Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Po paru dniach obserwacji pracy werku 7135 mogę stwierdzić, że trzyma parametry gwarantowane przez producenta. W dzień traci średnio trochę ponad pół sekundy, a na noc odkładany koronką do góry lub na dół trzyma idealnie czas. Być może jeszcze się trochę ułoży, gdyż jego średnia z ostatniego tygodnia wyszła na minusie - 0,9s/d. 

Screenshot_20260405_120053_WatchCheck.jpg

technical-review-rolex-dynapulse-escapement-calibre-7135.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm LD to miazga! Transparentny dekiel w tym zegarku to moim zdaniem bardzo duży atut, bo ja np. uwielbiam sobie obserwować pracę mechanizmu.Dziwię się, że ani razu nie pokazałeś LD od strony dekla... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoim zdaniem tam naprawdę jest co oglądać? Przecież to prosty mechanizm, nic ciekawego tam nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Genovese_ napisał(-a):

Mechanizm LD to miazga! Transparentny dekiel w tym zegarku to moim zdaniem bardzo duży atut, bo ja np. uwielbiam sobie obserwować pracę mechanizmu.Dziwię się, że ani razu nie pokazałeś LD od strony dekla... ;)

Kiedyś pokażę.

28 minut temu, beniowski napisał(-a):

Twoim zdaniem tam naprawdę jest co oglądać? Przecież to prosty mechanizm, nic ciekawego tam nie ma.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Tak, jest co oglądać.Wiadomo, nie jest to Patek czy AP, ale ten złoty rotor w LD, koło balansowe i wykończenie mechanizmu naprawdę do mnie gadają.Notabene, serio wolałbyś, żeby Rolo w LD w tak wykończonym mechanizmie dał pełny dekiel?.No bo skoro nie ma co oglądać i jest nuda to tak mogę wnioskować.

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Genovese_ napisał(-a):

Tak, jest co oglądać.Wiadomo, nie jest to Patek czy AP, ale ten złoty rotor w LD, koło balansowe i wykończenie mechanizmu naprawdę do mnie gadają.Notabene, serio wolałbyś, żeby Rolo w LD w tak wykończonym mechanizmie dał pełny dekiel?.No bo skoro nie ma co oglądać i jest nuda to tak mogę wnioskować.

Oczywiście - dla mnie szklany dekiel w Roleksie jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem tradycjonalistą i wolę pełny dekiel w Roleksach. Uważam, że w platynowych Daytonach też powinien być lity ( choćby z tego powodu aby więcej platyny było ). W Land Dwellerze i w 1908 transparentny dekiel jednak pasuje - to są ciekawe i dobrze wyglądające mechanizmy i odpowiada to stylistyce tych modeli. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.04.2026 o 16:54, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Złoty a skromny emoji6.png
No może nie zmiata, bo na codzień jednak wolałbym stalowy zegarek, ale jest super. Pewnie dylemat będzie czy jednak rose gold czy platyna ice blue. Platyna na pewno dyskretniejsza emoji6.png

Platyna odpada. Kolega ma i jest tak ciężka, że mimo że nie jest ułomkiem to na codzień ciężko to nosić, przeszło 300 gram wagi 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Platyna odpada. Kolega ma i jest tak ciężka, że mimo że nie jest ułomkiem to na codzień ciężko to nosić, przeszło 300 gram wagi  

Ten zegarek nosi się od okazji do okazji, więc może waga tak nie będzie przeszkadzać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek nosi się od okazji do okazji, więc może waga tak nie będzie przeszkadzać
@KrysH nosi platynke na co dzień i bardzo chwali wygode ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 4.04.2026 o 21:14, blue7 napisał(-a):

mam pytanie do posiadaczy zegarków rolex, z nowymi mechanizmami w których w większości rezerwa chodu wynosi ok. 70 h (w ld bodajże ok. 66h). czy nakręcacie swoje rolki?

Ja nigdy. 

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądze, żeby ten zegarek u Ciebie przetrwał ponad pół roku. Dla mnie wygląda jakbyś od żony pożyczył,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.04.2026 o 12:08, mario1971 napisał(-a):

Po paru dniach obserwacji pracy werku 7135 mogę stwierdzić, że trzyma parametry gwarantowane przez producenta.

Mój DJ36 po początkowym okresie, kiedy potrafił zrobić nawet +4,2 s/d, od miesiąca trzyma stabilne +0,6 s/d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100 lecie Oyster Case!

Szykuje się ciekawa premiera pokusiłem się z AI o wizualizacje nowości od Rolexa na 100lecie, na bazie screenów z nowego filmu dostępnego na stronie Rolex.

1775812255181.png

100 lecie Oyster Case!

Szykuje się ciekawa premiera pokusiłem się z AI o wizualizacje nowości od Rolexa na 100lecie, na bazie screenów z nowego filmu dostępnego na stronie Rolex.

1775811526722.png

Screenshot_20260410_102851_Facebook.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi