Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Znajoma ostatnio wróciła z Japonii i była zdziwiona jak potaniały tam dobra luksusowe - kryzys mają . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, beniowski napisał(-a):

Znajoma ostatnio wróciła z Japonii i była zdziwiona jak potaniały tam dobra luksusowe - kryzys mają . 

W kryzysie dobrą luksusowe drożeją, więc to raczej oznaką dobrobytu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, b_easy napisał(-a):

Panowie, za 2 tygodnie wybieram się do Japonii o w związku z 45 urodzinami na miejscu chciałem kupić sobie z 2 ciekawe pozycje. 1 dla siebie i 1 na bazarek, co by osłodzić sobie wyjazd. Czy jest referencja na tamtejszym rynku której u nas brakuje czy lepiej odpuścić i skupić sie na sobie?

Kup sobie Cartiera są średnio 10k tańsze w Japonii. Rolka i tak żadnego nie dostaniesz od ręki, moooże coś w bicolorze co i tak nie schodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, logann napisał(-a):

Ty to jesteś jednak żartowniś 😉 przecież kolega wyraźnie pisał że chce tylko dwie 🤣

Myslalem o jednej dla mnie

3 godziny temu, Bugs napisał(-a):

On chciał dwie to lepiej 126529LN, tam motoryzacja słaba to pewnie leżą po salonach

tez tak sadze, ale przestali produkowac to i pewnie nie dostarczaja 😔

Godzinę temu, a_team napisał(-a):

Jeszcze z 3 sztuki 126710BLRO

nie badzmy zachlanni

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Nie tyle potanialy dobra luksusowe, co yen spadl na pysk

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie tyle potanialy dobra luksusowe, co yen spadl na pysk

Czyli dla nas potaniały - liczy się przecież ile cię finalnie wyjdzie zakup owego dobra vs. tego ile zapłaciłbyś w Europie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, beniowski napisał(-a):

Czyli dla nas potaniały - liczy się przecież ile cię finalnie wyjdzie zakup owego dobra vs. tego ile zapłaciłbyś w Europie.

W takim razie cala Japonia dla nas potaniala, nie tylko dobra luksusowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś tam świeci 🤩

IMG_9494.thumb.jpeg.ae6643fac4615a69a9d02b61ae89f22e.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważam zakup Explorera 40 mm. W Kruku nie można się przymierzyć i trzeba zamawiać w ciemno, a ja mam chudą rękę. Zastanawia mnie czy ten rozszerzony L2L 51 mm nie będzie czasem za duży na moją rękę 16,5-17 cm. Czy jest na forum posiadacz z Podkarpacia, który umożliwiłby przymiarkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nononame, to oczywiście kwestia preferencji, ale na nadgarstku około 17 cm i raczej płaskim (moim😉) dla mnie sprawiał wrażenie patelni🤷‍♂️

20230816_151747.thumb.jpg.75690d86d7089e070f60dd7253414b0a.jpg

20230816_151754.thumb.jpg.5089183676812f7853a679065a65f961.jpg

Edytowane przez Musa19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim 17-17,5 cm jest na styk. Generalnie dobrze leży, nic nie wystaje, itd., ale optycznie jest spory choć nie wygląda aż tak patelniowato jak OP41 (tu jest IMO dramat). Ja się już do rozmiaru przyzwyczaiłem. Polecam przymierzyć i przyjrzeć się w lustrze z nieco większej odległości - zupełnie inna perspektywa.
Z kolei 36 na początku wydawał się ok, ale jednak na moim nadgarstku był za mały - zwłaszcza z większej odległości wyglądał na przymały. Choć są i tacy, co mają ponad 18 cm i noszą EXP36 i sobie chwalą...

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@machlo zawsze jak ktoś pisze żeby patrzeć z dalszej odległości to się zastanawiam dla kogo kupuje zegarek i jak sprawdza czas 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, gszydlowsky napisał(-a):

@machlo zawsze jak ktoś pisze żeby patrzeć z dalszej odległości to się zastanawiam dla kogo kupuje zegarek i jak sprawdza czas 🙂

Z tym to różnie bywa i nawet (a może zwłaszcza) w tym wątku można byłoby znaleźć niejednego, co wybiera zegarek na pokaz otoczeniu. :) 
No ale nawet jak się kupuje tylko dla siebie, to ma dobrze wyglądać z własnej perspektywy, ale to jak wygląda z perspektywy otoczenia też ma jakieś znaczenie.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia z bliska lubią przekłamywać. Moja wczorajsza przymiarka Marka XX z bliska i z dalszej perspektywy. Ten sam zegarek, a dwa zupełnie inne odbiory. 

3c92a5ea47ad46aefcdab90a3fd4eda3.jpgadc86dd5547b4536f39a11fa3e6fbd75.jpg

Nadgarstek 19,5cm.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

Chodzi generalnie oto, że ludzie pokazują zegarki na zdjęciach nadgarstkowych, które mocno przekłamują rozmiar. Zdjęcie sylwetki lepiej oddaje proporcje zegarek - nadgarstek i dość dobrze pokrywa się z tym co widzi oko użytkownika, które patrzy na nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Tosagw napisał(-a):

Kup sobie Cartiera są średnio 10k tańsze w Japonii. Rolka i tak żadnego nie dostaniesz od ręki, moooże coś w bicolorze co i tak nie schodzi. 

Jeśli chodzi o Rolexa to nie myślałem o AD tylko pre own bo tam mnóstwo tego jest. O Cartierze to nie pomyślałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, facecik napisał(-a):

Chodzi generalnie oto, że ludzie pokazują zegarki na zdjęciach nadgarstkowych, które mocno przekłamują rozmiar. Zdjęcie sylwetki lepiej oddaje proporcje zegarek - nadgarstek i dość dobrze pokrywa się z tym co widzi oko użytkownika, które patrzy na nadgarstek.

Przerobiłem w ciągu jakiś 10 lat ponad 30 zegarków. Początkowo selekcję robiłem po średnicy, grubości koperty i L2L do 48mm. Jakie było moje rozczarowanie kiedy jeden 38mm, wyglądał na ręce bardzo dobrze, inny 39 mm jak damka, kolejny 40 mm  zajefajnie, a następny 40 mm fatalnie. Odpowiedź tkwi w średnicy i kolorze tarczy, ale głównie średnicy, bo celuję w czarne tarcze i głównie białe nakładane indeksy z grubymi polerowanymi ramkami (w nurkach jest podobnie, choć bardziej skomplikowanie, bo jeszcze kształt i kolor bezela ma znaczenie i noszę koperty od 39 do 43mm). W moim przypadku średnica tarczy dla zegarków bez bezela: <30 mm - damka, >30mm<32mm - super, >32 mm - różnie, ale przeważnie wygląda na byt duży. Z tego co pamiętam to Explorer mkII ma 32 mm - powinien być sweet spotem, a obecna wersja 32,7mm - na dwoje babka wróżyła plus wątpliwości L2L. Mk II trzeba szukać na rynku wtórnym i zniechęca brak AR, nowa wersja ma lakierowaną tarczę, co z AR powinno wyglądać obłędnie. 36 mm niestety jest dla mnie zbyt mały. Niechętny jestem wydawaniu "takiej kasy" na "tylko zegarek", bo marka nie jest dla mnie fetyszem, tylko design. Explorer, Radiomir 1940, i Ulysse Nardin Diver 42mm to moje designerskie graale. Niestety... Wychodzi na to, że na placu boju został tylko mk II i UND, bo PAM za duży 😉 Dzięki chłopaki za info. 

Edytowane przez nononame

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, machlo napisał(-a):

Choć są i tacy, co mają ponad 18 cm i noszą EXP36 i sobie chwalą...

Na przykład  ja :-)

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mylof napisał(-a):

Na przykład  ja 🙂

No i dobrze się z tym dobrze czujesz 😀. Miałem dzisiaj na ręku OS 38mm  i bardzo go lubię ale jednak dla mnie to maluch chociaż na ręku nie wygląda źle wolę takie 42-44mm

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chialem EXII… ale reraz to sie zastanawiam - bo jeszcze nie taka fote strzele….

Ale jad plynie strumieniem

To ja- Franek Dolas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

dwa zupełnie inne odbiory. 

ale chyba nie chcesz powiedzieć że zegarek jest za mały ? Wg mnie na obu zdjęciach wygląda dobrze , pewnie ostatecznie decydują preferencję noszącego . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

ale chyba nie chcesz powiedzieć że zegarek jest za mały ? Wg mnie na obu zdjęciach wygląda dobrze , pewnie ostatecznie decydują preferencję noszącego . 

Jest w sam raz.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi