Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Musa19 napisał(-a):

"kto by pomyślał, że to g...o tyle kosztowało"😍🤣

Najgorzej, że Żona ma zawsze racje 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Bugs napisał(-a):

No chyba że te najnowsze to już niekoniecznie

Skąd wiesz, że nowe nie będą chodzić precyzyjnie i dokładnie przez następne 30 lat ?

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

IMG_20260422_071855~3.jpg

Jeden z najfajniejszych i najwygodniejszych modeli Submarinera. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, mylof napisał(-a):

Skąd wiesz, że nowe nie będą chodzić precyzyjnie i dokładnie przez następne 30 lat ?

Bo wiele z nich - np mój Sub albo Pepsi Maria - nie chodzi nawet przez 5. Nie czytałeś o problemach ze spadkiem amplitudy jeszcze w okresie gwarancji w 32xx? Nie że wszystkie ale zauważalna ilość. Po serwisie może już będą trwałe.

Edytowane przez Bugs

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bo wiele z nich - np mój Sub albo Pepsi Maria - nie chodzi nawet przez 5. Nie czytałeś o problemach ze spadkiem amplitudy jeszcze w okresie gwarancji w 32xx? Nie że wszystkie ale zauważalna ilość. Po serwisie może już będą trwałe.
U mnie faktycznie była lipa. Wcześniej nie do końca wierzyłem w skalę opisywanych na forach problemów z 32xx, dopóki i mnie to nie dopadło. Pod tym względem werki 31xx biją najnowsze mechanizmy na głowę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy werk 7135 w Land-Dwellerze chodzi stabilnie i mieści się w deklaracji Rolexa, aczkolwiek na lekkim minusie. 

Screenshot_20260423_181646_WatchCheck.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Skąd wiesz, że "wiele z nich" ? Dysponujesz jakimiś statystykami czy badaniami ? Przecież wiadomo, że osoby, które mają jakiś problem częściej się odezwą w internecie od milionów innych posiadaczy Roleksów, których mechanizmy mieszczą się w odchyłce dobowej + - dwóch sekund.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mylof napisał(-a):

Skąd wiesz, że "wiele z nich" ? Dysponujesz jakimiś statystykami czy badaniami ? Przecież wiadomo, że osoby, które mają jakiś problem częściej się odezwą w internecie od milionów innych posiadaczy Roleksów, których mechanizmy mieszczą się w odchyłce dobowej + - dwóch sekund.

Myślę, że większość posiadaczy Rolexów (zwłaszcza tych blink blink z pewnych rejonów świata) nie analizuje dokładności mechanizmu, a raczej liczbę kamieni. Zresztą Myślę, że w ogóle większość właścicieli zegarków mechanicznych nie dokonuje takich analiz.

Podobnie jak większość użytkowników samochodów nie testuje na hamowni czy ich samochód ma rzeczywiście deklarowaną moc

Edytowane przez Olo_H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, mylof napisał(-a):

9 godzin temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

a skad wiesz? Czekales 30 lat? 🧐😉

Chłopaki, Wy tak rżniecie głupa czy naprawdę nie słyszeliście?

https://chronostreet.com/blog/what-causes-the-amplitude-issue-in-rolex-3235-movements/

wystarczy wygooglać "rolex 3235 movement issue"

Statystyki na pewno nie ma bo Rolex, jak to Rolex, ma bardzo oszczędną ( czyt. żadną ) politykę informacyjną i nie dowiesz się niczego o niczym - ani o planach, ani o kolejkach, ani o wadach itd 

Paweł, nawet 5 lat nie doczekałem, Mario też nie, i osobiście wiem o co najmniej jeszcze jednym a znam niewielu właścicieli Rolexa. 

To świetne zegarki ale też mają fakapy jak każda inna marka, w tym wypadku na szczęście drobny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Bo wiele z nich - np mój Sub albo Pepsi Maria - nie chodzi nawet przez 5. 

Mój pepsi nie trzymał rezerwy i nie miał deklarowanej precyzji. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doniesienia o niedoskonałości nowych mechanizmów 32xx spowodowały, że ostatecznie porzuciłem myślenie o zakupie nowego Ex1, który dizajnersko uważam za zegarek idealny.

Rolexie, miałeś sprawdzony i niezawodny werk 31xx. Miodu się zachciało. Nadmierne dążenie do ulepszania czegoś, co jest bardzo dobre, tak się czasami kończy 😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Doniesienia o niedoskonałości nowych mechanizmów 32xx spowodowały, że ostatecznie porzuciłem myślenie o zakupie nowego Ex1, który dizajnersko uważam za zegarek idealny.

Rolexie, miałeś sprawdzony i niezawodny werk 31xx. Miodu się zachciało. Nadmierne dążenie do ulepszania czegoś, co jest bardzo dobre, tak się czasami kończy 😐

Mirosuaw - odwagi! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, nav napisał(-a):

Mirosuaw - odwagi! 

Nie mam skłonności do hazardu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nie mam skłonności do hazardu ;)

Nie, no ja też nie lubię głupiego ryzyka, ale Rolex chwilę już zegarki produkuje, być może jest coś na rzeczy, ale to nie tak, żeby się wszystkie mechanizmy sypały. Na YouTube jeden człowiek opisywał, że miał problemy z trzema Tudorami ( ten sam mechanizm), poza tym cisza, więc zawsze coś można znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Aż tak bym tego nie widział, Ex1 jest świetny a mechanizm ma jakiś problem ze smarowaniem ale nie taki żeby się nie dało ogarnąć i zdaje się że Rolex po cichu już to zrobił albo robi. Jak kupisz teraz to z dużym prawdopodobieństwem będzie już cichaczem poprawiony. Co najwyżej trzeba je serwisować normalnie jak wszystko a opowieści o 10 latach odstępu miedzyprzeglądowego - nie mówiąc o 30 - włożyć między bajki. 
Ja jestem gotów dbać o zegarek, nie muszę się jarać tym że chodzi poniewierany przez X lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tak, że wszystkie werki 32xx się sypią po paru latach. Miałem ich parę (przynajmniej 5 sztuk), które dłużej użytkowałem, i tylko w Pepsi amplituda spadła poniżej 200, przez co zegarek trafił na serwis gwarancyjny. Nastąpiło to dopiero w 5- tym roku dosyć mocnej eksploatacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mario1971 napisał(-a):

To nie tak, że wszystkie werki 32xx się sypią po paru latach. Miałem ich parę (przynajmniej 5 sztuk), które dłużej użytkowałem, i tylko w Pepsi amplituda spadła poniżej 200, przez co zegarek trafił na serwis gwarancyjny. Nastąpiło to dopiero w 5- tym roku dosyć mocnej eksploatacji.

Co rozumiesz przez mocną eksploatację? Noszenie zegarka prze 10 godzin dziennie?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1777028778018.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi