Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

A możesz przełożyć glidelock do Batmana i Pepsi️ 

27 minut temu, mroova napisał(-a):

@Dorian06 właśnie przeczytałem, że cała bransoletka 97200 pasuje zarówno do 116710, jak i 126710 - jest to odpowiedź na pytanie użytkownika rolexforums o nicku mario1971 😉 

W modelu 126710 należy koniecznie użyć sprężyn z gmt, a nie tych, które były dołączone do łodzi podwodnej. Zmienili nieznacznie występy, przechodząc z 116710 na 126710.

https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=724828&page=4

Kiedyś były informacje, że jedynie do 116710.

Z powyższego wynika, że jest to możliwe. Nie próbowałem tego osobiście. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mylof napisał(-a):

Obwód mojego nadgarstka wynosi 18 cm i Explorer 36mm leży idealnie. To najlepiej leżący na nadgarstku zegarek ze wszystkich jakie miałem na ręku. 

15 Explorer.JPG

Bardzo subiektywne odczucie. Na moim 17.5cm nadgarstku nowy Ex36 wyglądał na śmiesznie mały. Może jakbym go nosił wyłącznie przez dłuższy czas to może bym się przyzwyczaił, chociaż nie sądzę. Ex40 to imo nietrafiony model, zwyczajnie ten rozmiar z taką tarczą nie idzie w parze. 39mm był bliższy ideału, ale też trochę plackowaty i koronka za mała. Stare 36mm to najlepsze co było. Nowy powinien być w jednym rozmiarze 38mm, zachowując bransoletę 20mmi bezel z 39mm, czyli o 1mm mniejsza tarcza. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mroova napisał(-a):

@Dorian06 właśnie przeczytałem, że cała bransoletka 97200 pasuje zarówno do 116710, jak i 126710 - jest to odpowiedź na pytanie użytkownika rolexforums o nicku mario1971 😉 

W modelu 126710 należy koniecznie użyć sprężyn z gmt, a nie tych, które były dołączone do łodzi podwodnej. Zmienili nieznacznie występy, przechodząc z 116710 na 126710.

https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=724828&page=4

Kiedyś były informacje, że jedynie do 116710.

A jak ktoś nie ma łodzi podwodnej to może dokupić sprężyny osobno?

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, to się właśnie nazywa ekstradycja, to jeszcze taka stara tradycja, sprzed wojny.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, mylof said:

Obwód mojego nadgarstka wynosi 18 cm i Explorer 36mm leży idealnie. To najlepiej leżący na nadgarstku zegarek ze wszystkich jakie miałem na ręku. 

15 Explorer.JPG

Bez dwóch zdań - taka koperta oyster 36-39mm w Rolexowej stali na oyster bransolecie to szczyt codziennej wygody.

IMG_4975.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Nie próbowałem tego osobiście. 

Jakbyś znalazł chwilę to zweryfikowałbyś️ Do jubilee również. Będę wdzięczny. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Dorian06 napisał(-a):

Jakbyś znalazł chwilę to zweryfikowałbyś️ Do jubilee również. Będę wdzięczny. 

Michał, może kiedyś spróbuję, choć na dzień dzisiejszy zupełnie nie czuję takiej potrzeby. 

To strach związany z samodzielną wymianą bransolety przeze mnie przemawia. 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Michał, może kiedyś spróbuję, choć na dzień dzisiejszy zupełnie nie czuję takiej potrzeby. 

To strach związany z samodzielną wymianą bransolety przeze mnie przemawia. 😬

Nie bransolety tylko samo zapięcie. Bransoleta może nie pasować. Bo chyba mają gdzieś indziej teleskopy. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Submariner 16610 - nie mój, a mojego dobrego kolegi  - pojechałem z nim dzisiaj kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy żeby mógł dokonać swojego wymarzonego zakupu. Muszę przyznać, że te starsze referencje świetnie leżą na nadgarstku. Niedługo będę go miał gościnnie na kilka dni u siebie i znowu "podumam" na jego temat nieco dłużej. 

484855433_WhatsAppImage2023-10-08at00_28_10.thumb.jpeg.dc87da1f0fea84a8883c718066efd9b5.jpeg

Pasuje Ci

Ostatnie wydarzenia z cyklopem w DJ’u uświadomiły mnie, że zastępstwo dla niego jest jak najszybciej wskazane. Za bardzo go eksploatowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2023 o 13:22, mroova napisał(-a):

Czy tylko ja mam podobne wrażenia odnośnie DJ ? 36 wydaje mi się bardziej proporcjonalny i "zgrabny" niż 41.

No nie powiedzialbym 😊

FCAEEA13-25C6-406B-B070-46092EB75EBF.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2023 o 15:03, mroova napisał(-a):

Chodzi mi o ich zestawienie "obok siebie",  pasowanie na nadgarstku to inna sprawa.

Ale zegarki dobiera sie do nadgarstka i wazne, zeby na nim wygladaly proporcjonalnie a nie na komodzie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po części tak, ale też proporcje koperta/tarcza/bezel/szerokosc bransolety/szerokosc klamry głównie decydują czy zegarek wygląda spójnie czy nie. Nie licząc właśnie 36mm to dzisiejsze Rolki nie są już tak zgrabne na ręku. Zabieg celowy, żeby wydawały się większe i bardziej zauważalne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, artme napisał(-a):

zegarki dobiera sie do nadgarstka i wazne, zeby na nim wygladaly proporcjonalnie a nie na komodzie

Zgadza się, ale moim zdaniem DJ41 można jeszcze trochę dopieścić, tak jak wcześniej poprawiono DJ II. Chodzi o te aspekty, które wskazał @tbn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceramicznego Suba też dopieścili i co z tego wyszło? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Ceramicznego Suba też dopieścili i co z tego wyszło? 

Jak wiemy, słabo. Ale czytałem gdzieś PLOTY, że tworzą przestrzeń na Suba 38/39. Natomiast ewolucja dużego DJ jest chwalona.

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, mroova napisał(-a):

Jak wiemy, słabo. Ale czytałem gdzieś PLOTY, że tworzą przestrzeń na Suba 38/39.

Chyba w Tudorze 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

73323060c7da5bc56d1b299f420a3d5b.png

Jak wiemy, słabo. Ale czytałem gdzieś PLOTY, że tworzą przestrzeń na Suba 38/39. Natomiast ewolucja dużego DJ jest chwalona.

38/39 brałbym

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi