W życiu nie podjąłem decyzji zakupowej pod wpływem opinii z forum.

Wiadomo, że tu każdy będzie chwalił swojego rolka, jaki to och i ach. Jedyne hejty lecą na Airkinga, którego chyba tu nikt nie miał, ewentualnie na mnie kiedyś, jak miałem Suba bluesy, że siara :D

A co do dokładności, to akurat nie zaprzeczę, mój stary i obecny GMT wyrabiał/a normę.

Proponuję sprzedaj i kup Omegę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ej, ale to jak to? Pisałeś wcześniej, że chciałeś mieć zegarek z 3235, a teraz okazuje się, że dokonałeś zakupu pod wpływem opinii rolexowych fanboyów. No nie wierzę. :)

I słusznie, że nie wierzysz.  :) Sugerowałem się techniczną broszurą Roleksa dotyczącą mechanizmu 3255 i jego pochodnych. Tak jak napisałem, na papierze wszystko wyglądało wyśmienicie. W zegarkach pasjonuje mnie mikromechanika, więc musiałem sprawdzić. Moje artykuły, w których tak dużą wagę przykładam do opisu mechanizmów, wynikają właśnie z tego, jak odbieram pasję zegarkową. Opinie o wyjątkowej precyzji pomiaru czasu w wydaniu Roleksa były dla mnie dodatkowym impulsem i jeszcze bardziej rozbudziły ciekawość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zarówno 3186 i 3285 i oba są super precyzyjne, nie widzę praktycznie różnicy.

Wasze wpisy dotyczą mechanizmu 3186 czyli starszej generacji. Mój zegarek ma nowszy werk 3285, w którym wprowadzono zmiany na poziomie naciągu, napędu, wychwytu oraz regulatora balansowego. Rolex chwali się 14 patentami i na papierze to wszystko wygląda wyśmienicie. Niestety zderzenie z praktyką bywa bolesne. Może to jeszcze tzw. choroby wieku dziecięcego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj Mariusz zegarek na Vibrograf I pokaz rezultat, pozatym zawsze to pomoże przy ewentualnych roszczeniach gwarancyjnych.

Bo aż mnie ciężko jest uwierzyć że ten sam zegarek co ja mam chodzi aż z tak duża odchylka

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem Batmana, bo mi się podobał. Druga rzecz, która mnie do niego przekonała to mechanizm 3186. Trwały, niezawodny i precyzyjny. Może bez nowinek technicznych, z krótszą rezerwą chodu ale za to sprawdzony. Po 26h użytkowania ciągle -1s

Wysłane z mojego S9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Datejust obecnie po 72 dniach ma odchyłki łącznie 0,00. Chodzi jak kwarc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tez czytam na zagranicznych forach o tym, ze 3255 nie jest jak narazie tak stabilny i dokladny jak np 3135. Duzo ludzi skarzy sie na niego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Datejust obecnie po 72 dniach ma odchyłki łącznie 0,00. Chodzi jak kwarc.

Oooooo, to już prawdziwe mistrzostwo świata

Wysłane z mojego S9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomaszek, niebieski pozdrawia swojego czarnego brata

6e715031f3460b196cffe2a4d1268ab7.jpg

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj widzę wysyp Roleksow jak po deszczu. ;)

I tylko nowe aż wstyd pokazywać starego złachanego styranego życiem Suba :(:D

post-22413-0-75691100-1544629341_thumb.jpeg

Gratuluje panowie nowych nabytków!

@McIntosh to teraz się nasluchamy o niższości marki! ;):P

A tak poważnie to powinien się ułożyć jak nie to oddaj na regulacje chodź wiem, ze nie o to chodziło by nowy zegarek na regulacje oddawać. Wstyd jak beret oczywiście dla firmy a dla Ciebie irytacja. Rozumiem twoje podejście i w pełni je popieram.

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

@McIntosh to teraz się nasluchamy o niższości marki! ;):P

A tak poważnie to powinien się ułożyć jak nie to oddaj na regulacje chodź wiem, ze nie o to chodziło by nowy zegarek na regulacje oddawać. Wstyd jak beret oczywiście dla firmy a dla Ciebie irytacja. Rozumiem twoje podejście i w pełni je popieram.

Pomiar czasu stabilizuje się, więc jest szansa na utrzymanie dobowej niedokładności na poziomie 2 sekund określonych przez Roleksa. Szkoda tylko, że zegarek się późni. Zdecydowanie bardziej wolę odchyłkę na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiar czasu stabilizuje się, więc jest szansa na utrzymanie dobowej niedokładności na poziomie 2 sekund określonych przez Roleksa. Szkoda tylko, że zegarek się późni. Zdecydowanie bardziej wolę odchyłkę na plus.

Moje rolexy raz były na + raz na -, ale zawsze były bardzo dokładne tzn z dosc duzym zapasem mieściły sie w przedziale COSC...rzeczywiscie moj pp tylko przyspiesza czego nigdy wczesniej nie doswiadczyłem z innymi zegarkami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi