Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Do licha! Znam to menu. Cicer cum caule :P

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty byś sobie wreszcie jakiś dzień zarezerwował i dotarł na spotkanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie jak Passero, złapałem się na tym że coraz częściej zaglądam tutaj Z tego samego powodu co do wątku " na wesoło ". A to nie jest ok

Dziwi mnie to tylko ze niektórzy nie rozumieją tytułu wątku " miłośnicy czasomierzy Rolex " I to nie tylko kolega Lmed, który przypuszczam gdyby nie było tego tematu I tematu o Panerai to by zniknął z forum, ale też...

Mniejsza z tym, dalej będę sobie czasami czytał ale udzielać tutaj juz mi się za bardzo nie chcę

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie jak Passero, złapałem się na tym że coraz częściej zaglądam tutaj Z tego samego powodu co do wątku " na wesoło ". A to nie jest ok Dziwi mnie to tylko ze niektórzy nie rozumieją tytułu wątku " miłośnicy czasomierzy Rolex " I to nie tylko kolega Lmed, który przypuszczam gdyby nie było tego tematu I tematu o Panerai to by zniknął z forum, ale też... Mniejsza z tym, dalej będę sobie czasami czytał ale udzielać tutaj juz mi się za bardzo nie chcę

A szkoda bo wszyscy Koledzy lubiący Rolexa to wporzo chłopy ( no może poza Krystianem ale on w sumie kolegą nie jest :P  ). Jak będzie przyzwolenie na zaczepki to i pewnie mi się odechce udzielać.

Na pierwszym zdjęciu Sub no-date?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ty byś sobie wreszcie jakiś dzień zarezerwował i dotarł na spotkanie ;)

Było jakieś spotkanie? Beze mnie :D

7085-foch.jpg

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie , słusznie . A szczególnie to , że nie tylko w tym wątku . Życzę konsekwencji .

Kolego Gustaw6666 , z punktu widzenia nieortodoksyjnego fana łatwiej uchwycić właściwe proporcje oczywiście .

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku -a w jakim wieku byli respondenci i jakie mieli wykształcenie?

Norbercie, nie wiem. Nie pobrałem całego raportu.

Mam podobnie jak Passero, złapałem się na tym że coraz częściej zaglądam tutaj Z tego samego powodu co do wątku " na wesoło ". A to nie jest ok Dziwi mnie to tylko ze niektórzy nie rozumieją tytułu wątku " miłośnicy czasomierzy Rolex " I to nie tylko kolega Lmed, który przypuszczam gdyby nie było tego tematu I tematu o Panerai to by zniknął z forum, ale też... Mniejsza z tym, dalej będę sobie czasami czytał ale udzielać tutaj juz mi się za bardzo nie chcę

Irek, też mam podobnie.

Może przeniesienie wątku do "Po godzinach"  zdyscyplinuje niesubordynowanych kolegów  :D

Roleksa

Dariusz, w tym wątku nie rozmawiamy o podróbach  ;)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie , słusznie . A szczególnie to , że nie tylko w tym wątku . Życzę konsekwencji .

Kolego Gustaw6666 , z punktu widzenia nieortodoksyjnego fana łatwiej uchwycić właściwe proporcje oczywiście .

Nie popuści chłop i basta. 2 tygodnie jesiennego urlopu.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dariusz, w tym wątku nie rozmawiamy o podróbach  ;)

Wydaje mi sie, Roleks to dopuszczalna, poprawna forma. X=ks, spolszczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spolszczenie polegałoby raczej na przetłumaczeniu znaczenia na j. polski.
Litera X występuje też w polskim alfabecie choć nie jest używana do tworzenia słów polskiego pochodzenia, więc to chyba jednak nie jest spolszczenie.    

Wszak nie po to Wilsdorf wymyślił krótką i łatwo wymawialną w każdym języku nazwę aby stosować rebranding. 

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek, pisałem o kolejnym spotkaniu (może ostatni tydzień września lub pierwszy października :))

A szkoda bo wszyscy Koledzy lubiący Rolexa to wporzo chłopy ( no może poza Krystianem ale on w sumie kolegą nie jest :P )

Ze mnie ani kolega, ani fan Rolexa :D

Ps. Co do zaczepek to trzeba tak samo kosić w wątku Omegi bo tam też często pojawiają się wstawki na temat Rolexa, które również niekoniecznie są mile widziane przez miłośników marki, ale czy to ma sens?

Z niektórych przepychanek powstało trochę edukacyjnych postów.

Nikt nikogo nie wyzywa od "ch..." i chyba nikt nikogo za to nie nienawidzi (chociaż zaczynam się zastanawiać czy aby na pewno)

Trochę luzu Koledzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik stary, niewiele widać, ale moim zdaniem oddaje ducha tego zegarka lepiej niż 100 reklamówek 

Też było, ale moje ulubione 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow swietne sa te filmy! Tego nurka na 3 filmie krecila druga osoba czy jakas maszyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze mnie ani kolega, ani fan Rolexa :D

Pisałem o lubieniu a chyba lubisz Rolexa skoro masz w kolekcji :)

Organizuj lepiej to spotkanie bo bym z chęcią pooglądał Twoja (brzydką) paszczę ;)

Pablo - super filmy :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kto powiedział że reklama musi być celebrycką łopatologią...i "oczko" do konkurencji smaczne ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Spolszczenie polegałoby raczej na przetłumaczeniu znaczenia na j. polski.

Litera X występuje też w polskim alfabecie choć nie jest używana do tworzenia słów polskiego pochodzenia, więc to chyba jednak nie jest spolszczenie.

Wszak nie po to Wilsdorf wymyślił krótką i łatwo wymawialną w każdym języku nazwę aby stosować rebranding.

Tomek, nie masz racji. Pisownia Darka jest jak najbardziej prawidłowa. Teraz po Twojej wiadomości wszyscy piszą z błędem.

Mam zegarek Roleksa, jestem fanem Roleksa - tak jest prawidłowo i tak należy odmieniać wyraz Rolex.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organizuj lepiej to spotkanie bo bym z chęcią pooglądał Twoja (brzydką) paszczę ;)

Przesłać Ci zdjęcie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, nie masz racji. Pisownia Darka jest jak najbardziej prawidłowa. Teraz po Twojej wiadomości wszyscy piszą z błędem.

Mam zegarek Roleksa, jestem fanem Roleksa - tak jest prawidłowo i tak należy odmieniać wyraz Rolex.

Mariusz, mam jednak duże wątpliwości:

Za wyjaśnieniem wg Słownika Języka Polskiego PWN:

[27] Połączenia literowe ks, gz oraz zakres użycia litery x

W większości wyrazów połączenia literowe ks, gz piszemy zgodnie z wymową, np.

aneks, indeks, ekscerpcja, ekspertyza, eksperyment, ekspiacja, ekspresja, ekstaza, ksenofobia, kserokopia, maksimum, maksymalny, paradoksy, tekstologia; egzaminator, egzegeza, egzemplifikacja, egzoderma, egzosfera, egzystować.

Dawniej dla oznaczenia tych połączeń liter była używana litera alfabetu łacińskiego – x. Dziś zasięg jej użycia ograniczony jest do:

a) oznaczania każdej nieznanej wielkości matematycznej lub zmiennej niezależnej, np. oś x-ów, 5x, xy, oraz wszelkich nieznanych obiektów, osób, wielkości – x razy, miasto X, pan X;

b ) nazwisk polskich pisanych w ten sposób od dawna, np. Axentowicz, Axer;

c) obcych nazw własnych osobowych i miejscowych, jeśli występują w pisowni oryginalnej, np. Maxwell, Huxley, Oxford (częściej jednak Oksford);

d) rodzimych skrótowców, głównie będących nazwami firm związanych z eksportem, np. Budimex, Hortex, Rolimpex, Stalexport;

e) nazw leków, np. oxeladin, madroxin, hydroxizin, maalox.

W przypadkach zależnych* nazwy kończące się literą -x możemy zapisywać dwojako: albo w miejsce końcowego -x- piszemy -ks-, albo pozostawiamy w zapisie tematyczne -x-, np. Hortex – Horteksu, Horteksowi, Horteksie albo Hortexu, Hortexowi, Hortexie; Max (von Sydow) – Maksa albo Maxa (von Sydowa); Hendrix – z (Jimim) Hendriksem albo Hendrixem; Halifax (miasto) – do Halifaksu albo Halifaxu; cardox (lek) – o cardoksie albo cardoxie (por. Aneks I, p. 5.).

* przypadki zależne czyli wszystkie poza mianownikiem  

oraz

Wielki słownik ortograficzny PWN (2003) przynosi rozszerzoną w stosunku do Nowego słownika... (1996) regułę polonizowania zakończeń. Znak x powinniśmy polszczyć, gdy występuje w przypadkach zależnych na końcu wyrazów należących do kilku grup: rodzimych skrótowców, imion, nazwisk, nazw geograficznych, wyrazów pospolitych. Zasadę tę uzasadnia fakt, że każde użycie wyrazu obcego z polską końcówką fleksyjną jest spolszczeniem, chodzi więc o to, by nazwę spolszczyć konsekwentnie (lub konsekwentniej).

Problem z odtworzeniem formy mianownikowej nazwiska występuje znacznie częściej w odniesieniu do nazwisk rodzimych, co osłabia siłę użytego argumentu, zwłaszcza że – istotnie – kontekst pozwala rozstrzygnąć podobne problemy.

Reguła nie dotyczy znaków y i v.

Reasumując wygląda na to że:

- do roku 2003 w przypadkach zależnych nazwy kończące się literą -x mogliśmy zapisywać dwojako i obie formy były poprawne: albo w miejsce końcowego -x- piszemy -ks-, albo pozostawiamy w zapisie tematyczne -x-, np. Hortex – Horteksu, Horteksowi, Horteksie albo Hortexu, Hortexowi, Hortexie

- od roku 2003 znak x powinniśmy polszczyć, gdy występuje w przypadkach zależnych na końcu wyrazów należących do kilku grup: rodzimych skrótowców, imion, nazwisk, nazw geograficznych, wyrazów pospolitych. Zasadę tę uzasadnia fakt, że każde użycie wyrazu obcego z polską końcówką fleksyjną jest spolszczeniem, chodzi więc o to, by nazwę spolszczyć konsekwentnie (lub konsekwentniej).

Problem w tym że wyraz Rolex jest nazwą własną, nie wymienioną wraz z tymi kategoriami powyżej, więc wg tej interpretacji należało by zachować oryginalną pisownię z "x". No chyba, że przyjąć by można iż Rolex jest wyrazem pospolitym ale to nie pasuje do definicji tegoż „wyrazu”

PS

pablo122, wedle tych wywodów z SJP PWN zamiana X na KS jest jednak spolszczeniem, zwracam honor :-)

Edytowane przez TeJot

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organizuj lepiej to spotkanie...

Spotkanie będzie zamknięte czy kontekście tego, że ustawka następuje na forum publicznym to będzie można się dołączać? Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi